Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dere som har hatt / skal ha konfirmant

#1

Musemus sa for siden:

Ønsker eller får konfirmanten seg bunad? Skriv gjerne om det er gutt eller jente.

Ser spørsmålet blir rart, men det jeg mener er ikke hvordan, men om. Skjønner dere?


#2

Hyacinth sa for siden:

Jente: Fikk av mormor og morfar.
Gutt: Fikk tilsvarende sum av mormor og morfar. Jeg presser litt på at de skal være øremerket bunad når han blir eldre, men han må jo velge selv, da. Ingen vits med bunad nå, kroppen endrer seg veldig.

Så ja, litt vanskelig å svare klart på spørsmålet, men han har på en måte fått bunad.


#3

Anne C sa for siden:

Bunad har aldri vært et tema hos oss. Kanskje fordi jeg har gutter.


#4

polarjenta sa for siden:

Har gutter, eldstemann er konfirmert. Han ønsker seg ikke bunad. Han har nigeriansk drakt, det ville han ha.

Minstemann skal konfirmeres til neste år, har ikke spurt han om bunad, men tviler på at det er noe han ønsker seg.


#5

Hyacinth sa for siden:

Vet ikke bakgrunnen for spørsmålet ditt, men for meg er det en fanesak at det er et likt tilbud til konfirmanten uavhengig av kjønn.


#6

Chablis sa for siden:

Min gutt ønsker ikke bunad.


#7

Tallulah sa for siden:

Gutt ønsket seg ikke bunad og fikk dermed heller ikke. Hadde fått om han ønsket seg.


#8

star sa for siden:

Gutter og nei.
Dvs, yngste har jeg ikke spurt. Men hvis han ønsker seg så må det uansett vente.


#9

Mikkeline sa for siden:

Har 2 gutter og 1 jente. Guttene skal få tilbud om bunad når de er ferdig utvokst. Jenten fikk til konfirmasjonen. Betalt av oss, sydd av morfaren.


#10

Tjorven sa for siden:

Datter fikk bunad som gave. Hun ønsket seg virkelig bunad.

Sønn vil ikke konfirmeres, men vi har sagt at han kan få bunad når han er hakket mer utvokst. Nå er han like høy som faren sin, men veier halvparten. Å kjøpe bunad nå er bortkastede penger. Foreløpig er han ikke helt sikker på om han vil ha bunad.


#11

Musemus sa for siden:

Jeg spurte bare av nysgjerrighet i forhold til hvor vanlig det er at konfirmanten får eller ønsker seg bunad. (Kjønn spiller ingen rolle)


#12

celebelen sa for siden:

Hun får bunad. Hun har nevnt at hun har lyst på, men får det først og fremst fordi det er bunaden etter farmoren som døde for en god del år siden.


#13

Musemus sa for siden:

Det jeg også har i tankene, er at Storesøster ønsker seg bunad til konfirmasjonen neste år. Vi har hele tiden tenkt at det er en selvfølgelighet (jeg tror alle jentene/damene i min slekt har bunad), men i det siste så har jeg begynt å tvile.
Hun får bunad av besteforeldrene - eller hun kan velge å få penger. Da har hun selv valgt seg bunad.

Har som sagt bunad selv, men ser at jeg bruker den mindre og mindre. Den passer til meg, men jeg syns det er et «tungt plagg», og velger heller en kjole, stort sett. Derfor ble jeg så i tvil om hun vil få nok glede av bunaden sin - eller velge pengene, som f.eks en start til boliglån. Hun skal 100% få velge selv, og jeg har klart å ikke si hva jeg ville gjort/valgt.


#14

Lavender sa for siden:

Jentene har vært klare på at de ønsker bunad. Kjøpte bunad i fjor og må nok kjøpe en neste år også. Vi bor i et område med mye bunader, så de blir nok brukt da alle bruker bunad 17. mai.


#15

Cuyahoga sa for siden:

Eldste datter ønsket seg og fikk bunad. Yngste datter ønsker seg og får bunad (i 2023).

Sønnene har ikke så mange tanker om det, tror jeg. De er konfirmanter i 2024. (Uansett ikke aktuelt med bunad til ikke-utvokste gutter, det får vente til de er noen år eldre, i så fall.)


#16

Lhi-My sa for siden:

Mine tre døtre fikk bunader til konfirmasjon. Jeg syr bunader, så det var forsåvidt naturlig at de skulle ha bunad, men jeg tror tett på 100% av jentene her i området har bunad når de blir konfirmert. Noen har kanskje lånt/leid sin, det har jeg jo ikke oversikt over, men jeg tror nok de fleste får nysydd bunad og noen omsydd arvebunad til konfirmasjonen. Blant gutta er det stort sett bare noen få i bunad og det er nok mest fordi det er vanskelig å sy herrebunader med mye voksemuligheter.

Jeg har forøvrig blandede følelser for bunadsfokuset i forbindelse med konfirmasjon. Selvsagt er jeg glad for at bunadstradisjonen står så sterkt og jeg er jo også glad for oppdragene jeg får, det er alltid stas å sy til konfirmanter, men det er jo et stort MEN her! Bunader er kostbart og det er ikke alle familier som egentlig har råd til bunad til tusenvis av kroner. Jeg tror vi hadde slitt med å finansiere tre bunader på tre år hvis jeg ikke hadde laget alt selv. Det er et enormt press der ute. På et sted som vårt der det er årevis mellom hver gang man ser ei jente på konfirmasjonsbildene (fellesbildene fra seremonien) uten bunad, så skal det jammen meg styrke til for å være den som stiller uten. Jeg prøver å markedsføre de rimeligere, men likevel veldig veldig fine bunadene (og langt mer historisk korrekte også) framfor de dyrere og jeg prøver også å markedsføre omsøm, arvebunader osv, men jeg vet ikke om jeg egentlig når fram. Jeg har en plan om å skaffe meg noen bunader jeg kan tilpasse og låne/leie ut, men jeg vet jo ikke om det blir brukt heller.


#17

IOA sa for siden:

Begge mine får/skal få bunad, men ikke til konfirmasjonen. De har hatt bunader vi har i familien, yngste har akkurat vokst ut av største guttestørrelse. Jeg fikk bunad da jeg var 18-ish, den arver eldste nå. Jeg fikk mormors gamle bunad i 40-årsgave. Yngste får bunad hvis han vil, når han blir utvokst. Tipper han vil ha.


#18

millact sa for siden:

Jente, ønsket seg bunad og fikk.

Gutt, konfirmant neste år. Han har ikke ønske om bunad og får dermed ikke.

Lhi-My: Her tas konfirmasjonsbildet med hvite kapper, så alle er like.


#19

polarjenta sa for siden:

Jeg tror nok guttene hadde fått bunad av besteforeldrene om de hadde ønsket seg det, niesa mi fikk bunad fra besteforeldrene.


#20

Magica sa for siden:

Guttene mine (2 stk) ville ikke ha bunad.

Har også ei jente men hun har bare 8 år så det er vanskelig å vite. Tipper hun vil ha bunad.

Jeg elsker min bunad.


#21

venla sa for siden:

Jente 09 (konfirmant 2024) ønsker seg allerede bunad, så skal spørre henne igjen neste år. Så blir det nok spleis fra min side av familien og hun kan ønske seg sølv fra andre.

Jeg fikk til min bunad til konfirmasjonen og har brukt den hvert år siden (med unntak av når jeg ammet).


#22

Arran sa for siden:

Datteren min var konfirmant i fjor. Hun hadde gledet seg til å få bunad i mange år og arvet mamma sin, som vi sydde om og fikk laget ny vest til.


#23

Niobe sa for siden:

Gutter. Det var/er uansett ikke aktuelt med bunad til konfirmasjonen, men de har en bunadsproduserende familie, så de kan få når de er utvokst. Tidligst når de er 20. Ingenting tyder på at de vil ha.


#24

Syrinx sa for siden:

Datter (07) er konfirmant nå og ønsker bunad og arver min.

Gutt (11) er konfirmant om fire år, får leige bunad til konfirmasjonen om ønskelig og får da sin egen senere.


#25

Musemus sa for siden:

Kan man sy om? Mamma fabler om at hun ikke vil ha bunaden sin lenger. Kan man sy om den bunaden i, tja, størrelse 42, til en størrelse 36? (Damask-kjol)


#26

Pasta sa for siden:

Jente 01. Ønsket seg bunad og arvet min. Elsker den og bruker den mye.
Jente 05. Var likegyldig til bunad. Arvet mormoren sin. Bruker den når hun «må».
Jente 20. Litt tidlig å si noe om saken.


#27

Elise sa for siden:

Kommer fra en skikkelig bunadsfamilie. Eldste stod ikke til konfirmasjon og er klar på at hun ikke ønsket seg bunad. Yngste skal konfirmeres nå, og har heller ikke ønsket seg bunad. Min bunad passer til eldste (og ikke meg), så hun skal ha på den når yngste konfirmeres. Konfirmanten selv har fått låne bunad. Jeg lurer på om jeg skal prøve å låne en jeg og. :vetikke:


#28

007 sa for siden:

Begge våre jenter ønsket seg bunad og fikk til konfirmasjonen. Ikke som gave, men som antrekk. Sønn ønsket seg kanskje bunad, men siden han var liten av vekst leide vi til han. Nå er han 28, utvokst, og skal få bunad som søstrene.


#29

Blå sa for siden:

Jeg har to jenter

Eldste arvet bunad. Yngste ville lenge ikke ha, men endret mening og fikk til konfirmasjonen. Begge er glade i bunadene og bruker dem gjerne.

Jeg er enig med Lih-Mys bekymring. Bunadsfokuset er blitt veldig høyt. Bunader brukes på skoleavslutninger og det blir veldig tydelig hvem som har og ikke. Jeg er veldig glad i bunad, men det er ett dyrt plagg og det blir ett tydelig skille.


#30

Neket sa for siden:

Mine var heldige og arvet begge to. Ingen av de ønsket seg, men tipper de blir glade for å ha det i fremtiden!


#31

frukt sa for siden:

Niesen min fikk bunad (brukt) da hun konfirmerte seg for noen år siden. Broren som skal konfirmeres i mai vil ikke ha.
Det er, heldigvis, noen år til tvillingene eventuelt skal konfirmeres, men det skulle ikke forundre meg om de vil ha bunad. Satser på at besteforeldrene spanderer i så fall.


#32

Fintdethei! sa for siden:

To jenter, en gutt. Yngste er konfirmant i år. Begge jentene fikk/skal få bunad. Å kjøpe bunad til sønnen i maks voksealder, tenkte jeg ikke på som reelt alternativ en gang, og da jeg nevnte om han var interessert i bunad om et par år, bare så han rart på meg.


#33

dharma sa for siden:

Sønnen, som er konfirmert ville ikke ha. Datter som
konfirmeres om tre år vil heller ikke ha.


#34

My sa for siden:

Jente 1: Ønsket seg, og fikk.

Jente 2: Ønsker seg, og får, og gleder seg intenst. Skal prøves på for første gang i helga.

Gutt: Ønsker seg og får, men ikke før han er voksen. Ønsker, og får, leid bunad i konfirmasjonen. Bestemor fikser og sponser. Han var litt usikker tidligere, men etter å ha prøvd den på er han ikke lenger i tvil, og ønsker det helt klart. Har/får diverse tilbehør, som strømper, hoseband, broderte bukseseler, sølv, kniv og sko.

Her er vi heldige som har en mor som syr bunader, slik at det blir tilgjengelig og overkommelig (f.eks har jeg selv to). Mamma har ikke god råd, og dette er hennes måte å gi dem en fantastisk konfirmasjonsgave på. Min sønn får gave av verdi tilsvarende det materialpakken til jentenes bunader koster. Det vil si de nevnte broderte bukseselene (Hjørundfjordseler til Sunnmørsbunad), bunadstrømper, hosebånd og lommeur (!) til å ha i vesten. De to guttebarnebarna som ikke har fått bunad (en vil ikke ha, en har arvet fra andre siden av familien) har fått penger, men absolutt ikke like mye som verdien av en fiks ferdig bunad. Det har hun på ingen måte råd til, og det er alle klar over. Men samtidig er alle klar over at hun gjerne bidrar hvis de ønsker bunad når de blir eldre, både med kjøp av materialpakke og med søm, så sant hun er i stand til det, og at de da vil få en gave til en bursdag eller annen anledning, som har langt større verdi enn hva jentene vil få det samme året. Det er ingen som teller på sånt her. Så på ett eller annet tidspunkt, når han er utvokst, vil han også få en komplett bunad.

Bunadskjorter får alle tre ungene fra mannens foreldre. Inkludert guttungen, hans er ferdig brodert, men tilvirkeren sier hun nekter å montere den før han har fylt 25. :knegg: I tillegg får jentene søljer fra dem, og guttungen får kniv (halsnåla og mansjettknappene som hører til fikk han da han var liten) fra dem. Og faren min har gitt veskelåsene til jentenes bunader. Regner med han gir tilsvarende i kroner til guttungen.

Selv har jeg stor glede av bunaden(e) min(e), og bruker den så ofte jeg kan, så jeg er veldig glad jeg har den. Mannen er også veldig glad i sin. For oss begge er det en selvfølge med bunad både 17.mai, i konfirmasjoner, dåp og bryllup. Slik er det for de aller fleste i familiene på begge sider, og det er ungene så vant med, at jeg tror nesten ikke de tenker over at noe annet er mulig.


#35

Charlie sa for siden:

Det er litt en selvfølge hos oss.

Alle som ønsker får bunad, enten brukt omsydd eller ny, avhengig av hva som finnes. Bare for ordens skyld, samme gave uansett, man kan ikke cashe ut fordi man får omsydd. Omsying koster flere tusen, her blir alt gjort på Husfliden, det er sterke Husfliden-tradisjoner hos oss pga. formødres husflid. Noen har fått av besteforeldre andre av foreldre, litt avhengig. De får ikke velge «fritt» av bunader, det er to typer de kan velge mellom, og de kan ønske farge. De får selve bunaden og ønsker seg sølv eller kjøper sølv selv til jul og annet.

De som ikke ønsker seg bunad får 10 000. Nei, de får ikke cashe ut nypris av en bunad hvis de ikke vil ha bunad.


#36

Tilde sa for siden:

Begge jentene har gått bunad og sølv til bunad av oss, dette etter eget ønske.
Gutten ønsket seg ikke bunad, han fikk dress og penger.


#37

My sa for siden:

Dette med ulik økonomi og ulik mulighet for å skaffe dyre klær var vel også opprinnelsen til at alle har hvite kapper over klærne i kirka. Men ditt distrikt er ett av de få stedene hvor hvite kapper aldri har vært brukt (med mindre de har begynt med det i senere år). Nettopp fordi alltid har vært en selvfølge at alle har hatt bunad, på grunn av tradisjon, og ikke minst fordi den ene varianten (som var mest brukt tidligere) er relativt "billig". Veldig synd at den dyrere, broderte varianten etter hvert har blitt mer populær (i tillegg til at det har blitt en trend å putte sølvbelte på, for å gjøre den enda dyrere). Men nå har det blitt slik over hele landet, også her er det svært få jentekonfirmanter som har noe annet enn bunad.

I generasjonen over meg, da min mor vokste opp (60-tallet), var det slett ikke vanlig med bunad på alle, spesielt ikke i byene, der hun bodde. Men da var det også press, de måtte helst ha to forskjellige antrekk. Ett til overhøringen som var søndagen før konfirmasjonen, og det var gjerne drakt, med skjørt og jakke. Så hadde de kjole til selve konfirmasjonen. Men da altså med kappe over. Det var mer vanlig med bunad til de var ferdige på gymnas og tok examen artium, og fikk studenterlue.


#38

Blondie sa for siden:

Ingen av mine barn ønsket seg bunad. Eldste (jente) ble konfirmert i 2014, mellomste (gutt) i 2016 og yngste blir konfirmert neste år.

Jeg er glad til, særlig nå hadde jeg slitt med utgiften. Jeg har en arvebunad som eldste låner noen ganger.


#39

Nenne sa for siden:

Storesøster fikk bunad og gave til konfirmasjonen. Guttene fikk gave og lovnad om bunad når de er utvokste. Det blir nok i løpet av de neste årene, så ja alle tre har fått/skal få.

En bunad har man glede av hele livet.


#40

Noba sa for siden:

Frøkna ønsket seg bunad og fikk det av mine foreldre. Det er sølvbelte på bunaden hennes som jeg hadde tenkt hun skulle få gradvis over noen år, men det endte med at hun fikk det i gave fra tantene/onklene i bursdagsgavex2, julegave og konfirmasjonsgave. De fire andre barnebarna, inkl. Junior, får en pengesum og en håndlaget bunadskniv fra mine foreldre. Ingen av gutta har ønsket seg bunad, for Junior har det ikke vært et tema engang.


#41

zinatara sa for siden:

Farmor har brodert bunad til begge jentene, eldste har fått sin og minste sin må monteres til konfirmasjonen om 2 år. Gutten får ikke bunad og virker heller ikke til å bry seg særlig om å få det senere.


#42

Molly sa for siden:

Storesøster ønsket seg og fikk bunad. Minstemann konfirmeres nå, han ønsker seg ikke og får ikke bunad til konfirmasjonen. Hvis han ønsker seg når han er utvokst så tenker jeg at jeg skal gi ham det hvis økonomien min tillater det.


#43

Odelia sa for siden:

Jeg har både gutte- og jentekonfirmant til neste år, så her fant vi ut at alle ungene (både guttene og jentene) får bunad til konfirmasjonen slik at det blir mest mulig likt. Det vil si, guttene får den ikke før de er ferdig utvokst (men de kan få låne før dersom de ønsker det). Sølv er allerede valgt ut og kjøpt inn til alle 4 siden de skal få det av sin avdøde mormor.

For vår del ble det helt feil at hun skulle få bunad og han penger (siden han ikke ønsker seg noe annet), for da har jo begge to muligheten for å selge bunaden senere dersom de ikke skulle ønske den likevel, mens det fort blir mange år til de får råd til å kjøpe seg bunad selv dersom de ikke får det nå. Men så har guttene hatt bunad opp gjennom årene, og vært fortrolige med at de også skal få ha det som voksne. Hadde jo ikke gitt bunad til dem om de absolutt ikke ville hatt (verken guttene eller jentene).


#44

liefje sa for siden:

Min sønn ønsket seg ikke bunad. Jeg anser han til å være en europeer mer enn nordmann omtrent (har norsk/Nederlandsk pass og født i et tredje land, ikke gått på norsk skole), og det var aldri snakk om bunad.


#45

Storm sa for siden:

Vi får sydd bunad til datteren min nå, hun skal konfirmeres i september. Sønnen min vil ikke ha.


#46

Isolde sa for siden:

Har bare gutter. Eldste får dress. Han fikk tilbud om å få onkelene sine konfirmasjonsbunader sydd om, men ønsker det ikke.

Vi har mange bunader i familien. Selv har jeg to. Så å finne en å sy om et ikke noe problem.
Sydde til guttene mine når de gikk på barneskolen.


#47

Che sa for siden:

Gutter. En har vært konfirmant. Bunad ikke aktuelt. (Fikk tilbud) ingen i familien har bunad, så kanskje ikke så rart. (Vi foreldrene er ikke konfirmerte)

Jeg har inntrykk at få gutter ønsker bunad om det ikke er tradisjon for det i familien?


#48

millact sa for siden:

Enig i dette.


#49

Lhi-My sa for siden:

Ja, mest trolig. Stakken kan man uansett gjenbruke, den er lik i vidde opp til ca str 46 og lengden kan man jo stort sett justere med mindre opprinnelig eier er veldig kort og ny eier veldig lang og det er lite stoff til overs. Livet kan nok også brukes om igjen, men det er også en grei sak å sy et nytt hvis det ikke skulle gå. Pris for nytt liv avhenger litt av stoffvalg, men slik ca 7.000 ferdig montert på stakk. Omsøm uten skifte av nytt liv avhenger litt av hva som må gjøres, men et sted mellom 1500 og 3500 vanligvis. Iallfall koster det det hos meg.

Jeg syr ofte om eldre Råndastakker for tiden. I vårt område finnes det mange gamle fine stakker (stakk er altså skjørtet på en bunad), ofte hjemmevevde og mange i plantefarget garn. Råndastakk og damaskkjol er egentlig samme bunad, forskjellen er at Råndastakken har stripete stakk (rånd= stripe) og damaskkjol har stakk i damaskvevd stoff. Mange av disse ordentlig gamle stakkene har utslitte liv og de passer ofte dårlig til ny bruker. Jeg restaurerer da stakken (bøter eventuelle hull, skifter skonering om det trengs osv) og syr nytt liv. Råndastakk og damaskkjol er blant våre aller eldste og mest autentiske bunader, såkalt kategori 1 bunader. Fra gammelt av var det vanlig med liv i brokade, damask, fløyel og diverse annet i tillegg til de rutete livene vi har sett mest av de siste 60-70 årene. Ofte arver konfirmanten en gammel stakk etter en bestemor eller enda eldre slektning og velger seg stoff til liv og forkle etter egen smak. Dette gir en historisk korrekt bunad med et personlig preg for en relativt rimelig penge. Gjenbruk er veldig bra og bunader er skapt for det! Har man ingen å arve av, er det mulig å kjøpe en gammel stakk for en rimelig penge. Det er også mulig å kjøpe nytt stoff selvsagt, det er de senere årene rekonstruert og satt i produksjon Råndastakk-stoff både i maskinvevd og håndvevd utførelse.

Jeg snakker meg bort, men ja, det de absolutt mulig å sy om en bunad og livkjolene fra Gudbrandsdalen er laget på en måte som gjør de velegnet til omsøm. Mange andre bunader også, for den del.


#50

løve70 sa for siden:

Arvingen (2003) ville ha bunad. Moren min sydde. De aller fleste jentene på hennes trinn hadde bunad, men det var også noen uten.


#51

Blondie sa for siden:

Da eldstedatteren min sto til konfirmasjon, var hun eneste jente uten bunad. De var 57 ungdommer i kullet.


#52

-ea- sa for siden:

Liker bunadsnerdingen til Lhi-My, lærer mye!
I min familie er det høyst uvanlig med bunader, og når jeg ser prisene er jeg glad for det.


#53

My sa for siden:

Ja, i familien her har de fleste mennene bunad. Både konfirmantens far, alle onklene, stebestefar, fetter m.fl. i tillegg til at han selv alltid hadde bunad fram til ca 10-årsalderen, da han vokste ut av den han fikk da han var 7. Men i konfirmasjonsseremonien til storesøster så jeg ingen guttekonfirmanter i bunad (og nesten ingen jentekonfirmanter uten). Så han blir trolig nærmest den eneste. Men det bryr han seg ikke om.

#54

millact sa for siden:

Var også flere uten i min datters kull.

Da jeg konfirmerte meg hadde omtrent ingen bunad.


#55

Gri sa for siden:

Begge jentene ville ha, og fekk bunad til konfirmasjonen. Minstemann kjem ikkje til å få til konfirmasjon, men får tilbodet når han vert eldre. I slekta er det mange av mennene som har bunad, så er tipper han vil ha. Jentene sine bunader har eg brodert og eg og mamma har montert. Herrebunad må vi kjøpe, men eg kan nok lage skjorta.


#56

My sa for siden:

I forhold til spørsmålet tenker jeg også at det er forskjell på å ikke ønske seg, og å absolutt ikke ville ha. At man ikke går rundt og ønsker seg bunad trenger ikke bety at man ikke vil ha den, hvis man likevel får en. Mange av konfirmantene, særlig jentene, får jo nærmest tredd bunad ned over hodet enten de ønsker seg det eller ikke, og må veldig aktivt si fra hvis de ikke vil ha. Og mange som var lunkne til bunad da de fikk den til konfirmasjonen er veldig glad for den senere i livet, så det kan være gode grunner til å skaffe en selv om mottakeren selv er usikker. Med mindre vedkommende er veldig sikker på det motsatte selvsagt, ingen bør tvinges.


#57

Teflona sa for siden:

Nr 1 jente, ønsket ikke bunad, men har siden arvet en.
Nr 2 jente får ny bunad til konfirmasjonen nå.


#58

Elise sa for siden:

Wow, dette er ny informasjon for meg! Det tror jeg faktisk jeg skal spandere på meg å få gjort. :jupp:


#59

Linella sa for siden:

Guttene er ikke interessert i bunad. Jenta har en som er arvet, håper hun vil bruke den når hun vokser i den.


#60

IOA sa for siden:

Det tror jeg du har rett i. Her i området har mange bunad, også endel menn. Men da eldste konfirmerte seg i 2020 var det ingen gutter i bunad. Tror det er vanlig å ønske seg det når man blir eldre. Den ene broren min fikk til 30 årsdagen sin. Den andre blir 30 i år, men er tydelig på at han ikke ønsker seg bunad. Svogeren min fikk til 40 årsdagen.


#61

millact sa for siden:

Min bror er nå straks 48. Nå kunne han tenke seg bunad.


#62

Charlie sa for siden:

Det har du rett i. Hos oss er vel bunad i et såpass positivt lys at det er en underliggende forventning om at det er noe man vil ha.

Har selv venner som aktivt ikke ville ha bunad (og ikke fikk det), angret i ettertid og kjøpte selv som voksen. Gjelder også en mann som avslo morens tilbud, som noen år senere fikk seg bunad og angret på at han ikke hadde sagt ja, første gang. For han fikk så mye positiv oppmerksomhet fra jentene med bunad. :knegg:

Takk til Lhi-My for nerding! Lærer masse!


#63

Selma sa for siden:

Begge jentene ønsker seg og fikk bunader til konfirmasjonen


#64

Lhi-My sa for siden:

Det er ikke alle bunader det er mulig å gjøre dette på, og prisen vil naturligvis variere. Jeg kan bunader fra Gudbrandsdalen og der er det en grei sak å bytte deler av bunaden på de som ikke er helbroderte.

Ellers en generell anbefaling siden vi likevel er litt utenfor opprinnelig tema! Uansett hva du skal få gjort med bunaden din, stort eller smått! Bruk fagfolk og da aller helst noen som kan DIN bunad. Senest forrige uke fikk jeg inn en brodert bunad opprinnelig sydd lokalt i Gudbrandsdalen, men endret/omsydd på en bunadsystue i Oslo. Arbeidet kan best beskrives som hærverk. Bunaden blir aldri slik den skal være igjen blant annet fordi det er klippet innsnitt i et brodert liv. Det finnes flere bunader i Norge der dette er vanlig, men det skal ikke gjøres slik på denne bunaden og det burde systua visst. Dette er et skrekkeksempel, men jeg har hatt flere bunader inne i det siste der det er gjort endringer av noen som ikke vet hva de driver med og noen av disse er irreversible. Det kan godt være at vedkommende er en god skredder, eller er god på bunader fra andre steder i landet, men det betyr ikke at man kan alle bunader. Bunad er kostbare plagg, så vær kritisk til hvem du setter bort en jobb til.


#65

polarjenta sa for siden:

Også har du de som ikke ville ha bunad til konformasjonen, og fortsatt ikke vil ha det i en alder over 50. Jeg har aldri ønsket meg bunad, jeg syns det er fint og alt det der, men har ikke lyst på selv. Mest sannsynlig arver jeg mamma sin, og jeg kommer til å beholde den fordi den er brodert av noen som betydde mye for meg. Jeg vil tro jeg kommer til å bruke den av og til.


#66

Pelle sa for siden:

Gutt som er konfirmant i år; har aldri hørt han ønske seg bunad. Skal sies at faren er anti-bunad.


#67

Elise sa for siden:

Jeg hat beltestakk, så tror det skal være grei skuring å bytte liv. :jupp: Bruker ei jeg kjenner som jobber med å lage beltestakker. :jupp:

#68

Millen sa for siden:

Samme her. Også 50-åring som aldri har ønsket meg bunad.


#69

Malama sa for siden:

Har guttekonfirmant neste år. Teller på knappene om å kjøpe ham festdrakt som er passe i år og neste år. Men om han fakrisk vil konfirmeres i den vet jeg ikke.
Han vil ha bunad, og skal få, men er 160 cm lang og 40 kilo. Det er ikke aktuelt å kjøpe før han er utvokst, og det er han enig i.

Han har to yngre søstre som får bunad. Dvs, mellomste fpr faktisk min, for jeg overtar mamma sin. Hun fikk egentlig tilbud om å overta mamma sin, men der ble til at hun får min, bl.a fordi hun heller vil ha blå (mamma har svart jeg har blå. Sunnmørsbunad) og fordi minner sydd til meg som konfirmant, så som min tante som skal ta seg av å sy den inn sier, da vet vi jo at den kan bli så liten. Hun monterte den til meg dengang, og jeg var ikke 60 kill før jeg var myndig sånn ca, så ja, bunaden bør kunne bli liten nok til henne.

Så får jeg da mamma sin som var sydd til henne etter qat hun fikk min bror. Den har derved innsnitt siden for pupper, noe min ikke har. Og den er derved vanskeligere å lage til en flat, tynn konfirmant, men jeg kan fint overta den.

Yngste får også bunad. I alle fall tilbudet og jeg regner med hun får. Til hennes konfirmasjon begynner vel broren som da er 21 å bli gammel nok til å kunne få sin også. Kan bli et dyrt år, men kult om han får den til da?

Mannen min fikk sin bunad så han første gang brukte den å dåpen til minstemor.


#70

Señora sa for siden:

To gutter, de ønsket ikke bunad og fikk penger.


#71

Lille meg sa for siden:

Min konfirmant vil ha bunad, og det skal hun også få - når hun er helt utvokst. Under konfirmasjonen i vår skal hun bruke en bunad vi heldigvis har fått låne og hvor sølvet delvis kommer fra min datters oldemor, og det syns jeg er så utrolig koselig.


#72

meisje sa for siden:

Jeg ønsket meg ikke bunad, jeg sa ja av høflighet til å få bunad til 40 års dagen min. Jeg burde sagt nei, jeg liker ikke å bruke den, så vurderer å selge den.


#73

polarjenta sa for siden:

Jeg har vært veldig tydelig på at jeg ikke vil ha, så ingen har tilbudt meg bunad. Men da niesen min skulle konfirmeres så spurte mamma meg om jeg syns det var greit om hun fikk bunaden, det hadde jeg ingen problemer med å svare ja til. Det endte likevel med at hun fikk ny, fordi mamma fant ut at hun hadde lyst å bruke bunaden noen år til. Så da ender det nok med at jeg arver hennes bunad.


#74

Drømmedama sa for siden:

Fire barn her, to er for lengst konfirmert, en skal vi feire i år(uten selve konfirmasjonen, men resten blir likt mtp selskap og gaver), en konfirmeres neste år. To gutter, to jenter. Guttene vil ikke ha bunad. Begge jentene ønsket seg og har fått/får hver sin nydelige beltestakk.
Selv protesterte jeg høylydt da bunad ble foreslått da jeg konfirmerte meg, jeg syntes skikkelig synd på de av mine venninner som "måtte" ha den dølle bunaden, selv nektet jeg og fikk heller noe jeg syntes var myyye finere, nemlig en lysebrun Alexander saueskinnsjakke. Djeezes, jeg ass.
Om jeg har angret siden? Hver bidige 17. mai.


#75

millact sa for siden:

Jeg ville heller ikke ha da jeg konfirmerte meg. Ingen av mine venninner hadde heller. Har kjøpt brukt som voksen.


#76

Apple sa for siden:

Har bare gutter. Bunad har ikke vært tema.


#77

Hondacrv sa for siden:

Eg trur ho ønska seg bunad, men det var aldri et valg å IKKJE få, sidan mormora begynte på breiabanda og bringklut for mange år sidan.


#78

Billa sa for siden:

Ikke ønsket av Lillebror. Storesøster arvet min mors Vest-Telemarksbunad fra 60-tallet - og synes det er stas med en bunad som er litt annerledes enn det som er vanlig i vårt distrikt.


#79

Shun sa for siden:

Jeg (54) har aldri ønsket meg bunad, men har litt lyst på utfordringen med å sy og brodere en Oslobunad selv.
Teller på knappene om jeg skal eller ikke.


#80

Musemus sa for siden:

Det er veldig fint å lese om tankene og erfaringene deres rundt dette. 😊


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.