Jeg har småspiste barn som sjelden spiser opp alt på tallerkenen, og da ender det enten med at det går i søpla, eller at jeg spiser mat jeg egentlig ikke trenger eller har lyst på. Barna spiser melkeprodukter, men det gj ikke jeg siden jeg er laktoseintolerant og får masse kviser av det. Å bare kjøpe melkefritt er dyrt, og det er ikke alt som er like godt.
Har dere noen tips til hvordan man kan få brukt rester? Eller å få barn til å spise mer ...
Det er selvsagt ikke alt som er brukende, et halvspist rundstykke for eksempel.
Mitt tips er å ikke legge all maten på tallerkenen, heller legge på litt og litt om gangen. Da blir det mer overkommelig å spise opp alt og man kan ta bittelitt til etter en stund. Lær barna dine å forsyne seg lite om gangen.
Ja, litt om gangen er jo greit. Men det er ikke alt det fungerer med, og av og til så er de plutselig mette etter et kvart rundstykke liksom. Jeg pleier faktisk å ta lite mat til meg selv sånn at jeg orker å spise det som blir til overs.
Frukt liker de så det blir spist opp, og en del grønnsaker også. Pleier å skjære opp paprika, agurk og sånn og ha i små skåler.
Men jeg skal begynne å lage mer av maten melkefri ihvertfall.
Høner…
Har litt samme utfordringen her. Har en som MÅ ha med seg skolemat. Men som dessverre ofte ikke spiser den. Jeg fôrer hønene våre på matpakker. Men mulig litt vanskelig i boligfelt :knegg:
Det går helt supert å servere kvarte rundstykker, det har jeg gjort til husets småspiser. Fylte bare på med flere kvarte underveis hvis hun ville ha mer.
Har du noe som vokser og gror i jord? Altså enten hage eller planter i krukker? Da kan du investere i bokashi-bøtter og lage kompost av matrester. Perfekt for halve brødskiver, middagsrester og eplebiter som har blitt brune. Putt de oppi bøtta sammen med bokashi-strø, når bøtte er full lar du den stå i fred i tok uker, og så har du det oppi jorda til plantene. Tomater planter, for eksempel, elsker det.
Jeg ville planlagt for restesmiddag et par ganger i uken hvis det med rester er et gjentagende problem. Rester kan wokes (grønnsaker, kjøtt, reker), stekes med et egg over ala pytt-i-panne (alle rester av kjøtt, rotgrønnsaker, løk, paprika, tomat), has i supper, blandes inn i potetmos (rester av kokte grønnsaker), has i omelett, fiskegrateng, has i en eller annen saus, gratineres i ovn etc. etc. Da ser man hva man har av rester, og beregner neste dags middag basert på dette.
Jeg tror at småspiste barn spiser mer om det er skåret opp. Husker fra da jeg var barn at brødskiver ble skåret i fire. Når man bare spiser en liten munnfull av gangen, er det lettere å spise. Men med en porsjon som oppleves som «stor» får man fortere den følelsen av at det er et berg av mat foran en? Da er det også lettere å pakke bort det som ikke ble spist, det ser mer delikat ut om det er ‘hele» biter og ikke tygd på.
Synes ikke man skal spise barnas rester om man ikke tåler det. Jeg skjønner godt impulsen, og har gjort det selv. Men når mamma spiser barnas rester er det ofte i tillegg til det hun selv spiser.
Skulle gjerne hatt høner. Det var noe av det første P sa de de fikk se huset og hagen for første gang "Me kan ha høner i hagen!". :humre: Men burde hatt større hage for å få plasstil det.
Hva med yoghurt da? Det kan jo brukes i vafler og smoothie, men da har jeg sammme problemet med at det ikke blir spist. De er altså så sære når det gjelder mat. :dåne:
Eg husker at eg brukte vanlige frukosttallerker til ungane, når dei skulle spise middag før. For dersom me brukte vanlige middagstallerker så tok faren deira så mykje på tallerken at dei ikkje klarte å spise opp. For han var det lite på tallerken, men for dei var det masse. Å redusere storleiken hjalp masse.
Det er mulig å fryse ned små deler om gangen i samme boks. Feks melkerester, yoghurt ol. Hell det etter hvert i en boks i fryseren. Når den er passe full kan det brukes til vafler. Da slipper du mange små rester rundt omkring.
Det å dele opp maten er også lurt. Det virker ikke så overveldende og restene er mer apetittelige når de ikke er spist på.
Yoghurt holder seg som oftest en god stund etter datostempling så de kan sikkert få samme yoghurter flere uker etter hverandre hvis dere passe på å bruke ren skje oppi og oppbevarer den i lukket boks i kjøleskapet. Kan også brukes til det meste av baking og til dressinger som erstatning for andre melkeprodukter/væsker.
Det viktigste er faktisk å finne mat ungene liker.
Når man har særspiste unger så må man svelge kameler. Man kan ikke alltid kjøpe den yoghurten man selv skulle ønske de spiste, men kanskje en som ikke er like sund. De pittesmå begerene som selger i 6 pakninger for eksempel er full av protein og gir mestrings følelse for man kan spise hele. Eventuelt kjøpe små poser og ta litt ut i en shot glass.
Dele skiver i 4 biter, halve knekkebrød.
Om det går litt mat vekk så er det mindre viktig enn at de ikke får i seg mat. Men selvfølgelig frustrerende. Men i mine øyner så er det bedre å hive en liten skvett enn å bruke det for å lage noe nytt.
Min tidligere svigermor måtte kjøpe inn melk for å bruke opp en liten slant rømme i vaffler. Det er verre enn å hive klatten. Vafflene ble levert ut til naboer fordi hun fikk for mange.
Jeg kjøper bare mat de liker, ja. :jupp: Men så har de ikke lyst på ditt eller datt,og så står det der og mugner. Men det blir nok bedre når de bor her.