Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Voksenopplæring - trafikkregler med sykkel

#1

him sa for siden:

Er gjort en kjempejobb i Trondheim for at det skal være lettere å sykle og det er lagt opp masse veier med egne sykkelfelt, men jeg er usikker på trafikkreglene...

Noen steder er det egne skilt for sykkel (typisk er det at bilene har vikeplikt for kryssende sykkelfelt), men hvor det ikke er egne skilt hva gjelder da?

Kjørte inn i ei gate hvor det er enveiskjøring og den er merket med vikeplikt (for meg). Jeg ser da mot høyre hvor bilene kan komme fra, samtidig kommer det en på el-sykkel fra venstre som jeg ser, men alt for sent. Det gikk heldigvis bra! Men til senere hadde det vært greit å vite litt om skilting. Noen som er flinke her?


#2

Blånn sa for siden:

Da gjelder de samme reglene som for bil, men du kan aldri stole på at andre trafikanter følger reglene. Er min erfaring. Enten det er biler, syklister eller fotgjengere.


#3

nokon sa for siden:

Samme regler som bil ja. Viss det ikkje er spesifisert, er det ikkje lov å sykle mot enveiskjøring, for eksempel. I Oslo har dei ofte satt opp «gjelder ikke sykkel» under enveiskjøringsskilta. Men eg er alltid litt ekstra forsiktig i sånne gater, og tar høgde for at ikkje alle bilistar ser meg dersom eg sykler mot kjøreretning.

Ein annan ting eg synes er skummelt, er at biler som skal ut i forkjørsvei sjeldan tar hensyn til syklister. Har vore i fleire skumle situasjoner på grunn av dette.


#4

Polyanna sa for siden:

Det er noen litt tricky regler når det er egne sykkelfelt. Jeg ble veldig overrasket over at når man sykler i sykkelfelt og skal krysse en vei, og en bil som kjører samme vei som deg skal inn i den veien, så er det du som syklist som har vikeplikt.

www.gjensidige.no/godtforberedt/content/hvem-har-vikeplikt


#5

venla sa for siden:

Det meste er likt regler som mår du kjører bil. Syklistforeninga har en grei oversikt her:
syklistforeningen.no/wp-content/uploads/Trafikkregler-for-syklister.pdf

Jeg sykler selv i Trondheim, og tenker at så lenge du er oppmerksom (særlig i lyskryss), bruker hender til å vise at du skal svinge av og ikke kjører i motsatt retning i sykkelfeltene. Så får det fint.

Det er ikke like lett å følge med på stengte sykkel- og gangveier. Men på FB-gruppa På sykkel i Trondheim er de flinke til å legge ut slik info.


#6

GinaK sa for siden:

Det er mye å følge med på, ihvertfall i bystrøk.
Hva med når man står i lyskryss, skal svinge til høyre. Det er sykkelfelt på innsiden og når det blir grønt så er det plutselig en syklist i full fart som skal rett over krysset. :eek:
Mye å passe på... hva slags ansvar har egentlig syklisten. Påkjørsrett gjelder vel også for syklister? Uansett rettigheter så er det syklisten som blir mest skadet. Skjønner ikke at de tør å være så PÅ.


#7

Polyanna sa for siden:

Det er det eksemplet i Gjensidige-lenken, GinaK. Men det er uansett regelen om aktsomhet i trafikken som veier tyngst. Og det er mange som synder, på både to og fire hjul.


#8

Sweetie sa for siden:

Dette gjelder vel hvis du sykler på gangvei/sykkelvei, ikke hvis du sykler i merket sykkelfelt:

«Sykling i sykkelfelt

Dersom du sykler i et sykkelfelt, dvs. kjørefelt for syklister skilt fra veibanen med hvit stripe, kan du bare sykle på høyre side av veien. I sykkelfelt gjelder samme regler som i veien ellers, med hensyn til fartsgrense og vikeplikt.

Når du befinner deg i et sykkelfelt og skal rett frem i et kryss har andre kjørende som vil svinge og krysse din kurs, vikeplikt for deg.»

www.tryggtrafikk.no/trygg-og-sikker-sykling/de-viktigste-sykkelreglene/


#9

Blånn sa for siden:

Gjelder ikke dette for gang- og sykkelvei og ikke der hvor sykkelfelt er en del av veibanen?


#10

Blånn sa for siden:

Der vil bilen, som krysser sykkelfeltet ha vikeplikt. Men jeg stoler aldri på at bilen vet det og kjører/sykler defensivt. Mange av dødsulykkene med sykkel/lastebil skjer på grunn av at lastebiøsjåføren ikke ser syklisten i blindsonen. Da hjelper det ikke at syklisten har retten på sin side. Som bilist er dette veldig utfordrende, synes jeg.


#11

Polyanna sa for siden:

Det er veldig forvirrende! :svimmel:


#12

Elise sa for siden:

Det er vel egentlig logisk. Når du er på gang/sykkelsti, så er du fotgjenger på hjul, og må passe deg for bilene, eller gå av sykkelen når du skal krysse vei. Når du kjører på sykkelfelt i vei, er du kjøretøy og ligger i et eget felt, og kjøretøy som skal krysse ditt felt har vikeplikt.


#13

GinaK sa for siden:

Takk for utfyllende forklaring. skjønte forskjellen på det jeg lurte på. :)


#14

him sa for siden:

Takk for svar alle sammen! Når jeg selv er syklist så er det "no problem" (jeg kjører ekstremt forsiktig, og holder meg veldig langt unna veibanen hvis jeg kan), men som bilist synes jeg det er kjempeutfordrende at det dukker opp sykkelbaner i vei.

Ja, enig i det, men det som jeg har problemer med er at de ofte har to skiltinger - en for bil og en for sykkel. Blir litt mye å forholde meg til, innomellom :gal:

#15

Stompa sa for siden:

Jeg er jevnt over en meget defensiv bilist og syklist, og gjør det enkelt: Når jeg sykler, oppfører jeg meg som om alle bilistene jeg møter på er idioter. Når jeg kjører, oppfører jeg meg som om alle syklistene jeg møter på er idioter. :knegg:


#16

Pøblis sa for siden:

Jepp, det er den beste måten å gjøre det på. :ja: :nemlig:



#18

Blånn sa for siden:

Dette. Pluss at alle andre syklister er potensielt idioter også når jeg sykler. Nare jeg som oppfører meg pent. :knegg:


#19

Sweetie sa for siden:

Hehe. Kjent problemstilling. Hvorfor tror så mange syklister at det er greit å sykle på rødt? Og presse seg forbi meg som venter pent med sykkelen min i lyskryss?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.