Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Symaskinhjelp til novise

#1

Pelen sa for siden:

Helt ny ubrukt symaskin som jeg fikk i 40-årsgave for noen år siden. :sparke:

Jeg kan ikke begrepene på norsk, men jeg håper dere skjønner. Jeg skal spole over tråd til undertråd. Følger instruksjonen og det er logisk og enkelt. Trykker på pedalen og presserfoten er nede og da beveger seg nålen. Nålen krasjer i noe og brekker. Finner ikke spissen. Når jeg trykker på pedalen nå så vil ikke maskinen gå. Hva feiler? Kan spissen ha gått et sted det undertråden kommer opp? Hvordan løser jeg det på denne maskinen?


#2

Pelen sa for siden:

Et bilde til.


#3

Sol sa for siden:

Jeg vil tro at nålen sitter kilt der undertråden sitter, men klarer ikke se hvordan du åpner der på bildene. Undertråden sitter gjerne inni en metallrunding som sitter fast i maskinen. Nålen kan sette seg fast på utsiden av denne.


#4

Pelen sa for siden:

På maskiner jeg har brukt tidligere så har undertråden vært under nålen med åpningen/luken mot meg. Denne har åpningen/luken oppover foran nålen, dvs ikke under.


#5

Lhi-My sa for siden:

Du må ta av det lille plastlokket til undertråden og se om du kan se nålen eller andre ting der. Hvis du ikke gjør det, så skrur du opp skruene på den litt større metallplaten (som heter stingplate) som sitter rundt hele området der nålen går ned. Det ser ut som du har to skruer som må ut. Deretter kan platen vippes litt opp og enten bakover eller framover. Ofte er det er spor et sted i kanten på denne metallplaten der man kan putte inn skrujernet som følger med og vippe platen ut. Jeg kjenner ikke din maskin spesielt, men dette er en ganske standard løsning på nyere maskiner, så vil tro denne også er slik.

Når stingplaten er ute, har du tilgang til spolehuset og området rundt. Spolehuset kan løftes ut, men sjekk først om du ser nålen uten å ta det ut. Hvis du må ta spolehuset ut, så ta noen bilder av hvordan det er plassert før du tar det ut, det MÅ stå helt korrekt plassert når du skal ha det inn igjen og det er ikke alltid like selvforklarende.

Fjern støv og lo i samme prosess og sjekk i instruksjonsboken om du har en maskin som skal oljes eller ikke. Olje er viktig for de maskinene som trenger det og manglende olje kan i seg selv forårsake mye trøbbel. Hvis maskinen skal være oljet, så vil den nok ha tørket ut hvis det er lenge siden den ble brukt og da burde du nok startet syøkten med to dråper symaskinolje. Men sjekk først, mange nyere maskiner skal ikke oljes. Er ikke dette beskrevet i instruksjonsboken, så trenger den ikke olje.

Ellers; ny nål, god kvalitetstråd og støvfri maskin (i og rundt spolehuset), samt riktig tredd maskin er de første punktene å sjekke når maskinen lager trøbbel. Funker ikke dette, så er nok service tingen.


#6

Pelen sa for siden:

Tusen takk Lhi-My!

Dette skal jeg sjekke. Det er nok neppe noe støv i den. Dette var det aller første jeg har gjort med symaskinen, den er helt ny og ubrukt.


#7

Adrienne sa for siden:

Det kan være nålen var litt bøyd, og at den derfor traff noe da den skulle begynne å sy og knakk. Det er viktig at du får fjernet den, for hvis ikke så vil problemet bare dukke opp igjen.

Årsaker til at nålen blir bøyd kan være at trådspenningen var så høy at tråden dro nåla ut av posisjon, så før du prøver å sy på nytt så sjekk at trådspenningen ikke står på for høyt, for da kan det lett skje igjen.


#8

Pelen sa for siden:

Kan trådspenningen påvirke også når det ikke var noen tråd i nålen? Jeg har hyttekontor i dag, men skal sjekke dette en kveld denne uken. Jeg er virkelig motivert til å begynne å bruke maskinen.

#9

Adrienne sa for siden:

Nei, det er hvis man har prøvd å sy med tråd og for mye trådspenning. Har man en litt "svak" nål så kan man risikere at den bøyes.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.