Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor lenge er det vanlig å ha studielån (nedbetaling altså?)

#1

Malama sa for siden:

I en samtale i lunsjen i dag kom jeg til å nevne at nå i mai er det siste forfallet på studielånet til meg og min mann. (og gleden er kortvarig, for jeg har sånn løselig regnet at det går opp i opp med hver sin (diesel) bil tur-retur gjennom bomringen som kommer opp når skolene starter i august)

Og da fikk jeg høre "er du så ung at du har studielån enda?"

Googling førte meg til at lånekassen sier 20 år, og det kan jo sikkert mer eller mindre stemme det, vi var ferdig utdannet i 2002.

Men har andre det kortere grunnet lavere beløp gitt kortere studie (og begynte derved fortere å betale også, siden de studerte kortere) eller ikke tok opp så mye lån, eller hva? Vi tok nok opp maks lån og studerte i 4 år.) Det aner meg at han som sa det kanskje ikke egentlig hadde så mye studielån eller nbedbetalte det fort eller noe sånn, for jeg er da ikke så ung. en jeg er ferdig nå.

Jeg føler meg ikke så UNG med mine 42 år, men kanskje jeg bare heller skal juble her også da. I dag fikk jeg nemlig den lønnen som altså dekker alt som forfaller før 20.5, og derved den som skal dekke aller siste del av studielånet mitt! Den har ikke dukket opp i nettbanken enda, men den kommer. For aller siste gang.


#2

Linella sa for siden:

Jeg var ferdig studert i 2006 og betaler fortsatt på studielånet. Hadde maksimalt med studielån. Er i siste halvdel av 40-årene, så jeg var sent ute med studiene.


#3

Fersken sa for siden:

Jeg var også ferdig i 2002 og har 5 år med studielån og betaler fortsatt. Mannen som ikke studerte mer etter 2001 og bare hadde 3 år var ferdig å betale ned for 3-4 år siden.


#4

Cauchy sa for siden:

Hvis jeg følger planen til Lånekassen (og jeg har ikke planer om noe annet) er lånet nedbetalt når jeg er 44.

Aner ikke hva som er vanlig, men man anbefales jo å ikke betale ekstra på studielånet siden det er et lån med gunstige betingelser.


#5

Bluen sa for siden:

Studerte i 6 år, med fullt lån. Det er mange år siden jeg var ferdig (er 48 år nå, ferdig med studier i 1998). Tipper det var før jeg var 40, men jeg forserte nedbetalingen en del. Lurer på om det egentlig skulle løpe i 20 år. Da ville jeg vært ferdig som 45-åring.


#6

Timar sa for siden:

Jeg var ferdig i 2005, og har forsert innbetaling sånn at jeg nok er ferdig i 2023. Så virker som 20 års nedbetalingstid er standard?


#7

Tjorven sa for siden:

Løpetiden er 20 år hvis det ikke skjer ting underveis.

Studielånet er det lånet det er minst hastverk å betale ned, for det har en usedvanlig god, innbakt og «gratis» forsikringsordning.

Allikevel betalte jeg det ned i løpet av 10 år. Økonom som jeg er.


#8

Polyanna sa for siden:

I hodet mitt, så er det "normalt" å være ferdig i midten/slutten av 40-åra. Man kan selvsagt ha det senere, pga senere studer, men det er vanskelig å ha 20 år etter stider noe særlig før si 43 år? :vetikke:

Og å betale ned studielånet før tiden, mens man fortsatt har annen gjeld, er jo helt dust.


#9

Polyanna sa for siden:

Sorry, Tjorven. :sorry:


#10

Anne C sa for siden:

Jeg er 50 år og er ferdig om ett år. Jeg har hatt en periode hvor jeg ikke betalte på lånet, men rentene gikk. Normalt sett skulle jeg vært ferdig for et par år siden. Jeg har aldri betalt mer enn jeg har måttet.


#11

Elise sa for siden:

Jeg var inne for noen år siden og justerte nedbetalingstiden på mitt lån så jeg er ferdig måneden før jeg fyller 50, son en gave til mitt fremtidige selv. Jeg begynte å studere etter å ha fått ungene, så hvis jeg fulgte planen skulle jeg vel ha vært ferdig når jeg er 51, hvis det er 20 år som er standard. :jupp:


#12

Magica sa for siden:

Jeg har ogå brukt normert tid og hadde en pause et par år (?) når jeg studerte ved siden av jobb, så jeg har igjen 2-3 år tror jeg. Er 45.


#13

Tjorven sa for siden:

Du har helt rett. Jeg forsøkte å være ironisk. Det var helt dust. Jeg visste det og gjorde det allikevel.


#14

Karamell sa for siden:

Jeg har betalt ned mitt, det er noen år siden nå, men ikke evigheter heller. Var over 40 år.


#15

liefje sa for siden:

Jeg hadde fire fulle år med studielån. Begynte å betale i august 1992 og betalte ned alt i slutten 1996 da jeg solgte leiligheten min med overskudd og flyttet til utlandet. Da var jeg 28 år. Det hadde nok vært greit å beholde det en stund til, men jeg syntes det var styrete å ha lån i et land og bo i et annet.


#16

millact sa for siden:

Studert 6 år, ferdig i 1998. Nedbetalte lånet i 2001. Fullt lån.


#17

Input sa for siden:

Jeg er 37 og laaaaaaangt unna å være ferdig. Jeg var ferdig med studier i 2018, og hadde nesten en million i studiegjeld etter å vært tvunget til å forsørge meg selv siden jeg var 16 og droppet ut av videregående mange ganger, Jeg har fremdeles godt over 900.000 i gjeld til Lånekassen. :sukk:


#18

Malama sa for siden:

Jeg har bevisst heller betalt fortere ned først billån og siden huslån heller enn studielånet og derved latt det gå sin gang på 20 år. Og derved ferdig i år.

Bare synes det var merkelig å omtales som ung. Men meget mulig min kollega som IKKE er økonom (selv regnskapsførere har kolleger som ikke er økonomer. Denne er it ansvarlig nemlig) har betalt sier fortere og derfor synes jeg er ung som har slikt enda. Men jeg tror ikke jeg er yngre enn ham, akkurat.


#19

ingling sa for siden:

Jeg betalte siste rest i fjor, da var jeg 46. Men jeg hadde studielån for folkehøgskole + 7 år studier, og har hatt noe betalingsutsettelse og rentefritak og sånt underveis. Da jeg sluttet å betale på studielånet begynte jeg å spare til pensjon med samme månedsbeløp. :nemlig:


#20

Anne C sa for siden:

Smart, det tror jeg jammen jeg skal gjøre også.


#21

Pelle sa for siden:

Ferdig i 2002, betalt ned i 2021. Ca 1000 kr pr mnd og hadde ikke fullt lån, 18 års nedbetaling. Men da jeg studerte fantes ikke stipend om man bodde hjemme eller billig månedskort. Studerte i 7 år. De jeg kjenner med lange studier som ble tidlig ferdig, har arvet penger underveis, gjerne fra besteforeldre.


#22

Isolde sa for siden:

Jeg har tatt så mange videreutdannelser hvor jeg har brukt lån for å dekke utgiftene til studiene. Så er ikke ferdig på mange mange år. Ellers hadde jeg vel vært ferdig i starten av 40årene.


#23

Malama sa for siden:

Har vært vurdert det ja. Ble litt demotivet når jeg så at bompengene går nesten opp i opp med deg vi har betalt på studielånet, for hver av oss.

Så i dag har jeg seriøst tenkt og vurdert om en av bilene burde vært byttet i en elbil. Den eldste som uansett ikke er den vi bruker til hele familien. En liten brukt elbil som ikke koster allverden, vil koste 20 kr i bompenger og ca ikke noe i "drivstoff", mens dieselbilene koster 40 i bommen og 40+ i drivstoff hver eneste dag til jobb (hans sikkert mer for han kjører lenger enn meg, 50+) med dagens dieselpris. Som fort kan stige.

Men pensjonssparing burde jeg igang med. Sikkert mannen også. Kan ikke tenke meg at han har noe mer enn minimum via arbeidsgiver


#24

polarjenta sa for siden:

Jeg husker ikke helt når jeg var ferdig, men jeg hadde betalt det når jeg flytta hit for 12 år siden, så jeg var ferdig før jeg fylte 40. Kanskje 38? Jeg bodde noen år i Finnmark, så jeg fikk litt nedskriving av lånet.


#25

apan sa for siden:

Jeg brukte standard nedbetalingstid som er 20 år og var ferdig i 2020. Jeg fikk nedskrevet noe underveis på grunn av en utdannelse jeg tok som gav nedskriving, men jeg fortsatte likevel å betale ned i samme tempo. Det er ingen grunn til forsere studielånet.


#26

Pelen sa for siden:

Jeg betalte ned mitt studielån når mamma døde og pappa utbetalte litt penger til meg og søsteren, jeg hadde ikke noen annen gjeld da og jeg hadde akkurat flyttet utenlands og det var styrete og ganske dyrt å overføre penger fra et land til et annet den gangen. Jeg var 28.


#27

Røverdatter sa for siden:

Hvor store avdrag er det vanligvis på studielån?


#28

Elise sa for siden:

Jeg betaler 1200 i mnd.


#29

Malama sa for siden:

Mitt har lagt på sånn like under 1200 i det siste i alle fall.


#30

Pelle sa for siden:

En venninne har 3500


#31

Magica sa for siden:

Jeg har ca 1000.


#32

Stompa sa for siden:

Jeg var ferdig å studere i 1998, og var ferdig med lånet i 2018. Fullt lån i sju år. :nemlig:

Jeg kutta forøvrig 3 mnd av total nedbetalingstid ved å betale inn en gang i måneden mens de fortsatt hadde kvartalsvis faktura. Utover det var det uaktuelt å forsere nedbetalinga av studielånet.


#33

Polyanna sa for siden:

Aha. :knegg: Jeg tar aldri sånt.


#34

vixen sa for siden:

Jeg blir 44 i år. Har studielån til 2025 så tjue år nedbetalingstid. Jeg betaler vel 2100 ca i mnd


#35

IOA sa for siden:

Jeg blir ferdig i 2028, da er jeg 48 år. Jeg begynte å betale på gjelda i 2008.


#36

Palmen sa for siden:

Jeg var ferdig med bachelor i 1995. Betalte normert på studielånet til jeg tok en master i 2005-2008 med nytt studielån. Var ferdig med å betale ned alt i 2010.


#37

Charlie sa for siden:

Brukte standard 20 år på mitt. Det viktigste man gjorde, var vel å begynne å betale tilbake med en gang man er i jobb og ikke vente til man er «nødt», var ihvertfall sånn i min tid at det dro på seg endel renter det første året om man ventet til første regning kom (tror det var ett år etter studieslutt eller noe sånt?). Husker vi drøftet det, noen av oss, som hadde lik studietid. De som ikke hadde gjort det betalte kun renter pr termin i ganske lang tid, mens vi som hadde begynt før, betalte bittelitt avdrag pr termin fra start. Mulig det er annerledes nå.

Ellers har jeg betalt mye ekstraordinært på gjeld, men aldri studielån ut over år 1. Ekstra nedbetaling har alltid vært på den dyreste gjelda. Først billån, deretter boliglån. Også siden studielånet hadde sikringsordninger ved inntektssvikt/død.


#38

meisje sa for siden:

Jeg betalte ned mitt i løpet av 10 år.


#39

Señora sa for siden:

Jeg betalte ned mitt i løpet av det første året jeg var ferdig. Hadde god reisejobb og bodde hjemme første halve året. Vet ikke hvor dust det var egentlig. Dustete å bo hjemme, det var det.


#40

Che sa for siden:

Jeg har hatt et veldig avslappet forhold til studielånet. Har hatt perioder hvor jeg ikke har betalt (jobbsøker, reist et år og ikke hatt full stilling)- så jeg er ferdig om fem år - 23 år etter jeg var ferdig som student.


#41

Blå sa for siden:

Jeg har betalt ned helt etter planen, har aldri hatt noen utsettelser eller endringer og var ferdig da jeg var 48.


#42

Input sa for siden:

Jeg har vel nesten maks av hva man kan få og jeg betaler litt over 4600 hver mnd. Mannen min, som har betraktelig lavere lån enn meg, betaler ca 1600 hver måned.


#43

Matilda sa for siden:

Jeg har fulgt normert nedbetaling. Sjekka nå, og det er seks år igjen til det er nedbetalt, da vil jeg være nesten 47 år. Jeg bodde hjemme deler av tida og har også noe forsinkelse pga bytte av studieløp, så lånet var relativt stort. Vi betaler ekstra på huslånet, men det er ikke aktuelt å betale ned studielån raskere, nei.


#44

amo sa for siden:

Jeg vant noen penger tre år etter jeg var ferdig, og valgte å betale ned studielånet. Kjedelig, men ga meg mer i måneden. Jeg tror ikke jeg hadde gjort det i dag, men dette var starten på 90-tallet.


#45

Milfrid sa for siden:

5,5 år med fullt lån, ferdig å studere i 98. Jeg har vel enda pittelitt igjen, ikke mange tusen. Jeg har betalt det jeg skulle, når jeg skulle, og ikke betalt feks under fødselspermisjon og sånn, og ikke brydd meg om å betale mer siden det er det greieste lånet å ha om man først skal ha lån. :nemlig:


#46

Anne C sa for siden:

Jeg har betalt rett under 1500 kr hver måned i mange år nå. Tror jeg bare har rundt 20 000 kr igjen å betale.


#47

Anita72 sa for siden:

Studerte 2015-18, fullt studielån. Betaler ca. 1700 pr. mnd. Skal være ferdig nedbetalt i 2037, da er jeg 65 år.:o


#48

Isolde sa for siden:

Jeg betaler 1300kr mnd. 8 år ned studier, sist ferdig i 2019, derfor betaler jeg frem til 2039. Da er jeg 53år.


#49

Dragen sa for siden:

8 år med fullt lån, ferdig med studiene i 2008, ferdig nedbetalt i 2012. Jeg hadde så stort behov for å bli ferdig med en gjeldspost at det trumfet vissheten om at studielånet var personlig og forsikret. Jeg har ikke savnet det.

Jeg var 38 da jeg ble ferdig med studielånet.


#50

Unicorn sa for siden:

Jeg er ferdig i 2034. Da er jeg 51. Til sammen 5 års studier, to av de er påbyggingsår. Betaler rett i underkant av 1100 i mnd.


#51

Lavender sa for siden:

Var ferdig i 1994, innbetalte alt innen 2001. Da hadde studielånsrenten vært høyere enn boliglånsrenten. Jeg har siden aldri hatt annen gjeld enn bolig. Og er godt gjelds- og ufør forsikret.


#52

Nenne sa for siden:

Det vanlige er vel 20 år.

Selv var jeg ferdig studert i 1995, etter fem års studier, og betalte ned hele lånet i 1998. Jeg var utestasjonert og tjente godt på det og fikk betalt hele lånet og lagt meg opp penger til huskjøp seinere.

Mange mente det var dumt å betale ned lånet, men jeg var gjeldfri i et par år før vi kjøpte noe og hadde penger på bok. Det var en fantastisk frihet i det som kom godt med da vi skulle finne ut hvilket land vi skulle bo i og da vi skulle få oss jobber i tur og orden. Jeg ville gjort akkurat det samme om igjen hvis jeg fikk velge.


#53

Blondie sa for siden:

Jeg tok opp studielån som godt voksen (over tredve) og har tjue års nedbetalingstid. Jeg er 43 nå og har vel håp om å bli ferdig med det i sekstiåra.


#54

Plingo sa for siden:

Studielån for studieår 2003/2004 og for 2008/2009 og 2009/2010.
Studielånet er ferdig nedbetalt i mai 2027, da vil jeg være 44 år. Betaler 1050ish i måneden.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.