Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kasakhstan - hva skjer

#1

Nenne sa for siden:

Er det noen som har god eller i hvert fall litt oversikt over hva som egentlig skjer der? Jeg kjenner at jeg har glippet der.


#2

Polyanna sa for siden:

Det er en stund siden jeg leste Erika Fatlands VELDIG gode Sovjetistan, som tar for seg alle -stan-landene (de er veldig forskjellige, i både ressurser, etnisitet og kultur), men hvis jeg husker riktig, så er Kasakhstan et diktatur, med et familiedynasti som styrer, med sterk støtte fra Russland (viktig!).

Det er veldig rikt på naturressurser, særlig olje og gass, og som andre i den situasjonen, så bruker regimet lave energipriser som en måte å holde befolkningen noenlunde fornøyd på. Det medfører selvsagt sløsing og utslipp, men lave energipriser gir også økonomiske muligheter for fattige. Veldig mange olje-diktaturer selger energi til kostpris innenlands, i stedet for å eksportere til markedspris. Økte energipriser skaper alltid ustabilitet, og er noe de fleste regimer vil unngå for enhver pris (slående parallell til Iran her, for eksempel).

Nå har energiprisene der økt noe, og det har satt i gang demonstrasjonene, men det er bare fyrstikken på en kruttønne. Det underliggende er nok en misnøye med en familie som skalter og valter, og som velter seg i luksus mens befolkningen ikke gjør det.


#3

Polyanna sa for siden:

(Når selv et land som bader i honning, som Norge, går helt av skaftet over høye energipriser noen måneder, så kan man jo tenke seg hva det gjør i et land der mye større del av befolkningen lever på marginene)


#4

Milfrid sa for siden:

Sovjetistan anbefales på det sterkeste om man vil forstå hva som skjer i den delen av verden. Den ble forresten delt ut gratis som en del av «Hele Rogaland leser» her i distriktet. Men som sagt - løp og kjøp!


#5

Nenne sa for siden:

Takk! :blomster:


#6

Heilo sa for siden:

The Guardian har noen gode bakgrunnsartikler om dettte i dag.



#8

Nenne sa for siden:

Takk! :blomster:


#9

Pøblis sa for siden:

Jeg var ute og kjøpte Sovjetistan hos min lokale bokhandler i ettermiddag, og jeg er hekta. For en bok! Løp og kjøp!
Man lærer masse og underholdes absolutt hele tiden. Fantastisk. :hjerter:


#10

Polyanna sa for siden:

Ja, hun er en flott formidler!


#11

Strå sa for siden:

Jeg skjønner så og si ingen ting av hva som skjer. Nå bestiller jeg (les Helten) i det minste Sovjetistan i nærmeste bokhandel.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.