Hiawata og jeg er helt sikre på at vi vil UT AV LANDET til sommeren (gitt at det går, seff. :sukk: ) og han kunne tenke seg å reise tilbake til Paris. Høvdingen er med på det vi vil, men det kan hende han bare blir med på deler av turen, også bruker han tid til å pusse opp kjøkken i stedet. Han har valgt det selv. :nemlig:
Lurer litt på å ta tog nedover med noen stopp på veien, også kanskje videre ut til kysten etter Paris. Noen som har kjørt tog den ruten? Tips til avstikkere og stopp? Og tips til en kul kystby langs rivieraen som ikke bare er beachbonanza?
Stikkord for at Tallulahfamilien skal ha en god ferie er arktitektur, kunst, popkultur, slafing i park, naturopplevelser, fornøyelsespark og caféliv. Litt bading er greit.
Europapark er en veldig ålreit fornøyelsespark. Den ligger riktignok i Rust/Freiburg i Tyskland, men du ser godt inn i Frankrike fra berg- og dalbanene. Ikke akkurat i nærheten til Paris, men helt overkommelig med tog. Freiburg i seg selv er besøkelsesverdig.
Da vi var på interrail bodde vi i badebyen Menton helt på grensen mellom Frankrike og Italia. Det var en fin og passe avslappet badeby. Derfra er det også mulig å ta en liten busstur til Monaco for å se på de vilt fancy båtene og bilene.
Vil anbefale Montpellier og Camargue-området. Også fantastisk natur litt nord for byen. Jeg skal aldri til rivieraen mer etter å ha vært i dette området!:elsker:
Vi var bl.a. ved Biscayabukten for et par år siden. Vi kjørte bil. Vi bodde i Biarritz, tok utflukter til Saint Jean de Luz og et sted til som jeg har glemt navnet på men som jeg kan finne ut av. Begge utrolig sjarmerende.
Biarritz er en kompakt by med stor strand. Stranden er mer for å se på synes jeg (digre bølger, ikke liggestoler), men fint å rusle, mange bra spisesteder, veldig fint marked og et kult pop art galleri
Deretter dro vi over grensen til San Sebastian. Fantastisk by med tapas i gamlebyen så langet øyet rekker (anbefaler guidet food safari som var utrolig bra), fisketur med matlaging i en tradisjonell klubb etterpå ++ Herlig tur.
Du får si fra om det blir disse stedene, så skal jegt bli enda mer konkret.
1 på San Sebastian med "Fløibane", smellvakker strandpromenade og fantastisk mat! Pintxos, den baskiske tapasen, er verdt turen alene.
Og nabobyen Bilbao med Guggenheim. Det er en veldig kul kontrast mellom de to byene. :jupp:
Vår familie er jo Disney-fantaster, så ville absolutt lagt turen innom Disneyland Paris.
Jeg simpelthen elsker Cannes, men mine møter med byen har vært rolige og netonede - ikke sånn flashy kjendis-greier. Rett utenfor Cannes ligger det to små øyer; Ste Marguerite og St. Honorat. Førstnevnte har en festning, mens siste har et kloster og masse lavendelmarker som munkene dyrker og lager såper og masse annet av. Jeg har ikke vært der på mange år, men drømmer meg tilbake. Det er et av mine yndlingssteder :elsker: Kanskje det er dit vi skal legge turen i år? :gruble:
Personlig så ønsker jeg også å oppleve den franske vestkysten og île de Ré. Carcasonne kan kanskje være noe for dere?
Å ja, Carcassonne var herlig. Der var vi før Biarritz. Bra kombinasjon med steder langs kysten. Nyyyydelig borg, et fantastisk marked og en liten vinbar/restaurant med trøffelmeny (snacks-retter) og herlig kelner.
Hm, Det frister veldig med Nord-Spania, men det betyr 7-9 timer mer reising, og er litt usikker på om vi skal presse inn det når Paris er hovedmålet. :grubler:
Ser kanskje for meg via Tyskland med noen stopp ene veien, også via BeNeLux andre veien?
Jeg har bare vært i Le havre på altlanterhavskysten i Frankrike og kunne godt tenkt meg tilbake dit på ferie, selv om det er en havneby med mye industri. Har aldri hatt tid til å utforske sandsteinsklippene, men det ser helt fantastisk spennende ut. Også er jo strandpromenaden full av herlige restauranter med god mat, spesielt sjømat.
Vi hadde en veldig fin interrailtur der vi toget fra Hirtshals (parkerte bilen i Larvik) til Hamburg, videre derfra til Paris neste dag. Med andre ord en hel og en halv dag på tog, målet var å komme fortest mulig til Paris (betalte ekstra for TGV fra grensa).
Etter noen dager i Paris tok vi tog ut til Bretagne (nydelig liten plass helt ytterst på halvøya, som heter Camaret-sur-mer - ikke helt bent fram med kollektivtransport, men det gikk, men det er mange fine steder). Besøkte flere steder oppover kysten av Bretagne og Normandie (ett av høydepunktene der var Saint-Malo, bodde innenfor de gamle murene, kul by med spennende historie), deretter gjennom Belgia (Brügge) og Nederland (Amsterdam), og hjem igjen via Tyskland og Danmark.
En ting vi ikke var forberedt på/klar over var manglende muligheter for oppbevaring av bagasje i Frankrike. Det var flere steder hvor vi hadde kortere mellomstopp og reiste videre samme dag, hvor vi la inn noen timer for å se oss rundt (hadde blant annet en utflukt til Mont-saint-Michel, på veien mellom Saint-Malo og Rouen). Da ble vi nødt til å bære med oss all bagasje, for det var ingen oppbevaringsbokser eller andre muligheter for bagasjeoppbevaring. Slik var det i hele Frankrike, pga sikkerhet mot terror. Nasjonale bestemmelser altså, og ingen unntak. Vet ikke om det har endret seg nå, men regner med at det er slik fortsatt. Så det er greit å ha i bakhodet, hvis tanken er å loffe litt rundt. Dette var ikke et problem i Belgia eller Nederland (da i alle fall).
På forhånd fikk vi vite at det var obligatorisk med plassbestilling på mange av togene, og at vi måtte belage oss på mye køståing, :gruble: fulle tog og problemer med å få bli med på interrailbillett. Vi opplevde ikke noe av dette (dvs plassbestilling stemte på de fleste togene inn og ut av Paris, men det ble bestilt på app, uten problemer, uten kø). Vi reiste mye med lokaltog mellom mindre steder, og der gikk vi av og på som vi ville). Reiste midt på sommeren, i fellesferien (2018).
My, jeg er så glad for at jeg igjen kan la meg inspirere av nok en tur dere har tatt!
Var det fint å stoppe opp i Hamburg? Ser at det er et knutepunkt der vi evt. må bytte uansett.
Jeg har jo veldig lyst til å besøke Letretat, vi er Lupin-fans, og Mont St. Michel, begge vanskelige å nå med tog. :himle:
Ellers er jeg Belgia-fan og Høvdingen Nederland-fan, så hadde vært fint å ta den ruta opp igjen.
Vi blir ikke helt enige om hvilken type transport vi skal ta, riktignok. Hiawata og jeg elsker tog, Høvdingen gjør det ikke. Høvdingen elsker bil, Hiawata blir bilsyk. Og jeg er ikke superbegeistret for å fly eller ta ferge.
Til Mont-Saint-Michel er det lett å komme seg altså, det er tilrettelagt for det. En kort busstur fra nærmeste togstasjon (Pontorson) til besøkssenteret/informasjonssenteret, og derfra går det skyttelbusser ut til øya. Eller hest og vogn, eller hva du måtte ønske. :knegg:
Vi gjorde ikke mye annet enn å sove i Hamburg (på et ungdomsherberge nær hovedtogstasjonen), som sagt var målet å komme fortest mulig til Paris, vi drøftet dette med ungene. Om de ville ha noen stopp på veien dit og bruke litt tid gjennom Tyskland, eventuelt rett til Paris, noe som ville bety veldig mye sammenhengende tog. Alle tre var enige om det siste, de var veldig opptatt av Paris, og ville endelig dit først. Så da gjorde vi det. Så det var sen kveld da vi kom til Hamburg, også reiste vi videre tidlig neste morgen. Men jeg har vært i Hamburg tidligere, og syntes det var en veldig fin by. Bare å rusle litt rundt i Speicherstadt var fint i seg selv, bare en liten spasertur fra togstasjonen. Det var også fasinerende å se ut over dagens havneområde, fra parkene som ligger rett over (Altonaer Balkon m.fl). Det er virkelig helt utrolig digert.
Ah, godt å vite. Jeg fikk opp bare ganske mye bytting av masse busser da jeg sjekket også leste jeg en bloggpost fra noen om at det var vanskelig. Men de var amerikanere, så ikke sååå godt vant med kollektivtransport, tipper jeg.
Takk for info. Jeg har kjørt til Paris med pappa flere ganger i ungdommen, og sov meg stort sett gjennom Europa. Vi var innom utallige museer og kirker på veien, og veldig ofte var jeg lei tenåring som satt på en lokal cafe mens pappa kulturet seg. Så godt mulig jeg har surmulet i Hamburg.
Ellers, et lite tips etter en tilfeldighet i Amsterdam. Vi var litt sene med å bestille overnatting der, og Amsterdam var tydeligvis fylt til randen. Det var bare skrekkelig dyre alternativ igjen. Begynte å sjekke områdene rundt, og endte opp med å bestille overnatting i en liten by nord for Amsterdam, Monnickendam, i stedet. Fant ut at det bare var en liten halvtimes busstur fra hovedtogstasjonen i Amsterdam. Av alle ting overnattet vi på en liten båt, en fritidsbåt/seilbåt som lå i havna der og ble leid ut som overnatting på AirBnb når den ikke var på tur. Anyway, Monnickendam viste seg å være en utrolig koselig liten by, ved en innsjø (lagune? :gruble: hva heter det? Det var i alle fall ferskvann - eller brakkvann? :gruble: ), med koselige små havnehus og kafeer, små kanaler, og fine badeplasser. Og utrolig behagelig å komme ut til denne rolige og fredelige lille plassen og ta et kveldsbad etter en lang dag med mye folk og bråk og ståk i Amsterdam. Finnes sikkert flere slike byer rundt om, litt tilfeldig at vi havnet akkurat der (som jo er det nydelige med å reise på den måten), og det er jo gode forbindelser overalt.
Utrecht er en annen utrolig koselig by en liten togtur fra Amsterdam. I Nederland synes vi egentlig at tog fungerte innmari fint.
Og ja, forresten. Hvis dere kjører mer direkte fra Hamburg til Paris, så er Efteling en bra fornøyelsespark i Nederland. Ikke like mange og heftige attraksjoner som i Europapark, men definitivt verdt et besøk. Vi reiste dit med kollektivtransport (tror det var litt buss på slutten).
Gudene vet, jeg ble ikke klokere av å se på kartet heller. :vetikke:
Takk for tips. Vi må kartlegge potensielle parker på veien, tror jeg. Og gjøre et utvalg. Høvdingen har retroromantiske ideer om alle parkene han besøkte i Nederland som barn. Vi liker at det er fine anlegg der det ikke bare er fokus på rides, særlig siden jeg ikke kjører. Vi er ikke begeistret for parker som funker som Tusenfryd, det må være koselig å være der også. Vi lurer veldig på Asterix-land utenfor Paris. Vi er alle glade i Asterix, men kanskje den er for små barn?
Hamburg er en fantastisk by å bo i (bodde der i 16 år), men ingen typisk turistby. Dette sier jeg delvis fordi det ikke er hauger av flotte bygninger etc. å se (de ble bombet under krigen) og fordi byen er spredt utover mange områder. Man trenger liksom litt tid for skikkelig å utforske. Men for all del; Hvis man tar litt mer tid enn bare noen timers stopp slik at man kommer seg bort fra området rundt jernbanestasjonen og egentlig også litt ut av selve sentrum, er det massevis av fine og veldig ulike bydeler som er kjempefine å gå i. Alt fra Schanzeviertel som er studentområdet med masse graffiti og kafeer, utesteder og individuelle, kreative og fargerike butikker eller Eppendorf som er mer up market også med butikker og restauranter, men mer eksklusivt (uten å bli som Bond Street - der har Hamburg Neuer Wall). Det er også fint å gå tur rundt Alster eller ta en båttur der. Eller besøke Speicherstadt eller området rundt den (relativt) nye Elbfilharmonien, evt. se disse på en båttur. Jeg ville satt av en dag eller to i Hamburg for å få noe ut av besøket, men om man bare vil sove, har jeg i det minste en kjempebra Dim Sum restaurant å anbefale rett ved Jernbanestasjonen, så det ER mulig det, også.
Nå har jeg satt opp tre regnestykker; ett basert på bil, ett på interrail og ett på fly + tog mellom Paris og Amsterdam. Det er jo litt trist at fly er billigst, men ikke mye billigere enn interrail, bare en tusenlapp. Og den kan man sikkert spare inn i overnattingen der jeg har satt opp litt rundhåndet. Bil er absolutt dyrest, og også det jeg syns ser mest slitsomt ut. Jeg tror bil hadde funka om "landeveisritt" hadde vært målet, ikke Paris i seg selv.
Dere med interrailerfaring; Nå har jeg satt opp 2. klasse. Holder det i Europa? Eller er det skikkelig trangt og kjipt?
Amsterdam er alltid dyrt. Jeg sjekket airbnb der flere måneder i forveien og turen vi skulle ha var på en helt vanlig helg, ikke noe spesielt med den, og det kostet skjorta OG buksa og et par sko i tillegg. Hinsides!
Nå er min erfaring med interrail veldig gammel, men i dagens Danmark og dagens Sveits i hvert fall er 2. klasse egentlig det vi regner som vanlig tog her til lands. 1.klasse er noe helt ekstra.
2.klasse er vanlig tog ja. Så er det noen ekstra fænsi vogner med litt mer aviser og mat og sikkert bedre seter, som man bare kan sette seg i med 1.klassebillett. Men det er det ingen grunn til. Alle togene i Europa er fine.
Er det bare meg som umiddelbart får spilt av sangen "Angelikas kaker. Postkort" med Lillebjørn Nilsen i hodet, med en gang det blir snakk om Hamburg? Der er det så mye god stemning samlet på så få linjer, at den alltid har gitt meg lyst til å dra dit. :nynner:
Ok, nå tror jeg vi har landet på 2 uker i Paris. dvs. rett utenfor, slik at vi kan ha et sted med hage og litt ro om det blir koko varmt. Hiawata er klar på at han vil kjøre tog, så da må Høvdingen bare bøye seg for det. Jeg har regnet på om det ville lønne seg med interrailbillett vs. vanlige billetter selv om vi evt flyr én vei, og det gjør det.
Så får vi se om om det blir Nederland også, eller om det får bli en helt egen tur.
Ting i Paris og omegn jeg ikke har tenkt på? Places to go, things to see? Eiffel, Louvre, Pompidou, Musée d'Orsay, Versailles og Disney er allerede på plakaten.
I Paris kjøpte vi et genialt kort. Det ga gratis adgang til en masse museer og det var egen inngang så vi slapp den vanlige køen. Vi sparte kanskje litt penger, men mest sparte vi masse tid i kø. Fant også noen mindre museer vi sikkert ikke hatt fått med oss uten fri tilgang og uten kø. Forsøkte finne hvilket kort det var, men finner ikke i farten.
Katakombene ja, de må med! Montmartre er selvsagt, samme med Parc Luxembourg. Ikke sååå Morrisson-fan, men det er jo en fin kirkegård med mange flere interessante graver, så legger den inn. Takk for tips.
Jeg har sett flere typer kort som også inkluderer en del reise, men om du finner ut hvilket dere brukte Veobra, så tar jeg gjerne i mot tips. :nikker:
Katakombene, men vær forberedt på 3 t kø midt på sommeren. Var advart, så vi stilte oss i kø 2-3 timer før åpning, hvilket veldig mange andre også hadde gjort, men da er det litt tempo, siden det er tomt der nede. De har en antallsbegrensning på hvor mange som er der samtidig.
Vi bestilte guidet omvisning på Versailles, og syntes det var såå verdt pengene. Ikke bare slapp vi den kjempelange køen midt i solsteika ute på plassen (men slanget oss i rød fløyel og a/c mens vi ventet på le guide) men vi fikk også se flere rom som ikke var åpne for den gemene hop. Etterpå slapp han oss ut i slottet til resten av bermen. Veldig bra historieforteller.
De har et kloakkmuseum i Paris som er quirky og morsomt. Viktig byhistorie også.
Galerie Lafayette er et praktfullt varemagasin som er verdt å se, men det mange ikke vet, er at de også har ulike aktiviteter. Vi har vært der på makron-kurs. Det er makron-kurs light, man lager dem ikke fra bunnen av, men får en demonstrasjon og fyller så sine egne makroner som man får i en lekker eske og pose. Dette foregår i en privat og veldig flott salong, avstengt fra butikken. Dette må man bestille på nettsiden. Det går fint å bestille kurs for noen, og de andre kan være med inn og vente. Koste meg veldig i en dyp stol mens resten av gjengen lagde kaker.
Is på Berthillon. De har flere utsalg rett i nærheten av hverandre, vi var heldige og fikk plass inne og kunne sitte ned med is og kaffe, men de har også isutsalg hvor man bare kjøper is i disken og går.
EDIT: Og så må dere naturligvis være i Paris på Bastilledagen 14. juli og få med dere de praktfulle fyrverkeriene rundt i byen, også i forstedene. Vær dog obs på at kollektivtrafikken ut over kvelden kan ha endringer/ begrensninger.
Noen gjør opprør. Det norske herrelandslaget har stilt opp med t-skjorter som tydelig viser hva de mener om saken.
Og dagens tale fra Lise Klaveness :tilber: , nylig valgt president i Norges Fotballforbund, er forbilledlig. Ikke at jeg tror det hjelper på kort sikt siden Norge trolig ikke kvalifiserer seg engang, men det har i hvert fall blitt sagt høyt.
Shakespeare & company er en sjarmerende bokhandel som ligger rett ved Notre Dame. Den er virkelig verdt et besøk. Filmen Before Sunset har åpningsscenen i der. Noen kvartaler unna ligger også The Abbey Bookshop, som også anbefales.
Père Lachaise er en fin kirkegård, og jeg drar dit for Jim Morrison, så klart, men Oscar Wilde og Edit Piaf ligger også der. Le Jardin du Luxembourg er en nydelig park å vandre i. Området rundt Pompidou-senteret, Le Marais, er det skeive området i Paris og er hyggelig og mange gode restauranter. Sainte-Chapelle er en fin katedral på Cité rett ved Notre Dame.
Utrecht, den Haag og Rotterdam er fine byer i Nederland og nærmere Efteling enn Amsterdam. Utrecht ligger ikke langt unna dikene heller.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.