Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Strømprisene

#1

Dali sa for siden:

Registrerer høy temperatur rundt både strømpriser og regjeringens tiltak i den forbindelse. Har også blitt invitert til å bli med i en fb-gruppe som heter "vi som krever lavere strømpriser". Den gruppa minner meg litt det jeg leser om denne hunden som diskuteres i en annen tråd. Maken til hets og personangrep. Tenker jeg får et mer nyansert bilde av å spør her.

Er pakken fra regjeringen bra? Hva kunne vært bedre? Hva med næringslivet som ikke dekkes av denne pakken slik jeg har skjønt?


#2

kamp sa for siden:

Er der.. mye person angrep ja, mange direkte stygge kommentarer også :(


#3

mkj sa for siden:

Ja, den gruppa. Livet Harde skole.

Jeg synes det virket som en fornuftig pakke. Tar toppen av det, men det er nok fortsatt veldig dyrt for mange med dårlig råd.


#4

Blondie sa for siden:

Jeg tenker at dette tiltaket er veldig mye bedre enn forventet. De som er forbanna, hva så de for seg? :gruble: Jeg synes det virker fornuftig, det som er rettet mot privatpersoner.


#5

millact sa for siden:

Hvordan skal det gjøres i praksis?



#7

mkj sa for siden:

Det er over 12000 mennesker som har stemt for at det burde rettes mistillitsforslag mot regjeringen. Kam trygt si at strømmen virker å ha gått for lengst.



#9

Appelsin sa for siden:

Jeg ble invitert, men har litt dårlig erfaring med "Vi som"-grupper, så takket pent nei.


#10

Maverick sa for siden:

Har bare lest de store linjene, men det ser mye bedre ut enn forventet. Jeg ble svært lettet.


#11

kamp sa for siden:

Jeg syns også det er fornuftig tiltak. Såfremt ikke prisene bare øker veldig mye mer..

Men jeg er noe skeptisk til nye nettleie opplegget men men..


#12

Malama sa for siden:

Jeg er også invitert i den gruppen, og har ikke tatt mot, men får se mange innlegg. Og det er.... Mye hete og galskap ja.

Som. Mannen sa, vi får ikke mye fra regjeringen da. Ikke i dag og ikke i går i alle fall. For strømprisen er like under 70 øre på max. Men det er jo et bra opplegg synes jeg. Eller. Usikker. Der bidrar jo ikke i så stor grad Rio 0 begrense bruken av strøm, eller? Usikker.


#13

Malama sa for siden:

Den nye nettleien, hvor mange har egenelig opplegget der klart for seg? Høyeste timen sist mnd avgjøre nettleien for en mnd. Så, julaften timen mellom. 16 og 17, når hele landet lager middag, høy guffe på pc en rett før fem for den sprø svoren mens andre skjerper pinnekjøttet under grillen er lite minutt, det kan fort styre nettleien for januar for mange?

Ikke for det. Vi er over 5 et par ganger i desember allerde. Så det er ikke sånnsett vits i å holde oss under for nettleien sin del. Bare prøve å begrense hvor mye strøm vi bruker totalt sett....


#14

Dali sa for siden:

Jeg har ikke svart på invitasjonen derfor får jeg opp meldinger i feeden min i 30 dager eller inntil jeg svarer nei. Tenkte jeg måtte se hva det gikk i, og ble litt mørkredd. Når 12000 ville ha stemt for mistillit etter å ha fått noe som jeg anser som ganske raust fra staten, da blir jeg litt målløs.


#15

polarjenta sa for siden:

Jeg er med i den gruppen, men jeg tenker å melde meg ut for det er så mye rart der.


#16

Chanett sa for siden:

Jeg lurer på om en del ikke blir fornøyde før Regjeringa tar hele strømregningen. Det virker litt slik.


#17

Billa sa for siden:

Herregud, you can't argue with stupid. Jeg har stor respekt for ønsket om lavere innslagspunkt eller andre modeller for strømstøtte, men dette er en filterløs MOBB med dårlig formuleringsevne og manglende sosial kompetanse. Skremt over hva man tillater seg at står på trykk i eget navn - tilsvarende som for Teddy-gjengen. Folkemord, faktisk.


#18

Kaija sa for siden:

Ja. Var med for å se, og fordi jeg er bekymret for elleville strømpriser. Meldte meg ut nå, for det blir for mye av totalt fanatiske kokkoholdninger og -utsagn.


#19

Polyanna sa for siden:

Regningene nå er veldig store når man sammenligner med i fjor, men i fjor var prisene helt perverst lave, fordi det ble ødelagt kabler, slik at kraftverkene bare måtte produsere det de klarte, og også måtte la mye vann renne rett forbi, fordi det var overfylt i magasinene. I forhold til 2019 så er årets priser høye, men ikke med mange-gangeren.

Høye energipriser er en del av prisen for det grønne skiftet. Det er påfallende hvor lett vi har for å blåse av argumenter fra olje og gassnæringen om at verden trenger rimelig energi (og et kutt i oljeproduksjonen, og ikke minst gassproduksjonen, vi øke energiprisene over hele verden), men når det rammer oss selv, et av verdens rikeste land, så går vi helt av skaftet.

Det er VI som skal ha rimelig energi. De andre får sitte der i mørket.


#20

gajamor sa for siden:

Problemet med å be folk i Norge om å være med å betale for det grønne skiftet, er at mange lokalsamfunn allerede har betalt dyrt:
-Da Mardalsfossen forsvant, forsvant også grunnlaget for å drive jordbruk i Eikesdalen.
-Da Røldal/Suldal ble bygd ut forsvant 100 driftsbygninger for bøndene i Røldal
-Da Tyssefalla ble bygd ut forsvant så å si all turisme fra Hardanger
-Store reindriftsområder er tatt av flere utbygginger, inkludert Alta og Fosen.
-osv.

Andre kraftverk har vært bygd på dugnad, eller gjennom spleiselag. De folka som har vært med på det, eller har bestefedre som var med og bygde kraftverket, vet utmerket godt at installasjonene er nedbetalt for lenge siden, og at produksjonskostnaden nå er noen få øre/kWh.

Billig kraft var en del av "avtalen" for å bøte på ulempene. Ikke bare for de som var direkte berørt, men også samfunnet rundt dem. I tillegg stolte de på at konsesjonene ville bli revidert, og større inntekter ville komme i forbindelse med at konsesjonsperiodene løp ut og/eller hjemfallsretten slo inn. Nå opplever mange det som at løftene brytes over en lav sko. Les f.eks. om hva som skjer i Røldal nå, hvor Stortinget har bestemt at Lyse kraft skal få overta slik at Hydro fortsatt får billig kraft, og innbyggerne i Røldal ender opp med null og niks: valdalen.info/


#21

Galathea sa for siden:

Men det er ikke miljøavgifter som gjør strømmen dyr, det er markedsmekanismene. Kun en liten del av prisøkningen forklares med kvotepris (for gasskraftverk og kullkraftverk på kontinentet). Kraften i Norge er grønn og en felles naturressurs, jeg betaler gjerne for det grønne skiftet, problemet er bare at det blir jo ikke grønnere bare fordi man har valgt å gjøre strømprisene markedsstyrt.


#22

Malama sa for siden:

er ikke noe av grunne til at prisen på markedet er så høy at det ikke er så mye gass og kull-energi på markedet (og prisene på DET er skyhøye) da? Altså, kutter vi i kullproduksjone så blir det mer etterspørsel etter vannrkaft, og da blir det høyere priser?

(Het sikker på at noen kan komme og bruke langt bedre forklarende ord på et jeg mener)


#23

Polyanna sa for siden:

Jo, markedspriser ER en del av det grønne skiftet. Blant annet fordi energi SKAL være dyr, for å gjøre besparelser lønnsomme. For at det skal lønne seg å heller eksportere enn å kjøre vann forbi kraftverkene.

(og CUE gajamor, som jeg antar vil komme med kontra her. :værsågod: )

Malama: Jo, alt henger sammen med alt. Gassprisene påvirker strømprisene på kontinentet. Gassprisen har vært relativt lav i mange år, blant annet pga masse LNG (flytende gass som kjøres ut i verden på båter, og selges der de får best betalt) fra midt-østen, og Russland som øker kapasiteten i rørledninger. Samtidig har det vært en skepsis mot gass, nettopp pga skepsis til avhengighet av Russland. Noe som viser seg å være ganske betimelig: Russland har nå skrudd til kranene, angivelig for å fylle egne lagre, og da fyker prisene i været i Europa. Kombinert med stor etterspørsel (sprengkulde), så blir prisene høye, som de skal bli når det er mangel.


#24

gajamor sa for siden:

Jeg trenger jo nesten ikke komme med argumenter mot markedspriser som en mekanisme i det grønne skiftet, når du leverer et av de beste motargumentene selv. :cool:

Hvis vi skal få til overgang til fornybar energi så trenger vi:
a) at alle er med på å redusere den totale sløsingen med energi
b) at alle er med på å takle ulempene med å øke produksjonen av fornybar energi

Begge disse er avhengige av folkeopinionen, og det som trigger folk mest er opplevelse av urettferdighet. (Dessverre omfatter den følelsen bare "oss", ikke de som virkelig rammes hardest av klimaendringene. For mer om begrepet "oss" og hva som trigger eller hindrer klimatiltak, les Stoknes sin bok, eller se kortfilmen).

Norge ligger på verdenstoppen i vilje til å betale skatt. Dette er fordi folk har en opplevelse av at man betaler inn til ei felles kasse som vi alle eier, og alle får nytte av i løpet av livet. Egentlig er strømproduksjonen og -nettet her i landet det samme. Det er offentlig eid, og vi spleiser på utgiftene. Overskuddet går til kommuner og fylkeskommuner, og fungerer som en ekstra skatt. Men jeg møter få som går rundt med opplevelsen av "strømnettet vårt". Jeg tror et av hovedproblemene er frislippet, hvor det dukket opp massevis av rare selskaper med enda rarere navn som bare skulle være mellommenn. De kjøper teoretisk strøm et sted, og selger det til forbruker. De skaper ingen verdier, men tjener bra likevel, blant annet ved å lure folk (som bevist av Forbrukerrådet). Når man legger på ASer, "profesjonelle styrer", og markedsstyrte priser som er avhengige av Putins humør, så skaper man en avstand til "vanlige folk" (som det er så populært å si for tiden). Og da får man grobunn for mistillit. Det er f.eks. en utbredt oppfatning at vannmagasinene i Norge ble bevisst tappet ned i sommer, at vannet ble kjørt utenfor turbinene, for å skape en situasjon med mangel på kraft slik at man kan kjøre opp prisene. For alle veit jo at "de" er ute etter å flå "oss".

Så lenge vi har hjemfallsrett og krav om offentlig eierskap til strømnett og kraftproduksjon så er hele den såkalte markedsstyringa av strøm i Norge fullstendig fake: La oss ta et eksempel, i et område hvor de er relativt avsperra pga svakt regionalnett, og det dermed er helt urealistisk med reell konkurranse: Stranda energi var heleid av Stranda kommune. Pga innføring av EU-regler (på et detaljnivå langt over det EU krever) måtte de i 2020 splittes i tre selskaper: Stranda Energi Holding AS, Stranda Energi AS og Stranda Nett AS. Stranda Energi AS og Stranda Nett AS er heleid av Stranda Energi Holding AS, som er heleid av Stranda kommune. Når Stranda kommune skal kjøpe strøm så tilsier reglene for offentlig innkjøp at de må ut på åpent anbud, de kan ikke uten videre kjøpe strømmen fra Stranda Energi. Når folk og bedrifter i Stranda skal kjøpe strøm så kan de velge mellom et utall av "leverandører", men elektronene i stikkontakta kommer fra Stranda Energi sine kraftverk og går via Stranda Nett AS sine kabler.

I dag går en vesentlig del av elavgiften til ENOVA. Der kan man ikke få annet enn småpenger ut igjen hvis man er en lite bedrift, eller ikke har råd til å totalrenovere huset. De store summene går til Equinor, Hydro, og andre giganter. Når elavgifta føles som omfordeling fra "oss" til "dem", så får man protester på den. Det betyr ikke at man skal slutte å støtte store tiltak, eller at alt skal fordeles jevnt. Men de som er med å betale inn må oppleve at de har mulighet til å få noe ut også.

Ja, vi må ha noe dyrere strøm i Norge for å få bukt med den enorme sløsingen vi har. Men den bør være jevnt dyr, og forutsigbar. I tillegg må vi få orden på Enova, eller flytte pengene deres over til noen andre som er villige til å dele dem ut til normale ENØK-tiltak som etterisolering og skifte av vinduer. Da vet folk hva de har å forholde seg til, og det blir lettere også for de som har presset økonomi, bor i borettslag, har en liten bedrift, eller av andre grunner ikke har mulighet til å ta den risikoen det er å søke om ENØK-støtte i dag.

Jeg tenker løsningen burde vært:
-fastpris på strøm i Norge basert på konsesjonskraftsprisen
-vesentlig økning i elavgiften, basert på forbruk, slik at f.eks. første 5000 var avgiftsfri, neste 5000 hadde "normal" avgift, og derfra og opp hadde dobbel elavgift.
-Statnett får forvalte strømmen på vegne av oss alle; selge dyrt til utlandet når det passer, og kjøpe billig når det passer.
-strømnettet betales over statsbudsjettet, med god hjelp fra overskudd fra Statnett
-de som bygger fornybar kraft selv slipper å betale elavgift på den biten


#25

nokon sa for siden:

Eg er veldig spent på om regjeringa klarer å få inn ein klausul der borettslag blir rekna som folk, fordi det er folk som er sluttbruker og ikkje selskap. Foreløpig jobber visstnok OBOS og andre store selskap med saken, men viss dei ikkje klarer å fikse det, så blir jo den nye pakken ganske ubrukeleg for dei som ikkje bur i enebolig eller sjølveigarleiligheter.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.