Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan gjøre utestue koselig?

#1

Pelen sa for siden:

Jeg sliter litt med å gjøre vår utestue/pergola koselig. Her kan du se flere bilder i vår hage tatt av leverandøren av utestuen. dittuterom.no/utestue/kubisk-utestue/

Det er en glassvegg og stedet kan være utsatt for mye vind og dermed regn som blåser inn, dermed må det være ting der som tåler vann. Sofaen er vår, men resten er stylingprodukter som de hadde med. Vi har mange pynteputer i tillegg og diverse større lykter, men de er i metall (må ha noe tyngre som ikke kan blåse bort.

Jeg har tenkt å kjøpe noen bambuslamper som vi kan henge opp i taket med noen spesielle klebeputer (det er ikke noen kroker der), men de må være lette. Jeg har sett på teppe, men det må tåle vann og ikke avgi farge på betongterrassen.

Andre forslag for å gjøre det koselig, men med ting som tåler vær og vind? Noe kan selvsagt bæres inn og ut, men det er begrenset hvor mye plass vi har til det.


#2

Syrinx sa for siden:

Plasttepper. Jeg har flere ulike fra Rusta, de holder seg godt og avgir ikke farge.


#3

sindrome sa for siden:

Klatreplanter langs "bena".


#4

Tallulah sa for siden:

Du kan kanskje få druer til å vokse oppover bena og innunder taket? Evt villvin, det er voksevillig og blir mørkerødt om høsten. Humle er også voksevillig og dekorativt. Du kan også bruke årlige klatreplanter, enten blomster eller grønnsaker. Om du setter en langsettergående blomsterkasse mellom bjelkene nærmest glassvekken kan du lage en levegg av planter. Enten planter som vokser godt på egenhånd, eller hva med sukkererter?

Om sommeren tåler mange stuevekster å bo ute også, så du kan få litt tropisk stemning.

Så mye planter og bambuslamper i taket vil gjøre seg. Kanskje litt bambusmøbler ogdå?


#5

Albertine sa for siden:

Åh, her må du gjøre som Tally foreslår. Det kommer til å bli kjempefint med masse planter!


#6

Pelen sa for siden:

Takk for tips!

Vi har ganske mange palmer inne som står ute på sommeren, jeg kan sette dem i grupper ved pergolaen. Klatreplanter er en veldig god idé, jeg må ha noe som ikke setter merker når de klatrer og da må jeg kanskje bruke sesongsplanter? Humle har jeg hatt tidligere i hagen, men jeg er usikker på om den forsvant når vi gjorde en gangsti bredere.


#7

Isprinsessen sa for siden:

Kunne du hatt avlange blomsterkasser med espalier festet til kassa slik at klatreplantene har noen å klatre på ?



#9

Tallulah sa for siden:

Jeg tror alle klatreplanter setter noe merker, de har jo ofte en slags sugekopper, og plantesaft kan også sette litt merker. Jeg vet ikke om sesongplanter setter mindre, men du kan jo evt. dekke til søylene med noe. Og vaske dem godt når sesongen er over.

Det er mange flotte sesongplanter da. Bougainvillea (litt krevende, kanskje), klematis og pasjonsblomst, for eksempel. Eller blodbeger og klokkeranke.


#10

m^2 sa for siden:

Vi har også Pergola - av tre da - og skulle ønsket meg glassvegg og ikke minst - tak, men det har vi ikke. Jaja :)

Men uansett - jeg har brukt fin-masket plastnetting (grønn, men finnes også i svart) rundt «beina» i pergolaen for å gi plantene noe å vokse i. Jeg har festet den i seg selv med sånn poselukke-tvist-dings. Der vokser blodbeger og klatre-blomkarse (begge ettårige)

Jeg har også satt opp et tre-espalier tilpasset mellom to av «beina», med potter nederst for å lage en slags levegg av blomster også. Da har vi uansett laget til litt vegg helt nederst så der ikke helt likt ditt, men dog. Der kunne vi jo hatt tomater, men jeg har valgt å ha «susanne med det sorte øyet» i forskjellige farger sammen med Klokkeranke og/eller pasjonsblomst.(ettårige) Det blir tett og fint. Tre-espalieret passer så tight at det dytter jeg bare på plass, det holder uten spiker eller skruer.

Jeg har både humle og Duftkaprifol langs den ene yttersiden av pergolaen (flerårige), de står i bakken. Humlen blir utrolig fin siden den også klatrer over taket og gir skygge mot sola, men den klatrer seg ordentlig «fast», og blir veldig stor. I år ble den angrepet av lus av noe slag og da var den bare stygg, så da klippet jeg den helt end igjen. Duftkaprifolen er på tredje året nå til sommeren, den står litt krøkkete til men ser ut til å bli fin - men den kan bli litt voluminøs og ta litt plass og må bindes opp litt og sånt for å se pen ut.

I et annet hjørne har jeg vanligvis satt en annen klatreplante, leter enda litt etter den optimale - jeg får ikke helt til blomsterert der, men har fått noen skikkelige velvillige ynder etpar år - og noen andre år vil de ikke i det hele tatt. (begge disse er ettårige)
Jeg har klematis langs yttersiden av rekkverket på terrassen, ut mot inngangen. Litt dårlige solforhold så de vokser sånn passe, men de står godt i bakken - jeg fikk dem ikke helt til i potte på terrassen.

De fleste pottene mine har jeg forresten ordnet så de er selv-vannende.
Pergolaen vår er jo mye mer rustikk enn din, hos oss passer det fint med en stor bambus-rullegardin på den ene kortenden som ly mot sol og litt mot vær. Og lysslynge.


#11

Pelen sa for siden:

Jeg kan ha fler krukker som dette ved stolpene/beina, også med høyere espalier. Noe som er høyt og litt smalt kan passe bra. Jeg tror ikke at jeg vil risikere merker på den nye pergolaen. Jeg kan også ha krukker på utsiden av glassveggen med klatreplanter. Den er mot nord, men det er tross alt mye lys og sol der.

Jeg kan også plante noen bakken ved stolpene og sette opp noen smake espalier så får man bare passe på så at det som vokser ikke vokser på pergolaen.

Stort takk for mange tips om planter. Om de sjal overleve vinteren sp bør det være H4 eller høyere. Mye vind og sjøvann i luften til tider.


#12

m^2 sa for siden:

Du ser klatreplantene hos meg på denne filmen (som viser litt mer enn pergolaen, men du får trykke stopp ;) ).
Det er de jeg skrev om, den på taket og på utsiden bak sofaen er en humle, og der vokser det også en duftkaprifol men den var helt ny på denne videoen.
I år hadde jeg masse tomater på den "blå" veggen, det var supert!

Video - link (trykk play midt på bildet)


#13

Pelen sa for siden:

m^2 utrolig flott! Veldig flott inspirasjon. Nå kom jeg også på at jeg har et kirsebærtre (med ganske høye grener) som jeg kan la noe klatre på.


#14

Musemus sa for siden:

Bougainvillea er det FLUST av i Tyrkia, og man ser byer som er helt fylt med plantene oppover i fjellsiden/skråningene. De er helt nydelige!
Disse er ofte i hagene og utenfor leiligheten vi bor, og det er så fint å se på dem når de blomstrer skikkelig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.