Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er det mulig å bli flinkere til å planlegge?

#1

frukt sa for siden:

Det er jeg ikke særlig flink til, bare det å legge en plan for en dag er vanskelig, flere dager enda verre. Kanskje fordi jeg har sommerfuglhjerne og gårr i surr i egne tanker, og er nokså impulsiv? Det er til tider veldig upraktisk, og jeg lurer på om det mulig å bli bedre til å planlegge, og i så fall hvordan?

Impulsiviteten er nok en del av min personlighet, så den er det nok ikke så lett å gjøre noe med, men det kan hjelpe å minne meg selv på å tenke meg om en gang og tre når jeg får en genial ide. Men det å være impulsiv har jo sine fordeler også.


#2

Serafin sa for siden:

Jeg har jobbet med prosjekt "få orden og system" de siste ukene, både i hodet, hverdagen og ikke minst kjøkkenet.

Jeg følte jeg gjorde ting hele tiden, uten at jeg greide å se hva jeg faktisk gjorde. Så nå blokker jeg ut i google kalender, slik at jeg har satt av tid til jobb, skole, når jeg må kjøre til og fra ting med ungene, møter + tid før og etter til transport, middagslaging, tur med hunden etc etc.
Det gjør at jeg føler at jeg har litt bedre styr på dagen min, og hvis jeg ser at feks matte tar lenger tid en planlagt, så må jeg kanskje justere på noe annet.
Jeg har en haug kalendere, som har forskjellig farge, slik at jeg ser det med et øyekast.

Har også påminnelser der, samt lister for morgen og kveld.


#3

Nenne sa for siden:

Du må skrive ting ned. Bruk notatfunksjonen på telefonen og når du får en ide som er verdt å huske eller en tanke om en legetime som må bestilles eller ett eller annet som skal med på handlelista så skrive det ned med en gang. Når du sitter ved PC-en, eller der du nå måtte ha kalenderen din, så kopierer du over fra notatene dine.

Ha ei handleliste liggende på samme sted alltid og overfører fra notatene til handlelista.

Hva er det du vil planlegge? Effektiv rydding, matinnkjøp, ferier/turer, trening, videreutdanning? Det er litt lettere å svare mer konkret enn generelt "skriv lister" hvis det er et spesielt tema.


#4

frukt sa for siden:

Jeg har heldigvis rimelig god orden på huset. Er ryddig av meg, og ting har faste plasser. Men samtidig er jeg litt perfeksjonist,og prøver hele tiden å finne den perfekte plassen, så det flyttes jo om på ting stadig vekk. :humre: Og når man ofte er langt inne i sitt eget hode kan man finne på å legge fra seg ting på de merkeligste steder. En gang lette jeg etter en proteinbar i 10 minutter. Den viste seg å ligge i vasken på do. :knegg:

Perfeksjonismen gjør det også vanskelig å lage lister, for de må jo være perfekte, og jeg ender ofte med å gi opp fordi jeg ikke får det til. :himle: Men det går det jo an å endre på ved å minne meg selv på at det spiller ingen rolle hvordan den ser ut, så lenge jeg skjønner hva planen er.

Jeg har en glasstavle til å skrive på på kjøkkenet, med ukeoversikt, og et åpent felt. Den kan jeg jo bli flinkere til å bruke. :ja: Har og et lite whiteboard på kjøleskapet der jeg skriver opp ting jeg plutselig kommer på at jeg burde kjøpe.


#5

frukt sa for siden:

Trenger å planlegge alt mulig egentlig - måltider, ting jeg må huske på, hva jeg må gjøre den dagen, hva jeg må handle når det er flere helligdager på rad osv.


#6

Luftslottet sa for siden:

Jeg stiller alarmer på telefonen min for å holde styr på ting jeg må huske. Det kan også fungere for å få planlagt.

Selv elsker jeg å planlegge, så jeg er ikke riktig person til å forstå hvordan du har det, men jeg har nære familiemedlemmer som er litt mer i din sjanger, og de bruker også alarm på telefonen for ting de må huske. Når de MÅ planlegge, lager de et litt hyggelig rituale ut av det, så det ikke skal bli så fælt. Tenner lys og koker te. :knegg:
Hvis du får deg en sjekkliste over ting som bør planlegges per dag, kan du kanskje stille en alarm på et tidspunkt tidlig på dagen eller på kvelden før og ta deg fem minutter for å gå gjennom sjekklista?

Jeg har en kveldsrutine som innebærer planlegging til dagen etter, det gjør jeg hver eneste kveld. Tar ut det som skal være til middag, sjekker om ungene skal ha med seg noe på skolen og legger det i sekkene deres, setter på oppvaskmaskinen (med utsatt start), setter på vaskemaskinen (med utsatt start), pakker gymbagen min eller andre saker og ting jeg skal ha med meg til jobben dagen etter, lager niste, legger ren termokopp i sekken, sjekker om det er nok brød til niste og tar ut av fryseren hvis det ikke er det. Så kan jeg legge meg. Siden dette er rutine for meg, går den på autopilot og trenger ikke å tenkes gjennom. Men det går an å bestemme seg for å begynne med å stille en alarm på kvelden og så f.eks. å bestemme seg for hva som skal være til middag dagen etter og skrive ned hva som må handles og gjøre det hver kveld. Man må jo ikke gå rett løs på en lang rutine som man detter av straks.


#7

frukt sa for siden:

Gode tips. :ja:


#8

Fersken sa for siden:

Gjøremålsliste uten fastsatt tidspunkt er ikke verdt plassen den er notert på er min erfaring. Jeg må sette av tid til gjøremålet, gjerne i en kalender. F.eks når jeg skal følge opp vervene min så må jeg sette av tiden i kalenderen min. Om jeg bare tenker at det burde jeg gjøre, så er det alt for lett å skyve på det eller glemme at jeg hadde tenkt å gjøre det. Det er litt sånn "Er det ikke skrevet ned, så gjelder det ikke".


#9

Timar sa for siden:

Hver gang jeg kommer på noe jeg må huske på, men ikke får løst umiddelbart, så sender jeg enten epost til meg selv, eller legger det inn i kalenderen med varsling.

Feks, hvis jeg kommer på at jeg må huske å kjøpe kattemat, så legger jeg inn et kalendervarsel på et tidspunkt jeg vet det er mulig for meg å få handlet kattematen. Og rekker jeg det ikke da, så flytter jeg avtalen videre til den er løst.


#10

Pelle sa for siden:

Jeg bruker kalender og lister på telefonen. Kan ha liste over hva jeg skal gjøre av praktiske ting i helgen, handleliste, hva må på sikt gjøres i huset, hva ønsker barna seg osv.


#11

Niobe sa for siden:

Jeg legger selv de mest banale ting inn i min personlige kalender på mobilen. Spise, hvile, rydde på kjøkken. Det er fordi jeg trenger forutsigbarhet, og rett som det er i livet må jeg jo lage den selv. Det gir meg en følelse av kontroll å ha ting plottet ned. Og elsker jeg listeskriving, og har faste lister på mobilen. For eksempel for ukemenyene.


#12

tink sa for siden:

Jeg bruker kalendere til alt. Har kalenderbok for ulike avtaler innen jobb og privat som må huskes. Dato, klokkeslett om aktuelt og hva det gjelder. I tillegg legger jeg inn viktige ting jeg må huske uten bestemt dato på den ledige siden ved siden av uka. I tillegg har jeg digital kalender for jobb, som kollegaer kan lese. Innimellom legger jeg inn avtaler av privat karakter her også; typ legetime, utviklingssamtale som finner sted i arbeidstid.

I tillegg har vi en felles familiekalender som henger på kjøkkenet. Et ark pr måned og en kollone pr familiemedlem. Det er helst bare jeg som skriver og ser på den, men det er nyttig for å ha oversikt over om det er håndballkamp, speidertur eller familieselskap den og den helga.

Jeg er ingen notorisk listeperson, for da kan jeg henge meg opp i at alle detaljer skal ned. Men i travle perioder må jeg skrive ned ting som må huskes slik at de kan strykes ut og jeg slipper å gå rundt og kverne på husk å bestille time til pass, husk å lag presentasjon til det møtet på tirsdag, avtal med søster om gave til mor og så videre.

Det kan være viktig for impulsive personer å legge inn slack for impulsivitet, ikke detaljplanlegge det som ikke trenger å planlegges. Og å passe på å ha rom for at man mister en buss, treningen ble så inspirerende at det tok en time ekstra eller liknende. For ekstra travle personer kan det være nyttig å innimellom legge inn en avtale med seg selv om sofaen. Jeg kan lett tenke at en tom kalenderdag godt kan fylles, men glemmer fort at jeg trenger å slappe av innimellom også. Så om alle kalenderflater plutselig blir fylt opp må man gjerne sette av en dag i kalendere til sofa og TV, eller vaske huset - eller hva det nå er man aldri får gjort.


#13

Polyanna sa for siden:

For meg så kan for mange verktøy av og til lage MER kaos i hodet, og ikke mindre. Særlig de som er på mobilen - det er noe med den lille skjermen som blir veldig kaotisk for meg.

I veldig "rotete" perioder, så syns jeg post-it-lapper er det som fungerer best. Synlig plassert, og så kan man kaste en og en lapp etter hvert som tingen er gjort.

Kanskje du kan bruke de to tavlene på kjøkkenet ditt som dette:

  • En tavle med ukedager bortover, for ting som skal skje på bestemte dager. Så setter du lapper i hver kolonne. Gule for middager, rosa for barnas aktiviteter, blå for dine ting. Fjerne etter hvert, og flytte hvis noe endrer seg.
  • En tavle med "to-dos", som kan gjøres mer når-som-helst (en kan-ban): En kolonne med ting du kommer på bør gjøres (levere glass- og metallavfall, male gulvlistene, henge opp det bildet). En kolonne for ting du er i gang med. En kolonne for det som er ferdig (evnt kaste dem). En med "parkert", for ideer du har kommet på, men bestemt deg for å ikke gjøre. Eventuelt fargekodet, for eksempel grønne for ting som skal kjøpes, oransje for ting som skal gjøres.

For meg er denne visualiseringen veldig "beroligende". Og det er lett å vedlikeholde.

Liker du elektroniske hjelpemidler, så er Trello-appen et godt hjelpemidler for sånne tavler.


#14

Divine sa for siden:

Jeg liker også fysiske lister som kan kastes eller eller punktene kan strykes ut.

Jobben sendte meg på et "Getting Things Done"-kurs. Det var ikke helt det jeg trengte, men jeg lærte en ting som jeg har holdt på. I stedet for å planlegge og planlegge - hvis noe tar under to minutter å gjøre = GJØR DET MED EN GANG. Det er helt utrolig hvor mye man faktisk får gjort på to minutter.


#15

frukt sa for siden:

Takk for alle tips. :blomst:
Enig med tink angående impulsivitet. For mye rutine og planer føles som en tvangstrøye for meg. Må ha litt slack.

Jeg bruker en notatapp på mobilen flittig for jeg må skrive ned ting med en gang. Jeg har ofte glemt hva jeg tenkte i løpet av sekunder. :himle: :knegg:


#16

Polyanna sa for siden:

Post-itblokker liggende overalt. :nemlig:


#17

frukt sa for siden:

:humre:


#18

Fluke sa for siden:

Jeg bruker og elsker bullet-journalen min, som ikke på noen måte er så fin som de som viser sine på pinterest er, men jeg har et system som gjør at jeg får de faste rutiner på plass og også har kontroll på prosjektene mine. Jeg tegner ikke, og har ikke fancy former i den. Det er mer lister i grunnen, so jeg kan krysse av og stryke ut når fullført.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.