Dette kommer jo frem igjen rundt 8. mars hvert år. Men jeg driver også med leksehjelp og møter en del ungdom og det er noe som bare blir slått fast uten at jeg klarer å finne statistikk på det
Det jeg regner med at fremdeles er et faktum er at kvinner, som gruppe, tjener mindre enn menn, som gruppe. Og, at tradisjonelle kvinneyrker ofte har et lavere lønnsnivå enn tradisjonelle mannsyrker, også når de krever like lang utdanning.
Men. Det blir ofte bare slått fast at kvinner tjener dårligere enn menn for å gjøre samme jobb. Og det lurer jeg på om det faktisk finnes et statistisk grunnlag for å si. Eller er det bare blitt en gjennomgående oppfatning som man fortsetter å slå fast uten å egentlig begrunne.
Jeg er klar over at jeg sitter i en liten boble av høyere utdannede og at verden ser veldig annerledes ut andre steder. I min del av arbeidslivet har vi individuelle lønnsforhandlinger og det betyr at det faktisk kan lønne seg å være en som er veldig trygg på seg selv og flink til å stille krav. Men, etter å ha vært med på lønnsforhandlinger og sett litt på sammenlikninger av lønn så ser jeg i hvert fall ingen systematiske forskjeller her. Og tonen er hele tiden at man skal løfte kvinnene.
Dette er ikke ett "vi har ikke noe mer å slåss for, likestillingen er kommet langt nok" innlegg. For det mener jeg ikke. Men jeg vil at opplysningene skal være rette.
Så hjelp meg, dere som kan alt og er flinkere til å finne frem i statistikk. Er det noen grunnlag for å si at kvinner tjener dårligere enn menn i samme jobb?
Jeg skal følge spent med i tråden, og så skal jeg forsøke å finne frem data fra min egen yrkesgruppe når jeg har litt bedre tid.
Sånn innledningsvis: Nå er det riktignok snart 20 år siden, men som relativt nyutdannet opplevde jeg å innse at jeg tjente 40 000 mindre enn enn mannlig kollega. (Prosentvis var dette MYE med det lønnsnivået vi hadde da.) Vi var utdannet ved samme utdanningssituasjon det samme året, vi hadde ansvarsområder som var fullstendig sammenlignbare og ansatt i samme selskap. Jeg ba sjefen min om en forklaring, og ble avspist med kjeft om at lønn var taushetsbelagt (forsåvidt helt korrekt - det stod i kontraktene våre at vi ikke skulle oppgi lønn - vi var ansatte i et privat selskap innen bank/finans). :snill:
Veldig interressant innlegg Tjorven. Jeg kjenner meg igjen i det du forteller. Som relativt nyutdannet i min første jobb fikk jeg større ansvar enn min mannlige medarbeider med samme utdanning, men ett år kortere annsenitet enn meg, likevel ca 30 000 mindre i lønn.
Jeg hadde faktisk kvinnelig sjef den gangen, og hun oppdaget det urimelige i dette etter noe tid, og løftet meg opp på samme nivå. (jeg hadde fortsatt større ansvar).
Fagforeningen min gir meg ikke mulighet til å hente ut tall som skiller på kjønn i lønnskalkulatoren sin. (Noe jeg tenker at er helt greit, men det gjør at jeg ikke kan bidra med noe tallgrunnlag slik jeg hadde håpet på.)
Her vil jeg tro det er store bransjeforskjeller også, kanskje? Hos oss (privat kulturinstitusjon) er det ikke slik at menn tjener mer enn kvinner i samme stilling - tvert imot, men vi er for få til at det gir noen mening på bruke det statistisk. Forskjellene beror på andre forhold enn kjønn, i alle fall.
Jeg var på UNIO-frokost 8. mars, og fikk en grundig gjennomgang.
Dessverre er det slik at også i mitt yrke, som er veldig kvinnedominert, tjener menn mer. Men bare litt, men jevn over mer.
Skal se om covid.hjernen klarer å finne noen flere gode lenker. I mellomtiden kan dere jo kose dere med SSB-lenken.
Jeg leste for en stund siden en artikkel hos Lederne (tror jeg) som sa noe om at menn ofte har høyere bonus enn kvinner i tilsvarende stillinger, så selv om fastlønn er lik, så er det ofte store forskjeller allikevel for menn ofte har bedre bonusavtaler.
Særlig den dynamiske grafen helt nederst. Jeg antar at jeg går inn i kategorien "Høyere saksbehandlere i offentlig og privat sektor", og når jeg da krysser av for ansatt i "statsforvaltningen", så kommer det ut at menn tjener 5000 kroner mer hver måned enn kvinner. På et år blir det 60 000 kroner. Det er ganske mye penger. Hva kan være årsaken hvis det ikke er kjønn?
Nå er det statistikk du ønsker deg, men om du vil ha et stjerneeksempel kan du få mitt.. Vi er to sivilingeniører på min avdeling. Vi har eksakt samme utdannelse, vi har begge en helt lik omfattende etterutdanning (sertifisering), vi har like lang ansiennitet (han er tre år eldre enn meg) og vår arbeidserfaring er i praksis også helt lik - vi har tidligere vært kollegaer i andre firma i åresvis. Vi er ansatt i nøyaktig lik stilling, likt ansvar, like oppgaver. Han ble ansatt ca ett år etter meg. Det som skiller oss i praksis er kjønn. Han har over 100.000 mer i lønn enn meg.
Hvis jeg skal gjette hvorfor så er det fordi han hadde høyere lønn da han skiftet jobb og ingen går ned i lønn når de skifter jobb.... (Men vil tro at rotårsaken er at han har mer lønn fordi han er mann.)
Akkurat den er jo velkjent. Og jeg innser at det er store individuelle lønnsforskjeller i denne typen yrker. Det er også noe med at det skal mye å gjøre å få mye i ett lønnsoppgjør, så hvis man først er kommet litt skjevt ut så kan det ta noen år å rette det opp.
Forklaringen jeg fikk var at han nok hadde forhandlet bedre enn meg ved ansettelse. Men den går jeg ikke med på for jeg prøvde virkelig å forhandle og jeg ble blankt avvist. Sitat: «ledelsen sier det ikke er vits å prøve seg en gang, tilbudet er allerede over smertegrensen». Jeg ønsket meg veldig jobben fordi den er så utrolig spennende faglig og tenkte det fikk være verd luselønna. Men denne forskjellsbehandlingen er ikke ok samme hvor mye jeg elsker denne jobben, så nå har jeg kvinnet meg opp og i anledning kvinnedagen har jeg nå bedt om hjelp fra Tekna. Det er vanskelig i statlig sektor med individuelle forhandlinger, men tillitsvalgt (en mann!) ble veldig engasjert og vil gå i kampen med meg. :samurai:
På min avdeling er det tittelen som bestemmer, samt om man har tatt på seg merarbeid eller ikke. Er godt mulig det er et par flere menn enn kvinner som har tatt på seg aller mest jobb og dermed får litt mer betalt. Men da har det jo ikke med kjønn å gjøre, om det skulle se slik ut på statistikken - det er automatikk i det.
Men hvorfor er det flest menn som "tar på seg" merarbeid? Hvorfor gjør ikke kvinner det? Blir de ikke spurt om/tilbudt å påta seg ekstra (betalte) oppgaver og ansvar?
Jeg jobber i et stort firma der vi har ca 50 % kvinneandel og 50 % av lederne er kvinner.
Vi har lavere lønnsforskjeller enn gjennomsnittet, men menn tjener likevel nesten 10 % mer enn kvinner hos oss. Det skyldes at på tross av mange kvinnelige ledere så er det flest menn i toppen. I tillegg til at vi er teknologidrevet, og menn er i flertall i de tekniske stillingene som er godt betalt.
Jeg var tillitsvalgt en stund og forhandlingsleder for alle sivilingeniørene i Hydro Norge i en del år. Ett år ble det oppdaget systematiske forskjeller mellom kvinner og menn, som man ikke kunne snakke seg ut av. Type samme eksamensår, samme stillingsnivå, og gjennomgående lavere lønn til kvinner. Da gkk alarmen i øverste etasje hos HR og det ble hostet opp en stor pott med dametillegg det året. Det begynner å bli en del år siden jeg var tillitsvalgt og hadde med lønnsforhandlinger å gjøre, men med den reaksjonen tror jeg vel ingen ønsker at dette skal være et tema noen gang i store, norske bedrifter. Det blir så stygge overskrifter i DN av sånt. :knegg:
I min bransje hvor vi alle er konkurrenter til en viss grad, er det nok slik at mennene stoler mer blindt på seg selv, uavhengig av faktiske evner, og klarer å selge seg inn, noe vi kvinner sliter mer med. Heldigvis har min økte innsyn i andre kollegers arbeid de siste par årene, spesielt de mannlige, økt min selvtillit. Problemet er at jeg arbeider i en bransje med ekstrem prispress, så det spørs hvor mye det hjelper.
Så ja, også vi selvstendige næringsdrivende opplever urettmessige lønnsforskjeller. Vi har bare mye dårligere muligheter til å påvirke disse. Hovedsakelig på grunn av manglende forståelse hos kunder for behovet for kvalifiserte leverandører, som gjerne koster mer.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.