Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan bistå ukrainer som er strandet i Norge

#1

Lille meg sa for siden:

Jeg er i den noe bisarre situasjonen at en venninne av meg fra Ukraina er her i Norge på ferie nå. Planen var at hun skulle reise hjem til Ukraina snart, men det går selvsagt ikke nå. Det går jo ikke engang fly inn i landet.

Hun er i Norge som turist, og kan derfor i utgangspunktet kanskje ikke jobbe? Hun jobber innenfor IT og har mulighet til å jobbe fra hvor som helst. Er det greit om hun fortsetter med å jobbe for sin eksisterende arbeidsgiver, men nå fra Norge? Hvordan går vi fram for å finne ut slike ting?

Bør hun forsøke å få (midlertidig?) flyktningstatus? Hvordan går hun i tilfelle fram? Er det sannsynlig at hennes ukrainske bankkort kan slutte å virke, og hva gjør vi i tilfelle? Hun er på rundreise i Norge nå, så det kan bli en ganske så akutt problemstilling som vi vil slite med å hjelpe henne med.

Setter pris på alle tips!


#2

annemede sa for siden:

Er det ikke UD eller ambassaden til Ukraina som kan hjelpe?
Nordmenn i utlandet må vel kontakte norsk ambassade, eller samarbeidende ambassade?


#3

annemede sa for siden:

Ja, og reiseforsikringa.


#4

Lille meg sa for siden:

Jeg bare gjetter, men jeg vil tro at både UD og Ukrainas ambassade i Norge er ganske opptatt med å bistå andre som er i tøffere situasjon enn min venninne. Vi har jo mulighet til å bistå min venninne, men vi trenger hjelp med lover og regler.

Reiseforsikring er et godt tips, og jeg skal sjekke det ut, men vil ikke krig faktisk være en av de situasjonene hvor en reiseforsikring ikke gjelder?


#5

annemede sa for siden:

Dersom hun skulle bli syk i Norge, vil det bli veldig dyrt for henne, så hadde det vært meg, ville jeg tatt en telefon, de bør forresten kunne hjelpe.

Krig i det landet du oppholder deg i - da vil det nok være avkortninger i forsikringen, men om du har reist i fra et land hvor det oppstår krig, og du oppholder deg i et land uten krig ... Jeg vil tro det er ganske stor forskjell.


#6

sindrome sa for siden:

Jeg ville i alle fall henvendt meg til ambassaden for å se om de svarer og kan hjelpe - først. Venninnen din må kunne jobbe for sin arbeidsgiver hvis hun har mulighet, jeg ser ikke helt hvorfor ikke. I alle fall fram til en eventuell kontrabeskjed fra noen.

Vedr. penger, kan hun overføre penger til deg som du kan sette på en konto med et kort hun kan disponere?


#7

Lille meg sa for siden:

Jeg ble overrasket over å se at slike ting ikke bare er rett fram, noe denne artikkelen fra NRK viser. Det er "andre veien", men problemstillingen er i det minste tilsvarende.

Det vil for det første ta tid før jeg kan få et nytt kort. For det andre: Det er ikke lovlig. Dette er en krisesituasjon, men jeg hadde likevel likt å i det minste forsøke å holde meg innenfor lovverket.


#8

Fersken sa for siden:

UDI har lagt ut melding
www.udi.no/viktige-meldinger/informasjon-om-situasjonen-i-ukraina/


#9

Mikkeline sa for siden:

Det kan få store skattemsessige konsekvenser. Litt avhengig av hvilke land man skatter til.


#10

-ea- sa for siden:

Ang. penger så syns jeg forslaget om at hun overfører penger til deg i tilfelle du må betale mat/opphold for henne her i landet. Dersom du har økonomi til å forsørge henne midlertidig trengs selvsagt ikke dette.
Jeg vet ikke hvordan det kan bli med Ukraina, men jeg hørte noe om sanksjoner mot russiske banksystemer tidligere idag.
Hvis det var en venn jeg stoler på, så hadde jeg glatt lånt ut et bankkort eller kredittkort.


#11

Fløyel sa for siden:

Ang økonomi. Det vil bli økonomisk krise i Ukraina, det første bankene gjør for å unngå konkurs er å sette begrensninger på hvor mye penger man kan ta ut.
Så hun får mest trolig ikke tømt bankkontoene sine.


#12

-ea- sa for siden:

Godt poeng, Fløyel. Nå kom jeg på at jeg snakket med en leverandør på jobben idag, han har en polsk ansatt som hadde fortalt om familie hjemme i Polen som hadde stått i flere kilometer lang kø til bensinstasjonen - og hver bil fikk kun fylle 20 liter drivstoff.


#13

Mikkeline sa for siden:

Det stod i en artikkel i en eller annen avis at Ukrainere kunne være 90 dager i Europa på turistvisum. Så da har hun ihvertfall litt tid på seg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.