Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan selger man en bolig?

#1

Høst sa for siden:

Jeg har solgt leiligheter før, men nå er vi i en prosess som kanskje ender med at vi selger en enebolig. Hva er lurt/ikke lurt?

Fikse småting før takst settes? Type male ett rom, sparkle ett hull etter ett feste og lign.

Vente til våren? Våren hos oss er tidligere enn i byen en time unna, så kanskje det er gunstig med bilder/visninger når det er snøfritt hos oss og snøhauger i byen?
Få tilbud fra flere meglere, evt hvor mange?
Tømme mest mulig (unødvendige) møbler før takstmann? Vi har en garasje vi kan sette ting i.

Huset er 12 år ca, kun eid av oss, og vi har alle papirer i orden, kun hatt profesjonelle inne (med unntak av en malt vegg i stuen). Hvordan tror dere de nye reglene som kommer fra nyttår vil slå ut? Vi skal jo etter evt salg også kjøpe noe, og jeg lurer på om prisene for en del objekter kan synke hvis de ikke kan redegjøre for historikk/fremvise dokumentasjon fra fagmenn?

Se feks e24.no/privatoekonomi/i/ALQ9Ax/nye-regler-fra-nyttaar-meglertopp-advarer-mot-aa-ta-lettere-paa-boligkjoep


#2

millact sa for siden:

Jeg solgte enebolig i oktober. Brukte megler fra DNB som har kontor i området fordi han selger veldig mye og kjenner området. Det gikk raskt hele prosessen. Ryddet skikkelig, tømte loftet helt (mye ble gitt bort til bruktbutikk, svært lite kastet) og resten satt i garasjen (står der fortsatt). Fikset ikke noe særlig, men sørget for at det så skikkelig ut. Det er en eldre enebolig med mye tomt og det visste jeg trakk opp. Folk forventer ikke strøken bolig når den er eldre og det var stor mangel på eneboliger i området. Jeg kjøpte først og la så ut for salg to uker etter (ja, så raskt gikk det), hadde to privatvisninger i høstferien, vanlig visning uken etter og dagen etter var den solgt for over takst.

Jeg tok ikke sjansen på å vente med å legge den ut, for da ville det nærme seg desember, men har avtalt lang overtakelse slik at leiligheten vi flytter til er ferdig.


#3

sindrome sa for siden:

Finn en megler og snakk med hen om hva som er lurt å gjøre. De kjenner markedet og vet hva som lønner seg. Feks, hvis det er som hos Millact, at det er mangel på eneboliger vil dere ikke trenge å gjøre like mye som et sted der det er mange tilsvarende boliger på markedet og dere er avhengige av å skille dere ut for å få solgt.


#4

millact sa for siden:

Uansett hva du gjør ville jeg begynt å rydde, skikkelig. Dere har sannsynligvis mye dere ikke vil ta med dere videre. Få det bort.


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg hjalp foreldrene mine å klargjøre til salg av deres enebolig. Det var en bolig de hadde bodd i siden midten av åttitallet. Noen flater var relativt nymalte, og de hadde nytt gulv i gangen, og badene var pusset opp for rundt 10 år siden.

De gjorde ingenting utover å rydde MASSE, slik at rommene fikk vist fram sitt potensiale. Megler var klar på at så lenge veggene ikke var stygge var det ikke vits i å bruke tid på å male. Stuegulvet kunne trengt å pusses ned og lakkes, men heller ikke det syns megler det var vits i å bruke tid og krefter på.

De solgte i et marked som rettet seg mot barnefamilier i etableringsfasen, og det at boligen hadde mange soverom og en fin og stor hage var det viktig å få vist fram. Viktigere enn å selge når det er snøfritt tenker jeg at det er å vise fram sommerbilder av hagen. Og gjerne nevne i billedteksten at snøen går tidlig.


#6

Fersken sa for siden:

Jeg tenker at huset ikke trenger å være visningsklart før takstmann, men heller til fotografering og visning.


#7

-ea- sa for siden:

Hvem kjøper hus der dere bor? De lokale som har vokst opp der, eller er det folk/familier som vil vekk fra de høye boligprisene i sentrum? Er det manko på hus for de som er derfra og vil bo der?
Dere selger jo et nytt hus, syns ellers jeg ser eldre hus blir kjøpt opp av byfolk som bruker dem til hytte, evt leier ut til turister.


#8

millact sa for siden:

Ja.

Jeg hadde takstmann dagen før fotografering. Alt var ikke strøkent da, nei.

Hjalp min mor å selge enebolig i august, samme gate som meg. Koselig hus fra -87 med fin hage. Trenger å gjøres noe med på sikt. Badet er fra huset var nytt. Solgt dagen etter visning det og og over takst. Både det og mitt ble kjøpt av barnefamilier.

De som kjøpte mitt har barnehagebarn, bor i nytt funkis nå, men ønsket seg hage og bedre strøk med mye barn. Vi flytter fordi vi vil slippe hagen.


#9

Charlie sa for siden:

Jeg tok takst og takstmannen gikk gjennom rapporten med meg og sa hva han syntes det ville være smart av meg å fikse - små ting som ville gjøre forskjell. Så gjorde jeg de tingene og han endret rapporten i tråd med det jeg hadde gjort. Det tok han ikke noe ekstra for, den første var foreløpig/ et utkast.

Enig med de over. Det viktigste man kan gjøre er å begynne å rydde, innvendig og utvendig. Det tar veldig mye tid, og jeg har vel hver gang fått tidsnød og flyttet med meg ting som egentlig burde vært gjennomgått og som vi burde kvittet oss med før flytting.


#10

Drømmedama sa for siden:

Jeg tenker at det viktigste er å finne en dyktig megler som er godt kjent i området. De vet ofte hva som er lurt basert på hvordan markedet er akkurat der du bor. Huset deres er jo relativt nytt, men likevel ikke helt nytt, tenker det vil kreve relativt lite penger/innsats å gjøre det tilnærmet nytt og innflyttingsklart? Kanskje dette vil lønne seg?
Vi kjøpte en kjedet moderne enebolig nå for noen uker siden(skal ikke bo der selv, men leie den ut til eldstedatteren vår), boligen er 11 år gammel og vi fikk den til under takst. Kjekt for oss, vi visste på forhånd at vi ville ha en av de boligene i akkurat dette området så det at boligen fremsto litt slitt og kjedelig var bare en fordel. Vi skal male opp hele huset uansett. Jeg tror nok likevel det ville vært lurt for selger å pusse opp og style den mer innbydende enn han hadde gjort, det var nok vanskelig å falle pladask for boligen hvis man ikke hadde bestemt seg for nabolaget på forhånd.


#11

Høst sa for siden:

Takk for alle svar - noterer ivrig her. :) Det ene rommet som jeg vurderer å male, har vært rommet til Vesla, som fikk utfolde seg ganske fritt med de varierende fasene av hvilken farge hun ønsket på rommet, så det bør males "penere" en runde rett og slett. :)

Gulvet i stue og kjøkken er nettopp skiftet til ny parkett (forsikringssak) og ellers er det alminnelig pent, så det er ikke mye som trengs for å "pynte brura" litt.

Ja, det er jo dette som er litt tricky, og som gjør at jeg ikke aner hva vi vil ligge på i takst eller hvor raskt/sakte det vil gå hvis vi selger. Det er mye ungdom her som ønsker å bo her ute, men får de lån? Folk fra byen kjøper opp til hytter, og gjerne eldre hus som du sier, mer nå etableres det jo ett hyttefelt ved hotellet hvor de selger hytter til halve størrelsen av huset og helt uten tomt - tror det er seks som er solgt så langt? www.sne.no/bolig-til-salgs/156390073 Og en del omsettes innad i familie til priser langt under takst.

Det gjør jo også at det er vanskelig å få konkrete råd fra meglere om området, det er et rart marked her ute....


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.