Mannen ønsker å redusere litt på mengden pasta vi spiser, så jeg prøver å finne ut om det er noen alternativer her.
Vi bruker allerede fullkornspasta, men mannen blir likevel veldig oppblåst.
Er det noen gode alternativer? Noe fiberrikt, som metter, smaker godt og er ferdig på 10 minutter?
Jeg har også byttet ut pastaen med båndspaghetti av squash. Til lasagne brukte jeg tynne skiver aubergine. Det er absolutt ikke "the real thing", men smaker godt likevel. Generelt opplever jeg at pasta uten pasta heller må erstattes av retter som ikke er pasta - dvs. mer asiatisk mat, gryter, fisk/kjøtt og grønnsaker etc. hvor man kan droppe karbohydratene ved å spise mer av det andre.
Squash her også, og siden jeg ikke har sånn spiralizer eller hva det heter har jeg enten brukt ostehøvel eller potetskreller for ulik tykkelse på "båndene. Damper og bruker mye krydder. Smaker jo ikke pasta, men metter og funker som tilbehør til rød saus i all fall.
Ja, det står sammen med ris og pasta. Det heter Middagsris Bygg og koketiden er bare 12 minutter, så det tar ikke nevneverdig lenger tid enn pasta. :jupp:
Ferskvare, ofte i veldig små poser. Gjerne samme sted som du finner ferdig kokte poteter, ferdig salat, ferdige fløtegratinerte poteter, ferdig kålrabistapp osv.
Quinoa tar også bare 10 minutter å koke, og kan nok erstatte pasta i noen retter. Bulgur eller couscous kan også brukes istedenfor pasta, og er jo enda raskere å tilberede. De 2 siste her inneholder jo gluten hvis det er årsaken til at man ønsker å erstatte pasta. Pasta laget på grønnsaker blandet med glutenfritt mel kan være er god erstatning til pasta, som er nær i konsistens og smaksopplevelse. Gnocci er et eksempel på pasta laget av potet feks. Dersom årsaken til reduksjon av pasta er kalori innholdet er det grønnsaker og salater som er gode erstatninger.
Vi vet ikke helt årsaken enda. Legen ønsker å utrede han for cøliaki bla, så mannen ønsker å redusere mengden med hvete i første runde. Derfor tenker jeg prøve ut litt andre muligheter.
Ris føler han heller ikke er bra. Vi har det siste året prøvd ut fullkornsris for å se om det er noe bedre enn jasminris.
Jeg kan fint spise ris, men jeg blir til gjengjeld veldig hard i magen av ris, så jeg prøver å styre litt unna ris.
Så da bør vi egentlig ha erstatning både for ris og pasta.
(Det er bare for oss voksne)
Jeg har testet ut byggryn, og det funket bra for oss begge, så det kan være en grei erstatning for ris en del steder.
Man bør ikke fjerne gluten i forkant av cøliakiutredning, men om han går ned på mengden hvete litt og erstatter med type bygg bør jo ikke det ha noe å si. Man bør bare ikke for langt ned.
Jeg kjører den i en foodprosessor/hakker (beholder med knivblad som går rundt og rundt som jeg setter stavmikseren på - aner ikke hva det heter :flau: )