Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Passfrihet i Schengen - hva innebærer det?

#1

Tjorven sa for siden:

Snuppa er 17 år. Passet hennes går ut i juni i år, og jeg har ikke funnet en eneste ledig time i ganske lang omkrets fra Oslo før i juli. Da skal vi egentlig være på ferie allerede.

Tanken er at vi skal fly til Roma, være der noen dager, så dra videre sydover i Italia og leie hus. Deretter har jeg sagt at jeg skal ta tog hjem. Mann og sønn ser ut til å ta følge med meg, men snuppa vil hjem til Norge. Så hun skal nok fly hjem alene.

I hvilken grad trenger hun pass? Hun har et utgått pass og bank-kort med id som identifikasjonspapirer. Det skal jo være passfrihet innen Schengen. Jeg klarte seg å reise en tur til Tyskland i 2014-ish uten pass, og det ble aldri etterspurt.

Er det noen mulighet for at det settes opp flere muligheter for passbestilling i tiden fremover?


#2

millact sa for siden:

Ja, Politiet setter hele tiden opp nye timer. Mange steder har de utvidet med kveldsåpent.


#3

Pamina sa for siden:

Vi fant passtime i Surnadal i påskeuken, så vi reiser på påskeferie til svigermor og ordner pass i samme slengen. Ikke mulige å planlegge for når man finner ledig tid, jeg har vært inne og sjekket mange, mange ganger, men ennå ikke kommet over noen ledige timer i området Oslo/Viken.


#4

veobra sa for siden:

Jeg følger med ofte. Det dukker opp noen timer som ser ut som avbestillinger her og der, ikke daglig. Politiet legger også ut flere timer. Men det er lite. Som jeg skrev i en annen tråd så har jeg sjekket i to timer kjøreavstand fra Oslo og det er ingen timer.

Politiet sa for et par uker siden at de ville legge ut flere timer. Det var samme problem i fjor (og sikkert tidligere år). Forskjellen i år er at de sa de ikke kunne love at alle får time.


#5

polarjenta sa for siden:

Det var en venninne av meg som skrev på facebook at datteren hennes nesten ikke fikk reise innen Norge fordi de ikke godtok bankkort som id, de godtok bare idkort. Så det er jo noe å tenke på dersom datteren din skal reise med ungdomsbillett.


#6

Anne C sa for siden:

Selv om man ikke behøver pass så behøver man vel gyldig legitimasjon? Jeg vet ikke helt hva som gjelder som gyldig id?


#7

star sa for siden:

Bare det fra politiet tror jeg.


#8

Anne C sa for siden:

Jeg er forøvrig ganske sikker på at vi måtte vise passene våre i Italia i 2019 når vi reiste rundt på hoteller.


#9

kamp sa for siden:

Her i stavanger/sola/Randaberg/Sandnes har politiet sagt de legger ut timer for pass mandag/onsdag, avhengig av forventet antall folk på jobb.
Ikke det du lurte på da men posten rotet vekk mitt id kort så ringte de og sa at posten hadde gjort det og så at da var det ingen ledige fra januar til april, da sa de at de legger ut to ganger i uken her.


#10

Gaia sa for siden:

Vi skal ut og reise i mai, og eldste sitt pass gikk ut i vinterferien, så dette har gjort meg litt svett. Min erfaring er at hvis det er viktig å få nytt pass innen et gitt tidspunkt er det lurt å sjekke med jevne mellomrom, for plutselig legges det ut masse timer. Hvis man er fleksibel, så kan det også komme avbestillinger samme dag.

Denne uken fikk jeg varsel i en nabolagsgruppe om at det ble lagt ut masse timer på onsdagen som var, men da var jeg for sen. I dag morges ble det lagt ut timer i neste uke, så jeg fikk sikret meg en av dem, etter å ha vært inne omtrent daglig de siste ukene. Så vidt jeg har skjønt så pleier Oslo å legge ut timer på fredager.


#11

liefje sa for siden:

Det er særlig på hoteller at man må vise pass. Enkelte steder vil også se gyldig legitimasjon (pass eller ID kort eller sertifikat tror jeg det er) sammen med koronapasset. Det opplevde jeg i Tyskland i oktober.


#12

Koma sa for siden:

Jeg har reist både til Spania og Italia uten pass, som liefje sier er det på hotellene at det har vært problemer, men det har jo ordnet seg etter litt overtalelse. Det har gått fint på fly. Jeg har ikke hatt førerkort heller, men har hatt bankkort med bilde som eneste ID.
Vet ikke om jeg anbefaler å reise uten pass, men har som sagt to datapunkt på at det går bra, dog noen år siden.


#13

Blå sa for siden:

Vi har nettopp vært gjennom en kjempevanskelig sak fordi noen reiste med bare bankkort med bilde. Det godkjennes som id i Norge, men ikke nødvendigvis i andre land. Hun fikk beskjed om at det ville gått greit om hun hadde hatt sertifikat eller id kort.

Med andre ord. Min anbefaling er å arbeide hardt for å få til et nytt pass. Ellers ta med det utgåtte. Men du kan møte på noen som er lite samarbeidsvillige.


#14

liefje sa for siden:

Regler sier også at man er pliktig til å kunne fremvise gyldig legitimasjon også innenfor Schengen, og det er bare pass og ID kort som er gyldig. Land innen Schengen har mulighet til å innføre passkontroll på kort varsel, selv mellom Schengenland.


#15

Pappalille sa for siden:

Dette er en kjent problemstilling for meg siden jeg her på jobb stadig har beboere som mister eller blir frastjålet pass og ID-kort.

Politiet legger fortløpende ut ledige passtimer, aller flest på fredag morgen mellom halv ni og ti. Bare sjekk med jevne mellomrom, plutselig er det flere ledige timer.


#16

Tjorven sa for siden:

Vi har fått passtime helt i starten av juni, så det skal holde. (En fredagsmorgen jeg fikk tips fra en FP-er om at det var lagt ut ledige timer.)

I år trenger vi i det minste ikke bekymre oss for at det skal kræsje med eksamen, men det er garantert noe annet det kolliderer med når alt kommer til alt. :murphys lov:


#17

Appelsin sa for siden:

Alt FP kan :love:


#18

m^2 sa for siden:

Ikke at det har noe med spørsmålet å gjøre egentlig, men mitt yndlingsoppheng er jo å huske å ta med seg europeisk helsetrygdkort, som kan bestilles på helsenorge. Så jeg nevner det her også :nemlig:
De går ut etter 3 år, nå har vi levd jo med Corona-nedstengning i 2 så mange har vel etterhvert utgåtte kort uten å ha hatt noen grunn til å bestille seg nytt… :sparke:


#19

star sa for siden:

Sant ja m^2.
Ikke at jeg har planer om tur over grensa, men da har jeg bestilt.


#20

skyfri sa for siden:

Mitt tips til de i osloregionen som ikke finner time til pass: Grålum utenfor Sarpsborg. Alltid ledige timer virker det som.


#21

millact sa for siden:

Viktig. Våre går ikke ut enda, men jeg skal jammen sjekke.


#22

Anne C sa for siden:

Jeg fant plutselig mitt her om dagen, og det gikk ut i februar. Så nå har jeg bestilt til meg og minsten, og bedt mann og eldste om å ordne seg det. Tidligere kunne man bestille for alle som bodde på adressen samtidig.


#23

millact sa for siden:

Det kan man enda her, men mulig det kun gjelder for de under 18.


#24

Anne C sa for siden:

Før kunne jeg bestille for mannen også. Bare krysse at alle som bodde på adressen kunne få det.


#25

star sa for siden:

For alle man har foreldreansvar for fikk jeg ja. :jupp:


#26

Anne C sa for siden:

Jeg har visst ikke foreldreansvar for så mange lenger :sukk:


#27

veobra sa for siden:

Ja, de har en ledig time. I morgen kl 0910. :knegg: Mulig de er raskt ute med mer.


#28

skyfri sa for siden:

Jeg finner massevis av ledige timer der, både i morgen og resten av mnd. Sjekket ikke april.


#29

veobra sa for siden:

Det var ikke da jeg sjekket og nå er første ledige time i august. Det legges ut timer i Oslo jenvnlig, det er stedet jeg sjekker oftes. De forsvinner fort igjen. Jeg tror mange er villiege til å reise et stykke for timer nå.

Vi trenger egentlig en time før påske. Jeg har forsøkt finne det siden begynnelsen av februar.


#30

Tjorven sa for siden:

Det virker som om fredag sånn i 9-10-tiden er rett tidspunkt å sjekke i Oslo.


#31

IzziCreo sa for siden:

Takk for tips!


#32

IzziCreo sa for siden:

Takk for tips! Jeg blir gal av å sjekke igjen og igjen... Har holdt på slik i et par mnd nå...


#33

skyfri sa for siden:

Oh lord, jeg tok det for gitt at mnd som poppet opp var inneværende mnd, ikke første mnd med ledige timer. :dåne: Så nei, da var det ikke mye hjelp i Grålum denne gangen.


#34

IzziCreo sa for siden:

Nei, det virker som om alle steder jeg sjekket i sørøst hadde ca de samme tidene, og ingen før midten av juli. De legger ut for 3 og 3 mnd av gangen, men de burde jo virkelig ha lagt inn et støt nå og frem til juli. Dessverre et varslet kaos, og de kan ikke skylde på andre enn seg selv.


#35

veobra sa for siden:

:knegg:

Det er helt vilt hvor vanskelig det er i år.


#36

Karamell sa for siden:

Det er jo minst en måned siden det sto i alle avise, og også her inne, så her ble det bestilt timer i januar for eldste, den timen er alt tatt, og i februar for yngste. Den timen er i nabokommune i mai. Ingen av de trenger sånn egentlig, men dersom passet skal være gyldig et halvt år etter reise, må de fornye. Tror jeg må fornye mitt også i løpet av høsten, dersom det med 6 måneder er gjeldene. Så det var ledig time i juli og august i den ene bydelen her.


#37

liefje sa for siden:

Jeg fikk time i juni da jeg bestilte forrige uke. Var flere ledige da, også tidligere. Kanskje hadde jeg flaks. (Oslo)


#38

IzziCreo sa for siden:

Jeg har fått "Ingen ledige timer" i flere måneder. Skal ikke tippe Lotto i hvert fall :knegg:


#39

Stompa sa for siden:

Når jeg leser her er jeg veldig glad for at jeg fikk ungene til å skaffe nye pass i fjor sommer, selv om de gamle ikke gikk ut før i mai i år. Allerede da skreiv avisene om at det ville bli kaos når pandemien en gang var over.


#40

star sa for siden:

Jeg skal sørge for å følge med slik at yngste får time like etter han blir 16. Må vente i 4 mnd før de timene blir tilgjengelig da.


#41

polarjenta sa for siden:

Jeg måtte inn å sjekke her, akkurat nå var det ikke problem å finne ledige timer.


#42

Sissel sa for siden:

For de i Rogaland, ser at det er blitt 2 ledige timer på Randaberg 24.05.


#43

Syrinx sa for siden:

Sjekk litt rundt er mitt tips. Ser at Kristiansund har MYE ledig i april, vil tro det gjelder flere kontor rundtom.

På Sunnmøre er det timer fra mai på de fleste kontor. (Kom gjerne til Ålesund, jeg kan stillle som Ålesundslos før og etter passtimen. :nemlig: )


#44

Stompa sa for siden:

Hvis man kan reise, ser jeg at på Fauske er det ledige timer jevnt fordelt både i april, mai og juni. Er det krise, bør det være fullt mulig å ta turen hvis man bor i fornuftig avstand til f.eks. OSL, Værnes eller andre flyplasser med direktefly til Bodø. Det er rett under 6 mil til Fauske fra Bodø, og det går både buss og tog. Dyrt blir det, så klart, men for noen kanskje verdt det?


#45

skyfri sa for siden:

Nå er det plutselig mange lediger timer i morgen på Grønland politistasjon! Løp og bestill dere som trenger.


#46

veobra sa for siden:

De pleier legge ut timer på fredager. Det kan lønne seg å følge med litt.


#47

Magica sa for siden:

Molde har masse ledig, jeg bestilte time i går.


#48

Karamell sa for siden:

Ledig på Oppdal i mars, for de som vil kjøre dit.


#49

Pelen sa for siden:

Min søster skulle reise innenfor Schengen i går. Hun oppdaget at passet var gått ut. Hun prøvde å reise med utgått pass og gyldig førerkort og det ble ikke godtatt. Hun kom seg av gårde idag med nødpass.

Jeg har nasjonalt ID-kort fra Sverige i lommeboken som brukes til den typen reiser. Med tiden skal jeg ordne meg et tilsvarende for Norge også. Jeg er statsborger i begge land nå.


#50

Stompa sa for siden:

Jeg ville definitivt ikke tatt sjansen på å reise uten pass i dagens situasjon (Russland/Ukraina). Ting kan endre seg fort, sånn at man får problemer med å komme seg hjem selv om man skulle få reise ut.

Ellers er det sikkert flere land enn Tyskland som har legitimasjonsplikt og formelt sett bare godtar pass eller nasjonalt ID-kort? Jeg har stort sett hatt passet med meg rundt i Tyskland, og har fått bruk for det i billettkontroll. Veldig fornøyd med å ha kort nå.


#51

Agent Scully sa for siden:

Fra OSL? Hvem nektet reise, flyselskapet? Hvor skulle hun reise?


#52

IzziCreo sa for siden:

Jeg har sjekket flere ganger i dag, men kun fått opp august. Fikk ikke sjekket mellom 9-10, men kl 12.


#53

Milfrid sa for siden:

Viste først pass da vi kom fram til hotellet i Paris. Null pass eller koronasertifikat verken på flyplassen i Norge, Køben eller Paris. Munnbind på flyet fra Køben til
Paris, overraskende nok. Ingen sa noe da vi gikk ombord uten, men det ble åpenbart at man skulle ha da alle som kom på etter oss hadde. :knegg:


#54

Pelen sa for siden:

Charter fra Sverige til Gran Canaria. Charterselskapet nekter da det var store muligheter for problem i Spania og at charterselskapet da stod ansvarlige. Om problemet skulle oppstånår de landet eller når de skulle tilbake vet jeg ikke. Vi leste på raskt og det så ut som om de hadde belegg for det.


#55

veobra sa for siden:

Jeg tror de legger ut litt senere på dagen. Siden var ikke tilgjengelig rundt 9-10 i går. Jeg fikk bestilt kl 14 i går, time i dag. Sist fredag fant jeg også ledige timer da jeg sjekket rundt kl 1645, da også timer dagen etter. Vi kunne ikke bruke timen, derfor ny runde denne helgen.


#56

Pelen sa for siden:

Takk for denne tråden. Jeg har nå bestilt time til svensk pass i mars i Strømstad og skal bestille time for nytt norsk pass i september etter rushet.


#57

IzziCreo sa for siden:

Takk for tips! Da er det bare å fortsette å prøve :jupp:


#58

Musemus sa for siden:

Jeg var på passkontoret på fredag, og da sa den ansatte at noen land kun godtok nasjonalt ID-kort som legitimasjon. Altså, om man ikke hadde pass. (Og at noen land ikke godtok førerkort som legitimasjon)


#59

IzziCreo sa for siden:

Nå ligger det timer ledige i Oslo i april, mai og juni :hyper:


#60

Karamell sa for siden:

Ledig i Trondheim 27. juni og mye i juli.



#62

Pappalille sa for siden:

I går fikk jeg skaffet meg time til i morgen i Oslo, det er et spørsmål om å gidde å sitte og oppdatere siden deres hyppig nok.



#64

Pappalille sa for siden:

Nei, og for dem jeg jobber med er dette en høyst reell krise som går langt utenpå våre ferieplaner. Folka "mine" lever livet sitt på en sånn måte at id, pass, bankkort og kodebrikke har det med å bli stjålet, forlagt, mistet og alt som ligner. Prøv da å begynne på nytt når du ikke er digital (kodebrikken er borte) så du får ikke endret adresse noe sted (og de flytter ofte mange av dem), så du får ikke tilsendt nytt bankkort. Du kan få ny brikke og nytt kort utlevert på en filial, men da må du ha id. For å få det må du inn og bestille deg en time, noe som forutsetter at du har nettilgang og mobil, samt at du har penger til å betale for ny id. Noe du ikke har, for du har ikke bankkort. Og du får ikke nytt uten id.

Dette er en helt vanvittig runddans som kan ta et par måneder å ordne opp i.


#65

Sissel sa for siden:

Hvis noen i Sør-Rogaland trenger time til pass/id kort, så er det lagt ut timer på flyplassen på Sola førstkommende lørdag.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.