zinatara sa for siden:
Guttungen skal ha påskelunsj i morgen og skal ha med laktosefrie boller. Jeg kjøpte laktosefri melk og margarin på butikken i går og skal til å bake, men ser nå at margarin inneholder 4% melk. Tror dere det går bra?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
zinatara sa for siden:
Guttungen skal ha påskelunsj i morgen og skal ha med laktosefrie boller. Jeg kjøpte laktosefri melk og margarin på butikken i går og skal til å bake, men ser nå at margarin inneholder 4% melk. Tror dere det går bra?
Elisabet sa for siden:
Du får laktosefri margarin på butikken nå, eller margarinen er faktisk helt melkefri den blå. Fås i fast og flytende. Ville ikke tatt sjansen på vanlig. De som er allergiske må kunne stole på at den er helt laktosefri om du har fått beskjed om det. For mange går det ikke bra med litt engang. Vi kan ikke steke eller bake med vanlig margarin til hun vi har i huset som må ha laktosefritt, da må hun vite om det og ta tabletten laktase først i tilfelle, da går det.
Niobe sa for siden:
Du bør kjøpe melkefri margarin, ja. Ellers så får du også laktosefritt smør.
zinatara sa for siden:
Da har jeg kjøpt den blå margarinen. Ble ikke laktosefritt smør siden jeg måtte hatt to pakker og det ble 80 kroner.
Kjenner jeg er litt irritert over hele greiene. Hvorfor i alle dager skal de ha med allergimat som ikke kan kjøpes ferdig i butikk? Og dette medfører mye mer tid og kostnader for meg enn de som skal ta med en skinkepakke. Men tror ikke jeg orker å ta det med skolen.
Blondie sa for siden:
Det er veldig lite allergimat som kan kjøpes ferdig i butikk, dessverre. Veldig bra at du tar jobben, det er veldig viktig for dem det gjelder.
Lhi-My sa for siden:
Nei, la nå for all del være å ta den ekstra jobben og ekstra kostnaden. Det hadde jo vært for galt om det ble kake/boller på de barna med laktoseintoleranse også. Det viktigste er jo at dine barn får mye å velge i!
Sorry, men slike klager som dette provoserer meg. Jeg har stått på ganske mange tilstelninger i barnehage, skole og andre steder med barn som ikke kan velge annen kake enn den jeg har laget, mens de fleste andre ungene kan velge fritt på bugnende kakebord eller påleggsfat. Det er så utrolig kjipt å se skuffelsen når slikt skjer. Jeg hadde alltid med noe selv som vi visste hun kunne spise, men det er så utrolig nye mer stas å få noe som ikke er medbrakt hjemmefra (slik det stort sett var på de fleste bursdager osv) og ikke minst var det stas å kanskje kunne velge mellom 2-3 forskjellige kaker, ikke bare mammas sjokoladekake. Det hjalp jo heller ikke stort når køen fram til kakebordet var lang og den ene kaken hun kunne spise (som jeg hadde bakt) var oppspist av barn og voksne uten allergier. Den så jo fristende ut. Det er nemlig slik at alle kan spise laktosefritt eller melkefritt. Da tenker jeg at man gjerne kan ta den ekstra jobben og ekstra kostnaden ved å lage gode allergivennlige alternativer selv om man ikke har allergiske barn selv og at man da gjør det ordentlig slik at ungene slipper å bli syke av mat de trodde var trygg å spise. Det skulle egentlig bare mangle!
annemede sa for siden:
Du kunne kjøpt ferdige melkefrie og laktosefrie boller i butikk. Det finnes. :nemlig:
zinatara sa for siden:
Jeg mente vel mer at det var mulig å ha annen brødmat som er laget uten melk og smør i butikk til en påskelunsj eller gi beskjed flere dager i forveien. Jeg har ingen problemer med å skjønne at alle barn skal inkluderes og at det skal være mat til alle.
Men greit, jeg skjønner at det er meningen at alle skal ha tid og ressurser til å bake boller når man får beskjed om en onsdags ettermiddag og de skal leveres fredags morgen. Jeg har iallefall ikke råd til å kjøpe glutenfrie og laktosefrie boller til nesten 30 elever og glutenfritt er ikke populært blant dem som ikke må spise det. Boller som kun er laktosefrie har jeg ikke sett i butikker her jeg bor.
Blondie sa for siden:
Jeg skjønner veldig godt at du synes dette er en heftig ordre, det hadde jeg også kjent på. Selv om jeg selv har cøliaki er jeg hverken spesielt glad i eller flink til å bake tilpasset allergier. Kun laktosefrie boller finnes nok ikke, nei.
annemede sa for siden:
coop sine hveteboller pleier være uten melk, og dermed laktosefri. Findus sine kanelboller i frysedisken er også melkefri, og laktosefrie, dette gjelder også svenske kanelbullar fra coop. Så kan andre vite det til an annen anledning.
Karamell sa for siden:
Det er jo spesielt at noen skal ha med boller og noen andre bare en påleggsort. Kan det være at ditt barn har ønsket ta med boller fordi det har ditt barn hatt lyst på? Og så må de tilfeldigvis være laktosefrie?
Jeg har for øvrig laktoseintoleranse (ikke melkeallergi), men kan godt spise en vanlig bolle eller tre. men is eller grøt hadde jeg slitt med.
Pelen sa for siden:
Margarin går ofte bra for laktoseintolerante, men når du ikke vet hvem de er og hvor lett de blir dårlige så skulle jeg unngå det.
Er det ikke godt nok å bruke det laktosefrie smøret?
Ser nå at jeg er litt sent ute.
Charlie sa for siden:
Synes vel problemet her er at man blir gitt en bestilling onsdag som må være effektuert til fredag. Sånn fungerer ikke vårt liv at det er så enkelt å få til.
Virker også litt rart om en skal ha med boller til hele klassen og en bare en pakke pålegg, men det kan jo hende barna har blitt enige om hva de vil ha med, og da er det ikke alltid (sjelden….) de tenker sånn…
zinatara sa for siden:
Det er godt mulig at det ikke var meningen at det trengte å være nok til hele klassen, men jeg tenker at når det var kun han som skulle ha med, så måtte det være nok til at alle fikk. Og alt ble spist opp, han kom ikke hjem med rester.
Isolde sa for siden:
Boller er jo det enkleste. Kunne vært bakt på vann og olje. Eller eldorado margarin. Eller blå melange. Men enkelt og billig.
millact sa for siden:
Boller tar tid, mye mer tid enn å kjøpe en pakke skinke.
Isolde sa for siden:
Absolutt. Skulle det bare være til et koldtbord på skolen hadde jeg bare kjøpt en pakke i butikken.
Lavender sa for siden:
Til en annen gang, foreslå at de som bruker Fri For får oppgaven. Enkelte skal ikke engang ha mat fra hjem med gluten. Det er lett å gjøre feil, eller at det ikke blir trygt nok for de det gjelder allikevel.
apan sa for siden:
Men det skulle vel ikke være glutenfritt her? Jeg skjønner egentlig ingenting av oppgaven, heller ikke hva boller har på en lunsj å gjøre.
Men om det er noen som trenger laktosefritt, er det naturlig at de fikser. Lillesøster fikser kake hver gang de har kakedag i klassen siden hun må ha glutenfritt.
zinatara sa for siden:
Hadde det vært glutenfritt måtte jeg enten kjøpt eller sagt fra meg oppgaven. Jeg er ikke komfortabel med å bake glutenfritt til noen med cøliaki i forhold til matsmitte.
Det var vel akkurat det med boller til påskelunsj jeg også reagerte litt på, jeg hadde tenkt at vanlig brød og rundstykker hadde vært greit og det er enkelt å få laktosefritt.
Jeg skal ta på meg at det er meget godt mulig at jeg kunne ordnet det ved å ta kontakt med lærer og sagt at jeg ikke hadde tid til å bake og funnet et alternativ. Denne tråden ble startet på en dag da jeg allerede hadde mye på programmet for å blåse ut litt frustrasjon over hele greiene.
apan sa for siden:
Det er uansett umulig å bake glutenfri gjærbakst uten å ha prøvd før.
gnuri sa for siden:
Jeg tenker at skolen burde ha spurt om det er noen som vil bake laktosefritt. Et slikt spørsmål hadde vært helt greit for meg, som likevel bakte alt laktosefritt. Jeg hadde uansett ikke turt at jentene mine hadde spist noe jeg ikke visste hvem hadde bakt, da de ble skikkelig dårlig av svært små kvanta med laktose. Ser bl. a at mange skriver at vanlig margarin går bra ved laktoseintoleranse, men dette stemte i allefall ikke på mine.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.