Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Riktig vin til maten

#1

Tjorven sa for siden:

Hvordan går dere frem for å finne rett vin til maten som skal serveres?

Tidligere synes jeg at jeg har fått veldig god hjelp på Vinmonopolet, men det siste året synes jeg ikke de har truffet like godt.

Eksempel: på nyttårsaften skal vi servere pannestekt andebryst med ovnsbakte perlepoteter, sopp og rødvinssaus (av andekraft). Men hvilken vin blir bra til? Og hvordan vet du det?


#2

liefje sa for siden:

Til en sånn meny hadde vi rødvinen Three Finger Jack, en zinfandel fra California. Det var fantastisk bra. Vinen er ikke (så vidt jeg vet) anbefalt spesielt til dette, men vi var superfornøyde og anbefaler den sterkt.

Jeg er ellers stort sett veldig fornøyd med anbefalinger fra Vinmonopolet, men det er viktig at man er nøye med å spesifisere "rare" ingredienser i rettene og forklare hva man liker/ikke liker for å få en god anbefaling.


#3

Stompa sa for siden:

Jeg bare går for det jeg har, og forstår ikke hvordan det går an å merke forskjell. Men jeg har etter hvert forstått at jeg har en ekstremt lite sofistikert gane. :vetikke:


#4

Tjorven sa for siden:

Det meste fungerer helt fint.

Men noen ganger treffer mat og vin hverandre på en slik måte at kombinasjonen blir helt himmelsk. Det er det vi leter etter.


#5

Martis sa for siden:

Jeg bruker som regel Google for å finne vin til nye retter.
And og rødvinsaus ga meg pinot noir (som tilfeldigvis er favoritt rødvinen min) så da hadde jeg gått for det. :knegg:


#6

Retz sa for siden:

Jeg serverer aldri vin, har ikke vinglass en gang, men hvis det var en anledning hvor en riktig god match var viktig, ville jeg spurt Ingvild Tennfjord. Hvorfor ikke gå direkte til ekspertisen?


#7

liefje sa for siden:

Skjønner veldig godt hva du mener. Finner man noe sånt, blir det rett og slett himmelsk. Synes dog oftere at det er i kombinasjoner med hvitviner man får slike himmelske opplevelser. At vi fant den kombinasjonen med zinfandelen jeg nevnte over, var mest flaks, men fy søren så godt det var.


#8

Tjorven sa for siden:

Det har aldri slått meg at man kan kontakte henne direkte. Det er vel i så fall en tjeneste hun burde ta betalt for.


#9

Isprinsessen sa for siden:

Jeg spør på polet, men venter til den jeg har fått gode anbefalinger fra før er ledig om personen er opptatt.
Du kan også søke på polet sine sider og velge hva vinen skal passe til og hvordan du liker den.


#10

Retz sa for siden:

Jeg ville i hvert fall gjort et forsøk og sendt en e-post.


#11

Charlie sa for siden:

Synes de er flinke på polet til både med og uten alkohol. Det kommer litt an på hvem man snakker med og hva man oppgir av informasjon.

Råd med alkohol er mange gode på. Å planlegge, gi råd og velge alkoholfritt drikke som passer til ulik mat er det vi er veldig, veldig dårlige på i Norge. Også i bransjen. :sukk:


#12

Toffskij sa for siden:

Man vet det på basis av erfaring – egen eller andres (jeg googler alltid masse). Til din meny ville jeg valgt en lett delikat rødvin, gjerne på pinot noir som nevnt over, eventuelt nebbiolo. Fordi and er forskjellig både fra vilt (som ofte er godt med syrah-viner, gjerne fra Rhône, til) og storfekjøtt (som tåler cabernet sauvignon og andre kraftige saker). Men det kommer like mye an på saus og tilbehør som selve kjøttet, med en gang man begynner med mye syre eller sødme i saus og tilbehør, blir det vanskelig med rødvin.


#13

Isprinsessen sa for siden:

Ja om hun ikke har det som en tjeneste hun yter er det vel ikke et reelt alternativ for mange å sende e post til henne hver gang en skal ha vintips. Gjelder vel for alt en trenger tips om, sender ikke mail/sms til smørebussen før jeg skal på ski.


#14

Lavender sa for siden:

Jeg bruker [url]www.aperitiff.no[/url] i tilllegg til Google og Vinmonopolet. Hjelper ikke med gode anbefalinger hvis vi ikke liker det som blir foreslått. Så ofte leser vi råd og kjøper det vi har kjennskap til.


#15

Snippa sa for siden:

Jeg googler også, pluss bruker egen erfaring og råd på polet. "Godtar" ikke første og beste de anbefaler, men synes ofte det blir bra når vi har hatt en samtale om hva jeg egentlig er ute etter. Dessverre må jeg si at jeg aldersdiskriminerer. Jeg har til gode å få gode tips fra unge ansatte, så jeg går for de eldste.


#16

him sa for siden:

Med min (totale) mangel på kompetanse hadde sikkert dette vært lurt av meg. Føler de kunne ha veid opp for en del av mine mangler :humre: Ja, det kjedelige svaret er: notere, notere, notere. God vin når man er ute å spiser? Skriv det ned. God vin når man er hos venner? Spør. Ta bilder av maten og etikken.

Nå har jeg (av diverse praktiske årsaker) sluttet å drikke vin - og jeg savner det virkelig! (Hyggelig med slike tråder Tjorven, fortsett med det, så får jeg litt abstinensrelief :humre: )


#17

Storm sa for siden:

Tipser om podcasten «Jeg kan ingenting om vin» med Merete Bø og Thomas Gjertsen!


#18

Milfrid sa for siden:

Det finnes Facebook-grupper hvor man kan få tips til vin fra flinke folk - God vin er en sånn. Ellers bruker jeg mye Google når jeg skal finne vin, og dobbeltsjekker vinen med appen Vivino.


#19

Shun sa for siden:

Jeg har favorittekspeditører jeg har kalibrert med om mat og vin over tid.
Og så driver jeg mengdetrening (erfaring, som Toffskij skriver) - prøver ut nye kombinasjoner stadig vekk.
Og jeg har lest en del om vin.
Jeg foretrekker helst Merete Bø, men Ingvild Tennfjords bøker om vin er et greit utgangspunkt.


#20

Eia sa for siden:

Jeg har konkludert med at om vin og film gjelder det samme - jeg hører på råd fra de som har truffet best i forhold til min smak. Jeg googler Birger Vestmos anbefalinger når det gjelder film og Ingvild Tennfjord om vin. :jupp:


#21

Pøblis sa for siden:

Nå leste jeg opp kravspec-en din for mannen, Tjorven, han sier at til denne retten, kraftige smaker, fet and så tenker han følgende:

Burgunder, bordeaux eller en litt tyngre valpolicella, feks en amarone. Eller pinot Noir.

Hvis du skal ha en italiener, vil mannen alltid velge en Barolo til sånn type mat som dette (fet, med mye smak).

(Har ikke lest de andre innleggene før jeg skrev dette.)



#23

Pøblis sa for siden:

Mannen her er enig med deg. :ja: Han sier at det er den mest dominerende sammen i en rett som bestemmer hva slags vin som vil matche, omtrent akkurat det samme som du sier her, ja. :ja:

Jeg drikker jo ikke rødvin, men synes det er gøy med mat-og-vin-kombinasjoner som virkelig treffer, så det hender jeg tar en liten munnfull hvis noen mener matchen er spesielt bra.


#24

Tjorven sa for siden:

Tusen takk for alle gode tips. Jeg vandret rundt på polet mens jeg leste i tråden og på hyllene om hverandre.

Jeg endte opp med denne: www.vinmonopolet.no/Land/USA/Pike-Road-Pinot-Noir-2019/p/12866601 Og jeg synes den traff svært godt. Mannen min var enig.

Forøvrig er jeg enig i at det er enklere med rød vin. Det er når hvit vin treffer akkurat med maten at det kan oppstå magi.


#25

amo sa for siden:

Njaaaa, jeg har jobbet noen år på Vinmonopolet og det er ganske kalkulert med innkjøp til butikkene hva vi skulle anbefale.Vi hadde obligatorisk smaking annenhver måned når nyhetene kom, og de aller fleste var ikke mer enn gjennomsnittlig opptatt av vin.


#26

Nenne sa for siden:

Jeg har vært med å starte vinklubb nå i koronaen og kan varmt anbefale polets opplegg, som kan lastes ned gratis. Prisnivåene er utdatert, men det er god hjelp å få på polet og om du er interessert deler jeg gjerne våre opplegg med deg.

Bøker som kan anbefales er for eksempel Ingvild Tennfjords Norges beste vinkjøp 2022: www.ark.no/boker/Ingvild-Tennfjord-Norges-beste-vinkjop-2022-9788248928416?gclid=Cj0KCQiAoNWOBhCwARIsAAiHnEgAIF2XY1JncBK93un6SxOkZV0cDkIIwe5iYFbTAoJq68G5_cm-AlgaAjB6EALw_wcB&gclsrc=aw.ds Denne har jeg ikke handlet fra, men samme bok for to år siden har vært nyttig.

Sara Döschers 101 vinspørsmål www.ark.no/boker/Sara-Doscher-De-101-mest-stilte-sporsmalene-om-vin-og-9788205541061


#27

Tussa sa for siden:

Eg har heldigvis ein vinopptatt mann og han bruker både tid og energi på dette her. Eg bestemmer kva eg vil lage og han finn vin :knegg: Han er stor fan av Merete Bø(e?) og høyrer mykje på henne.


#28

Nenne sa for siden:

Jeg tviler ikke på at det er sant altså, jeg har fått både god og elendig hjelp på VP, men ganske mange som jobber der er skikkelig entusiastiske og mange kan mye. Det virker også som de ulike butikkene har ganske stor innflytelse på sortimentet ut over det de må ha i basissortimentet ut fra butikk-kategori.


#29

Nenne sa for siden:

Bare en kommentar til det; Jeg spør gjerne, men jeg bruker e-post eller chat og sender inn til varefaglig ansvarlige. De som jobber i butikkene er kanskje bare middels interesserte, men på chat/e-post synes jeg det er bedre svar å få. Så det blir som å sende melding til smørebussen altså, men de er ansatt for å være der for deg, ikke bare for proffene. :)

Vær ute i god tid! Det er så mye bra som ligger i bestillingsutvalget og da vil det gå noen dager før vinen er tilgjengelig.


#30

Billa sa for siden:

Jeg spør gjerne hvis jeg skal ha noe spesielt, og synes Vinmonopolets ansatte som regel treffer godt og fremstår som veldig kunnskapsrike og interesserte i faget sitt. Det sagt, så fniser jeg fortsatt av siste runde jeg hadde innom polet før jul.

Jeg måtte forte meg, så løp i arbeidsuniform i pausen for å handle inn en gave til en venninne. Normalt tar jeg på en cardigan eller noe for å være mer inkognito, men denne gangen ikke, og jeg ble umiddelbart spurt av en ung mann om hjelp til å velge en rødvin til pinnekjøtt. Siden jeg er av type polkunde som leser på lappene, kjøper etter "fin etikett" og geografisk opprinnelse ("oi, der har jeg jo vært, så gøy!") tipper j eg at han og jeg stilte omtrent på samme nivå. Jeg tilbød meg selvsagt å bidra, men var helt ærlig på kunnskapsnivået :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.