Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nytt EU-valg, hva ville du stemt?

Hva vil du stemme i en potensiell ny folkeavstemning om EU

  • Stemte NEI, vil endre til JA nå
    11 stemmer
  • Stemte JA, vil endre til NEI nå
    3 stemmer
  • Stemte JA, vil fortsatt stemme JA
    40 stemmer
  • Stemte NEI, vil fortsatt stemme NEI
    26 stemmer
  • Stemte ikke, vil stemme JA nå
    19 stemmer
  • Stemte ikke, vil stemme NEI nå
    10 stemmer
  • Du har jo glemt det viktigste, så det er umulig å svare
    3 stemmer
#1

Tallulah sa for siden:

Det er snart 30 år siden forrige folkeavstemning om EU, og gitt at du stemte da, vil du stemme det samme nå?

Stemte man blankt sist gjelder det som å ikke ha stemt i denne pollen.

Argumenter gjerne for hvorfor du vil/ikke vil inn i EU, og hvorfor du evt. har endret syn.


#2

Pøblis sa for siden:

Ja.
(Jeg ville stemt det samme nå som da. Og jeg stemte ja da.)


#3

Milfrid sa for siden:

Jeg var veldig usikker sist, og stemte faktisk blankt. Denne gangen hadde jeg stemt ja.


#4

Blondie sa for siden:

Jeg hadde ikke stemmerett sist, men lobbet for nei-bevegelsen. Jeg ville stemt nei igjen.


#5

Fluke sa for siden:

Stemte ja, men ville stemt nei nå. Jeg vil ogs ha Norge ut av EØS.


#6

Tallulah sa for siden:

Kan dere ikke skrive litt om hvorfor, da blir det en mer interessant tråd. :)


#7

Millen sa for siden:

Samme her.


#8

Tallulah sa for siden:

Jeg stemte nei sist, og ville stemt ja i dag. For å være ærlig husker jeg ikke helt hvorfor jeg stemte nei, men siden jeg alltid har vært til venstre politisk er det jo der det har ligget. Det var vel også et slags "trygghetsvalg", man vet hva man har, men ikke hva man får.

Opp igjennom åra har jeg satt pris på at vi er medlem av EØS, og er ikke lenger fremmed for et fullt EU-medlemskap heller. Det er langt i fra alt EU gjør jeg er enig i, men syns påvirkning innenfra kan være greit å ha. Jeg syns det er interessant at EU utgjør en større sikkerhetspolitisk greie nå enn før, og ikke bare en økonomisk størrelse. Det er kanskje et resultat av et ustabilt USA. Når det er sagt har jeg bikket over på JA-siden før det ble et argument, altså.

Samtidig skal jeg være ærlig på at dette er ikke den politiske saken jeg har viet mest oppmerksomhet, så jeg hører gjerne flere argumenter både for og i mot.


#9

Malama sa for siden:

Jeg hadde ikke stemmerett sist (jeg var vel rundt konformasjonsalder) og de er nok ikke den saken jeg har viet mest oppmerksomhet på å lande en mening om de siste årene heller, men jeg heller mot å være enig med dine argumenter.


#10

Milfrid sa for siden:

Jeg var ung, politisk rød uten å være veldig politisk opplyst eller engasjert, men hadde fått med meg at man skulle stemme nei. Så studerte jeg statsvitenskap og det jeg lærte der fikk meg til å tenke at nei kanskje ikke var riktig likevel. Så ble det en blank stemme.

I dag er argumentene mine for mye av det samme som Tallulah sine. Verden er liten, vi må samarbeide. Nasjonalisme er skremmende, samtidig mener jeg at Norge som land får mer ut av å være med enn utenfor.

Jeg er vel litt globalist og tror samarbeid og færre grenser mellom land og mennesker er bra.


#11

Tallulah sa for siden:

Ved forrige EU-valg var jo EU mer en "riklandsklubb" enn det det er i dag også.


#12

Mex sa for siden:

Jeg er fortsatt litt usikker, men vi gjør jo uansett alt som EU gjør via EØS avtalen, så da tenker jeg at vi liksågodt kan sitte rundt bordet og være mer delaktig i avgjørelsene.


#13

apan sa for siden:

Jeg stemte Ja sist og ville stemt Ja igjen. Jeg kan ikke forstå at det er fornuftig å stå utenfor rett og slett, og det forstod jeg ikke sist heller. I årene som har gått, har vi jo da blitt et slags "delmedlem" uansett, vi kan like gjerne bli fullt med.


#14

vixen sa for siden:

Utrolig vanskelig å svare på . Jeg var aktiv på Nei-siden. Ung Auf-er med en far som var leder i fylkets Bondelag. :humre: Tvilen har nok vært større idag,men jeg kjenner på at jeg må ha med meg en hel sånn debatt før jeg ev lander. Jeg er skeptisk og tror vi fremover vil få se at det blir vanskeligere. Det er lett å samarbeide i fredstid og oppadgående spiral. Når idyllen slår sprekker så gir det så god grobunn for alskens eksplosive og farlige krefter. Et sterkere EU og enda mer oss mot resten er ikke nødvendigvis stabiliserende i verden det heller. Men Norges rolle i dette er vanskelig å ta stilling til nå.


#15

Tjorven sa for siden:

Jeg stemte JA i 94 og mener fremdeles at det er best om vi er EU-medlem.

Jeg mener at vi må forholde oss til reglene som settes i EU i så stor grad uansett at jeg finner det mest fornuftig hvis vi fikk være med å utforme reglene også.


#16

løve70 sa for siden:

Akkurat dette :nemlig:

Stemte ja i 94 og ville stemt ja på ny.


#17

Polyanna sa for siden:

Ja da, ja nå. Jeg tror EU vil være helt sentrale i å løse klimautfordringene, fordi løsningene krever så tett og omfattende samarbeid på for eksempel regulering. Jeg tror generelt på tett, tett samarbeid, og mener også at det helt bestemt er fredsbevarende. Fri flyt at arbeidskraft og kapital har vært helt vesentlig for velferdssamfunnet vårt, men om vi også skal kunne være med på å løse de utfordringene denne flyten gir (for eksempel på arbeidslivssiden), bør vi komme på innsiden og kunne påvirke mer.

I could go on. :knegg:


#18

Floksa sa for siden:

Ville stemt nei. Hadde ikke stemmerett sist men var aktivt engasjert.
Landbruket i eu er en svært trist historie jeg ikke vil ha til Norge.


#19

Polyanna sa for siden:

Syns argumentene om landbruk har mye for seg, Floksa. Jeg husker jeg savnet det sist, at noen fra nei- eller ja-siden kunne si at "ja, akkurat det du sier der er en ulempe. Jeg syns fordelene totalt sett er større, men du har rett i at akkurat X er en nedside ved mitt standpunkt".

Lurer på hvor mye vi kunnet fått til gjennom avtaleverk, på landbrukssiden. I en ideell verden, så hadde vi klart å påvirke EU positivt, men det skal vel mye til. Bare grisefarmene i Danmark.. :skremt:


#20

Lavender sa for siden:

Jeg vil gjerne beskytte vår matproduksjon, matsikkerhet og minimal bruk av antibiotika. Men hva konsekvenser og forskjeller er på EU og EØS i dag, jeg har ikke peiling. Tok samme t-bane til byen som Johan J Jakobsen valgdagen 1994, lurte på hvor spent han var for dagen. Jeg stemte nei og følte det var et begrunnet valg den gang, nylig russ med samfunnsfag hvor EU hadde vært sentralt. Sammen med glasnost og perestrojka.


#21

Tallulah sa for siden:

Lavender, det var vel der jeg var også da, akkurat ferdig på VGS.

Er det automatikk i at man "må" innføre EUs dyrevelferd i Norge, eller kan man ha et eget lovverk? Er det en mulighet for at vi kan påvirke de andre EU-landene i stedet, om vi var med?


#22

Input sa for siden:

Jeg signerer dette! Jeg er politisk rød, men stemmer grønt pga. klima. I akkurat EU-spørsmålet og klima-spørsmål mener jeg venstresiden tar mye feil.

Jeg var bare 9 år sist, men dekket i Nei-buttons og det hele. Dette var den eneste politiske saken foreldrene mine var helt tydelige på da jeg var barn.


#23

Toffskij sa for siden:

Jeg stemte nei sist fordi jeg var overbevist om at EU aldri ville ta inn de tidligere warszawapaktlandene, fordi jeg var veldig skeptisk til miljøpolitikken deres (fraværet av ...) og fordi jeg syntes landbrukspolitikken var skrekkelig.

Nå har jeg vel mer eller mindre sklidd over på ja pga. den gledelig overraskende medlemsbredden, fordi jeg tror at EU er helt nødvendig i klimasaken og som et forsvar for liberalt demokrati i en mer og mer autoritær verden. Landbrukspolitikken (og en god del av miljøpolitikken også) er fortsatt skrekkelig. :nemlig:


#24

C3PO sa for siden:

Ja sist, nei sist det ble diskutert, og tilbake til ja.


#25

Blå sa for siden:

Jeg temte nei sist fordi jeg var redd for at EU skulle bli en blokk for de rike landene mot de fattigere østeuropeiske. Det har ikke slått til og dersom det kom en ny avstemning ville jeg sannsynligvis stemt ja.

Men jeg vil nok ikke delta veldig aktivt i en "fra nei til ja" organisasjon.


#26

My sa for siden:

Sist gang det var EU-valg var jeg relativt fersk student. Min tre år eldre søster studerte samfunnsøkonomi ved samme universitet som meg, og jeg satt mye sammen med henne og hennes medstudenter (de gikk på hovedfag da), og hørte på diskusjonene dem imellom. Og de var overraskende lite samtstemte, det var omtrent like mange som var for og mot.

Jeg stemte nei da, mest på grunn av landbruks- og klimapolitikken. Nå er jeg mer usikker, mye på grunn av de argumentene som Polyanna forfekter. Og fordi EU har kommet etter på klimafronten. Samtidig mener jeg fortsatt at landbruket er helt krise, og er bekymret for råderetten over egne ressurser. Så det er mye jeg må sette meg bedre inn i før jeg eventuelt kan stemme på nytt.

Mitt svar ville være "Stemte NEI, usikker nå". Så jeg krysset av på siste alternativ.


#27

Polyanna sa for siden:

Fisk var et stort tema sist, aner ikke hvordan det vil spille denne gangen. Avhengig av avtalen denne gangen også, kanskje?


#28

Pøblis sa for siden:

Mitt viktigste argument sist var at vi er bundet av veldig mye via EØS, men må sitte på gangen og la de andre ta viktige avgjørelser som vi påvirkes av, men ikke får delta i avgjørelsene rundt. Det som gjorde meg litt i tvil, var at det var skille mellom rike vest-eurpa og de andre. Sånn er det ikke lenger.

Nå som Østeuropa i stor grad er med, og situasjonen i Europa er som den er, tenker jeg at vi absolutt må med.


#29

Røverdatter sa for siden:

Jeg mente JA sist, men hadde ikke stemmerett i 1994. I dag vet jeg faktisk ikke. Jeg ville nok svart NEI før 24. februar og hvertfall før mars 2020, men nå er jeg usikker.


#30

Floksa sa for siden:

Ja vi må innføre eu’s regelverk. Og muligheten for at lille Norge kan påvirke i positiv retning er svært liten. Vi rammes allerede i dag av en del regler ( blant annet en detalj som går på behandling av tilbakeholdt etterbyrd, en tilstand som er ganske vanlig og som før ble behandlet med antibiotika lokalt i livmor. Dette ble gjerne brukt systematisk i andre land, slik at alle dyr som kalvet fikk slik behandling. Dermed ble det forbudt også i Norge slik at vi nå veldig ofte må slakte ut disse dyra fordi de ikke blir friske igjen. Hos oss betyr 1 dyr tapt en god del, vi har 30 stk. i eu har de som regel mange hundre og behandler mye mer på flokkbasis enn på enkeltindivid og da merkes det ikke så godt. Bra med redusert antibiotika bruk altså, men ifht bruk i Norge ble det skivebom og vel så det. Vi greide ikke å få tilpasset en slik ørliten detalj så at vi skal få endret store strukturelle ting er svært usannsynlig. Landbruket i EU er så trist at det vil aldri være aktuelt for oss å drive da. Jeg får fortsatt vondt i magen av studiebesøket vi var på i 2015. Og da besøkte vi godt drevne gårder som holdt god kvalitet.
I Norge er feks kravet en liggebås pr ku i løsdrift. Der hadde alle et overbelegg på 1/3.


#31

Strå sa for siden:

Min ukjente tvilling altså.


#32

Anne C sa for siden:

Siden jeg ikke husker om jeg stemte sist eller ikke, så tipper jeg at jeg ikke stemte. Men jeg ville ha stemt nei den gangen, og tror jeg heller mot nei nå også. Men samtidig så er det snart ett fett om man er i EØS eller EU, det er noen andre som bestemmer masse for oss uansett. Jeg tror ankepunktet mitt er at Norge har så få innbyggere at vi ikke vil ha noen innflytelse der. Men jeg aner egentlig ikke.


#33

Strå sa for siden:

Jeg tvilte lenge sist gang, før jeg landet på ja. Senere har jeg sett på landbrukspolitikken og på markedsliberalismen og vil gjerne ut av EØS også. Dersom EU sklir i retning av at mennesker er verdt noe mer enn overskuddet i en bedrift, veldig på spissen sagt, da snur jeg.


#34

millact sa for siden:

Samme her.


#35

Hyacinth sa for siden:

Ja sist og ja nå. Vi er jo med i EU uansett gjennom EØS, liksom, så vi kan like gjerne være ordentlig med. Når det er sagt, er jo ordningen vi har i dag en utrolig god ordning for Norge. Jeg mener likevel at et medlemskap ville vært en enda bedre løsning.


#36

Che sa for siden:

Jeg stemte nei da med utgangspunkt i at jeg tenkte at Norge er for lite til å få en stemme og at vi dermed ville miste råderett. (Dette var en 19-årings argument) Jeg tenker fortsatt at nei er svaret mitt, men må innrømme at akkurat EU har fått lite mental oppmerksomhet de siste årene. Nei’et er basert på landbruk i hovedsak. Det er kanskje litt tynt grunnlag på et ja eller nei.


#37

nolo sa for siden:

Jeg tvilte meg frem til et ja sist. Det satt langt inne, men jeg ble overbevist av nei-siden sin argumentasjon. :humre: I dag ville jeg stemt ja, men akkurat landbrukspolitikken er jeg ikke begeistret for.



#39

veobra sa for siden:

Jeg stemte nei sist og har vært enig med meg selv i ettertid også. Nå synes jeg verden har endret seg ganske mye så jeg må ta en runde til med meg selv hvis det blir avstemming igjen. Det er ikke gitt at jeg lander på samme svar.


#40

liefje sa for siden:

Jeg stemte Ja sist og tror jeg heller mot det nå også, men jeg må ærlig talt innrømme at jeg ville satt meg mye mer inn i ting før jeg hadde villet stemme. Har ikke tenkt så aktivt over saken de senere årene.


#41

Fakse sa for siden:

Sist var jeg 17, og rasende fordi jeg ikke var gammel nok til å stemme. Men ville ha stemt nei om jeg hadde fått lov. Denne gangen er jeg usikker på hvor jeg hadde landa. Miljø er og samarbeid for demokrati er viktige faktorer for, fiskeri og landbruker veldig viktige faktorer mot. Måtte nok ha sett konkret hvilken avtale vi hadde landa på.


#42

mrc sa for siden:

Mitt Ja til EU var sterkt i 94, og enda sterkere i dag.

Synes også det egentlig blir litt "komisk" at argumentene mot EU er ganske så like for norsk venstreside og partiene ganske så langt ute på høyresiden i andre land...


#43

Tallulah sa for siden:

Men stemmer det da? Mitt inntrykk er at ytre høyre i andre and er mer opptatt av den potensielle innvandringen EU medfører enn dyrevelferden og miljøet.

(Også syns jeg godt man kan diskutere i denne tråden uten å latterliggjøre dem som ikke mener det samme som en selv)


#44

Polyanna sa for siden:

Jeg syns det er mer av det "rundt omkring", spesielt sist. Det lå mye "vil ikke dele" bak, eller foran, mange argumenter sist.

Ikke her inne, syns jeg.


#45

Floksa sa for siden:

Det er lite komisk over at man i Danmark systematisk avliver alle nyfødte melkekukalver av hannkjønn fordi det ikke er økonomi til å fôre dem opp.
Dette gjorde vi med geitekillinger i Norge men har nå dette endret seg og man fôrer disse i mye større grad opp og bruker dem til mat. I eu går det motsatt vei.


#46

mrc sa for siden:

MEn er dette en EU-sak/EU-regulert gjennom regulativer, eller noe Danmark på egen hånd kunne hatt sine regler for?


#47

tink sa for siden:

Hadde ikke stemmerett, men var aktiv i NEI til EU i 94. Tror jeg ville stemt Nei i dag, dersom det blir en ny runde. Det er fortsatt langt til Brussel, jeg er for samarbeid og fred, men ikke nødvendigvis bindende handelsavtaler. Så får vi heller leve med at de EU-vennlige regjeringene vi har hatt har valgt å følge mye regelverk uansett...


#48

Floksa sa for siden:

Det handler ikke om regler (det er ikke forbudt i Norge heller) men om hvilket landbruk man vil ha. En oksekalv av melkerase produserer ikke nok kjøtt, fort nok til at man i EU landbruket kan bruke ressurser på å fôre dem opp.


#49

Polyanna sa for siden:

Er ikke Norsk Rødt Fe ganske spesielt sånn, at det er en rase som er ganske god på melk og ganske god på kjøtt, og kan brukes til begge deler, mens i andre land er det enten kjøttdyr eller melkedyr? Med alle konsekvenser det har?


#50

Floksa sa for siden:

Det stemmer. Nrf brukes mye i utlandet for å forbedre de andre melkerasene.
Hun har god helse, god fruktbarhet, greit lynne, føder lett (vi har mye lavere dødfødselrate feks) og er ei kombinasjonsku. Som gir både melk og kjøtt. Norske bønder har tviholdt på den tankegangen selv om det ikke er det meste økonomiske.
Den norske grisen er også litt av samme konseptet og brukes i utlandet for å forbedre andre raser.


#51

Floksa sa for siden:

Og siden noen uansett putta på meg en femmer :kjepphest:
Strukturen i det norske landbruket med mange små gårder drevet av en familie gjør dette mulig. Geno som er eid av bøndene styrer det meste av avlen på storfe i Norge og alle bruker semin derfra og rapporterer tilbake melkemengder, hvordan kalvingene gikk, om kua er snill, og innimellom kommer en ansatt og måler og ser over de yngste dyra og gir en mer detaljert rapport som igjen er med å styrer hvilke okser som brukes til avl. Det har gjort at man nå også bruker genomisk seleksjon og kan screene for egenskaper veldig tidlig. Dette gjøres både på hann og hunn dyr og der en Geno verdensledende. Alt fordi vi har et overskuelig landbruk med dedikerte bønder som gjør det de skal, rapporterer det som trengs og forholder seg til retningslinjer og anbefalinger.


#52

liefje sa for siden:

Takk for at du lærer meg og andre opp om sånne ting, Floksa. Jeg innrømmer gjerne at jeg vet alt for lite om landbruk.


#53

Galathea sa for siden:

Jeg syns det er litt rart at man tror at venstresida i Norge bruker de samme argumentene mot EU som høyresida i andre land, det stemmer overhodet ikke, de klassiske argumenter har vært at de såkalte fire frihetene (fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft) tjener markedet og ikke arbeiderklassen (og fører til sosial dumping), samt miljø/landbruk og demokrati/sjølråderett. Partienes posisjoner kan finnes her neitileu.no/aktuelt/hva-sier-partiprogrammene-om-eu-og-eos.

Jeg stemte nei da og ville fortsatt stemt nei. Og det handler absolutt ikke om fremmedfrykt eller at jeg ikke vil dele med andre.


#54

My sa for siden:

Begynte å skrive noe, men velger å signere Galathea i stedet.


#55

Tallulah sa for siden:

Men da betyr det at vi kan fortsette slik vi gjør, selv om vi blir med i EU?


#56

Floksa sa for siden:

Nei. De tilskuddsordningene vi har i dag som sikrer den type landbruk må fjernes og eu sitt system innføres. Og importen av mat vil kvele resten.


#57

Lille meg sa for siden:

Jeg stemte nei sist, men syns det er vanskeligere nå. Veldig nyttig informasjon fra Floksa her (takk!) som blir et viktig poeng på nei-siden. På motsatt side ser jeg at det også tas gode avgjørelser i EU. GDPR, for eksempel. Personvernlover. Og nå, når vårt naboland har invadert et annet fredelig land - da trenger vi mer enn NATO.

Samtidig - fri flyt av arbeidskraft sliter jeg med å tro er positivt. Jeg er redd det heller kan medføre sosial dumping, og at trepartssamarbeidet kan bli skadelidende. Når fokuset er på hva som er best økonomisk (og da på kort sikt), ikke hva som er best for individet, samfunnet eller klimaet for den del, så blir jeg veldig usikker på at de riktige valg tas.


#58

Galathea sa for siden:

Ja, ekelte ting løses ikke nødvendigvis best av markedet; arbeidsliv, energiforsyning og -sikkerhet, jernbane, post, landbrukspolitikk som tar hensyn til andre faktorer enn lønnsomhet, og mye mer. Jeg har mer tiltro til demokratiske prosesser.


#59

Tallulah sa for siden:

Men vil arbeidsmarkedet endre seg fra slik vi allerede har det, med EØS?


#60

Polyanna sa for siden:

Nei, der TROR jeg ikke det blir store forskjeller.


#61

frukt sa for siden:

Jeg var ikke gammel nok til å stemme sist, og jeg vet ikke hva jeg eventuelt hadde stemt i dag. Måtte ha satt meg litt inn i fordeler og ulemper.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.