Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Går dere rundt juletreet (og synger julesanger)?

#1

Madicken sa for siden:

Jeg har inntrykk av at vi snart er de eneste som driver med den slags.

Vi og gjestene trasker og gauler både lille julaften og julaften, minst, noen til ergrelse, andre til glede. :knegg:


#2

Marla Singer sa for siden:

Nei, over hodet ikke, men jeg har tenkt å innføre det som en ny tradisjon fra i år! :glis: Når gjør dere det sånn cirka, både lille julaften og julaften?


#3

Kaija sa for siden:

Jeg er vant til det hjemmmefra, og synes det er koselig. Mange gode sangere i familien, så det høres ganske ok ut til tiderogså. Og det er så mange fine tekster og sanger fulle av julestemning.

Men eksmannen ville ikke, og etter hvert ville ikke ungene heller, så det blir ikke noe av det hos meg.


#4

Blondie sa for siden:

Nei, det har jeg aldri gjort. Ikke i barndomshjemmet og ikke etter at jeg ble voksen.

Her jeg bor nå er det knapt plass til juletreet, så noe gang rundt er en fysisk umulighet. :knegg:


#5

Madicken sa for siden:

Som regel etter maten/middagen. :jupp: Og har vi gjester som synes dette er eksotisk og gøy, tar vi noen ekstra runder etter forespørsel. :knegg:


#6

Blondie sa for siden:

(Jeg foretrekker minst mulig allsang også, jeg synes det er skrekkelig. :sparke: )


#7

Anne C sa for siden:

Det har jeg aldri gjort.

Eller kanskje hos farmor og farfar når jeg var helt liten. Men de døde begge to når jeg var 12 år så jeg er ikke helt sikker.


#8

polarjenta sa for siden:

Nei, vi har aldri hatt det som tradisjon.


#9

Madicken sa for siden:

Vi har tødd opp de mest anti-(jule)allsangerne på middager hos oss, men det har vært mye pinligheter innblandet i forkant, det må innrømmes.


#10

Input sa for siden:

Gjorde det én gang sammen med eks-mannens familie, og det var virkelig skrekkelig og kleint. :skremt:


#11

Myria sa for siden:

Nei, det har vi aldri gjort, hverken i min barndom eller nå i voksen alder.


#12

Madicken sa for siden:

Hehe, jeg har hatt besøk av gjester som har innrømmet det samme. Vi burde muligens advare på forhånd, men de fleste av de vi kjenner vet etter hvert at dette er en juletradisjon hos oss.


#13

Blå sa for siden:

Ja. Jeg har vokst opp med det og har insistert på å holde på det. Min utenlandske mann går høflig med, uten å synge så mye. Min mor og jeg, og delvis døtrene, synger masse.

Vi går rundt treet etter middag, før kaffe og kaker og gaver.


#14

star sa for siden:

Nei.
Det gjøres bare når det er julegrantenning på feltet jeg vokste opp på. En smule bedre plass ute. :knegg:


#15

Malama sa for siden:

Ja.

Det er både jeg og mannen oppvokst med og det ble gjort når vi feiret jul det vekselsvis i en del år. Og det gjøres i vårt hus.

Jeg har i tillegg brakt inn en tradisjon jeg er vant med. Vi leser juleevangeliet før vi går rundt treet. Vi synger alle sangene vi kan (og har hefter så vi klarer flere vers) også avslutter vi med på låven sittet nissen, noen ganger høyere og høyere til han kommer. Det går gjetord blandt ungene om det året vi sang den 7 ganger. De husker ikke det året en kommunikasjonsvikt førte til at vi takk hal annet vers av den. Som sang nr 3.


#16

oslo78 sa for siden:

Ja, det var en viktig del av min barndoms juler hos bestemor og bestefar med hele storfamilien. To ringer fikk vi ofte til og med. Prøver å dra med familien på en sang eller to, men ikke alltid det går.


#17

Madicken sa for siden:

:what:

(Beklager, kunne ikke dy meg. :knegg:)


#18

Elise sa for siden:

Jeg har vokst opp med det, men ikke gjort det siden begynnelsen av 90-tallet eller noe sånt.


#19

kamp sa for siden:

Faren min er frimurer og jeg klarer faktisk huske noe fra barndommen min og det var risgrøt (som jeg alltid får vondt i magen av fordi jeg tåler det ikke..) så gikk vi alle rundt treet i gjerne to-tre rekker. Barna sammen og så de voksne bak.
Det er en veldig spesiell sal. Høyt under taket og stjernehimmel. Høyt nydelig tre.

Hjemme som barn aner jeg ikke. Vertfall ikke nå.

Jeg kan spille Piano selv så jeg kunne nok spilt men akkurat sang stemme.. da tror jeg de fleste ville flyktet hehe


#20

Nenne sa for siden:

Nei, det har vi ingen tradisjon for. Vi tar det igjen på juletrefest! :)


#21

Millen sa for siden:

Vi gjorde det noen år da barna var små og ville det.


#22

veobra sa for siden:

Vi gjør det julaften. Rett etter middagen og før nissen kommer med gavene. Jeg synes det er en veldig koselig tradisjon.


#23

Gri sa for siden:

Ja, vi har nokre runder og songar rundt treet før gåveopning.


#24

millact sa for siden:

Nei, men da jeg var barn gjorde vi det.


#25

Neket sa for siden:

Nei. Ser for meg kaos uten like. Og treet står jo inntil veggen, hadde bare blitt pes tror jeg. Og kleint. :knegg:


#26

Magica sa for siden:

Nei, det har vi aldri gjort. Ikke har vi plass heller. Jeg toner ned alt som minner om kristelig i jula siden jeg er ateist, så ikke noe juleevangelie her.


#27

Gaia sa for siden:

Nei. Jeg hatet det intenst som barn, og skal i alle fall ikke gjøre det som voksen, i eget hjem. Mannen min er heldigvis helt enig, og foreldrene mine syns det er veldig trist at vi både nekter å gå rundt juletreet og synge julesanger.


#28

Tjorven sa for siden:

Det avhenger av hvem vi feirer med. Mannen min synes vi er komplett gale, men i min slekt har dette vært vanlig.

Jeg er vokst opp med et årlig juleselskap den 2. juledag hvor vi gikk rundt treet i mange timer og sang ALLE versene på de fleste sangene. Jeg sang i kor og sang nesten høyest av alle. Bare slått av bestemoren min og hennes søster som hadde intern konkurranse (de sang også i kor, og sang godt). :knegg:


#29

ingling sa for siden:

Nei, vi gjør ikke det. Vi gjorde det hjemme ganske lenge, husker ikke helt når vi sluttet med det, men tror det var da niesen min begynte å bli større. Mannen har ikke noen tradisjon for det, og ungene finnes ikke interessert, så det har aldri vært aktuelt. Jeg er glad i å synge, men ikke med folk som gjør det under tvang. :humre:


#30

Inagh sa for siden:

Nei overhodet ikke! :skremt:

Da vi hadde Lillemann, og vi befant oss i selskap der slikt ble bedrevet, nærmest sloss mannen min og meg om hvem som kunne bruke «må passe Lillemann» som unskyldning for å slippe unna. :knegg:


#31

meisje sa for siden:

Vi gjorde dette i mange år med barna vår. Stoppet for noen juler siden.


#32

My sa for siden:

Nei. Det er jeg heller ikke oppvokst med, bortsett fra på juletrefester og på skolen. Nesten litt rart siden mamma elsker den slags, og pappa er lærer, men det har vel med at vi bare var fem i familien og ikke hadde noe slekt i landsdelen, så det var alltid bare oss, og da var vi ikke mange nok til å rekke rundt. Siden jeg ikke er oppvokst med det har det føltes rart å skulle begynne med det. Vi synger ikke heller, bortsett fra jeg, og av og til eldstejenta, som synger med når det spilles julesanger vi kan på radio eller TV. Vi har heller ikke brukt nisse. Jeg er oppvokst med at "nissen kommer om natta mens vi sover og legger pakkene under juletreet, for han har så mange han må rekke innom i løpet av dagen, at hos noen må han bare gjøre det sånn" (siden jeg visstnok var livredd nissen da jeg var liten), så jeg har bare fortsatt med det selv også, og ungene har aldri etterlyst nisse.

Har heller aldri hatt tradisjon for å lese juleevangeliet, men hjemme hos meg måtte min mor alltid høre Per Aabel lese det på radioen. Min mor er ateist, men er glad i tradisjoner, og ikke minst liker hun å høre Aabel lese, enten det er juleevangeliet eller Piken med svovelstikkene. I eget hus har jeg verken lest eller lyttet til juleevangeliget ut over det vi tilfeldigvis hører, men jeg har alltid lest boka "Alle tiders julespill" høyt for ungene i løpet av advent, og der får man i det minste med seg en del av det.


#33

IOA sa for siden:

Vi gjør som dere, går alltid rundt treet og synger. De som av ulike årsaker ikke kan være med, sitter i sofaen og synger med. Vi avslutter også med På låven sitter nissen, og da dukker han opp i løpet av det tredje verset. I år tror jeg kanskje det blir første året på mange år at vi ikke får besøk av nisse, men regner med det blir samme opplegget uansett. Sang og gang rundt juletreet blir det uansett!


#34

kamp sa for siden:

Her har juleevangeliet blitt lest før middagen.
Av en eller annen grunn alltid av meg. Jeg anser ikke meg selv som kristen selv om har vert med i kor og vert mer på noe sang/dans/drama grieier i kirka så er jeg ikke glad i den. Som konfirmant sa jeg til presten - vist Gud finnes hvorfor gjør han meg så vondt da? (Var på psyk i den tiden. Deltok på en samling og i kirken og hadde fest men husker absolutt ingenting..).

Ingen i min familie er Kristne nå så juleevangeliet er også utgått.


#35

celebelen sa for siden:

Vi gikk alltid rundt juletreet da jeg var liten, men så utgikk det etterhvert. Antakelig som en kombinasjon av at vi ble tenåringer (og syntes det var sååå fælt) og at vi sjeldnere var mange på julaften. Men jeg vet at noen grener av familien har holdt på tradisjonen, selv om det til tider må brukes hjelpemidler som bamser o.l. for å rekke rundt treet. Stor andel korsangere, så det er ikke sanggleden det står på.


#36

liefje sa for siden:

Vi gjorde det alltid da jeg feirer jul hos besteforeldre. Tok med oss tradisjonen da feiringen ble flytter til mine foreldre. De siste årene har vi feiret hos oss. Da gikk vi rundt et par år mens sønnen var liten. Nå er det slutt på tradisjonen. Treet vårt står også sånn til at det ikke er mulig. Å flytte det hadde drept masser av kuler (som det Forøvrig henger mest av foran på treet fordi baksiden ikke er synlig).


#37

Malama sa for siden:

Vi trekker frem treet før vi går rundt det, også setter vi et tilbake etterpå, men det står trukket frem når vi pynter, så det er pynt rundt det hele, og så er det en erfaren, øvet øvelse hvor en holder i treet og den andre drar i det dertil egnede teppet som treet står på, mens vi forsiktig drar det fem så vi kan gå rundt og danderer ledningene så ingen snubler. Det er jo nesen et lite høydepunkt i seg selv denne øvelsen her, fordi det ligge så mye forventning i den forberedelsen.


#38

løve70 sa for siden:

Nei, husker vi gjorde det når jeg var veldig liten. Vi sluttet ganske fort.


#39

Hondacrv sa for siden:

Åja, LG det er så koselig! Eg er fra ein samgfamipie, og me gjer det alltid ein eller annan gong i løpet av jul, sammen med familie og venner. Blanding av kristne sanger og sånne morrojulsanger.


#40

Hondacrv sa for siden:

Hahaha, dette!


#41

Primrose sa for siden:

Kan bare signere alt her.


#42

-ea- sa for siden:

Aldri gått rundt juletre, annet enn på skolen. Gjør folk det hjemme, virkelig?

Er det kristent å gå rundt treet?

Jeg har røtter i den typen kristendom der alt er ukristelig og fysj. Juletre og pynt og blomster og radio var fy og forbudt, de mest ekstreme hadde ikke gardiner engang.

Men jeg er glad humanist som pynter med engler og nisser, men julekrybbe har aldri vært aktuelt.

Tenkte likedan. :knegg:


#43

My sa for siden:

Det var vel juleevangeliet Magica kommenterte på, ikke juletregangen? Altså angående det å være ateist og tone ned det kristne innholdet.


#44

Magica sa for siden:

Juletreet er ikke kristent nei. Mente juleevangeliet ja. :)


#45

nolo sa for siden:

Vi gjør det ikke nå, men da jeg var liten gikk vi rundt juletreet andre juledag når vi var sammen med onkel m familie. Vi holdt på til vi ble så store at det ble kleint, og så døde den tradisjonen ut ...

Men julaften er den eneste dagen i året der vi gjør noe annet enn å ønske velkommen til bords og kaste oss over maten. Vi leser enten juleevangeliet eller sier/synger et kort bordvers.


#46

Strå sa for siden:

Jeg var også vant til juletresynging hjemmefra og fra familieselskapene. Særlig farmor og hennes folk sang aldeles nydelig. Helten og hans folk var ikke vant til det. Siden jeg synger falskt om ingen leder meg, så ble det slutt da det etter hvert bare var jeg som ville.


#47

Charlie sa for siden:

Aldri gått rundt treet når vi har feiret «hjemme», verken i barndomshjem, hos besteforeldre eller senere.

Har gått rundt treet på juletrefester og arrangementer i organisasjoner.

Heller ikke lest fra bibel eller gått i kirken. Kommer fra en kristen familie, julefeiring var fint og hyggelig men ikke ansett som «kristent» hos oss, nei. Tvert i mot var det en julaften prat om juleskikker som hedensk, uten at det la noen demper på stemningen, man ville bare ikke knytte det til kristendom.


#48

Timar sa for siden:

Min barndoms juler! :hjerter: :humre:

Vi gikk rundt juletreet mellom middag og gaveåpning da jeg var liten. Vi feiret som regel med andre, og mange var glade i å synge. Det var litt kleint, men koselig også!


#49

amo sa for siden:

Men hvem synger, eller er det Spotify? Ingen hos oss er i nærheten av å kunne synge høyt….:haha:


#50

veobra sa for siden:

Vi synger med de stemmene vi har. Jeg synger ravnende falsk, men det plager ikke meg. (Bare mannen som ellers nekter å synge med meg ellers i året, julaften slipper han ikke)


#51

Malama sa for siden:

Vi synger i aller høyeste grad med de stemmene vi har, og det er så koselig så. Svigermor, mannen, meg og ungene. Snubler litt i teksten og har bok til å hjelpe oss der det trengs.

Jeg har gått rundt treet hver eneste jul de 42 årne jeg har levd, eller. Det første året ble jeg vel enten båret eller lå og sov, 4 mnd gammel. Og det kommer jeg til å fortsette med så lenge jeg har noen som vil gå med meg.

Nissen er trolig på vei ut av mitt liv får andre gang. Han sluttet å komme da jeg og min bror var blitt store, han prioriterer jo hus med små barn ;)
Så da begynte han igjen å komme på besøk når vi fikk barn, og yngste er bare 6 så han kunne kommet et par år ril, men korona gjorde at han bare satte gavene i gangen og stakk av i år. Og siden yngste fikk være nissehjelper i år vil mellomste neste år og eldste årer etter, sier de. Så, da slutter han vel å komme til oss da siden ungene behynner å bli store.

Men juletreet, det skal vi gå rundt. Vi må ha nytt tre da, jeg knakk det i år. Lille julaften på kvelden, treet er så skjer, den øverste delen står sikkert ikke rett på, jeg skal bare rette den opp..... Knekk. Mannen spjelka med gaffa og grillspyd, så jul ble det. Med et tre som står litt vel på skakke. Vi får finne oss nytt til neste år.


#52

Madicken sa for siden:

Her synger alle med de stemmene de har, og noen prøver seg til og med på andrestemmen. :knegg: Jeg har erfart at de fleste synes det blir mer gøy enn kleint når man synger høyt og "klart" og driter i om man ikke har stemme eller hva de andre synes. Jeg syntes også det var litt småkleint før, men nå er det bare stas. :D


#53

Koma sa for siden:

Jeg har gjort det i 48 år. Vi har bestandig gjort det i min familie, selv når det bare har vært voksne tilstede. Veldig stemningsfullt og en høytidelig seanse uten tull og tøys.
Synger stort sett bare de klassiske salmene + «så går vi rundt om en enerbærbusk» Avslutter med Deilig er jorden». En fantastisk hyggelig tradisjon.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.