Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vask av eldre Norrøna fjellanorakk

#1

IzziCreo sa for siden:

Altså, vi snakker vintage her altså. Vil tippe et sted mellom 30-40 år gammel. Den ser smashing ut, og Eldste er over seg av begeistring. MEN jeg har vasket den en runde nå, og da jeg tok den ut så stod den regelrett av seg selv :knegg: Blir det bedre når den tørker og vi kan krønsje den litt så den mykner? Vil jo ikke bruke tøymykner heller, og det skal man jo egentlig ikke på slike plagg, men gjelder det også for hønngamle jakker mon tro? Står at det er 100% bomull. Fôret i noe som ser ut som bomullslerret eller noe sånt. Jeg har kjørt den en runde til i maskinen da jeg synes den fortsatt hadde litt "gammel" lukt i seg, og kjører den med to ekstra skyllinger i tillegg til "svetteprogram". Leste på Norrøna sine hjemmesider at de anbefalte to skyllinger, men det er sikkert på en smule nyere jakker. Kan uansett ikke skade.

Noen tips og råd her?


#2

tink sa for siden:

Mamma sydde en gang vindtett anorakk og skibukse i noe veldid tynt, men vindtett bomullstoff. Ser for meg at det er stivt når det er vått, men mykt når det er tørt. Jeg har sydd skibukse i bomullskanvas som ble kjøpt direkte fra Norrøna sent i forrige århundre. Selv etter mange års bruk og vask så står den også av seg selv dersom jeg setter den opp. Særlig nå etter at jeg lappet diverse slitasjedeler med svart solid stoff (også bomull, men enda kraftigere).

Andre gamle anorakker (i bomull) som jeg har arvet (har visst en ting for dette) er supermyke, men er tilsvarende lite vindtette når det blåser som værst. Bomulla sin beste egenskap er jo at den tåler juling da. Mulig den blir mykere med tøymykner, men aner ikke om den blir mindre motstandsdyktig mot vann og vind av det.


#3

My sa for siden:

Den har kanskje vært satt inn med noe impregnering? I tilfelle bør den tørketromles eller strykes, for at impregneringen skal "smelte ut" i stoffet og virke. Den typen impregnering som ble brukt for 30-40 år siden (som i da jeg var barn og gikk i speidern) gjorde klærne stive.


#4

Isprinsessen sa for siden:

Jeg ville heller brukt eddik i maskinen enn tøymykner, mest for å få bort gammel lukt.

Kan som My sier være at den er impregnert med voks, det forsvinner gradvis i vask og plagget blir mykere ved stryking. Husk da å ha bakepapir eller matpapir i mellom strykejern og plagget så du ikke får voks på strykejernet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.