Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Et spørsmål om russernes syn på krigen

#1

Einhyrningur sa for siden:

Jeg har en russisk venn på Facebook. Hun bor i Norge. Hun har profilbilde med det Ukrainske flagget, altså støtter hun Ukraina, som resten av Facebook.. Men hun skriver en lang tekst om at hun støtter krigen, fordi den frigjør deler av Ukraina. Kort forklart. Altså mener hun at krigen er bra for Ukraina, det vil gjøre deler av dem fri?!

Kan noen forklare for meg hva russerne tenker om krigen, og hvorfor er det eventuelt bra med krig?


#2

Heilo sa for siden:

Jeg regner med at russere i og utenfor Norge har mange forskjellige meninger om krigen, samtidig som man såklart farges av nasjonsfellesskap (det samme tipper jeg man ville kunnet si om nordmenn i en krigssituasjon). Det er såklart litt spesielt å vise støtte til Ukraina i form av flagg kombinert med et innlegg som støtter krigen. Det slår meg samtidig at alt som leses på sosiale medier og tradisjonelle medier i disse dager må leses med mange filter. Hvor frie føler den enkelte seg til å ytre seg som de vil, hvor farget er den enkelte av hva slags informasjon den ellers har tilgang til, hvor mye av det vi ser i media er del av en progagandainnsats fra den ene eller andre part? Nettavisen hadde f.eks. en sak om russiske soldater som skal ha overgitt seg i Ukraina i går. Denne saken har jeg så langt ikke sett i andre norske medier, og jeg tenker at det kan skyldes at de ikke har kunnet verifisere historien. :vetikke:


#3

Karamell sa for siden:

Jeg synes Toffskji hadde en god, kort forklaring i krigstråden. Det er sikkert ikke hele bildet, men jeg følte meg bittelitt klokere.


#4

Tallulah sa for siden:

Putin har jo brukt mye tid på å danne et narrativ om at deler av Ukraina vil være russiske, og at landet må reddes fra nynazister.


#5

Polyanna sa for siden:

Dette skriver nyt:

I øst, der det bor mange russere, i områder som har tilhørt nåde Russland og Ukraina oppigjennom, så opplever de seg nok ikke spesielt godt behandlet av Ukraina.

Å kalle motstandere for fascister er gammel sovjetisk retorikk.


#6

Einhyrningur sa for siden:

Er øst-ukrainerne enig i krigen? Jeg har for mye feber til å lese lange artikler om dette, så beklager mine idiotiske spørsmål.


#7

Tallulah sa for siden:

Nei, men det er så vidt jeg vet ingenting som tyder på at Ukraina driver med genocide på russere. Men russerne har pøst på med falske bilder av massegraver og bilbomber som skal støtte opp om påstanden.

Jeg tror ikke du kan simplifisere det slik. Om du leser den andre tråden om krigen får du svar på en del av det du spør om. I grensetraktene er noen for Ukraina, noen vil til Russland. Det er ikke slik at ALLE øst-ukrainere er sånn eller slik.



#9

Polyanna sa for siden:

Ja, funn av massegraver husker jeg var en av hendelsene man sa på forhånd ville bli brukt i en fake News-kampanje.



#11

Tjorven sa for siden:

Dette synes jeg også er vanskelig. Jeg har også et par russiske venner, som bor i Norge, på Facebook. De sender nå ut veldig mixed signals. Men den kampen tar jeg ikke. I hvert fall ikke akkurat nå. Men hvis dette fortsetter og de fortsetter å skrive som de gjør, så tar jeg til motmæle. De må forstå at dette virkelig ikke er greit.


#12

Toffskij sa for siden:

Det er nok mange russere som kjøper historien om at det er russerne som er ofrene i Donetsk-Luhansk-området, og oppfatter det vi ser på som krig mellom Ukraina og russiskstøttede separatister (inkludert betydelige militære styrker fra Russland) som forfølgelse og folkemord. Og da havner de fort i en alle-er-slemme-mot-Russland-og-vi-forsvarer-oss-jo-bare-historie. Men det er også en hel masse russere som ikke kjøper dette i det hele tatt, ingen av mine (ganske mange) russiske venner og bekjente er der i det hele tatt, det jeg kan se, men de er jo akademikere og universitetsfolk alle mann.

Men selv for mange russere som i og for seg tror på en sånn historie om Øst-Ukraina, vil det være ekstremt skremmende og smertefullt å se på at hele Ukraina blir invadert. Store mengder russere har et eller annet familiebånd til Ukraina, ofte mange og tette, og det er ikke lett å sitte og se på at bestemor elller kusina di blir direkte berørt, eller at familiehuset på landet kommer i veien for en russisk tanks.


#13

Einhyrningur sa for siden:

Da har jeh endelig fått lest meg litt opp. Det er jo utrolig komplekst og veldig interessant. Takk for alle svar.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.