Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dagens russefeiring og ekskludering

#1

Kahlan sa for siden:

Det har vært mye fokus på russefeiring, russebuss, svartelistet og planlegging helt fra ungdomsskolen.
Jeg leser debattinnlegg og nyhetssaker som gjør meg både sjokkert og sint. Så klart skal ungdommene få feire at de er ferdig 13 års skolegang, men har det ikke gått for langt når ungdommen må begynne å planlegge og underskrive kontrakter mange år i forveien?
Eller fra www.vg.no/nyheter/meninger/i/OrOlpE/hvor-mye-skal-noen-russ-faa-lov-aa-feire-paa-andres-bekostning

Flere som følger med og som er bekymret for egne barns russetid?


#2

millact sa for siden:

Min går vg1, men på en skole som ikke betraktes som populær. Det har ikke vært snakket om russegrupper el.der. Her i byen er det ikke busser, de fleste har ikke bil heller. For hennes del trenger jeg neppe bekymre meg; hun er fornuftig og kommer neppe til å feste mye i russetiden.

Men, jeg synes ikke noe om russefeiringen slik den har utviklet seg. I min tid var alle sammen; det var hyggelig. Det var fokus på å være sammen, vi hadde dress, en genser og lue.


#3

Karamell sa for siden:

Har en som er ferdig med den tiden og pga lærlingløp og korona hadde en ganske kjedelig russetid med lite venner, bare drittvær og ingen steder å være annet enn å hoppe til og fra andres russekamper. Triste saker.

Den andre går vg1 og jeg håper det blir en fin gruppe der. Han er ikke så veldig sosial, men er alltid med når det er kino eller en tur til byen for en burger. Det er fremdeles med gjengen fra ungdomsskolen da. Klassen hans har 8 gutter og 22 jenter.


#4

meisje sa for siden:

Jeg tror ikke alltid det som skrives i avisene er representativt nødvendigvis. Vår russ er med i conseptgruppe, og den er åpen for alle som har lyst. De siste ble med etter jul. Når de dannet gruppen på slutten av 2 vgs valgte de å lage flere grupper for å holde seg under 10 medlemmer pga korona. Nå har de slått seg sammen.

Vår sønn var i kongeparken i helgen, og en av guttene som de hadde med på overnatting er ikke med i conseptgruppen, men han er velkommen til å være med til landstreffet likevel.


#5

Noba sa for siden:

Min erfaring er at det er særdeles representativt. Jeg har ikke helt ord for hvor opprørt og sint jeg er over å se på hva dette opplegget gjør med en sårbar og forsiktig attenåring som ikke er inkludert.

#6

Ellisiv sa for siden:

Jeg tror dessverre det er ganske så representativt. I alle fall i de større byene.

Russegrupper er en uting syns jeg. Det er ekskluderende og ufint, og jeg lurer på hvor søren ungdommen har det fra, etter å ha vokst opp med klassebursdager og vennegrupper i fleng. :nedfor: Eller kanskje jeg ikke skulle lure - Det er jo utstemmingsprogrammer på tv hver eneste dag.

Jeg ser at mange, meg selv inkludert, har pekt på skolene for å gjøre noe. Og det må de. Dette er ungdommens arbeidssted - Jeg syns jeg ser at lignende ekskluderende oppførsel hadde blitt tillatt på en ordinær arbeidsplass. Men skolene kan ikke gjøre dette alene. Jeg skulle ønske det fantes en quick fix og enkel løsning, men tror flere ting må gjøres fra flere hold.

Dette er vanskelig. Yngstejenta har strevd med å finne sin plass sosialt på vgs. Jeg tror jeg ble like glad som henne da det ordna seg med russegruppe her i vinter. Hun er med en gruppe jenter fra ulike skoler - Ingen buss. Og det selv om jeg syns disse gruppene er noe hekkans dritt. Hyklermamma!


#7

Tjorven sa for siden:

Dette varierer nok fra skole til skole.

Snuppa går i 1. klasse og hun forteller at dette ikke er noe noen har tenkt på enda. På skolen hennes har de ikke busser. Og i parkene er det ikke så vanskelig å få plass til en til. Hun har ganske stor vennekrets og jeg tror hun hadde fått det med seg hvis det skjedde noe. Hun går på en av de sentrumsskolene som i avisa har blitt omtalt for at et flertall av elevene tar en viss avstand fra kommersialiseringen av russefeiringen. Det er jo lov å håpe at det sprer seg.

Snuppa gleder seg veldig til å være russ, men slik hun beskriver det blir jeg ikke altfor skremt.


#8

zinatara sa for siden:

Jeg tenker at dette vel bare er symptomer på det som gjerne skjer i ungdomsgruppen uansett. Det er mange ungdommer som føler seg utenfor og ensomme også utenom russetiden og uten at det er russebusser involvert. Og ingen har spesielt lyst til å ta tak i det. Skolen mener at de er store nok til å ordne det sosiale selv, foreldre klarer ikke kontrollere det lenger og ungdommene blir overlatt til seg selv til å finne ut av ting midt oppi en tid som nok er utfordrende for de fleste.

Helt ærlig tror jeg dette kommer til å fortsette helt til alle gruppene samarbeider om å endre det. Og kanskje er det litt lovende at det er trend på tiktok å lage russeklær og utstyr billig selv. Det viser jo at det finnes motvekt til å bruke titusenvis av kroner på russetiden. Men jeg tror at så lenge foreldre hjelper til med finansiering, skolen tilrettelegger for russetid rett før eksamen og det gir sosial status å ha buss og klær med design som viser at du tilhører de kule, så kommer det til å fortsette.

Og så er jo ikke dette ensidig positivt for de som faktisk får bli med i de rette gruppene heller. Det er nok mange som føler seg presset til å bruke mer penger enn de egentlig vil og til å delta i utestenging av frykt for selv å bli utestengt. Jeg lurer på hvor mange som sitter og teller kroner på en studenthybel et halvt år etterpå og tenker at det kunne vært fint å ha litt av de pengene nå?


#9

meisje sa for siden:

Men jeg opplever at nettopp pengepresset har en tydelig nedadgående trend de siste årene. Ingen russ jeg kjenner til får penger av foreldrene til dette. Alle som er på buss har hatt deltidsjobb i 2-3 år allerede. Og det er jo klart færre busser fra år til år. Trenden nå er conseptgrupper som er billigere og ikke har noen antallsbegrensning.

Utestengelse er selvfølgelig helt grusomt for de som opplever det, og jeg tror nok at flere kan være uten tilknytning til skolemiljøet nå pga covid restriksjonene. Det har ikke vært lett å bli kjent med medelever de siste par årene, og det hindrer helt klart inkludering.


#10

Trulte sa for siden:

Dette her helt hinsides her. Dessuten så går det utover også 2.vgs også som betaler for å rulle med russen. Og til og med 1 vgs. Så om man er lett påvirkelig så fester de i tre år, og ødelegger mye skole. Det er dessverre tilfelle for mi jente. Hun er inkludert, men ødelegger mye fremtid. Og består antageligvis ikke 2 vgs.
Så her bør samfunnet rett og slett gå inn. Dette er skadelig for veldig mange.


#11

apan sa for siden:

Jeg tror dessverre også det er ganske representativt for mange skoler. Jeg vet om et sted hvor det bare kan være 1 buss per trinn (noe annet er ikke kult liksom) og de som ikke ble med kan bare glemme fest og moro med noen av de inkluderte de tre årene.
Jeg vet også at bussene setter standard for hvem som bes på fest helt fra Vg1, så det er klart det er hårreisende at du ikke er bedt bort nyttårsaften på vg1 fordi du ikke er på buss.

Jeg vet ikke om konseptgrupper er mye mer inkluderende, ikke nødvendigvis. Men det er i alle fall mindre kostnadskrevende så man trenger ikke jobbe med dem i årevis og det er mulig å være litt mer dynamisk. Uten at det alltid skjer.

Storebror er med i en guttegjeng der de ikke har planer om buss. Det er jeg glad for, siden han da likevel er i en gjeng. Men om gjengen hans hadde hatt buss, hadde jeg jo ønsket han var med for ellers hadde han neppe vært i gjengen mer.
Han går på en skole med mange busser og de fleste har etablert seg helt fra skolestart på vg1, dog med noe inn og ut.


#12

løve70 sa for siden:

:nemlig:
Alt tyder på at det er veldig representativt her i området ihvertfall. Pluss på med god tilgang på narkotika. Når det er sagt er det en del som ikke har dyre busser, men gamle, slitne van'er. Det blir jo helt klart en helt annen kostnad i det minste.


#13

Hyacinth sa for siden:

Jeg er kjempebekymret. Har en som er russ neste år. Han har et aktivt liv på fritiden, men ikke sammen med noen fra skolen. Aldri på fester, aldri noe annet heller, forsåvidt. Han snakker stort sett positivt om skolen og sier også at det er få som driver med russegrupper og at det er svært lite fokus på det.

Jeg tror han prøver å snakke meg rundt. Han er smart nok til det. Han vet utmerket godt at jeg ville blitt bekymret. Jeg tror ikke det han sier stemmer, og jeg er redd han sier dette for å lure meg (og selv seg?) til å tro dette fordi han ikke er inkludert. Jeg vet ikke, men det plager meg. Han går på en populær skole i byen, og jeg har ingen grunn til å tro at det som står i avisene ikke stemmer.


#14

Niobe sa for siden:

Nå er det to år til det er aktuelt her, og vi har nok en jeg ikke er sikker på om har interesse av russetiden i det hele tatt. Men i følge ham er stemningen avslappet på by-skolen han går på. Det kan skyldes at han er så avslappet selv at han aldri hadde fått med seg noe annet, eller at bor for langt unna til å bry seg.


#15

Sol sa for siden:

Ja. Jeg har barn i vg2 og ser hvordan man kan bli sittende hjemme hver eneste helg fordi man ikke hører til en russegruppe. Russetiden i seg selv er en ting, men for mange så preger det hele tiden på videregående. Noen "mister" vennegruppen fra ungdomsskolen fordi man ikke er med/får være med/vil være med i russegruppa, buss eller ikke buss.


#16

Lavender sa for siden:

Jeg er dritbekymret, har sosialt aktiv jente som drømmer mer om russetid enn framtid. Frykter at det går på helsen løs og karakterene. Helgens lesning i VG om dyre leasingbusser som havarerer første dag, og det med svindelkontrakter. Og falske giftige drikkevarer i svartmarkedet. Så mange som vil de unge vondt i tillegg til at de selv virker helt hinsides forbi moral, regler og lover. Joda, de skal ha det gøy og være irriterende, men så umoralske. Og at 1:10 sier de har tatt kokain eller MDMA. Jeg har lyst til å flytte fra et område med den mest beryktede festrussen, men aner ikke til hvor det skulle blitt. Jeg er allerede forbannet fordi 15/16 åringer får være hjemme alene i helgene, det konsumeres alkohol og noen i samme alder får med seg alkohol hjemmefra. Jeg gruer meg til 17. Mai.


#17

My sa for siden:

Litt samme situasjon her, hvor det også er to år til. Snakket litt om det for en liten stund siden, for det skrives jo så mye og jeg blir litt bekymret. Det var jo ingen bombe at min datter ikke er superopptatt av russetid, og hadde det vist seg at hun var i full gang med planleggingen allerede nå hadde det vært tidenes karakterbrist. :knegg: Men prøvde å høre litt om hvordan det var generelt, i klassen og på skolen. Hun er også der at hun trolig ikke ville fått det med seg om det foregikk russegruppeinndeling rett foran nesa på henne, men i følge henne er det ikke noe særlig fokus på det i hennes klasse, og så vidt hun visste var det ingen der som hadde begynt å etablere russegrupper. Muligens i noen av de andre klassene på første trinn, men i alle fall ikke noe som preger min datters hverdag så langt.

Slik hun er anlagt så er jeg jo litt urolig for at hun skal komme til seg selv og plutselig finne ut at det er lurt å være med på en russegruppe alt for sent, når alle andre er etablert. Men hun har i alle fall noen gode venner som trolig har samme forhold til dette som henne, slik at hvis de fortsetter å gå sammen så blir det neppe noe stort problem. På skolen hun går på virker det som om det er rom for veldig mye forskjellig, det er et fargerikt og mangfoldig miljø. Og russebusser/rulling driver de ikke med her. Men vanlig med russecamp i skogen.


#18

skyfri sa for siden:

Det som har kommet fram i media de siste ukene om ganske så vanlig russefeiring er altså helt grusom. På så mange måter. Rusbruk, utestenging, prøvefester der man må bevise at man er kul nok, busser som sørger for å holde en plass ledig slik at de har en liten gjeng rundt seg som gjør ALT for å få den siste plassen. Ungdommer som mister bussplassen to uker før russetiden starter, og dermed ikke har noe russetid i det hele tatt.
Og de utrolig sterke russeselskapene som nok er en av de største driverene for at det har blitt som det har blitt.

Jeg tenker at nå må det skje noe, politikerne må komme på banen og regulere dette. Ungdommer over det ganske land kan ikke sitte i årevis på videregående og ikke høre til, og så til de grader få gnidd det inn. Vi kan ikke sitte og se på at ungdommen fester bort skolegangen sin.

Anbefaler å lese innleggene til Martin Farstad Jenssen, som er lektor ved Lillehammer videregående.

www.nrk.no/ytring/frykten-for-utenforskapet-1.15944005
www.dagsavisen.no/debatt/2022/05/06/tradisjoner-er-ikke-hellige/

Og forslagene fra ombudet for barn og unge i Viken.
www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/G390G4/slik-kan-russefeiringen-endres

Og denne
www.vg.no/nyheter/meninger/i/OrOlpE/hvor-mye-skal-noen-russ-faa-lov-aa-feire-paa-andres-bekostning

I tillegg synes jeg artiklene VG har publisert, om busselskapene og kontraktene som russen må signere på, er verdt å få med seg.

Jeg er så utrolig glad for at sønnen vår skal på en videregående bort fra lokalmiljøet og kniving om å være kul nok til buss, og med et omfattende opplegg på fritiden som gjør at det å bruke tid og penger på russefeiring i årevis, vil være helt uaktuelt.


#19

Ellisiv sa for siden:

True story:

I helgen traff jeg tilfeldig en dame jeg ikke kjenner, vi har barn som gikk på samme ungdomsskole samtidig, og nå går de på samme VGS. Ungdommene kjenner ikke hverandre utover t de vet hvem hverandre er. Denne damen har en relativt profilert jobb innen psykisk helse. (Ja jeg syns faktisk det er litt relevant her)

Første spørsmål fra damen, etter at vi hadde fått bragt på det rene at det var på foreldremøter på ungdomsskolen vi hadde hverandre fra, var om mitt barn er i russegruppe og har buss. Jeg svarte på det, så kom det en tirade om at hennes barn er på buss, og hen er sååå populær, og veldig inkludert. Og det var altså denne damen tydelig stolt over.

Når foreldre er her, da er det søren meg ikke lett altså. Håper og tror at dette ikke er gjengs, men når det er sagt, så er det ikke første gangen jeg har sett denne holdningen.


#20

Blånn sa for siden:

Jeg har russ i år, på en skole uten russebusser. Jeg har prøvd å spørre om alle som vil får være med, og det virker sånn. De har vært på skolen og malt på dressene sine og griller i ulike parker (St. Hanshaugen for det meste). Ellers har vennegruppene gjennom vgs vært basert på felles interesser so teater, fantasy-klubb, kor med mer. Jeg har ingen illusjoner om at det ikke finnes skolemiljøsaker, men ikke av det kaliberet som kommer frem i media. Førsteklassingen på samme skole har heller ikke snakket om russetiden på måter som gjør at jeg tenker den er ekskluderende.


#21

veobra sa for siden:

Vi har hele spekteret er mitt inntrykk. Og det er vanskeligere og råere å nå helt opp der det er gjenger som bestemmer seg for å kjøre på. Men også mange som har en strålende russetid som ikke tar helt av.

Jeg snakket med en som har en i vg1. Der skulle foreldrene på møte for å skrive under kontrakt for buss. (Jeg er litt usikker på om foreldrene skulle skrive under, men de skull ei alle fall på møte) Forelderen ønsket det ikke, men kjente at det ikke var så mye valg hvis ungdommen skulle være en del av vennegjengen.


#22

millact sa for siden:

Ut fra din beskrivelse er min datter ganske lik. Jeg spurte en venninne av henne forleden da hun var på besøk om de hadde snakket om russetid. Hun så ut som hun var falt ned fra månen. Det var tydelig at min datter snakker sant og at russetid ikke er noe de har snakket om enda. Jeg er ikke overrasket all den tid hun går på skolen hvor bare de ukule går og ikke de som er populære (sånn generelt, det er slik de på andre siden av byen ser på dem) og det er helt OK. Om hun finner seg en gruppe eller ikke aner jeg ikke, men jeg ser for meg at hun finner sammen med noen av de andre i klassen og henger med dem, men at de også lar de som ønsker det bli med. Russetiden er (foreløpig) ikke viktig for henne, det er ikke noe hun tenker på og hun er for smart til å la den ødelegge fremtidsplanene sine. Ingen i hennes vennegjeng drikker enda heller, men det kan det jo bli en endring på, men noe voldsomt festing blir det neppe.


#23

polarjenta sa for siden:

Skolen her er ganske liten, så jeg tror de som vil får henge med på det som skjer. Den er faktisk så liten av 1.klassinger var med på russerevyen for å få det til å gå rundt. Jeg er ikke sikker på at min sønn om 2 år kommer til å være den mest aktive russen.


#24

Toffskij sa for siden:

Samme inntrykk her. Min unge er nokså sær og ikke voldsomt sosial, men det ser ut til å funke fint for henne å være russ akkurat så mye/lite hun vil uten at det har noen sosiale kostnader. Veldig glad for det!


#25

apan sa for siden:

Du og Blånn snakker jo om samme skole. Dessverre er denne og et par sentrumsskoler til i særstilling i Oslo. I tillegg kan jeg reklamere med at de minst populære skolene har null russeproblematikk :D .


#26

Toffskij sa for siden:

Vet jo det – kunne sagt det eksplisitt!


#27

Charlie sa for siden:

Tenker det er "mer av det samme" og (bare) en forsterkning av eventuelle greier som eksisterer på skolen, enten miljøet er slik eller sånn. Er status og gruppetilhørighet viktig eller ikke.

Så er min erfaring fra egen oppvekst og det jeg ser at de man legger merke til og vil være med ofte er en begrenset gjeng som er veldig synlige, og at det ofte ER muligheter for å være sammen med andre, men at det er noen som ikke er så "synlige" (og kanskje mer som seg selv?) En litt sånn "spotlight-effekt". De du legger merke til er dem det skinner på, det er de noen lengter etter å være med, å få være der, og de som er i spotlighten anerkjenner noen ganger ikke en som står i "skyggen" i slike miljøer. Queen bees og wannabees (som er en bra bok som handler nettopp om de rollene i ungdomstida).

Det er når man lengter etter den aksepten at man er sårbar for å tre over egne grenser.

De tingene eksisterer med eller uten russebuss.

Så er en del ganger også foreldrene "drivere" i dette, ut fra hva de har aksept for og blir med på og støtter. Ja, russetid er så viktig, ja du får lov til å drikke så du ikke er utenfor, for det er så viktig å være innenfor, og alle de signalene.

Jeg tror ikke det er helt tilfeldig at mitt barn ikke er på buss. Dette har jeg snakket om siden barnet gikk på barneskolen. At det er bortkastede penger, at det er bedre å legge dem i framtia si og at man kan ha det gøy med venner uten at det koster masse penger. Vi har heller ikke søkt verdier i gruppetilhørighet knyttet på jakker og visse aktiviteter osv. Alle de tingene spiller litt sammen. Noen garanti har man aldri, altså. Vet det. For oss har det vært noe med å også søke til dem som vil være sammen med oss.


#28

millact sa for siden:

Samme som her, det. Min går altså på en slik skole; helt topp.


#29

amo sa for siden:

Uff, er på min tredje russ neste år. De to eldste har hatt en flott russetid uten buss, men har vært på LS. Lokal grei liten skole.
Lillesøs er russ neste år. Helt annen type, valgt inn i russestyret allerede, men skal ikke på buss. Vi snakker om at det er et stort ansvar å være med i styret, og har veldig fokus på at alle skal inkluderest. Vi får håpe hun har god ballast med seg hjemmenfra og håndterer det på en god måte.


#30

007 sa for siden:

Yngste her er russ i år, så vi er heldigvis snart ferdig med elendigheten. Hun er medlem av russegruppe, den er på tvers av klasser og skoler. Mye stæsj med gensere, logo, pannebånd og jakke, men ingen buss. Men likevel: Veldig tydelig at hun er medlem av en gjeng, gruppa ble etablert i fjor en gang.

Jenta vår er nok en poppis, hun er empatisk og inkluderende, men jeg må ærlig talt si at jeg tror ikke hun har ofret de som ikke er i en gruppe så mange tanker. Jeg tror tankegangen er at "De kan jo bare lage sin egen gruppe, liksom? :vetikke:"

Som mor ble jeg flau da jeg så Debatten. Jeg har ikke engasjert meg i russeopplegget til yngste, og aldri snakket med henne om hvor ensomt det kan føler å være utenfor. Og det er helt rart at jeg ikke har gjort, for mellomste var en som sleit sosialt før hun heldigvis fant sin gjeng til slutt. Og jeg var dritredd for henne sånn sosialt sett, så jeg burde ha tenkt lenger enn jeg har gjort.


#31

Neket sa for siden:

Jeg har en som har har valgt bort hele russefeiringa, hun er ikke så festete av seg i utgangspunktet, og de fleste av vennene hennes var russ i fjor. Hun mener hele greia er bortkastet tid og penger, men hun har blitt invitert på noen russegreier (men takket nei), så det er heldigvis plass til alle virker det som (hvertfall på noen ting) selvom det er noen satsebusser.

Jeg gikk på skole med opptil flere busser, hadde ikke buss selv, men vi fikk jo alltid sitte på hjem fra Tryvann selvom vi ikke var av de peneste ( :knegg: ) så noe har definitivt endret seg. Jeg har inntrykk av at det er mye mer fokus på inkludering (i media, på skolen, osv) nå enn når jeg var ung, men at det likevel er mer ekskludering blant ungdommen - det syns jeg er rart, og det gjør kanskje at det er enda vanskeligere å gjøre noe med?


#32

Magica sa for siden:

Min sønn er på buss og de vant årets russebuss på landstreffet i Stavanger i helgen! Her er det flere busser, med mange deltakere, tror de er 25 på sønnen min sin buss. De har også inkludert noen flere nye, gjennom planlegginga, og de har jobbet hardt/mye for å ha råd til alt stæsjet og bussen og sjåføren osv. Her har de flydd på slippfester til hverandre og de er masse ungdommer sammen, så det er positivt tenker jeg. Jeg har ikke noe innrykk av at det er bevisst ekskludering her. Det er likevel bra med fokus på det, slik at ungdommene blir bevisst.

Men jeg tenker jo som i min tid, jeg var aldri blant de kuleste, men vi var mange, og vi dannet får egen russegruppe. Det er selvsagt synd på alle som ramler utenfor, men det har jo alltid vært det.


#33

skyfri sa for siden:

Dette er altså blant de verste unnskyldningene, forklaringene eller hva man nå skal kalle det, jeg hører om russefeiring. Jeg mener dagens russefeiring slik den har utviklet seg med bussgrupper og andre grupper bidrar til å forsterke utenforskap noe voldsomt. Og det et ikke snakk om de tre, fire ukene feiringen varer. For mange og i de verste tilfrellene er det altså snakk om hele videregående, alle tre årene.
Jeg ønsker og håper på en kraftig endring av dagens russefeiring. Forbud mot russebuss (buss med lydanlegg over x dB) og flytting av russetiden tll å starte 17. mai med absolutt alle eksamener unnagjort. La de feire når de er ferdige på skolen. Hvis feiringen i tilegg reguleres til å vare kun en uke tror jeg pengegaloppen roer seg også.

Og bare så det er sagt, jeg selv hadde mange venner og en fin fin russetid, barna mine har venner og klarer seg fint. Men jeg ønsker at de skal slippe å være en del av russefeiringen slik den har utviklet seg til å bli.



#35

Magica sa for siden:

Her har de gått på hverandres fester og vi hadde russekroer vi og. Hele 3.året. Men jeg er selvsagt enig i at det er dustete med all denne festingen i beste skoletid.


#36

Ellisiv sa for siden:

At ungdom kanskje ikke skjønner rekkevidden av handlingene sine må man kanskje regne med, men jeg forventer mer av mennesker som har levd en stund.

Jada, det har alltid vært forskjell i popularitet blant ungdom (også). Å feile opptaksprøver når man er 16 år og dermed bli aktivt ekskludert i hele vgs tiden er virkelig noe helt annet enn å ikke komme helt på topp i poppiskonkurransen. Og dette er realiteten for svært mange.


#37

Magica sa for siden:

Du må jo ikke tro at noen tenker at dette er en god ide, for det er jo helt forkastelig. Det foregår nok derimot ikke overalt, heldigvis. Jeg kan ikke svare for hvor mange det er, men har i alle fall ikke hørt om det her, og jeg har to ganske ferske russ og kjenner miljøet.

Men det er jo ikke russefeiringen sin FEIL hvis noen velger å holde på slik. Og mitt poeng er fremdeles at selv om grupperinger skjer (forhåpentligvis ikke via opptaksprøver) så får man jo tro og håpe at mange finner hverandre fremdeles, selv som vi gjorde. Ellers er det noe grunnleggende disse ungdommene som ekskluderer IKKE har lært, både hjemme og på skolen av grunnleggende ferdigheter på relasjoner og vennskap.


#38

Gaia sa for siden:

Dette er jeg helt enig i. Å gjøre dette til en debatt om russetid tenker jeg er helt feil. Ungdommer som velger å ekskludere andre ungdommer gjennom et helt videregåendeløp, og hvor forutsetningen for å bli inkludert i et fellesskap er at man får plass på en buss, handler jo om mentaliteten til disse ungdommene. I det de får mulighet til å velge selv, uten reell innblanding fra foreldre, så velger de ekskludering. Da er det verdisettet det må gjøres noe med. Russefeiringen er bare symptomet.

Dette er jo ungdommer som i utgangspunktet har vokst opp under et regime der kravet er at alle i en "gruppe" skal inkluderes. Som har blitt foret opp på at man må inkludere alle i gruppa. Men som kanskje ikke har lært seg å løfte blikket og se utenfor sin egen gruppe, fordi fokuset har vært å inkludere "alle jentene, alle guttene, hele klassen, alle på laget osv", men ikke nødvendigvis den fra den andre klassen eller det andre laget, som ikke passer helt inn der, men helst ville vært i en annen gruppe. Og siden det ligger en innarbeidet forventning om at alle som er i gruppa skal inkluderes, alltid, så blir det enda viktigere hvem som er med i den gruppa, når man får mulighet til å velge gruppe selv. Samtidig som ungdommen ikke er så trente i å ta med de som ikke er en del av "den naturlige gruppa", fordi det ikke har blitt forventet.

Nå er ikke min eldste med i en bussgruppe, og det er ikke busser på hans videregående. Men vi snakker likevel om viktigheten av å ha et blikk for de som faller litt utenfor, og jobbe med å inkludere dem både i de små og de store sammenhengene. Han har kjent på det å ikke bli inkludert selv, da han gikk på ungdomsskolen og brukte litt tid på å finne folka sine. Og han sier at det er veldig skummelt å skulle være den som inkluderer andre, når man ikke føler seg helt trygg på egen tilhørighet. Men samtidig er han oppmerksom på det, fordi vi snakker om det hjemme. Uten at det betyr at han nødvendigvis alltid er inkluderende.


#39

Charlie sa for siden:

Ser at flere kommenterer denne. Tenker at det vil alltid være noen som ramler utenfor sosialt. Det kan man si noe om, selv om man ikke liker det, slik også Magica gjør. Jeg er enig i at man skal inkludere. Jeg er ikke noe for russebusser, og har aktivt snakket det ned i mange år for å bidra til det som ble - at barnet ikke valgte buss.

Samtidig er det interessant. Når slutter plikten til å inkludere? Gjør vi voksne det? Eller danner vi vennskap der vi finner likesinnede? Vi ghoster venner og finner nye, slutter å invitere single venner til fordel for parmiddager, skilte venner faller ut. Hvor mange har en venn som har funksjonshinder? Psykisk? Fysisk?

Jeg er enig i at det er viktig å inkludere, og har påtatt meg mange oppgaver og sagt fra på vegne av andre mange ganger, og i hele skoleløpet. Inkl. å nekte barnet mitt å dra til Polen, for the greater good. Samtidig er det noe her som jeg synes er problematisk: Plikten til å inkludere de utenfor får all plass. Evnen til selv å finne og danne vennskap med din flokk, folk som vil deg vel, folk som har lyst til å være sammen med deg fordi du er topp, det er også viktig.

Bidrar det til å streve mot noe som ikke bringer glede eller fellesskap? Tar vi vekk alternativet å kunne skape sin egen lykke? Utad sett kan det hende mine barn ser ut til å lykkes godt sosialt. Det er en side av det. De har også blitt utsatt for ting av sine nærmeste venner, også som har ført til ryktespredning og til at jeg måtte ringe foresatte. En av disse foresatte var veldig opptatt av at de skulle ordne opp. Ja, fint. Lett å si når ditt barn ikke er hyggelig. Min beskjed til mine barn har vært - ja, du skal prøve å skvære opp. Men til syvende og sist er det også viktig at du er med folk som du har det bra sammen med og kan stole på. Er noen slemme med deg, skal du ikke være med dem. Kanskje det er noen andre du hører bedre sammen med. Det er bra og lurt å ha mange venner, og ikke sette alt på ett kort. Nå har de det. De har flere venner, og de er "venner" også med dem som ikke var så hyggelige, men det er ikke noen de tilbringer mye tid med. Vær med dem som gjør deg godt. Isj, det ble et langt sidespor. Sorry.


#40

amo sa for siden:

Jeg tror det største problemet er bussene, ikke nødvendigvis russen.
Det er mye penger involvert, det går over år og vennskap i den alderen er sårbare i de årene.
Vi har tre videregående rundt her, men ikke tradisjon for busser. Det er felles arrangement og masse gøy. Vi hadde en ny samtalei går og mellombror var på middag og fortalte om sin tid. Jeg har vært veldig standhaftig og påvirket av de historiene som er kommet i media. Jeg vil helst ikke ha noen russ til neste år. :knegg:


#41

millact sa for siden:

Med alle mediaoppslag om rettssaker, elendige kontrakter mm tror jeg flere vil tenke seg om før de blir med på buss.


#42

apan sa for siden:

Det er klart at ekskludering har funnet sted til alle tider. Helt uten bussene og konseptene. Problemet, slik jeg ser det, er at:

  • Bussene krever så langtidsperspektiv at det gir en svært liten dynamisk situasjon. Det betyr at du kan være ekskludert totalt fra et helt fellesskap alle årene på videregående. Slik fungerte det ikke før.
  • Både busser og konsepter er svært synlige og veldig visuelle, MEN fordelen med konseptene er i det minste at man ikke trenger planlegge i fullt så god tid og økonomisk sett er det lettere å bli med i etterkant fordi man da ikke har gått glipp av masse dugnad etc. Når det er sagt: Jeg er helt sikker på at også konseptene stenger folk ute.

#43

Pappalille sa for siden:

Nå har ikke jeg russ på noen år enda, men jeg tenker jo mitt om det det snakkes om her. For det første har ikke ekskludering oppstått med russefeiring. Utstemming og "testing av om du er kul nok" har rullet over norske tv-skjermer i noen tiår nå, og jeg er så ubeskrivelig lykkelig over å med hånda på hjertet kunne si at sånt har ikke mine unger sett hjemme i alle fall. Jeg mener ikke at man er Dårlig Forelder om man har sett sånt, altså, men det er så uhorvelig viktig å ha et bevisst forhold til hva vi mater ungene våre med. Vi har alltid snakket om denne typen programmer og mekanismer, for om de ikke får det med seg hjemme så ser de det andre steder og hører ande snakke om det. Jeg er alltid nøye på å ikke presentere andres valg og løsninger som "dårlige" eller mindre bra enn våre, bare snakket mye om hvorfor vi ikke har ønsket det sånn eller sånn.

Alderstilpasset refleksjon ftw.

Når det er sagt; russefeiring i dagens form forsterker og bidrar til at problemet blir stort.


#44

apan sa for siden:

Jeg er forøvrig enig med Charlie i at i man kan diskutere hvor lenge man egentlig opplever at barna og en selv er flinke til å inkludere. Man snakker fint om dette, inviterer alle til bursdag så lenge man kan og har et fokus på det. Men jeg vet at selv om min snart 12-åring er grei mot alle, blir beskrevet som veldig inkluderende av lærerne, er en de elevene som har det vanskelig gjerne vil være på gruppe med, svarer ja uansett hvem som spør om å være med henne; så inkluderer hun ikke egentlig de som faller utenfor hun heller. For hun velger aldri dem når hun velger selv. Og jeg kan ikke tvinge henne mer. Og hvor godt er godt nok etterhvert som man blir eldre? Jeg vet ikke. Som Charlie påpeker: Hva gjør vi selv? Inkluderer vi? Jeg inkluderer på jobb, innlemmer i lunsjsamtaler og slikt. I fritiden forsøker jeg se folk i egen krets som har det vanskelig, men direkte inkluderende er jeg vel ikke.


#45

Blånn sa for siden:

For meg er det stor forskjell på å bli aktivt utestengt og det å ikke helt finne sin gruppe. Jeg tror løsningen er noe kortere russetid, flere inkluderende arrangementer i regi av de ulike russestyrene på skolen, ulike typer arrangementer, skoler som er åpne for russeaktiviteter som er inkluderende, også på kveldstid. Sette opp fellestransport til russetreffene, regulere bussutleiemarkedet etc. Det har vært snakket om forbud mot russeeffekter på skolene, det krever mer politisk vilje. Det vil alltid være vennegjenger, det vil alltid være de populære, men hvis man får mer fokus på inkluderende aktiviteter enn nå vil det være mulig for flere å føle seg inkludert.

Dessverre er det også slik at noen vil falle utenfor, sånn har det alltid vært, men det finnes mer og mindre brutale måter å falle utenfor. Og en del av det vi hører om i media er totalt uakseptabelt. Utstemminger, hemmelige kontrakter osv.


#46

Charlie sa for siden:

Her opplever jeg vel at det er MASSE man kan være med på. Alle disse slippfestene er store fester på utesteder hvor det er cover charge/ billetter for å komme inn. Russen her har vært på mye. Nå er det russen selv som leier disse stedene, så fordi det er høy leie er de faktisk avhengig av at det kommer mange russ.

Så kan man godt problematisere billetter. Men på utesteder her har det i all tid vært cover charge for utesteder med 18-årsgrense, de drikker så lite på utestedet og det er så dårlig fortjeneste på den aldersgruppa (så i realiteten har ikke normale utesteder noe ønske om mindre enn 20-årsgrense).

Så det er plenty anledning til party. I min tid arrangerte russestyret russekroer, det var på torsdager (sånn i ettertid skjønner jeg det, utestedet ville vel ikke ha det på fre/ lør hvor de har gode inntekter). Nå er festingen her i helgene, det synes jeg er ok.


#47

banana sa for siden:

Jeg tror jo at noe av problemet er at fester og det sosiale rent fysisk er flyttet fra felles arenaer slik det var da min generasjon var russ :knirk: til bussene, og ansvaret for å arrangere har flyttet seg fra russestyret til den enkelte buss. Noe av grunnen er antagelig at "ingen" vil leie ut til russen.


#48

Mex sa for siden:

Her i byen er det et stort problem med ekskludering da ingen av utestedene har 18 års aldersgrense. Russen har rett og slett ingen steder å henge annet enn på private arrangementer ute/på busser. Det er ikke heldig i det hele tatt. Så her bør egentlig næringsliv og politikere på banen.
Ellers er jeg helt enig med alle dere som sier at den kommersielle biten har gått for langt. Jeg syns også man kunne begrenset russetiden til etter eksamen. Det holder med en uke fest tenker jeg. Jeg skjønner ikke hvorfor politikere er redd for å legge føringer her. Noen ganger må voksne ta litt upopulære avgjørelser, til syvende og sist tror jeg det kan føre til en bedre opplevelse av videregående for alle.


#49

My sa for siden:

Jeg kan i grunne skjønne at russefeiring ikke skal være et politisk spørsmål altså. Politikerne kan vel ikke være noe politi som skal løpe rundt og passe på hva ungdommene foretar seg. Hvilke føringer skal de legge? Forby røde kjeledresser og alkoholkonsum første halvdel av mai? Forby større ansamlinger av ungdom korona-style? Hvilket lovverk skal føringene hjemles i? Hvordan skal det håndheves og følges opp?


#50

Charlie sa for siden:

Jeg synes også at det blir litt mye om det er et politisk spørsmål. Da tillater man fort en politisering av private forhold, private relasjoner. Har akkurat sett referert en uttalelse fra Utdanningsdirektoratet der de uttalte at skolen ikke kan regulere hva elevene har på seg.

Men jeg vet at det noen steder legges ned en del arbeid av typ elevombud, skole osv. overfor russestyret for å lage noen retningslinjer. Da er mitt inntrykk at skolen f.eks. legger litt i potten, at russen får noen fordeler i en avtale hvor de også tar på seg plikter. Det kan være noe sånt som at de legger til rette for fri på 18. mai og den slags. Men de kan jo ikke "bestemme" at russebuss er forbudt, f.eks.

Her vet jeg det har vært tatt opp å ha russearrangementer på skolens område,det har det vært sagt nei til fordi man ønsker at skolens område skal være for alle, og det er jeg enig i. Men man kunne jo snakke med dem om at russestyret på skolen gjør noen fellesting. Så i avisa at de hadde genser for skolen på Steinkjer. Eller noen steder kunne man kanskje ha felles russekro, slik vi hadde i gamle dager. Flere skoler her har nå lite busser, og noen er faktisk bussfri. Da har det vært litt "sterke" russepresidenter som har gått høyt på banen for inkludering.


#51

Mex sa for siden:

Hvis russen ikke har steder å være, så trenger man helt klart politisk påvirkning. Tilrettelegging for bedre muligheter må kommune og skole inn i bildet. Da handler det ikke lenger bare om private forhold.
Få inn igjen fraværsreglene, det handler om politisk styring.
Hva man tillater av støy fra russebusser kan man regulere.

Jeg tenker at det er mange signaler politikere og skoler kan sende og også legge føringer for.


#52

apan sa for siden:

Fraværsreglene har aldri vært borte. Det er dokumentasjonskravet som er endret. Men jeg synes også dokumentasjonskravet skulle vært justert tilbake lenge før denne russetiden ja.


#53

My sa for siden:

Ja, spørsmålet mitt handler egentlig litt videre enn som så, om den her ansvarsfraskrivelsen jeg ser så mange steder, særlig når det gjelder private forhold. Politikerne må gjøre noe. Politikerne hvem? Og hvordan? Jeg tenker også at det er mer fruktbart her med et samarbeid mellom skole og næringsliv, der det legges opp til formelle arrangement for russen til bestemte tidsrom, og at man kommer fram til en avtale mellom elevråd, russestyre og skoleledelsen. Høy grad av involvering fra elevene/russen selv, for å etablere eierskap til rammene som vedtas, da er det mye større sjanse for at det vil bli fulgt. Og gjerne med de kommersielle russearrangørene/utstyrsleverandørene på laget. Og foreldre. Ikke minst foreldre.

Dersom dette er noe som krever offentlige midler, f.eks støtte til offentlige arrangement, eller som gjelder endring i skolen på overordnet nivå, som flytting av eksamenstidspunkt, fraværsregler o.l., eventuelt regulering av adkomst til bestemte områder som skal være forbeholdt russearrangement, så må forslaget selvsagt opp til politisk behandling, enten kommunalt, regionalt eller på landsbasis, avhengig av hva det gjelder. Men jeg mener det ikke kan være politikernes ansvar å ta initiativet, og til å foreslå og gjennomføre disse endringene.


#54

Mex sa for siden:

Veldig gode poeng.


#55

tink sa for siden:

Jeg er ikke fullt så bekymret, men lever i samme type uvisse som deg angående min 2004-er. Han har alltid vært en solid og trygg type. Har et knippe gode venner som han omgås og er tilsynelatende ikke opptatt av festing og slike russegreier. Men jeg VET jo ingenting.


#56

Einhyrningur sa for siden:

Min orket ikke være russ, og jeg har ikke gravd for mye i det, men er redd det handler om manglende inkludering. Han virker fornøyd med valget, så derfor lar jeg det gå, men likevel.. Det er synd det er blitt en kamp om tilværelsen. Når jeg var ung var det bare gøy.


#57

Magica sa for siden:

Her i byen er det INGEN utesteder med 18-årsgrense, og da sier det seg selv at ungdommene ikke har noe sted å gå, så at russebusser og private fester frister, forstår jeg veldig godt!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.