Jeg er helt tom og fantasiløs nå. Svoger, svigerinne og niese (14) kommer på fredag, og skal overnatte. De kommer trolig litt utpå kvelden (mellom 20 og 22 en gang), og vi må ha noe mat, helst varm. Mannen er ute på et arrangement, så det er meg og mine tre tenåringer i tillegg til gjestene, dvs sju personer til sammen. Orker ikke å lage noe avansert eller veldig tidkrevende, det er sikkert en del rydding som må gjøres også, før de kommer. Men gjerne noe fredagskosemataktig.
Taco og pizza er selvsagt åpenbare alternativ, men jeg har egentlig ikke lyst på det. Men har problemer med å komme på noe annet, så jeg har store forhåpninger om tips her. :jupp: De som kommer liker og tåler alt.
Jeg tenker og lasagne med godt brød til, lasagnen kan fint lages noen dager før, og bare varmes opp.
Evt. lage noe suppe eller lapskaus. Jeg ville nok hatt noe jeg vare kunne varme opp den kvelden.
Ja, jeg har tenkt på lasagne. To av mine er bare sånn måtelig begeistret for det, men de spiser det. Kan bake foccaccia til, det er alltid populært, også hos mine. Så det er en mulighet å ha i bakhodet, men tar gjerne imot andre forslag også! :jupp: Takk for tips! :blomst:
En gryterett som kan stå å småkoke lenge slik at du ikke trenger å lage mat seint på fredags kveld. F.eks. chilli con carne eller boeuf bourgogne. Det kan lages med høyrygg begge deler (de fleste chilli con carne oppskrifter har med kjøttdeig, men vi lager det med "ordentlig" kjøtt).
Selv har jeg aldri helt forstått meg på gryteretter. Altså jeg spiser det jo, men uansett varianter og hvordan det har vært tilberedt synes jeg alltid det er litt kjedelig mat, og havner bare i kategorien "greit nok på en hverdag". Verken kosemat eller festmat for min del, selv om jeg vet at det egentlig er det. Men jeg innser at jeg er litt rar der. Synes det er mer jobb enn det er verdt, så det tror jeg ikke jeg gidder. Hadde glatt gjort det hvis jeg elsket det selv, selvsagt, det er egentlig et godt forslag.
Mine unger er ikke noe glad i gryter, ellers er jo det veldig greit. Gryter og evt lapskaus kan jo lages tidlig og bare varmes opp igjen.
Jeg hadde sikkert gått for enchiladas hos oss. Sammen med en salat, guacamole og rømme.
Pai er godt og enkelt, og man får kjøpt ferdig paideg innbiller jeg meg. Spaghetti carbonara er superenkelt, og kan for eksempel serveres med brød og salat til. Loaded veggie nachos er også godt, og kan lages med kjøtt om man heller vil ha det.
Pai er godt ja, ungene liker det også. :nikker: Men hvordan lager jeg det til så mange som sju voksne/"voksne"? :gruble: To paier? Har jeg to paiformer? :gruble: Og hvis jeg har det - får begge plass i ovnen samtidig?
Pasta carbonara er enkelt, og kjempegodt, men jeg synes ikke det er lett å lage til såpass mange. Det må liksom lages og serveres så kjapt, og kan ikke stå, for da blir det tykt og klissete, og det synes jeg fort det gjør hvis det er for stor porsjon også. Sikkert jeg som ikke helt har teken. Noen triks?
Enchiladas var heller ikke dumt. Burgerbuffet er også mulig, med fries i airfryeren. :nikker:
Lurer på hva ungene sier hvis jeg sier vi skal kose oss med lapskaus på fredagskvelden. :knegg:
Du kan jo steke en pai om gangen, og la den ene steke mens dere spiser den første.
Det med stor porsjon tenkte jeg ikke på, har ikke laget det selv. Men det finnes jo mange andre gode pastaretter da.
Hvis du har varmluftsovn, kan du steke to paier på en gang på hvert sitt brett. Null problem. En "fredagsvennlig" pai er tacopai. Serveres evt. med salat. Det finnes oppskrift her på forumet.
Hm, i grunnen en god tanke. Kan lage to ulike paier kanskje, en tacovariant og en a la det Che linket til. :gruble: Ser jo at det blir litt arbeid likevel, men de kan vel lages på forhånd og varmes opp?
Tror foreløpig pai leder, eventuelt burgere og fries. Får høre litt med ungene også, hva de tenker (og selvsagt få tre sprikende meninger :himle: ).
Lager mye pai, gidder sjelden å lage deig selv, bruker den fra butikken. Bruker sjelden paiform. Man kan godt bruke f.eks. de glassformene til Ikea som mange har, da går det inn to i ovnen, eller man kan kle en liten langpanne. Har ikke prøvd det, da trenger man nok to ferdige bunner, mulig man må skjære til, det er i grunnen veldig enkelt.
Ellers slår jeg også et lag for kveldsmat med noe småvarmt, f.eks. karbonader? Å sitte og smøre maten sin selv med godt pålegg er veldig greit, og så tar man resten dagen etter til frokost/ brunsj/matpakke. Koke litt egg, bryne halvstekte rundstykker og hvahardu. Alle finner noe de liker, uformelt og hyggelig, ikke noe strev med mengdeberegning eller rester. Undervurdert.
For meg er den deigkanten en viktig del av paien, så jeg ser for meg at midtstykkene i en slik langpanne blir litt kjipe? Men tror kanskje jeg har to paiformer et sted. Eller noe annet som kan funke. Det er jo ikke så krevende å lage paideig da, så det gjør jeg nok selv i tilfelle. Men de kjøpedeigene er også helt ok.
Jeg synes egentlig det er mindre styr med å lage én rett, som f.eks pai, lasagne e.l., enn kveldsmatprinsippet, for det er færre ting som må ordnes separat, og som må hentes fram, legges på fat og ryddes vekk (det samme gjelder taco). Ikke minst det siste, mindre rydding. Godt å slippe alt mulig som skal tilbake i bokser og kjøleskap o.l. etterpå, bare sette en form i vasken og sin egen tallerken i oppvaskmaskina, og sige ned i sofaen. Spesielt siden vi har så lite tid sammen, de reiser videre veldig tidlig på lørdag, trolig før vi har stått opp.
Jepp.
Kok pastaen knapt akkurat som du vil ha den, og sjokkjøl den i kaldvann. La den ligge i kaldt vann til den skal fikses.
Kok opp en stor kjele med saltet vann, ha pasta i et dørslag og dypp nedi vannet i noen få sekunder.
ha over i en annen kasserolle, bolle eler liknede og ha på sausingrediensene og bland godt.
Ellers, hva med quesedillas, de er så kjekke å lage på forhånd og servere med salat, rømme og guacemole.
En god suppe som du vet alle liker, f. eks tomatsuppe eller kyllingsupper, servert med noe godt brød.
Enchiladas var en velykket vri på tacofredagen hos oss. Det er litt jobb i forkant, men man kan lage klar god tid i forveien, inkludert oppvasken. Så da er det ikke så mye rydding etter middag.
Har begynt å lage mac n' cheese av og til, lager den med litt skinke, bacon eller pølse. Veldig pop. Den kan lett lages halvveis og så stekes ferdig til slutt. Eller stekes helt ferdig og varmes. Da er det ikke noen greier med deigkanter.
Siden de kommer litt sent, kanskje så sent som kl 22: En god suppe, gjerne med brød til (foccaccia passer til "alt"). Suppen kan stå og godgjøre seg mens du venter på gjestene. Brødet lager du på forhånd/i dag.
Jeg er så lat at jeg kjøper paibunn og lager denne. Får masse skryt og ønsker om oppskrift, ikke rart med all osten, fløte, egg og bacon. Kosemat som får yngste til å glemme at det er grønne grønnsaker i maten.
Jeg ville gått for noe som ikke er "full middag" så sent på kvelden.
Antakelig ville jeg valgt kyllingsuppe og godt brød, pastasalat med mye godt i, eller rundstykker og eggerøre, spekemat+oppskjærte grønnsaker.
Ha ha, ungene har rottet seg sammen mot meg og KREVER taco, :lol: og sier de skal både lage det og rydde vekk etterpå. :knegg: Så da må jeg vel gi meg. Men takk for mange gode tips og oppskrifter! Så har jeg til en annen gang.