Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Leveringstid pass og ID-kort?

#1

Galathea sa for siden:

Har fått græbbet til meg time til pass og ID-kort for 12-åringen 16 mai, reiser på ferie 25 mai om kvelden. Rekker vi å få ferdig produsert pass og ID kort i posten innen avreise da? Er det mulighet å hente det på politikammeret så vi slipper treg postgang? 17. mai er jo imellom og postutlevering er vel kun annenhver dag. Vi reiser innen Norden, men med fly, så må ha ID med bilde, om det er kjappere å produsere ID-kort så klarer vi oss med bare ID-kort.


#2

zinatara sa for siden:

Jeg var på politistasjonen på mandag for å bestille pass, kan si fra når jeg får SMS om at det er sendt. Selv om det ikke er noen garanti at ventetiden er den samme om noen uker. Det skal være mulig å hente det hos politiet ja.


#3

My sa for siden:

Min erfaring er i alle fall at det går veldig kjapt å få passet når det først er bestilt. Det er å få time som tar lang tid. Sist vi bestilte lå passet i postkassa i løpet av 2-3 dager.


#4

Millen sa for siden:

Jeg og en unge ordnet pass og Id kort mandag i påskeuken. Denne uka kom idkortene i posten. Fikk beskjed om 3 uker angående pass. Regner ikke med påskedagene i de tre ukene.


#5

Fluke sa for siden:

Vi fikk beskjed om 3-4 uker for å få passet.


#6

Myria sa for siden:

Min erfaring er at passet ligger i postkassen etter få dager (selv om de gir beskjed om at det kan ta flere uker).


#7

annemede sa for siden:

Vi var på passkontoret 6. april, har fremdeles ikke hørt noe.


#8

sindrome sa for siden:

Jeg var på passkontoret tirsdagen i påskeuka og fikk id-kortet på mandag denne uka.


#9

Fluke sa for siden:

Ja, det var min erfaring også, men nå er det visst mangel på et eller annet stoff de bruker for å lage pass, så da er det faktisk 3-4 uker.

Edit: Var visst produsenten som sliter: www.regjeringen.no/no/aktuelt/utfordringer-med-passproduksjonen/id2906816/


#10

Adele sa for siden:

Vi fikk beskjed om at vi må beregne rundt en måned leveringstid, nå har det gått 8 dager.


#11

Elisabet sa for siden:

Venninnen min og datteren som bestilte pass 28. mars har fortsatt ikke fått det, men fikk først i går melding om at det var sendt. ID kort kom forrige uke. Så da 3-4 uker på ID kort og 4-5 uker på å få passet. Så jeg tviler sterkt på at du får noe av det innen en uke sånn situasjonen er nå med levering. Hør om evnt. nødpass når dere har timen? Og da sa de at det hastet også når de bestilte, for datteren fikk ikke tatt teoriprøven på bil pga. utgått pass. Nå har hun ny teoriprøve i morgen og fortsatt ikke fått passet, men ID kortet kom jo heldigvis før.


#12

Pamina sa for siden:

ID-kort kom i løpet av en drøy uke, vi hadde time 11.4, kortet kom 20.4, men da hadde det vært mange røde dager. Passet har ikke kommet ennå.


#13

Acino sa for siden:

Fikk pass levert til politistasjon pga ønsket holde de gamle aktive i tilfelle de ikke rakk frem i tide. Jammen var det bra for det tok 2,5 uker. Det var kun pass, ikke id.


#14

zinatara sa for siden:

Du må forresten velge en av delene. Vi hadde time til begge, men måtte velge mellom pass og ID-kort.#16

Elisabet sa for siden:

Her får man begge deler samtidig i alle fall. Og selv om man bare har bestilt time til pass og ombestemmer seg, så får man også ID-kort samtidig uten problemer. Det går nok litt på hvem man møter i luka. Ser nå på artikkelen over at det er endret akkurat nå at man må velge en av delene. Så det er nytt nå.


#17

zinatara sa for siden:

Det er innført som tiltak frem til 1. juli at man bare får ett, det står i dagbladet artikkelen som er linket til over. Og det er ikke lenger mulig å bestille time til begge på politiet sine sider.


#18

trøtt sa for siden:

Ungen her hadde time til pass 06.april og fikk melding i går om at det er på vei.


#19

Pamina sa for siden:

Vi fikk time i Surnadal og la påskeferien dit til svigermor for å få ordnet det før ferien.#21

Mex sa for siden:

Vi bestilte pass og ID til 15-åringene i mars. ID kortet kom etter 2 uker, passet brukte 3-4 uker. Jeg hadde nok tatt en prat når du bestiller om hva som går raskest.
#24

Galathea sa for siden:

Æsj, jeg bestilte reisen i slutten av februar og begynte jakten på pass da, altså 3 mnd før reisen. Da var det ingen ledige timer å oppdrive før sommeren, men har sjekket hele Trøndelag flere ganger i uka, og fikk altså til slutt time på Steinkjer 16. mai.

Nå fikk jeg sikret en time til kun ID-kort 12. mai, 2 uker før avreise, men det holder vel ikke det... Er nødpass eneste alternativ om vi ikke får tak i ID-kort? Får jo ikke bankkort med bilde heller når man ikke har gyldig pass.


#25

Fluke sa for siden:

Jeg vet ikke om det er sånn hos dere, men her kom det plutselig mange timer på kveldstid samme dag og dagen etter de ble lagt ut, så det kan være lurt å sjekke hver morgen tror jeg. Det virket som om passkontoret plutselig kjørte overtid/kveldstid for å ta unna litt.


#26

løve70 sa for siden:

Det var reel tid her dessverre. Mannen fikk netopp nytt pass i postkassen etter 3-4 uker. Tidligere tok det typisk et par dager.


#27

Galathea sa for siden:

Ja, jeg sjekker og sjekker, håper det går i orden, 12-åringen gleder seg sånn til denne reisen, de MÅ gå...


#28

veobra sa for siden:

Det var min erfaring i Oslo da vi lette etter time før påske. De sa også at de la ut timer fredager. Det hendte også andre dager i uka at det plutselig var mange timer ute. Jeg brukte mye tid på å lete etter ledig time.


#29

C3PO sa for siden:

Jeg kom nettopp på at mellomstes pass går ut i februar og vi skal til England i jula, så da må passet fornyes. Vi har fått time i Ski i slutten av oktober. Jeg tenkte at det ikke var vits i å se på Oslo engang.


#30

Mamari sa for siden:

Jeg valgte å hente selv på Nordre Follo passkontor og det var klart til avhenting dagen etter.


#31

Millen sa for siden:

Jeg skal reise i slutten av mai, og ble anbefalt av politiet å hente passet på politiet stasjonen ( Lillestrøm) for å være sikker å få det i tide.


#32

Tjorven sa for siden:

Vi har fått flyttet passtimen til snuppa flere ganger, og nå er det godt over en måned fra timen og til vi skal reise. Det bør gå bra.

Hun gleder seg veldig til å få nytt pass, for hun brukte i overkant mye sminke i øyenbrynene sine ved forrige runde. Nå har hun bestemt seg for å være mer "seg selv".


#33

GinaK sa for siden:

Jeg har kapitulert og skjønner at vi må ha pass.
Bestilte sist fredag. Da var det ledig timer både denne uken og i slutten av mai. Så vi har fått time i mai.

Fikk tips om at de legger ut timer på fredager, på morgenen.
Jeg bestilte først en dag men ila fredagen så kom det dager ledig så da byttet jeg.
Sjekk ofte i morgen. :)


#34

Fjols sa for siden:

Vi bestilte pass til eldste 7.april, men det har ikke kommet ennå. Satser på at det er her i løpet av par uker.


#35

Malama sa for siden:

Jeg titta innom her i dag, og kan velge mellom mange ulike ledige tider de fire første dagene i neste uke , ser flere av dem er borte nå. De er etter odinær åpningstid så det er nok noe ekstra som er lagt ut. Det er ellers en time 16. mai og deretter er det i juni.

Vi trenger ikke nye pass, for vi skal ikke reise så langt. Evt skal vi til sverige maks. Jeg ogmannen har vel trolig gyldige pass også. Jeg tenkte at guttungen også hadde det, for jeg og han ordnet samtidig mener jeg, for 4 år siden, men så kom jeg på at selv om han er mellom 10 og 16 år nå, så er det jo 4 år siden han fikk pass i mai, og han blir 14 i august så han var vel bare 9 da og da er det utløpt. Men dersom vi reiser utenlands er det altså ikke lenger enn sverige, så det er ikke noen krise. Alternativt er vi innenlands. Vi har ikke bestemt oss enda. (campingferie)

Men, det er irrelevant, poenget var, her har de i alle fal altså lagt ut timer på ettermiddagen første uka i mai, trolig for at flere skal få mulighet til å få pass før sommerferien.


#36

Mikkeline sa for siden:

Her tok det nesten 3 uker, men da var påsken også imellom.


#37

Taien sa for siden:

Vi var og fikk ordnet til pass og idkort i går. Vi fikk beskjed om 5 uker for pass og 3 uker for idkort.
Her ble det også lagt ut massevis av timer på kveldstid. (Vi hadde først bomtur i går på dagen, da jeg hadde glemt noe av det jeg måtte ha med. Men fikk time til 20.30 samme kveld da det ble lagt ut nye timer. Hver mandag og onsdag.)


#38

veobra sa for siden:

Jeg trenger nytt pass til våren. Jeg har bestilt time i oktober. Jeg tar ikke sjansen på å vente lenger.


#39

millact sa for siden:

Hentet nytt pass i dag. Timen bestilte jeg i fjor.


#40

Blånn sa for siden:

Jeg og yngste har passtime til tirsdag. Har prøvd å få det til i over et år (stadig kræsjet med andre ting). Spent på hvor lang tid det vil ta. Har heldigvis ikke konkrete reiseplaner per nå og vi har id-kort.


#41

Unicorn sa for siden:

Jeg og minstemann bestilte pass i går, da sa de at det nå var økt fra fem til seks ukers leveringstid.


#42

annemede sa for siden:

1 måned - nøyaktig, på pass.


#43

Fjols sa for siden:

Vi bestilte pass 7.april, i dag kom det. Nesten en måned gikk det da.


#44

Snippa sa for siden:

Vi bestilte pass i dag, fikk beskjed om at det var ÅTTE ukers leveringstid.


#45

zinatara sa for siden:

Såpass! Nå er det snart 2 uker siden vi bestilte, men kjenner jeg er glad for at vi ikke skal reise før i slutten av juli slik at vi har tid til å vente. Lurer på om leveringstiden de oppgir på nettsiden er for pass som blir levert nå eller pass som blir bestilt nå? For der står det 6 uker.


#46

Millen sa for siden:

Her ordnet vi pass 11. april ennå ikke fått. Id kortene kom etter kort tid.


#47

Magica sa for siden:

Var på politiet og ordnet pass til vesla i dag. Fikk beskjed om at det tok 6 uker.


#48

Divine sa for siden:

Jeg begynte plutselig å få litt panikk. Sønnen min på 19 må ha nytt pass, og jeg tok på meg jobben med å bestile time til han. Jeg husker ikke om jeg oppga navn og om jeg i så fall oppga hans eller mitt, men det står i alle fall mitt telefonnummer og e-postadresse. Det var vel uansett aldri spørsmål om HVEM som skulle ha nytt pass? Bare om vedkommende skulle ha pass eller ID-kort og hvor mange personr det gjaldt? Jeg sjekket det automatiske svaret fra Politiet, og der står det bare:

Timeavtale:
Du har time xx/xx/2022 kl. 08:30 for
Både pass og ID-kort til samme person ( 1 person(er) )
ved xxx politistasjon.
Møt opp 10 minutter før timen.

Betyr det at det ikke spiller noen rolle HVEM denne ene personen er? Eller kan det bli trøbbel fordi opplysningene står på meg? Jeg skal uansett være med, og kan alltids legitimere meg, slik at de vet at jeg er jeg som bestilte.


#49

zinatara sa for siden:

Jeg tviler på at det er et problem. Men han må huske å taste ditt telefonnummer inn på den automaten som gir kølapp.


#50

Divine sa for siden:

Aha, er det sånn det funker, ja. For jeg lurte veldig på hvordan man skulle vite om det var riktig person som dukket opp, når man ikke hadde oppgitt noe navn.


#51

annemede sa for siden:

Navnet til den som bestilte har ingenting å si.
Hilsen hun som bestilte pass til seg selv, men fant ut at hennes var gyldig - og ga timen videre til en annen. Det viste seg å være null stress.


#52

annemede sa for siden:

Men det vi gjorde da, var å hente passene til ungene på politistasjonen, slik at vi hadde pass dersom vi ikke fikk nye innen vi skulle reise.


#53

veobra sa for siden:

Det er ikke noe problem at timen er bestilt i et annet navn. Jeg venter egentlig bare på at noen skal lage bisniss av timene. Bestille og selge videre med et avansert system med ulike telefonnummer.


#54

sindrome sa for siden:

Kan rapportere om nesten nøyaktig 1 mnd leverings tid. Var på passkontoret 12. april og fikk mld i dag om at det er i posten, så er her sikkert på neste postlevering. En jeg kjenner var på time i går og fikk beskjed om 7-9 ukers leveringstid.


#55

Ru sa for siden:

Men langt kortere på ID-kort; Hadde time 28/4, kortet kom i posten denne uken.
De beregnet 16 virkedager på id-kort og 26 på pass. Du får ikke bestille begge deler.


#56

Millen sa for siden:

Samme her det, vi var der 11. april og pass på vei nå.

Ru,vi fikk bestille både pass og ID kort samtidig selv om vi ikke hadde bestilt det.


#57

Stompa sa for siden:

Man får ikke det mer nå pga. leveringsproblemene. Det er endra de siste ukene.


#58

Karamell sa for siden:

Nå leste jeg om 8-10 ukers leveringstid.

Må man levere inn gammelt pass når man bestiller det nye? Dersom jeg kan beholde mitt gamle, kan jeg ha timen jeg alt har fått i slutten av mai, for passet er gyldig til over sommeren. Men jeg tar ikke sjansen dersom jeg må makulere det i mens jeg venter på nytt.


#59

Blånn sa for siden:

Bestilte pass på tirsdag. De ble lovet levert siste uka i juni.


#60

Blånn sa for siden:

Hvis du velger å hente på passkontoret kan du beholde passet du allerede har. Da makuleres det ved henting.


#61

Karamell sa for siden:

ja, det var det jeg trodde. Det kan funke, selv om det blir en ekstra tur.


#62

Millen sa for siden:

Da jeg bestilte pass i april ( skal reise nå i slutten av mai) ble politiet og jeg enige om at jeg beholder mitt gamle pass, men da må jeg til politi stasjonen for å hente det nye.
Nå skal jeg til et land som ikke krever at passet er gyldig 6 mnd etter reisen heldigvis.


#63

Karamell sa for siden:

Ikke jeg heller, Millen. Så jeg kan i teorien vente til høsten, men jeg har muligens tre utenlandsturer i høst også, så kanskje bare like greit å få det gjort.


#64

Galathea sa for siden:

Resultatet ble at datterens ID-kort blir "priortert" for raskere produksjon siden vi reiser den 25. mai (måtte vise fram flybilletten hos politiet), og vi får hente det ut selv så vi slipper forsinkelse i postgangen. Så det kan se ut til at det ordner seg, puh...

Men, vi er ikke ferdig med spenningen ennå, mannen og sønnen skal til London i slutten av juni og da MÅ de ha pass, har time den 16 mai, og så håper de at de er like greie med pass som med ID kort...


#65

Tjorven sa for siden:

8-10 ukers leveringstid?????

Snuppa har time den 24. mai og vi skal reise den 6. juli. Normalt sett er jo dette god margin, men med slike leveringstider så holder det på ingen måte. Er det mulig å få nødpass?

Hun (17 år) skal fly hjem alene og jeg er veldig redd for at hun skal nektes adgang på flyet når hun står der helt alene.#67

Bluen sa for siden:

Kjipt. Det er helt utrolig at ventetiden har blitt lang - på toppen av at man ofte har måttet vente i flere måneder på å få en timeavtale. Det har i alle fall vi gjort. Har time 26. mai, og da er det høyst usikkert om passet til minsten når fram til Gothia Cup 17. juli. :gal: Turneringen krever at spillerne legitimerer seg med pass. Vi krysser fingrene for at utgått pass og forhåpentligvis ID-kort holder for I.s del. Det er jo ikke som om noen ville tro han var overårig, akkurat.

Når de i tillegg greier å sende passene til feil adresse, blir det jo parodisk. Mange hundre er rammet av dette, deriblant kompisen til vår sønn. De kjørte helt til Kongsvinger for å få bestilt pass, og så havnet passet i Sandnes uten at de fikk noen beskjed om det. :gal: Nå må de kjøre til Kongsvinger en gang til for å hente passet, da det ikke kan sendes i posten på nytt. :knegg:


#68

Millen sa for siden:

Jeg bare skjønner ikke hvordan de klarer å sende de feil.

Mye av årsaken til at det tar så lang tid er jo både pga pandemi og krig så tror nok ikke passleverandører gjør det for å være vrien lizzom.


#69

Bluen sa for siden:

Nei, der er det ingen som har sagt - men jeg synes likevel det er ganske surrealistisk.


#70

Charlie sa for siden:

Forstår nå at man må velge mellom id-kort og pass?

"Vi innfører en midlertidig begrensning på at hver person kun kan søke om enten pass eller nasjonalt ID-kort. Dette gjelder for alle som har bestilt time og foreløpig frem til 1.juli."

Da lønner det seg vel med id-kort om man skal reise i Europa i sommer for de fleste, vil jeg tro. Man kan evt. ha med det gamle, utgåtte passet ved siden av?

Fant ut at barnet heldigvis har gyldig pass til hen er hjemme fra turen i sommer, så da tror jeg vi går for pass når vi bestiller. Vil gjerne ha begge deler på sikt, men det er en aktuell reise til vinteren utenfor Europa som slår ut. Ellers ville vi gått for idkort, nå.


#71

zinatara sa for siden:

Kun dersom man skal reise innenfor Schengen. Ikke alle europeiske land er med.


#72

IzziCreo sa for siden:

Vi var på Grønland politistasjon i går for pass og ID kort. Vi skal også reise 6.juli, og Poden rekker akkurat å få passet mente hun (7 ukers leveringstid). Han har heldigvis nasjonalt ID kort som han kan bruke hvis det ikke skulle ankomme. Jeg skulle ha nytt ID kort, og det var det kort tid på. Mener hun sa 10 dg, men lurer på om jeg husker feil, og at det var 2-3 uker.

Skal dere utenfor Europa? ID kort holder hvis dere skal holde dere i Europa.


#73

Tjorven sa for siden:

Vi skal til Italia og kanskje Storbritannia (sistnevnte i midten av august).

Hun har ikke ID-kort.


#74

Divine sa for siden:

Yngstemann har passtime 25. mai. Pga. den lange leveringstiden valgte vi å ta så sen ferie som mulig i år. Vi har tenkt oss til England, men tør ikke bestille fly før han har passet i hende. Vi kan bestille hoteller som har avbestillingsdeal, men det er det hele. Så hele ferien er veldig up in the air pga. dette.


#75

Bluen sa for siden:

Nå sier de 3-5 uker for ID-kortet også. :gal:


#76

IzziCreo sa for siden:

Da kommer de muligens til å anbefale ID kort. De var ganske drillet i hvordan de spurte om ferieplaner og behov, så de rådgir godt.


#77

Divine sa for siden:

Men vil ID-kort funke i Storbritannia?

#81

Tjorven sa for siden:

Dette er jo helt håpløst. Det er jo ikke sånn at vi har ventet i det lengste med å bestille time heller. Det har vært kul umulig å få time, lenge.#83

Elisabet sa for siden:

Du vil ikke rekke å få pass innen den tid. Sjekk timer hele tiden og plutselig dukker det opp en avbestilt eller at de legger ut noen kveldstimer. Men en må stadig sjekke så dukker det plutselig opp en du kan bestille tidligere.


#84

star sa for siden:

Føler meg nesten frekk som beholder timene våre etter dagens sms fra politiet.
Vi har ikke akkurat prekært behov, men orker ikke reise rundt med passet som ID.


#85

Karamell sa for siden:

Jeg skal bestille ID-korttime til 17-åringen over sommeren. Det er sikkert lurt å ha for en som ikke har sertifikat å legitimere seg med.


#86

Wix sa for siden:

Men hvis pass/id kort ikke er kommet i tide så kan en vel få nødpass da? Stress men…


#87

Apple sa for siden:

Dette er jo helt spinnvilt. Jeg har prøvd å få pass til min eldste siden februar. Var derfor veldig nøye med å møte i god tid for to uker siden, bare for å oppdage at jeg hadde glemt å få med tillatelse fra far. :dåne: Spurte pent om å få det sendt i taxi, ville ta 10 minutter, men det kunne de ikke gi meg. Ble ganske sur for det. Ventet nesten 3 måneder på det. Tror jeg var så oppsatt på den tiden at jeg glemte alt annet.

Fikk kastet oss i bilen og kjørt til en annen by 1,5 time unna to dager senere.

Men om de ikke kan levere innen 10 uker for så å sende feil er jo alt kjørt. Og jeg startet som sagt planlegging i feb med avreise 20. juli.

Kan ikke fatte at de ikke kan få en ordning med at pass forlenges?


#88

Blånn sa for siden:

Det jeg ikke helt skjønner er at de ikke har forutsett at mange trenger p fornye passene sine og opprettholdt leveransene i perioden med mindre reising. Og problemene er jo i hele Europa.


#89

Avatar sa for siden:

Jeg lurer på hvordan det vil være å få nødpass. Noen som vet? Vi reiser på ferie 17 juni og hadde time til pass i slutten av april. Det vil være heeelt jævlig om en av 13 må være hjemme pga dette. Vi skal reise på første og eneste ferie med alle våre 7 barn med partnere.


#90

Millen sa for siden:

Forrige uke fikk ungen passet sitt i posten. Jeg hentet mitt idag * fikk mld igår), personen bak skranken spurte hvor lenge jeg har ventet, siden 11. april...


#91

zinatara sa for siden:

Jeg vil tro at det burde gå bra å få passene innen det. Leveringstiden nå må jo være for de som bestiller nå og ikke de som allerede er i kø og som er bestilt for ganske lenge siden. Jeg så jo her inne at de som bestilte tidligere i april allerede har fått, så da vil jeg tro at når man har bestilt i slutten av april, så begynner man å rykke nokså langt frem i køen.


#92

liefje sa for siden:

Jeg regner med at du får dem i tide, men leste faktisk at man ikke burde satse på nødpass og at de kom til å innføre restriksjoner også på dem, altså bare at de som var i nød skulle få dem og at en ferietur ikke er nød. Skal se om jeg finner lenke
#95

zinatara sa for siden:

Nå er det nesten en måned siden jeg bestilte pass og to måneder til vi drar, så jeg har bestilt billetter. Men flybilletene kan endres dato på og hotellet kan avbestilles uten å tape noe. Så dersom det går helt skeis og vi ikke får dem, så får det bli høstferie i stedet.


#96

Tjorven sa for siden:

Vi har virkelig fulgt med og flyttet timen fremover flere ganger. Jeg blir provosert når de NÅ sier at vi ikke skal bestille billetter. Det gjorde vi for mange måneder siden da dette ikke var noen kjent problemstilling.

Nå har snuppa time på tirsdag. Egentlig er timen til både id-kort og pass. Blir vi tvunget til å velge, så går vi for ID-kort, for det skal være nok innen Schengen (og så får hun heller bli hjemme fra Londonturen - den skulle uansett bare vare noen dager).


#97

IzziCreo sa for siden:

Jeg kan melde om at jeg i dag fikk sms om at ID-kortet ble postlagt, 7 dager etter jeg hadde time. Så det var kjappere enn forventet og hva de opplyser om (2-3 uker).


#98

Nextlife sa for siden:

Gladsak fra Bodø; Passtime forrige mandag, og forespeilet 6 ukers leveringstid. Skikkelig nerverpirrende siden vedkommende (2 barn) skulle på sin USA-reise 5 uker etterpå.
3 dager etter passtime kom beskjed om at passene kunne hentes på politistasjonen, det var veldig overraskende.


#99

Avatar sa for siden:

Vi bestilte også ferie lenge før denne krisen var aktuell, så akkurat det får vi ikke gjort så mye med. Dilemmaet for vår del er hva vi gjør om hennes pass ikke kommer i tide og hun ikke får nødpass. Jeg vet ikke hvordan jeg vil håndtere det. Skal bare hun bli hjemme mens vi andre 12 drar?


#100

millact sa for siden:

Den økte tiden nå skyldes særlig mangel på råvarer til selve passet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.