Ja? Gjør jeg? Hvordan virker en airfryer, og hvorfor trenger jeg en? Hva gjør den som jeg ikke kan gjøre i en stekeovn eller på kokeplaten?
:blafre:
Jeg vil ikke ha en svær dings som ender opp i et skap. Så er dette en nyttig dings som vil brukes masse også på sikt, eller er det 2022s svar på wokpanna og Römertopfen?
Jeg ønsker meg airfryer, men må nok kvitte meg med noen andre kjøkkendingser først for å få plass. Kanskje frityrkokeren kan fjernes, den brukes jo ikke allikevel (på grunn av at alle lukter gatekjøkken og må ha full dusj og nedvask etter at vi har brukt den).
Jeg bruker airfryeren min mye. Til pommes så klart. Og vårruller, kylling, grønnsaker, kjøttboller og masse annet. Kjøttbollene beholder formen, og pommesen blir like sprø som i frityrkoker. Men du slipper all oljen og lukta av gatekjøkken.
Vi bruker woken masse og vi altså. Mulig vi ikke henger helt med. :knegg: Jeg visste ikke at det var «ut».
Definitivt ikke noe som bare tar opp plass og ikke blir brukt hos oss i hvert fall.
Den er veldig god på pommes frites, vårruller, kyllingvinger og all mulig "comfort food". Det blir mindre usunt når det ikke faktisk frityrstekes, men det blir ikke såååååå sunt heller.
Vi bruker vår mye. I praksis er det en liten varmluftsovn som tilbereder mat raskere og uten forvarming. Man kan få ting som chips sprøere enn i stekeovnen, men kan ikke påstå at det blir som frityrstekt.
Det jeg liker med den er at den kan brukes til å tilberede deler av et måltid. Vi bruker den også til å tine opp ting som pizzaboller og rundstykker eller varme middagsrester. Og så er den veldig fin til barn og ungdom som skal lage mat selv. Den slår seg av når tiden er ute, så man slipper å komme hjem til forkullet mat i stekeovnen. Så lenge man sikrer osten fra å fly opp i varmeelementet kan man lage ostesmørbrød på 4 minutter.
I dag har ungene laget seg pølser i brød i den. 5-6 minutter fra kald airfryer og pølsebrøddet oppi de siste minuttene.
Jeg frityrsteker en gang i blant, - kylling, fisk, grønnsaker, churros bl.a. - men airfryer kommer ikke på tale. Det er sikkert mindre usunt enn å bruk gryte og frityrolje, men det skjer ikke oftere enn en gang i måneden i snitt. Dessuten liker jeg frityrsmaken. Og vil ha minst mulig kjøkkendingser.
Jeg tenker at man ikke trenger en airfryer. Dersom man er veldig glad i å fritere mat (mannen din ? ) kan det nok forsvares fordi det blir mindre fett enn enn frityrgryte og det er en fordel at man kan bruke airfryer innendørs, imotsetning til frityrgryte.
Siden vi svært sjelden spiser frityrstekt mat har jeg landet på at vi ikke trenger det.
Jeg ble veldig overrasket over hvor stor forskjellen var. Er airfryeren opptatt så utgår f.eks. fries. Der merker vi stor forskjell, selv med fancy fries program på kombiovn (mikro/varmluft som er hakket bedre på nettopp fries enn vår varmluftsovn). Vi var fornøyd før altså :knegg:
Vi bruker den til mye forskjellig. Helstekt kylling kan f.eks. ikke sammenliknes. Jeg har ikke forsøkt hel kylling i Ultra Pro, så muligens det kan sammenliknes. Vårruller er himmelsk og kommer aldri til å frityrsteke det igjen.
Men om man trenger det? Nei, absolutt ikke, men spørsmålet er vel heller om man har lyst på det :knegg: Og så må man evt prioritere. For den tar jo plass. Datter som snart skal flytte på hybel har sagt at hun ønsker seg en liten airfryer, rett og slett fordi den er så anvendelig.
Høres egentlig ut som jeg ikke trenger det. Vi spiser aldri pommes frites (vel, vi har jo poteter i stekeovnen av og til, da), hårruller, kyllingvinger og sånt. Og kjøkkenet er lite. Har ikke plass til mer utstyr, egentlig.
Vi frityrsteker heller aldri. Hvis du tenker på det med nederlandsk mat, Meisje, så kan jeg nok si at joda, han liler frityrstekt mat, men han får spise kvoten sin et snnet sted. :knegg: Svigermor har vanlig frityrkoker. Vet ikke hvor mye den brukes, egentlig.
Jeg fikk til jul og bruker den overraskende mye. Den går minst en gang om dagen, innimellom oftere. Jeg bruker den hver dag til steking av baguetter/pita/bagles til matpakker, men også til en del oppvarming som jeg ellers hadde brukt ovnen til. Primært fordi den blir varm med en gang og dessuten bruker kortere tid på steking enn det ovnen gjør.
I dag bakte jeg søtpotet i airfryeren og det ble veldig godt! Jeg har også bakt fisk og stekt kylling.
Det er rett og slett en rask, liten varmluftsovn.
(Vi har ikke mikrobølgeovn, så jeg bruker den nok også til enkelt ting som andre hadde brukt micro til. F.eks. lage ostesmørbrød.)
Ja, det skulle jo stå vårruller, som dere sikkert skjønte ( :knegg: ), men det har vi aldri heller. Det er godt, for all del, gode vårruller er skikkelig godt. (Og ekle vårruller tilsvarende vondt.)
I grunnen sparte jeg masse penger på denne tråden. Penger jeg brukte etter å ha blitt påvirket i en annen tråd til å kjøpe en vase jeg ikke trengte… Sånt sett kan man jo si at FP går opp i opp.
Jag har vurdert det og har lest om de forskjellige men vi spiser ikke så mye fritert mat og er ikke noe glad i mange sånne kjøkkenmaskiner til oppbevaring.
Har sett at man kan lage donuts i den men kan ikke kjøpe en bare for å prøve det.. :p
Jeg hadde noen runder med meg selv før jeg fant ut at jeg kunne tolerere én elektrisk kjøkkendings utover kjøkkenmaskinen som bor i boden. Det er min lille Tassimo kaffemaskin. Ingen vannkoker, ingen micro, ikke vaffeljern. Jeg har ikke en gang varmluftsovn.
Jeg har heller ikke mange dingser, Retz. Har mikro, men den står inni et skap på kjøkkenet, og ikke på benken. Det eneste jeg har på benken er kaffetrakter. Ellers eier jeg ikke vaffeljern. Savner det ikke heller. Har hatt det før, men det ble ikke brukt. Har heller ikke kjøkkenmaskin (fikk til bryllupet, brukt én gang, ga den bort senere.) Til mitt bruk holder det med håndmikser og stavmikser. Jeg kan ikke spise gjær, så jeg trenger ikke noe som kan elte. Derfor er det heller ikke vits i å kunne tine gjærbakst i en airfryer. Jeg lager aniskringler én gang i året, til de andre, og da får jeg klare meg uten kjøkkenmaskin.
Vi har: Ovn med varmluft. På kjøkkenbenken/v og til i et skap: Micro, kaffitrakter, vannkoker, airfryer.
I skapet under benken er det kjøkkenmaskin med godt med tilbehør (stort sett bre den hurtigmikseren til å lage smoothie som benyttes da) toastjern, dobbelt vaffeljern og stavmikser med godt med tilbehør. I spisestua står brødrister til 4 skiver.
Og under kjøkkenbordet, fortsatt i esken sin, urørt, en juise-lager svigerfr ga oss i julegave for en del år siden... den blør vi kanskje regifte...
Ja, og i kjelleren har vi stor takke. Og raclette.
TROOOOOOR det er det vi har av kjøkkendippedutter.
Airfryeren vår er til 4 personer, tror et er 2 store og 2 små, vi er 5 og den er tidvis litt liten. Den brukes ikke sånn allverdens mye, men nok til at den har fått plass innerst i hjørnet på benken (mye fordi de er ikke plass til den i skapet under)
Men man TRENGER ikke en sånn... den er vel også et resultat av "julegave fra svigerfar" som en del år besto av kjøkkendippedutter.
Vi har uendelig mange kjøkkenduppeditter. :sparke:
Kaffemaskinen og kjøkkenmaskinen står på benken hele tiden. Resten står i kjøkkenskap eller i boden. Brødristeren flyttes opp og ned, opp og ned fra den skuffen hvor den har plass. Den brukes flere ganger daglig. Hadde vi hatt mer kjøkkenbenk hadde den fått stå der fast.
På benken står kaffemaskinen (brukes hver dag), brødrister og vannkoker (begge deler brukes ofte).
I kjelleren bor kaffetrakteren - tas opp til jul og bursdager.
I skapene bor dobbelt vaffeljern (brukes regelmessig, flere ganger i året i alle fall), smoothiemaskin (brukes ikke mer for øyeblikket), blender (for stor og tungvint til at den brukes noe særlig), stavmiksersett (brukes relativt mye), kjøkkenmaskin (brukes til alle kaker og gjærdeiger og har brukt den 3-4 ganger til leverpostei og fiskekaker (kverndelen)), håndmikser uten bolle (brukte den nylig til å piske krem), toastjern (lite i bruk nå om dagen, det går vel i perioder for ungdommene).
Sjekk om du finner bruksanvisning på nett. Vi har også avansert mikroovn, fant ikke bruksanvisningen, men den lå heldigvis på nett. Jeg har også fått tilsendt bruksanvisninger fra leverandør ved et par anledninger, vi surrer ofte bort de som følger med varen.
Jeg er kanskje den eneste i Norge som fortsatt bruker brødbakemaskinen hver uke?
Den hever helt sykt all slags deig. Jeg bruker den ikke til brød men til heving av deiger. Heve pizzadeig, rundstykker og hvetedeig. Så enkelt og deigen er så elastisk at den bare er å dytte ut på stekeplata.