Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nettbrett eller lesebrett?

#1

Kirsebær sa for siden:

Jeg har lest digitale bøker på telefonen de siste årene. Det har fungert helt strålende helt til jeg plutselig, over natten, ble gammel. :snurt:
Nå må jeg har en større skjerm å lese bøker på.

Er det så mye bedre å lese på et lesebrett at det er det jeg vil ha? Eller er det helt greit å lese på et nettbrett, så det er lurere å kjøpe det?
Jeg har generelt ganske dårlig råd, og jeg kan kun ta meg råd til å kjøpe en av delene.
Kjøper jeg nytt? Brukt? Og hvor nytt må det i såfall være?

La meg høre deres erfaringer.


#2

Input sa for siden:

Det er som å spørre om du skal kjøpe joggesko eller pensko, spør du meg. Du kan bruke joggeskoene til alt, men ikke optimalt. Om du ikke trenger nettbrett til andre ting, ville kjøpt lesebrett. Det er overlegent til lesing. Nettbrett funker også, men på langt nær like bra.


#3

Kirsebær sa for siden:

Mulig det er som joggesko og pensko. :knegg:

Hvis jeg kjøper meg et nettbrett, da mest sannsynlig en iPad, så kommer jeg jo til å bruke den til mer enn lesing. Men jeg leser ganske mye, så hvis det er veldig stor forskjell på å lese på iPad og f.eks en Kindle, så kan jeg jo fortsette resten av nettlivet mitt på telefonen slik jeg gjør i dag.

Dere som har flere store skjermer å lese på; er det veldig mye bedre å lese på et lesebrett?


#4

Syrinx sa for siden:

Ingenting slår gode joggesko. Nettbrett!


#5

My sa for siden:

Jeg synes forskjellen i lesekomfort er så stor at et lesebrett er absolutt verdt det. Synes det er veldig stor forskjell. Alt det andre kan man bruke mobilen til.

Jeg har en Kindle paper white liggende som du kan få låne litt, hvis du har lyst til å teste det ut, før du evt kjøper? Jeg leser ikke på den akkurat nå (har papirbok + lydbok).


#6

Kirsebær sa for siden:

:knegg: Jeg er egentlig enig. Gode joggesko er best til nesten alt!

Jeg tipper jeg har kjøpt joggesko eller pensko (:knegg:) før jeg rekker å møte deg for lån, men takk for tilbudet!

Jeg ser at de fleste lesebrett har veldig lite lagring? :gruble: er det fordi bøker, som i ren tekst, tar svært liten plass? Hva gjør man med bøkene hvis brettet blir fullt?


#7

My sa for siden:

Tror det skal noe til at det blir fullt. Ei bok tar ikke mye plass. Bare si fra om du ombestemmer deg, kan sende med J på skolen etter ferien.

Uansett, jeg anbefaler som sagt lesebrett. Blir mye fortere sliten i øynene av å lest på nettbrett.


#8

Neket sa for siden:

Nettbrett. Anbefaler paperwhite. Jeg har Oasis, men syns ikke prisforskjellen er verdt det selvom jeg er veldig fornøyd (var gave). En 8GB kindle kan ha 6000 bøker eller noe, tror ikke det blir fullt med det første.


#9

Input sa for siden:

Jeg ville gjort dette, uten tvil. Jeg har glemt Kindle hjemme og lar heller være å lese enn å lese på nettbrettet. Men har heldigvis papirbøker.


#10

nolo sa for siden:

Kindle er utrolig mye bedre å lese på enn tlf/nettbrett. :jupp:


#11

meisje sa for siden:

Jeg bruker ikke iPad til å lese bøker med. Pga at den har opplyst skjerm, og man kan ikke lese i solen. Kindlen brukes til å lese bøker med, den kan leses i utendørs og batteritiden er suveren. I tillegg er den lettere enn iPaden og leses som en bok. Kjøper du nettbrett som kan brukes til mye, tror jeg ikke du vil lese bøker på den. Men du kan jo låne bøker på biblioteket.


#12

IzziCreo sa for siden:

Uten tvil lesebrett. Jeg kan ikke klare meg uten min Kindle. Den kan tas med hvor som helst, selv en liten veske (jeg kjøper ikke veske uten at det er plass til Kindle). Den er mye lettere å holde, og hvis man ligger og leser så er ikke nettbrett et alternativ. Og så er det jo skjermen. Den matte skjermen på en Paperwhite er så utrolig god kontra en mobil- og nettbrettskjerm selv med tilpasningsmodus synes jeg. Lagringsmessig så er ikke det problem på Kindle i hvertfall. Jeg har vel 260 bøker eller noe sånt på Kindle'n pr nå.


#13

My sa for siden:

Batterikapasiteten er også en stor fordel med Kindle sammenlignet med nettbrett.


#14

Kirsebær sa for siden:

Men stemmer det at man ikke kan lese lånte e-bøker fra biblioteket på en Kindle? Kan jeg legge over e-bøkene jeg har kjøpt på Ark og sånn da? :gruble:
Hvordan funker Kindle egentlig?


#15

My sa for siden:

Jeg har ikke prøvd biblioteket. Ark har et eget valg i din "bokhylle" der, som heter "send til Kindle". Kindlen har en egen e-postadresse som du legger inn i Ark-appen.


#16

dharma sa for siden:

Det går iallefall ikke fra mitt bibliotek. (Som bruker appen bookbites.)
De bøkene du har kjøpt på Ark fra før kan overføres ja.


#17

Propella sa for siden:

Jeg fikk et nettbrett i julegave. Yoga fra Lenovo. Det skal fungere både til å lese bøker på og være på nett. Foreløpig ser det bra ut.


#18

Adrienne sa for siden:

Kindle er strålende om du kun kjøper bøker og da helst på Amazon. Det er enda ikke et fullgodt nettbrett som kan kjøre appen BookBites, som du trenger for å låne bøker på biblioteket.

Jeg har Kindle til kjøpebøker, både norske og engelske, og låner bøker på biblioteket på iPad eller et superbillig nettbrett jeg kjøpte på outlet. Sistnevnte er treigere enn treigest til alt annet enn å lese bøker, så brukes kun til BookBites. Grunnen til at jeg foretrekker dette fremfor iPad er at for meg blir iPad litt for stor til å lese på, ikke minst når jeg leser på senga.


#19

nokon sa for siden:

Kontrollspørsmålet er: Blir du sliten av å lese på opplyst skjerm? Og klarer du la vere å la deg distrahere av alt det andre du kan bruke eit nettbrett til? Dette er i alle fall mine to hovudgrunnar til å lese på lesebrett.

Når det gjeld bibliotekbøker har eg bytta ut min slitne Kindle med ein Onyx Boox Poke 3, for eit halvt år sidan. Denne køyrer på android, og ein kan laste ned bibliotekapper. Skjermen er ikkje like god som Paperwhite, men god nok, og mykje betre enn nettbrett. Den andre eg har finne med tilsvarende funksjon, er Remarkable, men det er mykje meir enn eit lesebrett igjen, og tilsvarande kostbart. (Hovedgrunnen til at ein må kunne laste ned apper for å lese bibliotekbøker, er at dei blir borte på leveringsfristen. Eg har høyrd rykter om at det finst avansert hacking som gjer det mogleg å installere android på kindle, men eg veit ingenting om det). Eg les gamle kindle-bøker i kindle-appen på Onyxen. Eller på den gamle kindlen, når den kan vere kobla til strøm.


#20

Tallulah sa for siden:

Fordelen med kindle er at den heller ikke blir utdatert på samme måte som et nettbrett. Høvdingen bruker fremdeles min første kindle som er rundt 15 å gammel helt uten problem. Du kan fint kjøpe en brukt paperwhite rimelig, og lese poden i mange, mange år.


#21

Camomilla sa for siden:

Elsker min kindle og angrer ikke ett sekund på at jeg kjøpte den.
Kan stille lys og bokstavstørrelse og det er lang batterikapasitet.


#22

nokon sa for siden:

Eg har høyrd mange seie dette, men lurer på om «nyere» modeller har kortare levetid? Kan hende eg har vore uheldig, altså, men min kindle PW frå 2014, er ikkje bærbar i meir enn omtrent 45 minutt lenger. Den funker kobla til strøm, men litt av poenget er å slippe å vere kobla til strøm, når ein les.


#23

Tallulah sa for siden:

Hm, jeg opplever ikke at de går tom for strøm så raskt! Min første kindle var før paperwhite kom, også har vi en Paperwhite fra kanskje rundt 14 som Hiawata bruker, også har jeg en Paperwhite fra kanskje 17. lenge siden Hiawata og høvdingen har brukt sine riktignok, men de har ikke klaget over batteritid.


#24

Toffskij sa for siden:

Jeg forguder min Paperwhite og kan ikke leve uten. :dramaqueen: Den har kjempelang batteritid (både mine to første PW som jeg kjøpte i hhv. 2016 og 2020 og min splitter nye som jeg kjøpte fordi jeg mistet den gamle). Da mener jeg ukevis.


#25

nokon sa for siden:

Kan hende det er noko gale med min då.



#27

Tallulah sa for siden:

Jeg kjøpte en oasis i 2016 som det var noe galt på batteriet på. Dessverre sluttet det ikke helt å funke før etter at garantitiden var over, så det eneste jeg fikk (selv om det helt klart var en batterifeil, oasisen ble faktisk en stund trukket fra markedet på grunn av dette) var et gavekort på 15% ved kjøp av ny Kindle.


#28

Wix sa for siden:

Tror det må være noe galt med den kindlen, nokon.

Anbefaler også kindle, om du skal bruke den til lesing.


#29

nokon sa for siden:

Skjønner. Då er det nok min.

Likevel, det kan vere grunn til å undersøke andre merker enn Amazon/ Kindle, særlig dersom ein ønsker å kunne lese bibliotekbøker. Eg er på mitt tredje lesebrett nå, sidan 2009, og meiner at det er mange gode alternativ. Det er ikkje slik at lesebrett = kindle.


#30

Mams sa for siden:

Eldste sønnen min har Kindle. Han er åp nr 2 i løpet av 10 år og den første var det skjermen som fikk seg en trøkk den ikke tålte.
Han leser MYE og har en haug med bøker på den.
Han er av den typen som går og leser på vei til og fra toget.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.