Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Julebukker

#1

amo sa for siden:

Tradisjonell så har 6. januar vore den store julebukkdagen her i bygda, men ikke en eneste en på døren i dag. :sukk:
Har dere hatt besøk?


#2

Niobe sa for siden:

Ja, men i romjulen. Aldri hatt julebukker på døra etter nyttår…


#3

My sa for siden:

Ikke vanlig her, men der svigerforeldrene mine bor, hvor vi er i romjula, er det vanlig på nyttårsaften.


#4

Frk_Fryd sa for siden:

Ja! En av de fineste tradisjonene vi har her lokalt. :elsker: I fjor fikk ikke ungene gå pga korona, men i år hadde vi besøksrekord!


#5

kamp sa for siden:

Romjulen her.. aldri etter men ikke sett noen på maaaange år.


#6

Frøy sa for siden:

Her er det 12.desember som er dagen, vi bor i et byggefelt uten så mange unger men hadde vel nærmere 30 stk på døren for det om, de som bor i byggefeltene med mer barnefamilier melder om over 100. Så her lever tradisjonen.


#7

Che sa for siden:

Ingen tradisjon å det her - men da jeg var liten prøvde vi oss på julebukk i mellomjula. - var ikke klar over at det var så ulike tradisjoner på slikt.


#8

Nenne sa for siden:

Her er det en romjulstradisjon, men det er lenge siden noen har kommet.


#9

celebelen sa for siden:

Aldri hørt om at det skal være noe spesielt med 6.januar. Vi hadde noen innom på nyttårsaften (ikke utkledd, men de sang da et vers av en julesang), det er eneste på mange år.


#10

millact sa for siden:

Ja, av to nabojenter i romjulen.


#11

Sissel sa for siden:

Samme her, var vel 3 stykker her i romjulen.


#12

veobra sa for siden:

Vi har ikke hstt annen julebukk på besøk enn da eldste gikk en gang eller to for godt over 10 år siden. Ellers har vi ikke hatt julebukk på besøk noen gang i mitt voksne liv.

Troadisjonen finnes altså ikke her lenger. Vi har en surpomp i lokalavisen som mente halloween hadde skøvet unna tradisjonen med julebukk. Den forsvant nok lenge før halloween ble vanlig. :hehehe:


#13

Myria sa for siden:

Jeg har aldri hørt om at man går julebukk 6. januar. Aldri hatt besøk av julebukker, hverken den dagen eller noen annen og jeg har aldri gått julebukk som liten heller.


#14

Frk_Fryd sa for siden:

  1. januar eller 13. dag jul var iallfall her lokalt dagen man kastet ut jula, og julebukkene skulle hjelpe til ved å spise opp julens godter. :jupp:

Julebukktradisjonene er utrolig lokale, og man skal ikke mange mil vekk fra hvor vi bor til det er et nesten ukjent fenomen.


#15

Blå sa for siden:

I Bergen er det nyttårsaften som er dagen. I år var vi ikke hjemme, men det pleier å komme en del. På hytten på fjellet kom det en enslig optimist. :D Vi var heldigvis forberedt.


#16

My sa for siden:

Da/der jeg var barn var det forresten ikke vanlig at julebukkene sang når de kom på døra. Hører flere sier at de synger, og det har også mine gjort når de har gått julebukk/nyttårsbukk sammen med søskenbarna der hvor det er vanlig (har også hørt det som argument fra disse underlige folkene som er mot halloween fordi de liker julebukker bedre, og tror at det ene utelukker det andre, at julebukkene i det minste synger, og dermed gjør noe for å "fortjene" godteriet, i motsetning til dem som går "knask eller knep"). Og det er jo søtt og koselig. Men slik var det altså ikke da jeg var barn. Julebukkene kom bare inn i gangen og stod der litt sånn keitete og kopet, og kanskje mumlet ett eller annet med rare stemmer (eller kanskje de "kvinket julbokkmål" som det heter i sangen), og de voksne svarte ett eller annet teit tilbake "Jasså, er det julebukker ute og går ... blablabla". Og de var ikke nødvendigvis utkledt med nisseluer og røde kinn heller (som jeg har sett en del av i senere tid), men med rare/stygge masker, skaut, gamle klær etc. De var i det hele tatt ikke særlig søte. :knegg: Jeg ble alltid litt satt ut og visste ikke hva jeg skulle si til julebukker, og likte dem ikke. Syntes det bare var veldig kleint, og gikk aldri julebukk selv.

Voksne julebukker (jada, voksne gikk også julebukk) sang heller ikke, så vidt jeg kan huske, men de kunne derimot finne på å ha med seg en torader som de spilte på. Og var selvsagt litt på en snurr, og var ute etter dram, ikke søtsaker. Dessuten var det arrangert "bukkeball", dvs offentlig fest "på lokalet" (for dem over 15), med utkledning og kåring av beste kostyme, gammeldansmusikk og fyll. Ikke obligatorisk med utkledning, men gratis inngang for bukkene. Vanligvis første lørdag etter nyttår, hvis jeg ikke husker feil.


#17

007 sa for siden:

Jepp, nyttårsbukker er greien her.
Hos oss var det et renn både på fjellet og hjemme (der ungdommene holdt hus.) De var utkledd og sang, og alle var strålende fornøyd med litt (innpakka)godteri. :hjerter:


#18

ingling sa for siden:

Også oppvokst med nyttårsbukk (Bergen), men etter jeg flyttet til Østlandet har jeg ikke sett en eneste julebukk hverken i romjulen eller ellers. Hadde stusset hvis noen kom på døren i går, har faktisk aldri hørt om å gå julebukk såpass lenge etter jul.


#19

liefje sa for siden:

Er vant til julebukk på nyttårsaften (Bergen). I gaten jeg vokste opp var det en stor og viktig dag og jeg har mange gode minner fra det. Vi kledde oss ut, ofte med maske og måtte synge for godteriet. Om det fortsatt er en så stor greie, aner jeg ikke. Har etter hvert skjønt at det er vanligere med romjulsbukker andre steder, men har aldri hørt noe om 6. januar.


#20

ingling sa for siden:

Ja, da jeg var liten gikk "alle" på nyttårsaften. Forsto på min mor de siste årene hennes at det ikke kom så mange, Halloween tok litt over. Men noen var det fortsatt.


#21

Blå sa for siden:

Jeg har aldri skjønt at det skal være sånn at det ene utkonkurrer det andre. Mine barn har likt både snop og utkledning og har vært helt klare for å gå to ganger i året.

Jeg opplever at det er de yngste som går begge gangene. Etterhvert som man blir eldre blir det kanskje litt flauere å synge i flokk, og man konsentrerer seg om Halloween. Vi krever absolutt sang av julebukkene. Og gir masse applaus.


#22

Retz sa for siden:

Her i distriktet har det vært mest vanlig å gå julebukk i romjula, men på feltet hvor jeg bor nå har jeg ikke sett noe til dem. Kan nesten si heldigvis, for jeg var tom for julekaker før jul og godteri hadde jeg ikke. Sånt blir ikke en stakkars julebukk feit av.


#23

Señora sa for siden:

Er vel kanskje roligere med julebukker "i disse tider" enn normalår, men jeg vet at noen jenter ikke langt fra deg gikk julebukk. (vet ikke eksakt hvor du bor, men har en anelse om sted/område).

Her i byen er det mest vanlig med julebukk hele romjulen, men de siste årene har det vært stille på dørene. Jeg tror Halloween tok over.


#24

Gri sa for siden:

Hadde julebukkar på døra to gongar i romjula. Song så det ljoma! Koseleg :)


#25

Charlie sa for siden:

Her var det vanlig i romjulen. Da vi gikk, var det utkledning i gamle/ rare kostymer, gjerne som gamle kaller og kjerringer (ikke nisser), og vi sang en julesang eller to.

Har ikke vært noen på døra her de åra vi har bodd her, ettersom jeg kan huske.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.