Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hage 2022

#1

Anne C sa for siden:

Jeg klør i fingrene etter å starte hageåret 2022. I løpet av januar/starten av februar skal jeg så gulerøtter, reddiker og diverse annet ute. Jeg sår i plastbokser og lar det stå ute for seg selv til det begynner å spire. Jeg kommer også til å så noe i en pallekarm jeg har ute. Graver opp snøen og legger på jord, sår diverse og legger på snø på toppen. Når snøen begynner å smelte kommer jeg til å legge på lokk.

Jeg har sett på videoer om diverse hager, planter og drivhus i hele dag.
Jeg har jo også et splitter nytt drivhus/"hytte i dagen" som jeg skal begynner å fylle opp. Tror jeg skal sette inn noe av vintersåingen min der inne også, bare for å se forskjell.

Er det noen andre som er klare?


#2

Pasta sa for siden:

Det blir min første vår med hage. Jeg kjøpte masse løk i høst, men katten til naboene har gravd opp minst halvparten. Det tok litt engasjementet fra meg.


#3

Anne C sa for siden:

Jeg plantet masse løk rundt om før frosten kom. Det kom opp en del i våres, så jeg tipper det går fint nå og.

Jeg har også laget en "løklasagne" som er en stor potte med løk i lag. Den står inne i drivhuset enn så lenge, og jeg er veldig spent på hvordan det går.

Vi har stor hage på over ett mål, men den har stått brakk i mange år. Nedstengingen i fjor fikk meg til å starte igjen. Til bursdagen min i slutten av november stod drivhuset klart, så nå har jeg masse planer der inne og i området utenfor.


#4

Malama sa for siden:

Jeg har planer om å så chili og trolig også paprika nå i romjulen, og kanskje skal jeg forsøke og se om det er liv i gamle blodbeger frø jeg har.

I fjor ble det ikke noe av noen ting. Alt visnet for meg. Jeg har egentlig ikke drevet med hage siden korona kom, da endte jeg med at på hjemmekontor så drepte jeg orkideene mine for jeg sluttet å vanne dem. Lenge.

Nå har jeg vel ikke en eneste levende plante i hus. Og det har jeg tenkt å forandre i 2022.

I hagen finnes jordbær, som vi vel knapt har spist av, hjorten tar dem. Eller de er klare når vi er på ferie. Jeg lå gjøre noe med den pallekarmen.
Ripsa vokser villig. Burde beskjæres. Epletre og plimmetre står der. Spent på om vi får frukt på dem i år. Eller om vi må ta grep. (gi naboen et epletre som kan bestøve våre? Vi fikk nemlig desverre to like i gave, og de har hittil bare gitt blomster, ikke epler. )

Jeg har planer om å så tomat. Prøve på agurk kanskje. Så gulrot. Sette poteter igjen. Det var gøy, synes ungene også.

Drivhus har jeg stadig bare på ønskelisten, det begrenser en del.


#5

mkj sa for siden:

Jeg har første år uten hage, men har stooor terrasse. Kanskje jeg skal prøve å så noe. Hvaler enklest av grønnsaker?


#6

Anne C sa for siden:

Jeg har forresten satt ut hvitløk også. Noen få i pallekarmen med drivhus som jeg har på terrassen, og flere i en halv pallekarm i hagen. Det er jeg veldig spent på.


#7

Anne C sa for siden:

Jeg vintersådde reddik og gulerøtter i vinter. Det synes jeg vel veldig vellykket. Spesielt gulerøttene. Ellers er det ganske enkelt og greit med ulike salatblader også. Det har jeg sådd på terrassen min.


#8

Malama sa for siden:

Sukkererter? De kommer rimelig lett. Men altså, det er mer sånn "kjekt for ungene" enn et veldig tilskudd i kosten, da....gulrot kanskje?


#9

millact sa for siden:

Vi nedskalerer, fra enebolig med et måls tomt til leilighet med terrasser og bittelitt gress foran. Tenker vi må ha store krukker på terrassen med mye fint.


#10

mkj sa for siden:

Gjort omtrent det samme vi da. Har 30 kvm plen, 70 kvm takterrasse. Er nok litt værhardt, men hadde vært hyggelig å så noe som kan spises. Mannen elsker grønnkål, er det vanskelig å få til?


#11

millact sa for siden:

Tror grønnkål er lett? Min eksmann hadde mye av det i sitt drivhus.


#12

Floksa sa for siden:

Der var jo hagetråden for 2022 :hjerter:

Jeg bestilte pastinakk og persillerot frø i dag. Og noen tomatfrø.
Har oppdaget hydroponisk dyrking og vil prøve tomater. Har salat i vinduet.
Sådde de siste persillerotfrøene i går men det ble vare to melkekartonger.
Tenkte å ha litt mer. Så da bestilte jeg i dag. Pakke med mer vekstlys og litt utstyr til hydroponisk dyrking på også på vei. Veldig spent!
Ellers skal resten få vente noen mnd til.


#13

frukt sa for siden:

Jeg har endelig fått meg hage. :lykkelig: Den var fullstendig overgrodd av bringebær, og hekken er litt glissen. Men det dukket opp både rabarbra, rips, solbær, barlind, kristtorn og osp som hadde vært gjemt. Og en fin mispel er der også.
Jeg synes i grunnen det er bra at hagen ikke var striglet for nå kan jeg gjøre den til min egen. Gleder meg til å gå løs på den til våren. :jupp:


#14

ingling sa for siden:

Haging! :lykkelig:

Jeg har noen tomatfrø jeg ikke sådde i fjor, men det er kanskje litt tidlig å så det eller? Jeg har vekstlys og diverse, da. Når dere vintersår, tar dere bare bort snøen og hakker nedi jorden, liksom? :gruble: Har ikke prøvd det før. Gleder meg til vår og full sesong med drivhus, i fjor var en slags testperiode og ser i hvert fall noen justeringer jeg bør gjøre i år. Og så skal jeg ha mange flere poteter ute, det var så godt!


#15

Jålebeinet sa for siden:

Jeg prøver meg i år på overvintring av georginer og geranium for første gang. Georgineknollene ligger pakket inn i kjøleskapet, geraniumen står kjølig på soverommet.

Jeg gravde ned noen nye løkknoller i høst, håper at de kommer opp. Vi hadde proffer til å ordne hagen vår for noen år siden, og det som ble gjort da er like fint nå. Plantene har vokst seg til, vi trenger bare å rydde vissent på våren. Ellers så popper det opp når det skal.


#16

Malama sa for siden:

Det jeg viner-sår, det sår jeg inne. Men det er noe med noen stauder som må ha en kuldeperiode før de spirer, som man setter ut , det har jeg ikke gjort.

Tomat er nok litt tidlig med mindre du har tenkt å basere deg på ekstralys ja, og hr en plass å ha dem lenge. De skal ikke ut før det er minst 10 grader, og med mindre du snakker mikrotomater så kan de ofte bli uforholdsmessig store før det er så mildt ute om du sår dem nå, altså med mindre du har et oppvarmet drivhus de skal ut i, så hadde jeg ventet til mars


#17

Anne C sa for siden:

Jeg har bestilt masse frø, og har store planer for hagen. Kommer nok ikke til å klare å bli ferdig med alt jeg vil. Men dette er planene:

 • Så gulrøtter, reddik og litt annet i plastdunker og sette det i snøen om ikke så lenge.
 • Så i en halvdel av en pallekarm om ikke så lenge. Dekkes med snø, så lokk etterhvert
 • Fylle opp det store bedet i drivhuset, der skal jeg teste ut ulike ting i år. Første år med
  drivhus.
 • Så masse sommerblomster og stauder i et bed jeg skal lage over en haug
 • Sette opp to-tre pallekarmer til som jeg skal så salat og sånt i

#18

Galathea sa for siden:

Ja, på tide å glede seg til våren!
Jeg har begynt å spare til ordentlig drivhus, etter at jeg ble bitt av basillen med mitt lille biltema-drivhus i fjor. Men hva skal man kjøpe, plast, glass, stål, aluminium? Hva er viktig å tenke på, hvor kjøpte du huset ditt Anne C?

Plantet visst en del løk i høst, masse allium og litt krokus, må tenke meg om hvor det nå var jeg la dem ned...Har hatt en del grønnsaker de siste årene, lurer litt på å droppe potet i år, da de ble sterkt angrepet av tørråte. Kanskje heller dyrke mer løk og sjalottløk. Og erter og bønner kanskje. Tomater og agurk skal jeg ha i drivhuset, og paprika, det er det vel på tide å så snart? Fikk tak i noen aspargesplanter i fjor, lurer litt på å kjøpe flere av disse, tar noen år før man kan høste, men tenk så stas!


#19

ingling sa for siden:

Jeg har satt masse løker, tulipaner av ulike slags og allium, og gleder meg til å se hvordan det blir! Satte litt tettere i høst enn høsten før, for syntes det ble litt slunkent i bedet. Så nå håper jeg det skal bugne utpå våren, noen er tidlige sorter og noen kommer seinere, og så har jeg stauder med litt ulik blomstringstid rundt og imellom.


#20

Anne C sa for siden:

Vi har laget drivhuset selv med gamle vinduer og planker. Verken en enkel jobb eller billig, men utrolig fint. Jeg elsker det. Det ble mye mer for seg enn jeg hadde sett for meg når vi startet. Det er mer eller mindre en hytte.

Det viktigste tror jeg er å kjøpe et som tåler klimaet om vinteren der du bor. Hos meg kan det potensielt komme veldig mye snø, og det var en av grunnene til at vi ville lage det selv.


#21

Anne C sa for siden:

I dag har jeg sådd reddiker i plastkasse som jeg har satt ute i snøen, og så har jeg sådd vårløk i en pallekarm ute. Jeg gravde meg ned til jorda, og la på ny jord på toppen der jeg la frøene. Og så pakket jeg det inn med snø igjen. Reddikene vet jeg at det kommer til å gå greit med, er spent på vårløken. Skal dekke til pallekarmen når det blir bart.


#22

Arran sa for siden:

Hagetråd! :blomst:

Jeg bor i rekkehus og har helt bokstavelig en hageflekk. Men supplert med stor veranda på toppen av stuetilbygget, koser jeg meg likevel. Utfordringen er at det begynner å bli fullt både her og der.

Hos meg har jeg i utgangspunkt kjøkkenhagen i store kasser på verandaen oppe. Der er det trygt for snegler og rådyr, men siste årene har jeg slitt med larver og møll som spiser opp all svartkålen min. I år har jeg dermed kjøpt georgine-knoller, og satser på blomsterhav der :takker:

Supplerer noen enkle grønnsaksplanter som jeg kjøper. Når jeg har plass til så få planter av hver, er det like greit som å så frø. Jeg er uansett best til å dyrke sytråd...

Nytt i år er at jeg har kjøpt meg drivhus. Et bitte bitte lite et som jeg skal ha på verandaen oppe. Tenker å bruke det til ymse planter fram til det er trygt å plante helt ut, og så ha tomater og agurk der i sommer.

I hagen nede gleder jeg meg til peonblomstringen og til å se hvor mye som har overlevd av lavendel og hosta. Vinteren var hard i fjor, så byttet ut mye da.

Jeg gleder meg skikkelig til våren! :)


#23

sindrome sa for siden:

Nå er det skikkelig vårlig ute! I går var jeg en tur i hagen og jeg gleder meg til jeg kan være der og vite at våren er kommet!! Inne har jeg sådd lavendel og blodbeger. Eller bloodbugger som jeg ynder å kalle dem. Spent på jorda, den var så tørr at vannet bare gikk gjennom. Ikke så stort problem ennå med bloodbuggers, men kanskje mer for lavendelen. Gikk gjennom frøene mine, men ikke noe som skal plantes nå før i februar.

I år så blir det store prosjektet å få mur/hekk mot naboen. Jeg fikk noen til å røske opp giga-tujaen for 1,5 år siden. Har også sett et lite drivhus på finn, som jeg kan ha på verandaen nede.... Har veldig lyst på det. Teller på knappene... Kjøpte et plastdrivhus fra biltema i fjor og det har blåst i stykker....


#24

Anne C sa for siden:

Det er ikke mye som tyder på vår her i alle fall #østlandet. Det går nok et par måneder til før jeg får noen vårfølelse. Men innen den tid skal jeg ha vinterplantet mye.


#25

sindrome sa for siden:

Å jo da! #riktigdelavøstlandet

:knegg:


#26

Malama sa for siden:

Kom snø sammen med den vinden i går her vest, så ikke noe vår. Og ja, jeg har fått blåst i stykker et slikt plasthus i året de siste årene....


#27

gajamor sa for siden:

Har satt massevis til kuldestratifisering i kjøleskapet og ute: valnøtter, pawpaw-frø, bjørnerot, kvann, diverse rare løker, etc. Purrefrøene har spirt, og de første løkspirene (fra frø) har også tittet opp fra jorda. Disse tar ganske liten plass inne, og kan klippes ned hvis de blir for lange. Skal snart så chili, paprika, tomatillo, aubergine og artisjokk. Der må jeg beregne plass til å potte dem opp, særlig artisjokken trenger store potter for å vokse og trives. Resten av frøene bør nok vente til slutten av februar, selv om det gjør vondt å vente så lenge.

Gleder meg aller mest til å se hvordan det har gått med blomsterløkene i vinter. Tok litt av i fjor høst, så jeg håper på et skikkelig blomsterhav når våren kommer.


#28

Anne C sa for siden:

Det er alltid vinter hos meg på denne tiden av året, så det er ikke noen overraskelse akkurat. Men jeg planlegger og koser meg med det.


#29

Floksa sa for siden:

Jeg har spira paprika i pose. Plantet 8 frø i hjemmelaget hydroponisk system i dag. Fire tomater har kommet fram i samme system (isbokser med hull og torvpotter).
Har plantelys i ene vinduet.


#30

ingling sa for siden:

Merkbare forskjeller på Østlandet ja, jeg kom akkurat fra Vestfold og der var det bart på veiene og litt sånn februar-mars-følelse, om enn litt kald vind. Her hjemme ligger det fortsatt både snø og is. :nemlig: Så jeg er ikke helt i hagemodus ennå, kjenner jeg.


#31

Anne C sa for siden:

Jeg bor i typisk innlandsklima på Østlandet. Har alltid vært misunnelig på venninnen min som bor i Tønsberg. Mye bedre klima.


#32

Anne C sa for siden:

Jeg har ikke noe plass til å plante inne, så alt jeg sår blir ute i plastdunker av ulike slag.


#33

ingling sa for siden:

Ja, da vi flyttet hit fra sørøst i Oslo merket jeg stor forskjell (tror vi bor sånn noenlunde samme område nå) og lurte på hvorfor i alle dager jeg hadde flyttet til enda mer kulde! :knegg:


#34

sindrome sa for siden:

Ved Rygge flyplass går det et værskille/snøskille og sør for Rygge er det ofte litt mildere enn nord for Rygge. Jeg bor et par-tre mil nord for Rygge og er allikevel fornøyd med klimaet :jupp:


#35

Engasjert sa for siden:

Så koselig med hagetråd! Jeg er klar for vår, men i likhet med Anne C, må jeg nok vente en god stund til før det blir hyggelig å være i hagen.

Jeg har vært på det lokale gartneriet og kjøpt purre-frø i dag. Har fått tilsendt hardføre frø fra søstre mi i Bodø, og planlegger å så paprika, chili, agurk, tomat og squash, iallfall. Og en blomstertype - brennende kjærlighet, bare for å prøve blomster også. Neste år blir det kanskje mer av det, men foreløpig er fjorårets 50-årsgave bare en mur i hagen og en rekke oppussede vinduer rundt omkring, så jeg må se hva jeg faktisk får plass til. Han har lovet at drivhuset skal stå klart til sesongen, men jeg skal se det før jeg tror det. Alltid mer arbeid enn en tror, og det vet han veldig godt. Men jeg gleder meg som en unge til det er klart!

Jeg har hengende vekstlys i bod med ca 10-12 grader, og tenker å så chili, paprika og purre snart. Men hvor snart? Er det for tidlig å gjøre det nå? Georginene skal også inn under vekstlyset i april, så det spørs om jeg må utvide vekstlysområdet for å få plass til dem.


#36

Magica sa for siden:

Du bør få chili og paprika i jorda fort som fy!


#37

Charlie sa for siden:

Det var vel på denne tiden i fjor jeg sådde gulrot i melkekartonger etter oppskrift fra Det grønne skafferi. De gulrøttene.Som.Det.Ikke.Ble.En.Dritt.Av. :gaah:


#38

Anne C sa for siden:

Hvor mye sådde du?

Mine ble veldig vellykket, hadde ikke forventet det. Jeg sådde de i midten av februar. Jeg skal teste det igjen i år. Må bare få nok melkekartonger. Jeg aner ikke hvilken type jeg sådde i fjor, og i år tester jeg ut ulike typer.


#39

Obelix sa for siden:

Hvor har du kjøpt det drivhuset? Hadde passet perfekt her


#40

Arran sa for siden:

Bestilte her, Obelix: www.tilboligen.no/minidrivhus-citygreenhouse

I fjor var det et halvt års leveringstid på det, så jeg fikk først mitt i hus til høsten. Dermed står det fortsatt umontert i kjelleren og ventet på våren. Enda en grunn tilå glede seg /)


#41

Magica sa for siden:

Jeg gjør alltid dette og det har gåt bra her. La du på mye snø?#43

Malama sa for siden:

Dere inspirerte meg til å bruke lunsjen på det jeg skulle gjøre i helga. Og helga før. Og romjula.

Nå har jeg sådd chili, to eller tre sorter, , paprika to sorter, blodbeger og basilikum.

Står under plast på badet til det spirer om noen dager.

Må se hva jeg skal få gjort ang jordbær/månedsjordbær som jeg vil ha påfyll av, heller enn de vanlige jordbærene jeg forer hjorten og naboen med hvert år.


#44

Floksa sa for siden:

Da har jeg bestilt resten av årets frø. Har begrenset meg kraftig :dåne:

Så i år skal det bare dyrkes:

Gulrot (tre sorter)
Blomkål- slik som kommer med mange hoder på en stilk
Brokkoli -«-
Mainepe
Mais
Tomat
Purre
Agurk
Sellerirot
Squash
Rosenkål
Sukkererter
Bønner
Persillerot
Reddik
Rødbete
Grønnkål
Salat
Bladpersille
Potet
Løk
Det er det vi bruker mest av og som jeg fikk tålelig greit til i fjor.
Blir større drivhus i år til squash og mais (drivtunell i plast) og dryppvanning. Ble alt for tørt der i fjor.
Selve drivhuset forbeholdes tomater og agurk. Der må det stå på frostsikring hele sommeren :gal:


#45

Anne C sa for siden:

Jeg skal så dill, koriander og persille på torsdag. De sår jeg i drivhuset og setter de kaldt der. Og så kommer de når de kommer. Legger på litt snø på toppen regner jeg med.

Jeg har mange planer i år, men det meste er for å teste hva som funker. Tror jeg skal prøve meg på blomkål også.


#46

Madicken sa for siden:

Hage! :elsker:

(Abonnerer på tråd.)


#47

Malama sa for siden:

Det er for tidlig å gå ned og se etter spirer nå. Ja, det er det. Det er seriøst sånn ca en halvtime siden de fikk kontakt med fuktig jord....

Men, det er da LANGT mer fristende å få og se etter spirer enn å sitte her og jobbe... så da endte det med en mellomting... HER


#48

Charlie sa for siden:

Sådde masse kartonger, en hel sånn grønn grønnsakskasse full. Kom bittelitt gulrotgress som det aldri ble noe mer av. Ny grønnsaksjord. Kjempeflink til å vanne, syntes jeg selv. :knegg:

Fikk masse squash, da. Og poteter.


#49

veobra sa for siden:

Ja, hage! Jeg gleder meg vilt til grønt og fargerikt. Jeg venter litt med å så, kjenner meg selv godt nok til å vite at det er litt tidlig. I mellomtiden nyter jeg planer og oppdateringer her.


#50

Che sa for siden:

Jeg fabulerer litt om pallekarm, men er usikker på om jeg har tilstrekkelig med hagedrive. Har planter chilli og skal plante agurk og tomat. Vi har faktisk to små drivhus vi kan bruke. (Slike stygge med plastikk-overtrekk)

Eller er jeg mest opptatt av Potter og lurer på om jeg skal gjøre alvor av å bygge en plantekasse i år.


#51

Galathea sa for siden:

Grønn, rød og spiss paprika er sådd, og chili. Mens jeg googler vettet av meg etter drivhus...


#52

Anne C sa for siden:

I dag har jeg sådd dill, koriander og kruspersille i små bokser som skal stå inne i drivhuset. Det er ikke oppvarmet opp eller noe sånt, men jeg regner jo med at det blir større og større forskjell mellom ute og inne etterhvert som dager og uker går. Jeg tester ut litt ulik jord, blandinger og sånt i tillegg. Jeg har lyst til å se om det har noe å si.


#53

Luftslottet sa for siden:

Jeg har sådd chili, paprika, bifftomat, physalis og artisjokk i vinduskarmen nå. Trodde jeg hadde noen auberginefrø også, men den gang ei.


#54

Malama sa for siden:

Jeg fikk grønt fokus sin katalog i posten i dag.... Jeg bestilte den et år. Og siden har den kommet hvert år på denne tiden...


#55

millact sa for siden:

Det ser flott ut! Det hadde passet perfekt hos oss.


#56

frukt sa for siden:

Lurer på når man kan begynne å så innendørs, hva som er lett å dyrke, og tips til hvordan lykkes? Hadde jordskokk i fjor, og den skalvære hardfør og overleve vinter.


#57

Magica sa for siden:

Jeg er ingen ekspert men chili, paprika og blodbeger bør sås nå tidlig.

I mars er det gunstig å så det meste innendørs! Tomater f.eks, som man jo må ha mye av. :D og sommerblomster og diverse. Agurk kan man kanskje vente enda litt lenger med.

Jeg vintersår mye, har ikke kommet i gang enda da, men en del stauder og grønnsaker kan sås direkte ut, i f.eks gjennomsiktig plastkasse med lokk. Disse plantene blir veldig herdige.


#58

Anne C sa for siden:

Jeg vintersår KUN ute/i kaldt drivhus, har ikke plass inne.


#59

Madicken sa for siden:

Når kan/skal man begynne med dette? :vetikke:


#60

Anne C sa for siden:

Jeg har startet allerede. I fjor sådde jeg i tre kasser i uke 8, nå kommer jeg til å spre det utover. Jeg tester ut litt. Ute og inne i det kalde drivhuset. Etter som jeg har lest meg frem til så er den eneste "regelen" at det bør ha blitt skikkelig vinter slik at frøene ikke tror våren kommer hvis det blir veldig mildt.


#61

Engasjert sa for siden:

Gjort to dager etter at du jaget meg til det! Spent på når de spirer.


#62

Madicken sa for siden:

Så man så/sette ut selv om det er kuldegrader? :blond:


#63

Anne C sa for siden:

Ja jeg setter det ut i plastkasser med lokk. Har laget hull i bunn og rundt kant oppe for utlufting og sånt. Og så har jeg jord, frø og et lag med snø på toppen. Lukker igjen og setter det ut. Jeg sådde i uke 8 i fjor, og det tok ikke mange ukene før jeg kunne se at det skjedde ting der. De små plantene som kommer opp er ferdig herdet og kan plantes ut der de skal stå når de er store nok. Foreløpig er det ikke noe å passe på, men når det begynner å spire følger jeg med på at det ikke blir for fuktig, tørt osv. Jeg brukte IKKE mye jobb på de tre kassene jeg satt ut i fjor. Og det ble ganske så vellykket.

Se på bloggen til "Det grønne skafferiet" så viser hun hvordan man gjør det. Det er mange andre som holder på med dette også. Jeg er medlem av noen "Winter Sowing" grupper på FB, der er det mange lurer tips. Og mange måter å gjøre det på.


#64

Magica sa for siden:

Ja! Slik som Anne C beskriver. Dekk godt med snø.

Jeg har ikke fått gjort det enda… kanskje i løpet av uka.

Jeg har fått sådd paprika frø i dag jeg og, er ikke så rask selv. :knegg:


#65

Malama sa for siden:

For oss som bor her som det ikke finnes snø i dag og er 8 plussgrader, men kanskje snø og kulde igjen neste måned er det ikke like lett å så ute nå tror jeg. Det er jo nesten - vår i tempen i dag. Det er bare januar. Og kommer mer vinter. Kanskje. Men det hadde vært gøy å tete.

Jeg sår inne. Sånt som skal forkultiveres. Det blir markjordbær /månedsjordbær denne helga. Basilikumen har spiret. Kanskje forsøker jeg på en chili eller to til. Det er litt sent. Men det går vel.

Jeg var på plantasjen i dag enda jeg vet at nettsiden da stillingene ikke er kommet. De er ikke kommet. Men de bygger om og det ser ut til at de gjør plass til dem. Det står Jan-mars som salgstid men det er muligens ikke før i feb jeg pleier få dem i hus. Jeg bare gleder meg.
Det ble et par sånne minidrivhus til vinduene, for mye av de jeg har, har sprukket så de lekker litt vann. Og et par frøposer. Jeg har vel egentlig nok. Men...
Vel. Jeg var tom for jordbærfrø. Så jeg kjøpte både hvite og røde. Litt gøy. De skal spes fra feb står det. Jeg synes jordbær vokser skit - sakte og sår dem nå i helga. For de 4 pottene med basilikum flytter ut fra badet og opp i lyset i dag og da er der plass til litt annet der nede hvor de får spire varmt.


#66

Madicken sa for siden:

Takk for tips, Anne C, dette skal prøves! :jupp:


#67

Magica sa for siden:

Jeg har vintersådd ute i dag, litt forskjellig jeg hadde fra før: salat, kål, persille, og noen blomsterfrø: valmue, nellik, allium.

Skal kjøpe spinat og litt mer urter og sånt. Og så gulrøtter ute i plastkasse.


#68

Anne C sa for siden:

Jeg hadde planer om å plante i dag, men det ble ikke noe med det. Men jeg har i alle fall fått tins opp jord som jeg har stående inne nå. Da kan jeg ta det litt mer på sparket. Har snart nok tomme melkekartonger til gulrøttene.


#69

Malama sa for siden:

Melkekartonger til gulrøtter ja. Det var et poeng. Det drikkes mye melk. De skylles, brettes og stappes, men jeg kan nok redde unna en del. Hvor mange trenger jeg tro?


#70

Madicken sa for siden:

Jeg har kjøpt masse frø i dag, både blomster og annet! :lykkelig: Jeg elsker physalis, og tenker å prøve meg på dette også for første gang. Noen som har peiling på om dette er vanskelig å få til fra frø? :vetikke:


#71

Anne C sa for siden:

Jeg har en plastboks der det er plass til 9 store kartonger. Jeg sparer til det.


#72

Malama sa for siden:

Store er 1,75 sant? Vi har hel og ekstra lett i den str somregel. Også har vi laktosefri lett i 1 liter. Jeg må ha fargekode.

Hvor mange sår du i hver? Det er svært mange år siden jeg prøvde meg på gulrot sist.


#73

Magica sa for siden:

Man kan godt hive en del gulrot-frø i en melkekartong, det gjør ikke noe om de kommer litt tett, for man kan luke litt underveis, mini gulrot, når de begynner å vokse.

Physalis ja, det vil jeg prøve og! Må lese litt om det… kan ikke noe.


#74

Anne C sa for siden:

Det Magica sa. Ja det er vel 1.75 de store tar. Jeg drikker ikke melk, så jeg tenker aldri over hvor mye det er.


#75

Strå sa for siden:

Hagetråd passer bra. Jeg skal ikke så noe inne i år. Vår og sommer skal brukes mest til å sette i stand en hage som ikke har vært vedlikeholdt på lenge og som i fjor led under restaureringen av huset. Helten lagde bed i fjor, i dem er det plantet hvitløk og druer. Jeg er spent på druene altså, det er ikke sikkert de har tålt vinteren, selv om de er pakket inn. Hvitløken vet jeg av erfaring at neppe blir ordentlige knoller før august antakelig. Det er noe bærbusker rundtom, det må jeg se på om må røktes. Solbær mangler, så det må jeg finne en god plass til. Urter burde jeg vel så asap, men jeg er dust på såing inne.


#76

Magica sa for siden:

Jeg har planer om å kjøpe dette plantelyset, det hadde sikkert vært noe for deg også Strå hvis du skal så urter så tidlig som nå. www.clasohlson.com/no/Cotech-hylle-med-plantelys-LED/p/44-6000

Jeg må nesten ha noe plantelys til de tidlige såddene: blodbeger og paprika. Jeg sår tomat i mars og det har klart seg helt fint uten ekstralys.


#77

Strå sa for siden:

Hmm, ja det er kanskje litt tidlig å så inne. Jeg har jo ikke skaffet nye urter på over 15 år, men har jo flytta fra alt. Har gartnerier slikt nå?


#78

Magica sa for siden:

Urter? Ja, sikkert - men flere og flere utover våren. Hva slags urter tenker du på? Mitt hagesenter pleier få slike herdede urter utover våren, urter fra italia som er vokst opp litt på fjellet der og er herdige.
#81

Malama sa for siden:

Det står et lite mini-drivhus med små potter med basilikum - spirer i et slikt på stua mi nå.

Tomat i mars pleier klare det, men de blir lange som fy, så jeg gir dem helst litt "kjølig og lyst" om jeg kan.


#82

Malama sa for siden:

Jeg har en sønn som vil ha helmelk. To døtre som vil ha lettmelk. Den eldste av dem drikker laktosefritt nå.
Selv drikker jeg utelukkende melk om den kommer i form av sjokomelk eller kakao. Men det går en del melk i løpet av en uke her i huset. Mye havregrøt og havregryn med melk. Eldstemann spiser grøt lagd på havregryn og melk i mikro hver morgen 5 dager i uka og somregel havregryn i melk til kveldmat 7 dager i uka.


#83

Strå sa for siden:

Urter jeg tror jeg fortsatt vil ha og kommer på nå er i hvert fall

 • Sitrontimian
 • Peppermynte
 • Gulmynte
 • Oregano
 • (Rosmarin, men den overlever ikke vinteren ute)
 • Gressløk (ok)
 • Hvitløk (ok)

Har det skrevet ned et sted på one drive eller google docs. Det er et par gode gartnerier i kjøreavstand.

Jeg har aldri vært god på såing, så mulig det utgår i år og så ser jeg til neste år.


#84

Strå sa for siden:

Rukkula ja, det må jeg ha, men kanskje ikke ennå. Den har tidligere sådd seg selv til neste år hos meg.


#85

Magica sa for siden:

Mine blir ikke lange, jeg planter de dypt og har de skikkelig kjølig og lyst, dvs vinduskarm på soverom.


#86

Malama sa for siden:

. Der er utfordringen, jeg har dem somregel i stuevinduene og det blir for varmt.

Soverommet. Ja. Nei. Altså utfordringen der er rullegardinen og en veldig smal vinduskarm, men de kan stå der en stund. Kanskje jeg skal prøve det sånn i mars, til rundt påske. Da antar jeg de er blitt for omfangsrike til å stå der.


#87

Magica sa for siden:

Prøv det, vi har noen nordvendte vinduer og hvis du kan ha de der en stund så er det bedre.


#88

Malama sa for siden:

Soveromsvinduet vårt er det eneste nordvente vi har utenom kjøkkenvinduene. Kjøkkenvinduene er sånnsett lettere tilgjengelig enn soverommet, men slett ikke like kaldt da.

Jeg skal prøve å ha noen tomater på soverommet i vår jeg, så får vi se hvordan det går. På nå har jeg basilikum og chili (det enste som har spiret enda) under vekstlys i stua, vekselsvis under vekstlys deler av døgnet og i den 16 grader kalde vinduskarmen deler av dagen (Når det er lyst ute, samt natta) men det går jo greit fordi det er så få små potter enda, det blir mer for hver uke som går fremover.


#89

Anne C sa for siden:

Neste år skal jeg ha ordnet med hylle og vekstlys sånn at jeg kan så noe inne også. I år er det så mye annet med nytt drivhus så jeg venter litt. Og satser på at den ene broren min kan fikse agurk til meg. Tomatplanter får jeg tak i uansett.


#90

Magica sa for siden:

Jeg pleier alltid ende opp led en fantasillion tomatplanter. :knegg:


#91

Luftslottet sa for siden:

Hæ, er det sant? :knegg:


#92

Malama sa for siden:

Ja, jeg også, for tomatfrø spiser jo så godt som 100% og jeg har jo sikkert 10-15 ulike typer, en del er noen pr game men de har misnt 95% spireevne fortsatt virker et som, men så stoler jeg ikke helt på det så jeg sår 2-3 av hver or å være sikker på å få mins en plante, også.. ja, spirer de.

Ikke de par siste årene, da har jeg knapt hatt tomatplanter, i fjor hadde jeg ikke noen, men i år skal jeg så tomater igjen og det kommer til å bli flere enn jeg har tenkt.


#93

Madicken sa for siden:

Det gjorde jeg også før, men har funnet ut at kjøpetomater trumfer hjemmedyrka både på smak og utvalg, og innebærer veldig mye mindre styr og plass. :nemlig:


#94

Magica sa for siden:

Neida, det er supergøy! Jeg pleier å fylle et drivhus på 10m2 med masse tomatplanter og litt annet. :D


#95

Madicken sa for siden:

Det har sikkert også en hel del å gjøre med at jeg ikke er glad i tomater. Med mindre de er supersøte, da, og til nå har jeg ikke dyrket tomater som klassifiserer til det.


#96

Anne C sa for siden:

Jeg har fått tomat og agurk av broren min. I fjor kjøpte jeg også noen gjennom den lokale REKO-ringen. Satser på å få tomater der i år også.


#97

Malama sa for siden:

Mens jeg elsker tomater, og synes mange av de jeg har dyrket har vært gode. Bare jeg får tatt dem inn før det regner så mye at de blir helt vassen og guffen da.


#98

Malama sa for siden:

Tomater og agurker, eller tomat- og agurk-planter?


#99

Malama sa for siden:

Trolig er det BILLIGERE å kjøpe tomater på butikken , men utvalget er jo ekstremt mye smalere da (Jeg nevnte at jeg har minst tjue typer frø ja? Og da har jeg begrenset meg veldig i innkjøp. Sett nettbutkken tomaptrat? )

Også er et jo det at et er gøy å ha fått til selv. Agurk er et ikke tvil om at er billigere å bare kjøpe inn, men det er jo også helt klart da dersom vi får til, GØY. Jeg spiser ikke agurk, men ungene elsker det. Jeg kjøpte små snacsagurker på obs i helga. De er ikke helt billige pr kilo, men knall å legge i matpakken da.


#100

Anne C sa for siden:

Planter


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.