Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Rekkehus og fuglekasse

#1

frukt sa for siden:

Fikk for litt siden sur nabo på døren, eller rettere sagt kjøkkenvinduet, fordi jeg hadde hengt opp en fuglekasse på hennes vegg. Huset mitt ligger litt foran hennes sånn at deler av stueveggen hennes grenser mot hagen min. Jeg skjønner ikke helt problemet, men jeg har ikke bodd i rekkehus på 20 år så jeg aner ikke hva som er greit og ikke.
Har ikke så mange andre vegger å henge kassen på, stueveggen min er dekket av vinduer og dør.


#2

Syrinx sa for siden:

Jeg er nok enig med henne. Å henge opp fuglekasse eller annet på andres vegger uten å avtale det er ikke greit.


#3

frukt sa for siden:

Men hva er problemet? Jeg hadde virkelig ikke brydd meg om det var motsatt. Hun ser den ikke fra sitt hus eller hage.


#4

Syrinx sa for siden:

Det handler ikke om det visuelle, men å få ting skrudd og spikret inn bordkledningen på sitt hus uten at man vet det.


#5

frukt sa for siden:

Høh, men ok. Tar det til etterretning. Har uansett tatt ned kassen. Orker ikke sure naboer,og jeg har inntrykk av at hun er en sånn som klager på ting.


#6

Niobe sa for siden:

Man henger ikke opp noe på andres vegger, uten å spør først. Det er så enkelt, samme hva det gjelder. At du ikke synes det ville vært et problem, er irrelevant.


#7

Syrinx sa for siden:

Javel?


#8

Niobe sa for siden:

Og hun har sikkert inntrykk av at du er en som tar deg til rette. :knegg: Man trenger ikke være «sur nabo som klager på ting», fordi man sier i fra om at man ikke vil ha ting hengt opp på veggen sin. Hun er ikke urimelig her, du er farlig nær. ;)


#9

frukt sa for siden:

Jeg skjønte ikke at det skulle være et problem, det er en liten spiker liksom, så det var jo derfor jeg ikke tenkte på å spørre. Men alle tar da altså ikke like lett på sånt som meg, så jeg skal finne en plass på min egen vegg å henge den på.


#10

frukt sa for siden:

Mente at de andre naboene har gitt inntrykk av det.


#11

frukt sa for siden:

Jeg skjønner bare ikke hva problemet er. Man kan vel være uenig i ting, men ta hensyn allikevel.


#12

Syrinx sa for siden:

Og i denne saken er det du som må ta hensyn. Eller vise respekt for andres eiendom er vel det riktige å si.


#13

frukt sa for siden:

Ja, og det har jeg gjort. :ja:


#14

Niobe sa for siden:

Det er hennes hus, hennes vegg. At den er i nærheten av din hage er helt uvesentlig. Hadde du gått over gaten og hengt opp fuglekasser der? For det blir mye det samme. Andres hus spikrer man ikke opp ting på, selv om de er lett tilgjengelige.


#15

Blondie sa for siden:

Alle er forskjellige og når man bor tett på andre er dette enda viktigere å tenke på. Jeg hadde ikke brydd meg om den fuglekassa, men jeg har bodd lenge nok i flermannsbolig til at jeg vet at det kan være en trigger.

Det letteste er å prate sammen.


#16

Propella sa for siden:

Dessuten det å ha fuglekasse på veggen kan føre til fuglen hakker i veggen. Det vil man ikke. Å ha fugl boende så tett intill mennesker er ikke bra. De blir utsatt for katter. Det verste er jo hvis noen mater fugler. Det tiltrekker seg ikke bare fugler men også rotter og mus og andre skadedyr. Dessuten blir det mye fuglemøkk. Fuglekasser har i bunn og grunn ikke noe å gjøre på en husvegg.


#17

Tjorven sa for siden:

Jeg ville heller ikke likt om noen hang opp fuglekasse på min husvegg. Hvis jeg hadde blitt spurt hadde jeg trolig sagt nei.


#18

liefje sa for siden:

Skjønner naboen veldig godt. Hadde hun vært skikkelig vanskelig, kunne hun forlangt at du også betalte for ny planke uten spikerhull. Det er hennes hus.Det blir som om hun hadde hadde plantet i din hage/din verandakasse eller festet en kurv på din sykkel.

Naboen til min mor ble forresten sur over at min mor hadde hengt på en hageslange på sin egen vegg bare fordi det var naboene som så mest til denne veggen og syntes det var stygt. DET ba jeg henne ikke bry seg med. På sin egen vegg kan man gjøre som man vil!!


#19

annemede sa for siden:

Som beboer i rekkehus synes jeg ikke det er greit at andre skrur opp ting på mine yttervegger - kan blant annet bli lekkasje med mer. At de skrur opp ting på sine egne yttervegger - også de jeg ser, helt OK.


#20

Tallulah sa for siden:

Jeg trodde før jeg klikket meg inn i tråden at spørsmålet var om det var greit å henge opp fuglekasse i rekkehusstrøk og hadde tenkt å svare nei. :knegg: Så på en annens vegg er helt utafor, ja.

Jeg syns fuglekasser bør være unna husvegger, både fordi fugler er fulle av lus, de kan lettere bli spist av katter om de er tett på folk og nedfall av maten deres tiltrekker seg rotter.


#21

Milfrid sa for siden:

Jeg tenker at det har litt med hvordan huset er bygget også, egentlig. Våre rekkehus ligger vegg i vegg og vi har kun felles skillevegger mellom terrassen. Ligger husene litt forskjøvet mot hverandre vil jo veggen være en slags skillevegg inn mot egen eiendom. Jeg ser ikke vekk fra at jeg kunne funnet på å spikre opp noe på en slik vegg, men jeg tror kanskje jeg ville ha spurt naboen først, siden det var en del av deres hus og fuglekasser er noe man kan ha delte meninger om. Men jeg gjør hva jeg vil med min side av veggen mellom terrassene våre. Og om husene var forskjøvet sånn at litt av veggen deres var en del av eiendomsgrensen er det mulig at jeg ikke hadde tenkt på det som deres vegg, egentlig, mer enn innsiden av huset er en del av deres vegg.


#22

Hyacinth sa for siden:

Jeg er helt enig og synes de fleste er rimelig strenge mot Frukt. Selv er jeg lite interessert i mer fugleskitt på terrassen enn vi faktisk får helt uten fuglekasse, men jeg hadde nok spurt likevel. Selv spurte jeg naboen en gang om vi kunne henge en krok i deres vegg slik at vi fikk opp hengekøya vår. Hun sa nei, og det respekterte jeg selvsagt, selv om jeg syntes det var litt sært.


#23

Niobe sa for siden:

Alt blir jo veldig annerledes om man spør først. Jeg synes det er veldig rart å henge opp noe hos andre, uten å spørre først. Noen hadde en gang stiftet en «Katt savnet»-plakat fast i carport-veggen vår. Jeg synes det også er rart å gjøre, uten å spørre først. Selv om den ikke var til plage eller sjenanse. (Jeg hadde sagt nei til fuglekasse, ja til plakat.)


#24

Syrinx sa for siden:

Jeg synes ikke det er strengt mot frukt at man står ved at annen manns eiendom skal respekteres på den måten at man ikke tar seg til rette med spiker eller hva det skulle være der.


#25

Milfrid sa for siden:

Men litt av spørsmålet er jo om den veggen er «annen manns eiendom». Om veggen er mot terrassen til Frukt, vil det feks være naboen eller Frukt som maler den? Kan naboen stå på Frukt sin terrasse og male den grønn feks? Jeg vet ikke helt hvor grensesnittet går med hensyn til sånne rekkehus for å være helt ærlig. Man har jo felles vegg både inne og ute, og om uteveggen kun er tilgjengelig fra Frukt sin hage, er det da naboen sin vegg? Litt som gjerde - man vedlikeholder hver sin side av den om man har vegg i grensen mellom to rekkehus.


#26

Blondie sa for siden:

Naboen oppfatter det som sin vegg og det er nok førende for hvordan hun reagerer. Det er vel det viktigste?


#27

Milfrid sa for siden:

Sånn i første omgang tenkte jeg at Frukt hadde tatt seg til rette, men etter å ha tenkt meg om, feks i forhold til en blokk hvor man vil kunne ha vegg på terrassen som delvis er naboen sinn, så synes jeg ikke at det er helt åpenbart at veggen er naboen sin. Men forutsatt at jeg har null snøring på hvordan det ser ut, bare et bilde i hodet mitt og det at jeg har en naborekke hvor husene er forskjøvet og jeg aldri har tenkt at veggen som er inn mot naborerrassen er veggen til naboen, den er jo en del av terrassen selv om det som er på innsiden er stua til naboen.

Det blir noe annet om man han opp noe på en nabovegg eller garasje som ikke var en naturlig forlengelse av egen vegg


#28

Niobe sa for siden:

Det blir vel feil? Vi har gjerdeplikt mot naboen, og det er vi som vedlikeholder det. Vi må spørre dem når vi må over på deres side for å male det.


#29

Syrinx sa for siden:

Det er stueveggen hennes, inne på hennes eiendom såvidt jeg skjønner det. Ser ikke helt hvordan det åpner for så mye tolking og synsing.


#30

Milfrid sa for siden:

Det skader aldri å spørre. Men jeg tipper Frukt hadde blitt tilsvarende overrasket om naboen en dag stod i hagen hennes og malte den veggen. Men ja. Det er snart å spørre. Naboen min ble en gang sur fordi jeg klippet hekken som jeg trodde stod i grensen. Som var en busk som stod på deres eiendom. Gjort i beste mening, ble feil likevel.


#31

Milfrid sa for siden:

Jeg forstod det som om veggen er naboens stuevegg, men i grensen mellom eiendommer og kun mulig å nå fra frukt sin eiendom.

Jeg er selvfølgelig helt enig i at man ikke går inn på naboens eiendom og henger opp en fuglekasse på naboen sin vegg.

Jeg vet ikke hvordan der med gjerdeplikt fungerer i forhold til rekkehus. Jeg har to naboer og vi har skillevegg mellom. Det er sånn at vi vedlikeholder hver vår side uten å snakke med hverandre. Den som maler, maler toppbordet. Fargen er rekka blitt enige om i fellesskap.


#32

frukt sa for siden:

Ja, det er forskjøvet i forhold til mitt hus, så det var grunnen til at jeg ikke tenkte noe over det. Det er borettslag, men jeg aner ikke hvordan det gjøres med eventuell maling. Aldri bodd slik før.

Jeg tåler fint at andre er uenige med meg, synes jeg for freidig osv. altså. Hadde det vært for to år siden derimot hadde jeg nok gått helt i kjelleren.



#34

Fersken sa for siden:

Kan det være naboen mislikte å ha en fuglekasse i nærheten like mye som det var naboens vegg?

Vet at min svoger som bor i kjedet enebolig (eneste som binder de sammen er takutstikket over inngangen) har vedlikeholdsplikt på veggen under det takutstikket som da er en del av hans hus, men en naturlig del av naboens inngangsparti.


#35

Hyacinth sa for siden:

Kanskje ikke, men jeg synes ikke dra var sånn kjempekriminelt heller. :knegg:


#36

Hyacinth sa for siden:

Det er slik jeg forstår det. Om noen henger opp en blomsterpotte nesten inni hjørnet på terrasseveggen der, så synes jeg ikke det er «helt åpenbart» at man ikke henger noe der, heller ikke «freidig» eller å «ta seg til rette». I sånn bebyggelse er ikke det ikke nødvendigvis åpenbart hvem sine husvegger det er. Og når det i tillegg er i et borettslag, så eier man ikke engang boligen selv, kun retten til å bo der. Borettslaget har ansvar for utvendig vedlikehold.

Så ja, jeg synes dere er strenge med Frukt.


#37

Input sa for siden:

Her er jeg enig med deg. Særlig om det er slik som i lenken under. Jeg hadde ikke hengt opp fuglekasse, men jeg hadde blitt rimelig overrasket om naboen nektet meg å henge opp lys, blomsterpotter eller andre ting på den veggen. Og jeg hadde tatt det som en selvfølge at det var jeg som skulle male den, den er jo på min eiendom.


#38

Niobe sa for siden:

Jeg hadde ikke hengt opp fuglekasse (eller noe annet) der, uten å spørre først. Med mindre det var sånn at alle naboene hadde blomsterkasser etc på den veggen, da hadde jeg kanskje gjort regning med at det var kutyme. Men ikke fuglekasse.

Vi gjør forøvrig tiltak for å forhindre at fugler lager reir på huset vårt, jeg reagerer allergisk på fugleloppebitt. Fugleunger bråker forresten veldig mye!


#39

Hyacinth sa for siden:

Det snør et visst sted før jeg henger opp fuglekasse hos oss. Her er det reir på hvert eneste hushjørne, og fuglene søler kvist og strå ut overalt, men det verste er den stadige skitingen. De driter ut hele terrassen vår, ofte puter og alt.


#40

Karamell sa for siden:

Dersom husveggen er som en skillevegg hadde jeg tenkt det var min vegg, tror jeg. La oss si at jeg bodde i blokk, så hadde jo det vært min veranda selv om veggen mellom meg og naboen er felles. I en enebolig ville det vært spesielt å henge på naboens vegg.



#42

Milfrid sa for siden:

Jeg hadde glatt hengt opp både stige og andre ting på veggen i carporten i den lenken som ble lagt ut. Noen har hengt opp en stige på baksiden av min garasje (første i en garasjerekke). Det er felles stige for rekka vår har jeg fått vite, men jeg hadde ikke brydd meg om det var stigen til hele beboerforeningen.

Hadde jeg bodd sånn at veggen til naboen var grensen til min terrasse hadde jeg ikke tenkt at jeg ikke kunne hengt noe opp der. Men jeg hadde sikkert varslet om det, siden det innebar hamring på vegg inn mot dem. Men jeg hadde syntes de var særdeles sære om de hadde sagt at jeg ikke fikk ha noe der. Og sikkert satt opp et gjerde tre cm fra veggen som jeg kunne henge ting på i stedet. For det hadde jo stått på min eiendom.

Mht fuglekasser så kan man jo mene ting om det, mht fuglelopper og bråk, og jeg mener jo også at det ikke skader å spørre.

Men hva som er min og din vegg når man bor i rekkehus er jammen ikke bare enkelt. Hos oss er det heldigvis sånn at det som vender mot egen terrasse bestemmer man over helt selv. I vår rekke er det riktignok ikke stuevegg, kun terassevegg, men et par av de andre rekkene har et hus som er forskjøvet 1-2 meter i forhold til hverandre, vi har terrasse i to etasjer, og det ville vært virkelig rart om naboen skulle bestemme hva disse fikk henge på sin terrasse, med begrunnelsen at det var deres stuevegg.


#43

Milfrid sa for siden:

Jeg har fuglekasser Poden snekret på sløyden inne til pynt. Fordi jeg ikke har veldig lyst på fuglereir tett inntil huset. Så jeg ser den. :knegg: Om naboen hadde hengt opp på sin side av skilleveggen mellom husene våre hadde jeg ikke kunne sagt noe om det (og sannsynligvis heller ikke fått det med meg heller).


#44

Karamell sa for siden:

Ja, altså fuglekasse ville jeg aldri hatt for jeg er ikke glad i fugler eller fuglelopper, men prinsippet om hvem sin vegg det er er litt uviss.

Vi bodde tidligere i kjedet enebolig med carporter i mellom og jeg jeg ville jo anta at det var mulig å henge ski eller dekk opp på den veggen som var mot naboen?


#45

Hyacinth sa for siden:

Men hun sa jo i HI at det var rekkehus.


#46

Karamell sa for siden:

Er klar over det, det er sammenlignbart med linken til Libra.


#47

Snippa sa for siden:

Skjønner at jeg nesten burde vært sur på naboen som har ikke mindre enn 7 fuglekasser på den ene veggen sin :humre:


#48

Timar sa for siden:

Husker jeg ikke skjønte noenting av mannen da han insisterte på at vi måtte spørre naboen om det var greit at vi malte sideveggen på balkongen vår, som det kun er tilgang til via kjøkkenet vårt. Men jo, naboen likte å bli spurt, siden det er hans vegg. :nemlig:

Jeg vet ikke helt om jeg hadde kommet på å tenke at jeg ikke kunne henge opp noe i en spiker på den veggen, må jeg innrømme, men jeg ser absolutt poenget med å involvere dem som faktisk eier veggen.


#49

Milfrid sa for siden:

Jeg har en nabo som liker å bli spurt, men som ikke helt ser poenget med å spørre selv på den ene siden, og en nabo som lever fint med ar vi begge gjør det som føles ok så lenge det ikke påvirker den andre, på andre siden. Jeg har zero ide om hvem sin hekk og gjerde det er på noen av sidene - de står helt i grensa og ble plantet leeeeeenge før jeg flyttet inn.

Jeg har selveierrekkehus og har lyst til å bytte dør. Men den er prikk lik naboen sin (side om side) og jeg er litt redd for at de skal bli pissesure om jeg byttet til en som ikke er lik deres. Samtidig så har jeg ikke lyst til å legitimere at de har noe de skulle ha sagt ved å spørre dem. Hva de sier nei? (det er ikke noe regler i beboerforeningen om dører, mange rekker har ulike dører fra hus til hus). Av og til er det vanskelig å bo i rekke. :knegg:


#50

frukt sa for siden:

Jeg hadde ikke brydd meg om hva naboene syntes om det hvis det ikke er avtalt at de skal være like. Her har alle ulike dører, noen gamle brune sånn som min, hvit og en knallgul. Jeg skal få ny, når den en vakker dag blir levert, en knall oransje.


#51

Milfrid sa for siden:

Jeg vet ikke hva de som bodde der før meg har avtalt med naboen, men det kan jo uansett ikke gjelde for meg. For rekka eller området helhet er det mye forskjellig.


#52

nokon sa for siden:

Einig med røkla. Og når det gjeld borettslag er det nok lurt å sjekke vedtekter eller sende ein mail til styret før ein gjer slike ting.

Eg bur riktignok i blokk, men i mitt borettslag er det forbud mot all oppbevaring av mat på balkonger, frå fuglematere til kjøleskap. Dette fordi det er mange borettslag i området som er plaga av rotter. Det brukes ressurser av felleskassen til å halde rotter unna og sjølv om det er koselig å mate småspurven, er dette noko som trekk til seg svoltne dyr av alle slag. Så eg ville gjort ein ekstra sjekk på det før eg fann ein annan plass å henge den opp.


#53

Hyacinth sa for siden:

Forstår det godt. En nabo av oss mater måker med Grandiosa. Og jeg mener ikke at det har skjedd, men at det er noe hun jevnlig driver med. :sur:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.