Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mat barn kan lage selv

#1

frukt sa for siden:

Jeg synes jeg bruker så mye tid på matlaging når barna er her. Jeg er sikkert litt urutinert av å bare meg selv å tenke på store deler av tiden. Men jeg lager også all mat når de sikkert kunne gjort en del selv.
Har dere tips til mat de kan lage selv når de kommer hjem fra skolen, eller til kvelds? Bortsett fra toast, nudler og den slags.


#2

Syrinx sa for siden:

Tortillapizza
Arme riddere
Tomatsuppe

Kan ellers anbefale matstart.no


#3

amo sa for siden:

Vår lager også bananpannekaler og makaroni og ost. Også må de hakke til taco.


#4

Timar sa for siden:

Frokostblanding. Det spiser vi hele tiden. Musli, som er sånn ok sunn. Lettvint, godt og metter lenge.

Jeg syns det er særdeles kjedelig å lage mat, og styre med å dekke av og på og rydde opp, så frokostblanding er rett og slett genialt.


#5

zinatara sa for siden:

Matstart har vært populært her. Ungene lager ofte ting med egg, som omelett eller stekt egg. Eller arme riddere. Mac and cheese fra pappboks er også populært. Ellers er airfryeren mye brukt til å varme opp pizzaboller eller vårruller fra fryseren. Eller til chips og pølser når vi har det tilgjengelig. Jeg syns airfryer er fantastisk til unger som skal lage mat selv, det går raskt og den skrur seg av av seg selv når tiden er ute. Og fin til å varme opp middagsrester.

Smoothie lager de også ganske ofte. Vi har sånne ferdige smoothiemixer i fryseren og en sportsblender med flere flasker til.

Eldste liker godt sånne gyoza dumplings man får i frysedisken på asiamaten. Damper dem i ca. 10 min i en sånn bambusdamper.


#6

Karamell sa for siden:

Vi er nok kjedelige. Kornblanding, yoghurt, toast, nudler og brødskiver er det vi driver med. Da barna var 10 laget de ingenting selv. Tror knapt de tok en banan. :knegg: Så nei, ingen forslag. :p


#7

Nada sa for siden:

Jeg anbefaler matstart.no.
Der kan barna finne inspirasjon og følge fremgangsmåten steg for steg.


#8

Tjorven sa for siden:

Matstart er en veldig god side for barn på alder med dine. Disse oppskriftene er svært godt beskrevet. Du/dere kan også legge inn hva de klarer å betjene - kniver, stekeovn, kjøkkenmaskin osv.


#9

frukt sa for siden:

Matstart er tinge altså. :humre:
Takk for masse gode tips!


#10

Myria sa for siden:

Toast, havregrøt, eggerøre og speilegg er det som lages mest etter skoletid her. Yngste på 9 er den som lager mest faktisk, guttene gidder sjelden (men de kan).


#11

apan sa for siden:

Vi har ganske store begrensninger på hva det er greit å lage seg til kvelds og etter skolen, så der er vi på steke egg-nivået, og toast innimellom.
Lillesøster har en sånn liten smoothiemaskin og den betjener hun selv og lager smoothie.

Jeg tenker også de kan lære å lage havrelapper for eksempel, eller grove vafler?


#12

My sa for siden:

Yngstejenta her har vært glad i å lage stekt ris, når vi har hatt rester. De har en ok oppskrift på det også, på matstart.no. Jenta mi kutter da opp skinke, paprika og purreløk, rasper gulrot, og steker det i smør sammen med rester av kokt ris. Kakker oppi et egg og rører rundt, og krydrer med aromat- eller grillkrydder.

Til kvelds er det vel greit med brødskiver? Ei skål med havregryn og melk?


#13

Milfrid sa for siden:

Jeg kan anbefale å abonnere på feks godt levert eller Hello Fresh, og så lage maten sammen. Etter hvert kan nok ungene lage ting alene også - mine gjorde der, tror ikke Poden var mye over 10 år første gangen han mekker middag alene #alenemor.

Fordelen med matkasser er at man slipper å bruke energi på å tenke på hva man skal spise og handle, man får akkurat det man skal ha (Hello Fresh lever det også genialt pakket per oppskrift), og man får variert mat og kan velge både vegetar og fisk oftere enn man kanskje ville gjort ellers. Jeg har brukt det mye i hektiske perioder hvor det koker og energien er lav.

De er jo ikke gratis, men jeg har funnet ut at jeg sparer, alt i alt, på færre turer i butikken, mindre spontankjøp og mindre matsvinn.

Å lage mat sammen med ungene er en fin aktivitet og lærerikt og nyttig.


#14

Milfrid sa for siden:

Ellers må jeg reklamere for en lokal grunder, bekjent som har startet egen bedrift. Mulig det er ment for dem som er hakket yngre, men det er jo andre her med mindre barn.

iverogevne.no


#15

Tjorven sa for siden:

Knerten fikk ansvar for å lage middag en dag annenhver uke fra han var 10. I starten ble det svært enkelt, men det har så definitivt vært god progresjon. De må bare få prøve seg.

Han er en veldig forsiktig fyr, så jeg må være tilgjengelig for å kunne stille spørsmål. Men jeg har alltid latt ham jobbe på egenhånd. (Det er viktig at far ikke er hjemme, for ellers tar han bare over. :knegg: )


#16

GinaK sa for siden:

Minsten min koker pasta og steker grillpølser, lager pannekakerøre av 2 egg og steker pannekaker. Ellers går det aller mest i toast.


#17

nokon sa for siden:

Her har 2012-eren hatt Mat og helse i 4., og gjort nokre sjumilssteg med tanke på selvstendighet på kjøkkenet. Eg må vere tilgjengelig og kunne hjelpe til, men han synes det er veldig stas å koke havregrøt, lage pannekaker og liknande. Har planer om å utfordre på middagslaging, når han ikkje har AKS/SFO lenger i 5., men nå er middagslagingstida leksetid for han.


#18

My sa for siden:

Hos oss har ellers fredags-taco alltid vært et sosialt fellesprosjekt, der alle må delta, med å kutte opp og sette fram diverse ingredienser. Opp i en viss alder begynte ungene å bli lei av å delta, og prøvde å snike seg unna, da kom det en regel om at bare den som hjelper til med å lage/dekke får lov til å snacke litt av nachos-chipsene underveis. :knegg: Det hjalp.


#19

apan sa for siden:

Havregrøt er også fint ja.


#20

Palmen sa for siden:

Taco er et fint fellesprosjekt her også. Ellers lager mine 2012-jenter omelett, pannekaker, toast, smoothie og frokostblanding. De hjelper til med middagslaging, enten med å dekke bord eller skjære opp ting og tang.


#21

Serafin sa for siden:

Iver og evne er genialt. Vi brukte det endel på Storebror. Jeg gikk folkehøgskole sammen med henne, så verden er ikke stor. ;)


#22

Lhi-My sa for siden:

10-åringer er store barn og kan i prinsippet lage ganske så avansert mat, men de må jo selvsagt få anledning til å prøve seg og lære litt etter litt. Mine laget enkle retter som toast, vafler osv når de var i den alderen. De laget alltid frokost og kvelds selv, men det var da stort sett brødskiver, yoghurt eller müsli. Jeg kan ikke huske at vi feks smurte brødskiver til de etter at de begynte på skolen.

Jeg kjenner ei jente som laget ordentlig middag fra hun var 8-10 år. Hun har skilte foreldre og flere småsøsken. De har bodd 50/50 hos foreldrene og når de var hos far ble det jenta som måtte lage middag osv. Far mente det var slik det skulle være. Hun laget middag på nivå med en voksen mens hun gikk på barneskolen. Dette er selvsagt ikke riktig, et barn skal ikke ha et slikt ansvar hver dag og alene og iallfall ikke bare fordi hun var «eneste kvinnfolket i hus», men poenget mitt er at barn fint kan lære ganske avansert matlaging. Det handler mest om at de får prøve og at de liker det selv.


#23

frukt sa for siden:

Jeg begynte tidlig å lage mat, og klarte meg alene på kjøkkenet da jeg var 9-10. Jentene har ikke hatt fått anledning til å kokkelere så mye de siste årene, men det prøver jeg å endre på nå som vi har tid til det. De likte forøvrig Matstart. :jupp:


#24

Madicken sa for siden:

Frøkna i huset har brukt denne boka en del: "Skolemat! - hva du kan spise før, på og etter skolen" av August Borgås og Martin Bryn. Enkle og gode oppskrifter, sier hun.


#25

Palmen sa for siden:

Biblioteket har mange fine oppskriftsbøker for barn som er fine mtp inspirasjon og nivå. :jupp:


#26

Palmen sa for siden:

Har forresten også kjøpt flere gode oppskriftsbøker for barn på loppemarked, og nå er det jo snart loppis sesong igjen!


#27

Fintdethei! sa for siden:

Huff, ja jeg har vært for dårlig på å oppmuntre ungene til å lage mat. Tror jeg skal pushe 14-åringen her litt mer. Fin tråd!


#28

frukt sa for siden:

Det er jo enklere å gjøre det selv, for det blir gjerne mye rot. :humre:


#29

My sa for siden:

Det er grunnen til at jeg knapt nok hadde laget mat i det hele tatt, da jeg flyttet hjemmefra. Mamma hater rot, og orket ikke unger på kjøkkenet. Vi ble jagd ut hvis hun skulle bake eller lage mat. :knegg:

Jeg har heller ikke verdens beste tålmodighet til å inkludere ungene på alt av matlaging og baking, det er så mye kjappere og greiere å gjøre det selv, med fritt spillerom på kjøkkenet hvor ingen går i veien. Så selv om mine har fått utfolde seg litt mer enn jeg fikk, tross alt, kunne jeg med stor fordel ha pushet dem litt mer. De begynte forholdsvis tidlig å lage egne matpakker da. Det er da noe.


#30

Palmen sa for siden:

Og en av oppgavene som må læres når man lager mat er nettopp å rydde opp. Drt er derfor man starter enkelt med får redskaper og få ingredienser. Der syns jeg matstart er gode for de starter med håndvask og avslutter med rydding.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.