Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Atopikere og mat - igjen

#1

Candy Darling sa for siden:

Lille Snorkfrøken er ganske plaget med eksemen sin, og det er utrolig vanskelig å utrede hva som evt. forårsaker svingningene - særlig når været er så ustabilt som nå. Nå har jeg klart å slå det ganske bra ned med en (litt for) hard kortisonkur, og må prøve å teste litt og litt hva hun kan spise. Foreløpig får hun nesten en full porsjon grøt med MM, og resten pupp.

Jeg har styrt unna alle potensielle allergener så langt, tror jeg, men det er jammen ikke lett! Det finnes nesten ikke fruktmos på markedet uten jordbær, kiwi eller eple, og grøter uten melkepulver er nesten borte. Hirsegrøten fra Helios var ikke noen vinner, og må legges på hyllen foreløpig.

Hva gjør dere andre med atopikere når dere mattilvenner? Lager dere alt fra grunnen av (sa Husmorskrekken)? Eller er det korrekt at man bør forsøke potensielt allergene matvarer mens hun fremdeles får mye MM? Jeg finner så mye motstridende informasjon rundt omkring. :gaah:

Jeg må bestemme meg ganske snart, for nå trenger hun mer mat - og jeg klarer ikke å øke leveringen av MM stort mer, tror jeg. :sukk: 4 kg ned på 4 uker er kjekt nok, men jeg kan ikke fortsette i den takten.


#2

~TM~ sa for siden:

Denne tråden må jeg følge med på...

Er det vanlig å reagere på eple forresten?


#3

Tallulah sa for siden:

Hva med melk og egg? Også hos deg som ammer? Ellers har jeg dårlig med tips på hvordan man finner ut av hva det kan være. Høres veldig slitsomt ut.


#4

~TM~ sa for siden:

Lillebror ser forresten ut til å tåle både melk og egg, men han ble skikkelig ille en dag jeg drakk eplejuice og ananas/lime-smoothie. Dermed vet jeg ikke om det er smoothien eller eplejuicen han reagerer på.


#5

Storm sa for siden:

Det tenkte jeg også på. Jeg har en venninne som måtte være ekstremt forsiktig med hva hun spiste da hun ammet.

:klem: Håper du finner og får gode svar!


#6

Candy Darling sa for siden:

Tusen takk for svar. Melk er jeg forsiktig med (les: liker ikke noe særlig), men det ser egentlig ikke ut til at det har noe å si. Tror jeg. Og håper, siden det gjør livet veldig mye vanskeligere ifht. grøt. Egg har jeg ikke egentlig tenkt på. :gruble: Hvis hun er bra i morgen får jeg ta trippel speilegg til lunsj. :gal: Sitrus reagerer hun kraftig på, eple vet jeg egentlig ikke. Jeg har blitt mer forsiktig med det.

Hatttifnatten, tusen takk. Du er god hjelp! Temperatursvingningene gjør det ekstra vanskelig her i huset også. Det er nesten umulig å bare variere én parameter om gangen! :frust:


#7

Cascaye sa for siden:

Da vi var på Voksentoppen snakket jeg med en mamma til en 2 åring med alvorlig atopisk eksem. Han reagerte spesielt kraftig på fisk. Husker at for han gikk det greit med melkeprodukter, han spiste yougurt til den store gullmedaljen.


#8

annemede sa for siden:

Nestle har en grøttype som heter Sinlac, kan unger som ikke tåler melk og gluten spise, og man trenger ikke tilsette melk av noen type, kun vann.


#9

Misteri sa for siden:

Fisk, banan og sitrus har vært verstingene her. Kaviar er det vi vet 100% at hun reager på nå. Nå er vi inne i en runde igjen og jeg har heller ingen aning om hva det kan være. Hun nærmer seg jo tre år nå. Allergitester er tatt, men viser ingenting.

Snakket faktisk med legekontoret i sta og hun nevnte kryssallergi. Omtrent umulig og finne ut av. F.eks hva reagerer hun på i kaviaren. Ikke bare bare det der altså.

Er nesten bare å ta det man mistenker og en ting av gangen.


#10

Candy Darling sa for siden:

Ja, jeg har det som utvei relativt langt ute rekken. Dessuten koster den jo søren meg 70 spenn for pakken! Det er ikke billig å ha spesialmat, skjønner jeg.


#11

Candy Darling sa for siden:

Et spm. til: hvordan utarter den allergiske reaksjonen seg? Umiddelbar rødflamming, magevondt eller eksem dagen etter?

Enten er Snorkfrøken allergisk mot hvete eller melk, eller så blir man kanskje bare rødflammet når man gnir grøt over hele ansiktet og inn i øynene. :gruble:


#12

Tallulah sa for siden:

Er det kanel i grøten? Glitterbarnet ble rødflammete av kanel hvis han fikk kanlegrøt på huden. Trengte ikke være mye engang.


#13

goldnugget sa for siden:

Lillebror er multiallergiker og spiser Holle grøt fra helsekost. Den er helt uten spor av melk. Han tåler fint spelt-grøten. Den finnes i fullkorn og hirse. Han reagerer på hirse og havre så de tåler han ikke. Grøten blandes med Nutramigen melke-erstattning og pæremos. Det er den eneste frukten han tåler helt sikkert! Grøten kan også lages på vanlig MM eller MME eller vann og frukt eller vanlig melk når de er eldre.

Han får også pupp så jeg er på spesial diett. Må være NØYE.

Jeg baker brød selv så er jeg sikker på at han tåler det. Middager fra bunnen er sikkert.

Rødflammete ansikt etter grøt kan være at hun ikke tåler den. Det lureste er å prøve seg frem med rene produkter flere ganger etter hverandre direkte på henne - ikke gjennom puppen for da tar det så lang tid før det er ute i igjen. Dessuten vet du ikke helt når det er i puppen heller. Hvis du mistenker melk kan du gi henne feks NAN og observere nøye. Hvis hun ikke får reaksjon med en gang gir du flere ganger i løpet av dagen og dagen etter. Det er forskjell på prosedyrer rundt omkring. Helsestasjon vår mente dette var en lur måte, men barnelegen syntes ikke man skulle starte med dette på egenhånd.

Du bør nok få litt hjelp. Det er ikke så lett!

Reaksjonene hos lillebror kommer med en gang på egg og melk. Elveblest med en gang, deretter kvalme, magesmerter og diare. Dagen etter masse eksem og SÅR rumpe. Andre ting viser seg kun som eksem. Det er også enkelte matvarer han ikke har fått ennå - som fisk og nøtter.


#14

Go\jenta sa for siden:

Har du testet henne mot matallergi hos legen? (prikktest, blodprøver?)

Min eldste datter er\var atopiker, og var vedlig dårlig av eksemen det første leveåret -halvannet, uansett hva jeg spiste da jeg ammet. Jeg levde på knekkebrød og havregrøt og vann i 8 uker for å se om det kunne bedre eksemen hennes, husker jeg,- men den holdt seg blussende, uansett.

Dette er 7-8 år siden, men jeg husker at jeg ble rådet til å holde henne unna sitrusfrukter, egg, fisk, melk det første leveåret.(Mat som atopikere lett reagerer på)

Da hun var 8 mnd, var det kun to grøter hun tålte, husker jeg, så jeg følte at kosten var ensidig, men jeg ammet jo samtidig;- så hun fikk i seg alt hun trengte. Jeg synes det ble mye lettere når hun kunne gå over til brød og middagsmat.

Jeg tror i allefall det er viktig å prøve ut en og en matvare over tid, ellers er det umulig å vite hva hun reagerer på.


#15

annemede sa for siden:

Vi fikk beskjed om å introdusere bare en ny matvare om gangen, og en gang i uka, for eksempel på mandager. (Og du Scarlett, det er mulig å lære seg å lage mat, jeg klarer det nå, og jeg var elendig før. Nøden lærer sulten kvinne å koke.)


#16

Candy Darling sa for siden:

Takk for svar! Nå går det litt bedre her hos oss. Dvs. hun har fremdeles eksem, men jeg kan ikke se noe mønster ifht. matallergi, som er den store skrekken. Her om dagen spiste hun faktisk et halvt fruktglass før jeg så at det var appelsin i det, og har ikke reagert spesielt på det (men når JEG prøver et halvt glass fersk juice, DA ... Det blir vel atskillig større mengder, selv i puppen. :sukk: )

Jeg er fremdeles usikker på egg. Jeg får teste det forsiktig om et par mnd.


#17

Donald sa for siden:

Det er spesielt vanlig å reagere på histaminrik mat. Den listen er jo ganske lang.


#18

Bokormen sa for siden:

Sjokolade og kakaoprodukter + tomater, tomatsaus etc er det mange som reagerer på. Vår lille reagerte kraftig på sukker da hun var liten. Jeg vet ikke om hun reagerte på det da hun ble ammet, men spiste hun sukker så blusset det opp voldsomt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.