Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Festdrakt (eller bunad) til en 13-åring - gutt

#1

Malama sa for siden:

Jeg har en sønn på 13 år med ei festdrakt som trolig begynner å bli knapp. Han skal prøve i dag etter at jeg har løsnet på opplegget på selene, men jeg tror vesten er litt kort. Den er 146/152 og den største jeg fikk tak i, da han fikk den for et par år siden.

Han har en far som har bunad så han synes selv at det er naturlig å gå i festdrakt (som han oppigjennom årene har kalt banden sin) på denslags dager... Nå kommer snart 17. Mai. Da kan han gå i uniform siden han spiller i korpset, men bare få dager etter skal vi i konfirmasjon.

Så da må han enten ha seg dress /skjorte og blazer /hva enn tenåringer pynter seg i, eller som han selv synes, ny festdrakt/bunad.

Neste år skal han selv konfirmeres.

Men, festdrakt til jente finner jeg opp i 170 i størrelse, og deretter går de over på xs/s kvinne.

Men gutter går da vel ikke fra 10/12 år til herre i størrelse. Mangelen på utvalg skyldes trolig at min 13 åring er sånn ca den eneste gutten i sin aldersgruppe som ville tenkt tanken på å stille i festdrakt.

Søstrene får bunad til konfirmasjonen. Mellomste får min, jeg får mamma sin. Yngste skal mamma brodere en ny til. Men guttungen skal også få bunad, men får han den til konfirmasjonen så kan han ikke ha den som voksen. Han kan få bunad når han er utvokst. Tidligst 20 år gammel. Ikke 14. Det skjer såpass mye bed bredden av ryggen på en gutt i den alderen at det ikke går å tilpasse bunaden.

Men hva gjør jeg i mellomtiden? Det er jo feil å si at han ikke får festdrakt, for det bruker ikke store gutter. Når gutten selv vil. Et alternativ er å få sydd en junior - bunad som han kan ha til han blir voksen, men det er dyrt, en helt annen liga enn en festdrakt. Men. Vel. Vi kan jo prøve herre xs. Han liker ikke obs sin med grå vest da, for han vil ha rød vest, slik han har hatt på festdraktene. Faren har jo sunnmørsbunad med rød vest.

Vi får tråle nettet og tenke.
Og egebelig håpe den er passelig til å år. Og så bare tenke enda mer til neste år. Det er mulig han da helst vil stille i vest som alle de andre. Når alt kommer til alt.


#2

Input sa for siden:

Sparkjøp har festdrakt til voksne, men da er vesten sort eller sølv.

Jeg hadde lett grundig etter festdrakt om gutten selv ville ha det. Men min nekter plent, selv om han også er oppvokst med stefar med bunad.


#3

Charlie sa for siden:

Hadde gjort det jeg kunne for å få tak i, om han vil.

Maxemilia har to guttemodeller hvor største er 164/ 14 år. Vi har hatt flere jentebunader derfra, de er romslige i størrelsen og enkle å tilpasse.

For jentebunadene har det også vært et bra bruktmarked, som har forsvart en litt høyere pris, for oss. Ser ut som det er tørke på guttesiden, men her ligger en jakke

www.finn.no/253735883

En mulighet kunne være pen bukse (eller nikkers) og busserull, gjerne med til tilbehør som sølv/ tørkle/ sko/ bunadskniv eller hva dere måtte ha. Evt. også se i retning middelalderdrakter, hvor det vel finnes flere miljøer.

Men en brokadevest med tilbehør kan gjøre susen.


#4

-ea- sa for siden:

Kan du ikke kjøpe en drakt, og få noen til å sy rød vest? Bruk vesten som følger med som mønster.


#5

Malama sa for siden:

Maxemilla har han hatt en gang før fakrisk, om den går opp til 14 er det et bra alternativ.

Min erfaring er at til jenter er det mye enklere å tilpasse størrelse over flere år, men han er ikke sånn kjempestor for alderen så str 14 år kan nok holde et par år det.

Jeg vil gjerne ha tak i, siden han så gjerne vil. Å få sydd ev rød vest hadde jeg ikke tenkt på engang. Jeg dåe tråle nettet og finn og se hva jeg finner.


#6

Malama sa for siden:

Det var obs og sparkjøp jeg kom på som har til herre så vi kunne prøvd en i minste størrelse herre og sett hva som går. Egentlig kan vi trolig få brukt nikkers-buksa han har et år eller to til. Der var selene kortet inn 10 cm som jeg slapp ned i dag, men den må ikke bli for kort i beina heller da.

Det er vesten jeg tror er for liten i år. Og jakka. Vet jeg. For den fikk han ikke ny da han fikk denne drakta, da passa enda den forrige. Det ser jeg fort at den ikke gjør lenger. ;)


#7

Input sa for siden:

Det kan jo også være greit å følge med på finn. Der ligger f.eks. denne. Men mulig det blir for stort? Eller denne, om dere ikke er veldig opptatt av tilhørighet. Denne var jo veldig anonym, synes jeg.


#8

Malama sa for siden:

Må legge inn noen søk på finn ja. Litt sent ute, jeg har glemt å tenke på det.

Tenke litt og snakke litt med ham og finne ut hva som er viktig for ham for at det skal føles rett.


#9

Malama sa for siden:

Takk for alle bidrag til tanke - sortering


#10

millact sa for siden:

Hadde kjøpt en brukt Maxemilian.


#11

Malama sa for siden:

Om jeg finner. Lagt inn søk på finn, burde vel sjekke fb sider også... Han har hatt maxemilla Ola før så vidt jeg kan se, men finner ikke lokal forhandler av det nå lenger. Nett kan også funke. Men hadde vært kjekt å prøve så dyre plagg.



#13

My sa for siden:

En liten tanke når det gjelder å få sydd en ordentlig bunad til en konfirmant er at det må være en forutsetning og interesse for at denne skal være i slekta, og gå på rundgang blant familiens tenåringsgutter. Min søster, det vil si familien til hennes mann, har en slik, den er ganske gammel. Svogeren min (nå 60 år) brukte den i konfirmasjonsalder, det samme gjorde begge sønnene hans, og flere andre i slekta. Nå er den snart for liten til nevøen min (som er 17, og konfirmerte seg i denne), så da regner jeg med den går videre til neste gutt i slekta. I slike tilfeller blir bunaden som en investering, ikke til en og samme person, men til hele familien. Da kan det jo være at flere familiemedlemmer (særlig om noen har små gutter) ønsker å være med på å bidra.

Hvis ikke tenker jeg det mest aktuelle vil være forslagene over her.

Sønnen min har ingen bunad eller festdrakt han bruker til 17.mai og andre feiringer (etter at han vokste fra den han fikk i 7-årsalderen). Så de siste årene har han brukt dressbukse, skjorte og noen ganger dressvest. Nå har han også fått jakke, i forbindelse med skoleball. Han er konfirmant om en måned, og har lyst til å ha bunad, så her ble løsningen at vi leier en for dagen, svigermor ville gjerne betale for dette (Sunnmørsbunad, leies fra Anitas Systue i Stordalen). Leier da jakke, bukse, vest og skjorte, han har/får egne strømper, hosebånd, bukseseler, kniv, sølv og sko. Den blir da selvsagt bare til bruk denne ene gangen. Han vet at han får egen bunad når han er ferdig utvokst, skjorta er ferdig brodert men ikke montert. Så han har fortsatt ikke bunad/festdrakt til bruk for andre anledninger. Det er ikke veldig viktig for han å ha det, så da stresser vi ikke med det, men han hadde nok også brukt den om han hadde hatt en. Hadde han ønsket det veldig sterkt hadde jeg prøvd å få tak i en festdrakt ja, eventuelt fått min mor til å sy en "billigere" fantasibunad av noe slag.


#14

Malama sa for siden:

Å leie til konfirmasjonen hans kan være et alternativ, ja. Å kjøpe en bunad å ha i slekta er ikke helt sånn kurant. Det er ikke mange nok år som skiller ham og fetteren desverre, min går i 8. Og fetteren i 6.

Så min sønn er ikke gammel nok til voksen-bunad før fetteren skal konfirmeres. Så da måtte det blitt med tanke på kommende generasjoner, og det er litt risky å sikte på. Hadde vært stas å ha i slekta, for all del, i alle fall i mi slekt, jeg har 30-ish søskenbarn.
Ungene mine har 3. Men ja, den lille er en gutt da, dersom min lille nevø på et år vil overta, det er jo en mulighet. Jeg skal i alle fall høre med henne om hun vil ha noen av festdraktene guttungen min har brukt oppigjennom årene

Men, helt hva vi skal gjøre i forhold til konfirmasjonen vi skal i i år (mannens lillebror) vet jeg ikke. Det er jo ikke som om det blir heftig mye brukt, men vi skal i 1-2 konfirmasjoner i året fra i år og de neste 5-6 årene, så tema kommer i alle fall opp hvert år. Søstrene har festdrakter og jeg og mannen har bunad.

Eldste søster må visst også ha ny festdrakt i år, minstemor kan arve den søstra fikk til hennes barnedåp. Men til jenter er det jo lett å få tak i, så det stresser jeg ikke med.


#15

Lhi-My sa for siden:

Jeg ville nok kjøpt Sparkjøp sin, den er helt ok og veldig rimelig. Hvis vestene de har er helt uaktuelle, så går det jo an å få sydd en rød vest. Stoff og stil har mønster og stoff. Stoffer finner du også på Rainbow tekstil (begge har nettbutikk). Det er kanskje litt seint å finne noen som kan sy før 17. mai nå, men en slik vest trenger man ikke være bunadskyndig for å sy. Det holder at man har sydd litt klær i faste stoffer før. Hadde jeg hatt tid, skulle jeg hjulpet dere, men jeg har stappfulle bestillingslister med bunadsøm før 17. mai og konfirmasjoner, så jeg kan ikke ta på meg mer.


#16

Malama sa for siden:

Jeg har finn-søk, så får vi se.

Festdrakt 12 år er for lite. Xs herre svømmer han i.
Han synes selv at en bunad som han vokser fra før han er voksen er for dyrt. Og jeg er jo egentlig enig. Han te ker skjorte og bukse til onkelens konf i år. Og trolig dress i sin egen neste år. Det kan vi tenke litt mer på. Men med mindre jeg får tak i en maxililia i 14 år, brukt eller ny, så får jeg nok ikke tak i passelig festdrakt til ham.


#17

Lhi-My sa for siden:

Jeg så en reklame på Facebook for Norske Festdrakter i går. De har visst festdrakter til menn i ganske små størrelser, men om de er små nok, vet jeg ikke.


#18

Malama sa for siden:

Vi prøvde en xs herre u dag, bare vesten, den var mange, mange nummer for stor. Han er ca 160 høy. Men han veier ca 40 kilo. Gjennomsnittlig gutt på 11,5 sin vekt. Han er altså rimelig smal, sidelengs. Og derved rett og slett drukner han i herre - klær. Maxemilia i 14 år er nok det største han kan ha inntil videre.

Ikke så lett å oppdrive. Vel. Jeg finner den blå, men han vil ha den med rød vest og den finner jeg ikke så stor. Jeg søker aktivt, så vi får se.


#19

Malama sa for siden:

Husker du sånn ca hva det koster å leie?

Har mulighet til å få kjøpt en (ny) maxemilia Ola i str 14 år uten original skjorte, men kan få kjøpt med en annen, fra en butikk som altså ikke har eller får den inn, utenom den uten skjorta.

Teller litt på knappene hva jeg skal gjøre. Vet ikke om han vil velge å konfirmeres i den. Butikken mener den trolig holder i 2 år dersom han er 158-164 i str og det er han jo.

Men får jeg solgt den etterpå? Tror ikke. I kjenner noen som vil overta den. Og han er jo vår eneste sønn.

Gutten selv er ikke typen som vet hva han vil i særlig grad, og liker ikke ta valg. Så vi bør egebelig ha tatt et ganske klart valg før vi tilbyr han det


#20

My sa for siden:

Jeg vet faktisk ikke, det er svigermor som ordner med det og ville ikke snakke om hva det koster. :knegg: Men du kan jo ringe og spørre. anitassystue.no/

#21

Malama sa for siden:

Får vurdere det ja, takk for tipset.


#22

millact sa for siden:

Det er nok ikke mange som vil ønske å kjøpe den senere, men du kan jo håpe en lang, yngre gutt ønsker å bruke festdrakt?

Kameraten til min på 13 kommer fra bunadsfamilie, men han fikk slippe bunad på 17. mai i fjor. Han hadde ikke lyst å bruke det som eneste gutt. Men tror han skal konfirmeres i bunad neste år. De har en haug i familien.


#23

Charlie sa for siden:

Å leie koster vel fort 1500+ per dag.

Vet ikke etterspørselen etter guttebunader, men siden det var silch, nix,nada da jeg søkte, kan det jo hende man finner én kjøper. Hvilket er alt man trenger.

De festdraktene er feks noe man er interessert i om man skal på ulike typer utveksling eller lignende, hvor det er en fin ting å ha med nasjonaldrakt, men tullete å pakke med en ekte bunad. Har vært med på å sende ut CISV-delegasjon hvor både gutter og jenter hadde med festdrakt til National night. Så at man kan finne en kjøper tenker jeg man kan. Det er jo lov å være litt strategisk når man legger den ut. Bedre marked 2. mai enn 28.


#24

millact sa for siden:

Om han vil ha hadde jeg absolutt kjøpt Maxemilia. Eldste har hatt tre av dem. De er normalt ganske lettsolgte. En dress koster jo også noen kroner.

Da vi bodde på Sola handlet vi mye på den lokale Reflex butikken. De hadde Kids of Norway festdrakter. De er også veldig flotte.


#25

millact sa for siden:

www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=251080756

For liten? Ganske dyr, da.

Det blir nok mye rimeligere med bukse, jakke og skjorte. Jeg kjøpte brukt dress på finn til min på 13 for en ukes tid siden og betalte kr 500. Skal brukes 17.mai (og kanskje jul). Han er nå 169 cm.



#27

Lhi-My sa for siden:

Dette er en Gudbrandsdalsbunad, også kalt rutavest med nikkers. Den har, sammen med Råndastakken, av en eller annen grunn blitt en slags landsdekkende barnebunad, men er det egentlig ikke. Det er selvsagt helt ok at den brukes, men å kalle den «modell Ronda» slik det står i annonsen er litt rart. Nikkersen er litt feilmontert og vesten mangler et par knapper. Prisen tilsvarer nesten det Husfliden tar for ny (sydd i Estland). Muligens litt dyrt for en brukt og ikke helt tipp topp bunad, men samtidig greit nok med tanke på dyre stoffer og mye jobb.


#28

millact sa for siden:

Ja, jeg kan lite om den, men det kan du.

Lite å velge mellom til tenåring.



#30

Malama sa for siden:

Lite å velge mellom, ja. Trolig leie, eller kjøpe den fra maxemilia

Til jente vet jeg den kunne blitt solgt, til gutt er det mer usikkert, men trenger bare en kjøper, og kan prøve over flere år om så. Så dersom han vil, er det en mulighet.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.