Vi bedriver operasjon spis opp fryseren og selv om jeg får knertet både kyllingkraft, div frosne grønnsaker, spinat og litt av baconet i morgendagens kyllingsuppe er det andre ting som er vanskeligere å få omsetning på.
Utfordringen er som følger: Vi er bare tre stykker, så det må være vanlig hverdagsmat, og ikke generere mer mat til fryseren.
Hva gjør jeg med/serverer med
3 pakker med lomper
2 bokser eplemos
1 rødkittost (bare jeg som spiser, og jeg spiser egentlig ikke noe særlig brødskiver)
2 pølsebrød (jada, vet at disse og en lompepakke kan spise med nettopp pølser, men finnes det noe annet?)
2 bokser rødkål
1 liten boks bbq-saus
I tillegg til dette har vi enorme mengder frosne bær og chili, luksuskakao, en frossen banankake, lussekatter, kanelsnurrer og deig til sjokolademintkjeks, men det har jeg en løs plan for. Men om du ser at det kan brukes sammen med noe av det andre så er det lov.
Hjelp!
(Jeg skal nemlig til Sverige og vil ha plass til å fylle opp med nye greier)
Eplemos - til ost
Lomper - lompepizza! Perfekt om du har smårester av kjøtt, rømmerester, osterester, pizzasausrester, grønnsaksrester i tillegg. Perfekt ellers også. Eller i type matpakke. Fylle med pålegg og grønnsaker.
Rødkittost - kan den være på lompepizzaen?
Pølsebrød - kastes. Karbohydratpapp går inn under det jeg tillater av matsvinn. Om du synes det ikke går an: Fylle med pålegg og ost og varme, så blir det også en slags pizza.
Rødkål - kjøttkakemiddag
De enorme mengdene med bær* gir du til meg, så lager jeg syltetøy av det. Jeg liker syltetøy. Ev rører du bærene og serverer til lussekatter og kanelsnurrer. Sjokolademintgreiene er nok også godt til bærene dine, da har du dessert en stund.
*) Hvor stor fryser har du egentlig og hva mener du med enorme mengder bær?
Ikke så hjelpsomt kanskje, men lomper fungerer finfint som brød (i stedet for roti/chapati)) til indisk mat. Min venninne som har vært mye i India bruker av og til dette når hun lager indisk og mener det ligner indisk "brød".
Dette hjelper bare hvis dere vanligvis lager indisk mat, da.
Eplemos kan brukes som fyll i kringle, eller med butterdeig som eplefyll i wienerbrød. Feks skjære butterdeig i kvadrater, klatt eplemos i midten, brett hjørnene inn.
Lomper kan brukes som wraps til mat og niste. Synes det er godt med litt smør og brunost, også. Man kan sikkert smøre dem med lefsekrem, også.
Rødkål bruker vi til både kjøttkaker/karbonader og pølser. Gjerne litt grove pølser.
Krutonger av pølsebrød - jeg har lagd krutonger også med f.eks. kardemomme, kanel. Tørker i ovnen med søtkrydder på. Bruker dem til krisp på yoghurt o.l.
Frukt kan brukes i fruktpai, eller en bærkake. Med smoothier bruker man dem fort opp, om du har smoothie-entusiaster i huset. Syltetøy er også fint. Eller bare rørte bær o.l. på yoghurt osv.
Eplemos kan brukes som tilbehør til utallige middagsretter. Feks kylling, chips og eplemos, eller kjøtt med sjysaus, moste poteter blandet med grønnkål, eller rosenkål og eplemos.
Lompene ville jeg laget matpakkepizzaer av.
Rødkål til søndagsmiddag av svinestek eller kjøttkaker feks.
Lag smoothie av bærene dine, eller rør det med litt sukker til brødmat.
Lomper til wraps fylt med hva du vil (eller aller helst Philadelphia, røkelaks og rucola - eller bytt ut laksen med spekeskinke). Som småsnacks oppdelt eller matpakke/lunsj.
Rødkål som tilbehør til gode pølser eller kjøttkaker eller søndagsmiddag. Piffes gjerne opp med ekstra revet eple eller løk, en skvett rødvin og balsamico.
Jeg tror det må bli and på søndag, og kjøttkaker i neste uke; begge med rødkålen. Fredagspizza med bbq-kylling og rødkittost til meg. Tilslørte bondepiker tror jeg havner i den kategorien som Hiawata mener er "gammeldags", og dermed lite attraktiv.
Jeg sliter litt med den eplemosen, altså.
Hehe, jeg bruker det meste av bærene mine til syltetøy altså (alle jeg går på besøk til får syltetøy), men av og til må jeg slenge noe i fryseren fordi jeg ikke har tid eller ork til å sylte med en gang. Så akkurat nå har jeg rundt 2 kg kirsebær, en stor pose chili, rundt 1 kg blåbær og div smoothiefrukt. Har bare en vanlig fryser i et todelt kjøleskap. Som sagt så har jeg en løs plan om dette, tror jeg bl.a skal lage kirsebærsyltetøy med chili.
Det gjør vi, så det kan vi sikkert gjøre. Det likner jo litt, kanskje jeg krydre dem litt og steke dem bittelitt i ovnen også.
Dette er typisk en inn ting som bare genererer mer fryserfyll. Vi er tre stykker, og kan ikke spise opp en kringle. :knegg:
Det høres godt ut! Jeg har laget fritert wonton med Nutella en gang. Men det er noe med mengden igjen. Tror ikke vi får spist det opp. Men har både dette og kringla i bakhodet om vi inviterer gjester. :jupp:
Ja, frukten og bærene har jeg som sagt en løs plan for.
Er det godt? Har du prøvd? Lomper har jo en slags bitterhet som jeg kjenner jeg er litt skeptisk til i lasagne og pai.
Rødkål er godt på skiver av ribbe eller liknende servert i hamburgerbrød. Det kan serveres i pølsebrød også. Ikke trenger du ha ribbe heller, men noe annet kjøtt som passer til rødkål.
Pølsebrødene kan du tørke og knuse og lage diverse varianter av tilslørte bondepiker. Her passer også andre typer frukt enn eplemost. Pisket krem kan byttes ut med yoghurt, kesam ol for et sunnere alternativ.
Jeg synes rips fra fryseren er helt nydelig til frokost bestående av noe med gryn. Jeg tar ut en porsjon rips og rører med litt sukker.
Jeg har også oksehalekjøtt og oksehalekraft, men det skal jeg lage oksehaleravioli med på lørdag.
Også har jeg amerikablanding, frosne erter, edamame, pepperkakedeig (!), kryddersmør, røkt chili i saus og tofu, men det får jeg brukt opp ganske lett, tror jeg.
Du kan ev. lage en smuldrepai med eplemosen da. Jeg kan finne oppskriften jeg bruker til deg om du vil. Den har jeg brukt til alt mulig av frukt og bær.
Originalen er fra Trines matblogg, der var den med rabarbra og da selvfølgelig sukker m.m. Denne versjonen er litt omskrevet for å passe til at man bruker ferdig syltetøy/kompott. Jeg må tilstå at jeg ofte jukser med paideigen og bare putter den rett i forma så fort den er ferdig. Ikke kaldt i kjøleskapet først og sånn. Det går helt greit.
Kirsebærfyllet:
• 2 pakker kirsebærkompott
• 3 ss potetmel
Honningkrem:
• 1 ½ dl creme fraiche
• 1 ½ dl kremfløte
• ½ vaniljestang
• 2 ts flytende honning
Begynn med paideigen. Ha smør, hvetemel og mandelmel i en bolle og smuldre det grovt. Tilsett deretter melis og egg, og rør raskt sammen. Det er viktig at du ikke bearbeider deigen mer enn det som er nødvendig for at ingrediensene skal bli blandet sammen til en jevn deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time. Den kan gjerne hvile i kjøleskapet over natten.
Lag så smuldredeigen. Sett den gjerne kaldt til du skal benytte den.
Finn frem en paiform som er ca. 28 cm i diameter. Smør og strø formen. Kjevle ut paideigen og kle paiformen med deigen. La formen stå i kjøleskapet mens du gjør klart kirsebærfyllet. Sett stekeovnen på 180 grader (over- og undervarme).
Bland kirsebærkompotten med potetmel. Fordel kompotten oppi paibunnen (skal ikke forstekes), og stek paien på midterste rille i 20 minutter. Fordel deretter smuldredeigen over og stek paien i ytterligere ca. 30 minutter, eller til paien er gjennomstekt og har fått en gyllen og fin farge. Følg med mot slutten av steketiden, og legg eventuelt et bakepapir over paien dersom du synes smuldre-toppingen er blitt litt mørk.
Ha crème fraîche i en bolle og rør den jevn og tilsett deretter kremfløte, vaniljefrøene og litt honning. Kjør det forsiktig i en kjøkkenmaskin med visper, til du har en myk krem. Smak eventuelt til med mer honning underveis, hvis nødvendig.
La paien avkjøles på rist i minst 30 minutter før servering. Servèr paien lun eller kald, sammen med den deilige honning-kremen. Stivpisket kremfløte, vaniljesaus eller vaniljeis smaker også godt til paien.
Det var det jeg også ville si - med samme referanser som nicket ditt tilsier. Hos oss brukes eplemos til potetstappe-retter, kjøttretter av typen kjøtt og saus - og mye mer.
Av bærene kan du, i tillegg til det andre ha foreslått, lage fruktgrøt som er god dessert med enten fløte eller vaniljesaus. Kok opp en passende mengde forskjellige bær. Hvis det er for tyntflytende, rør ut litt potetmel i kaldt vann og rør det inn i grøten mens den er varm (men den må ikke koke mer etter dette). Mine barns yndlingsdessert!
Høres ut som du har mange smoothie-varanter i vente. Eller hva med å lage saft av bærene? Eller på tide å invitere venner og naboer på noe? Kaker har en tendens til å forsvinne lynfort på turer og på jobb, så sett i gang baking da vel!
Hvis man forfølger min ide om å bruke lomper som brød til indisk mat; kan man transformere eplemosen til eplechutney? :gruble: Jeg fikk nylig hjemmelaget eplechutney til indisk og det var helt nydelig.
Jeg deler ellers din oppfatning av tilslørte bondepiker. Jeg er oppvokst med mye epler i hagen og mamma laget det hele tiden, og gjør det stadig vekk jevnlig. Jeg har det langt oppi halsen rett og slett. Det er da rett og slett ikke godt.
Jeg har ikke spist det siden jeg var barn, tror jeg. Jeg er ikke så glad i krem (underdrivelse, jeg syns det er så kvalmt at jeg sliter med å svelge det), men ser for meg at det kunne vært godt med vaniljesaus. Tror det fortsatt vil havne i kategorien "gammeldags" for husets yngste, og "krisedessert" fra mannen. :knegg:
Men det begynner å tynne seg ut litt! Seg om det liksom ikke ser sånn ut. :knegg:
Så langt er jeg kvitt:
Kyllingkraft: lagde kyllingsuppe, der også en stor del av ertene forsvant oppi, samt en fløteskvett jeg hadde igjen.
BBQ-sausen: Marinerte resten av kyllingen, samt blandet ut i pizzasausen til fredagspizza. YUM!
Rødkittosten: Den skulle på pizzaen, men når den tinte så den så ekkel ut og luktet litt funky (annen funky enn den skal), så kastet den.
Råstekte poteter
Fiskepinner
Litt av grønnkålen (men det tar lite plass)
2 steaklets
Kylling piripiri stir fry
6 kanelboller
1 av lompepakkene
pølsebrødene
1 fiskekake
1 laksebit
Bananbrødet får bli med på biltur, Hiawata har fått frislipp på å spise opp småisene, jeg MÅ få laget noe syltetøy av kirsebæra, og huske at jeg har luksuskakao i fryseren.
Oksehalekjøttet og oksehalekrafta rekker jeg ikke lage noe av før vi drar tror jeg, det tar ganske stor plass.
Smoothie til dessert i dag og til frokost i morgen.
Her i huset lager vi mengder med eplemos av de ellers uspiselige eplene fra hagen. Vi bor så høyt til at det ikke er så mange eplesorter som tåler vinteren, så derfor er eplene våre både sure og harde. De funker imidlertid godt i eplemos. Vi lager tilslørte bondepiker en gang eller to i året, men ellers spiser vi eplemos sammen med enten vaniljesaus eller vaniljekesam og noen kjeks eller ristene hasselnøtter. Smaken er som baken, men for oss er dette en relativt sunn og god dessert. Vi lager veldig sjelden dessert ellers, men dette er enkelt og kjapt og ikke alt for usunt. Jeg bruker også eplemos til havregrøt. Det er også godt sammen med cottage cheese og nøtter eller müsli. En av døtrene mine spiser yoghurt naturell med eplemos og litt müsli eller granola til frokost nesten hver dag. Ellers går det litt som pålegg på brødskive også.
Ja, det kan nok hende at den ender opp i min morgenmusli. Ellers har jeg tidligere bakt noen sånne "hand pies", altså små prosjonseplepaier, rett og slett en butterdeigslomme med eplemos inni. De er ganske gode. Men venter med det til det blir aktuelt.
Det som tar mest plass nå er all smoothiefrukten, kirsebærene, isen og oksehalegreiene.
For store mengder epler fra far - vi brukte ikke det vi hadde i hagen før vi fikk overta en sånn tv-shop juicer. Nå lager vi eplejuice så det gviner etter om høsten. Skikkelig luksus med friskpresset juice, garantert sunt og slipper all konserveringen av frukt som uansett blir et slit å få brukt. Lager litt eplekake osv., men bare det vi har lyst til.
Sånne juicere pleier å være pent brukt på Finn, om man ikke kjenner noen som har.