Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan gjøre 100 år gml bunadskjorte hvitere?

#1

daffy sa for siden:

Jeg skal vaske og klargjøre en eldgammel bunadsskjorte. Skal jeg vaske på 30 grader ullprogram i vaskepose og i så fall med hvilket type vaskemiddel? Vil gjerne ha den litt hvitere.


#2

Syrinx sa for siden:

Har du prøvd sitronsåpe?


#3

daffy sa for siden:

Nei, får jeg tak i det på Rema? Er det mer skånsomt ennn biotex?


#4

Syrinx sa for siden:

Jeg kjøpte det på Husfliden. Har forstått det som at det er anbefalt å bruke på bunadskjortet. Sikkert noen her inne som kan mer om dette enn det jeg kan.


#5

Lhi-My sa for siden:

Bomull eller lin?

Det finnes mange oppskrifter og tips, men jeg synes det fungerer fint å bløtlegge skjorta i kaldt vann i et døgns tid og deretter vaske den. Bløtleggende myker opp fibrene og gjør at gulfargen slipper lettere. Jeg bruker Sunlight fast såpe på de eldste og skjøre skjortene mine. Gnir de inn med såpe og skyller godt og lenge. Jeg bruker da håndvarmt vann. Ellers fungerer det også bra å henge skjorta til tørk i sola, det bleker også gulfarge. Annen såpe enn Sunlight kan også brukes. Sitronsåpe, gallesåpe, På Stell(som også er en sitronsåpe)… Clas Ohlsson har sitronsåpe, tror jeg og Husfliden, noen apotek og diverse andre har har den som heter På stell.

De nyere bomullskjortene tåler fint maskinvask på 60 grader og vanlig vaskepulver for hvitt tøy, men det er muligens en litt brutal behandling for en 100 år gammel skjorte.


#6

Luftslottet sa for siden:

Solbleking var det de brukte for 100 år siden.


#7

Input sa for siden:

Og det funker! Man må bare ha litt tid.


#8

Dali sa for siden:

Og litt sol. :mumle:


#9

Malama sa for siden:

Solbleking har funket for meg før. Så det skal jeg prøve igjen. Jeg har ikke ei 100 år gammel skjorte, men ei som har lagt noen år ubrukt og blitt gul. Hang ut i de få solstrålene i kveld. Hjalp litt men det regna jo også da, så nå er den inne for å tørke, så skal jeg heller vaske den en gang til og henge ut, søndag skal det bli skikkelig sol. Skal ikke bruke den før 21.


#10

Mex sa for siden:

Da jeg fikk en gul flekk på bunadsskjorten min, så var jeg innom husfliden for råd. Bløtlegging i kaldt vann, og så legge på en "grøt" med omo ultra hvitt på flekken. Hun sa at det kan gjerne gå flere dager, så bytte til nytt kaldt vann hver dag, og ny "grøt".
Det fungerte kjempebra på min 30 år gamle linskjorte.
Så jeg ville prøvd som My sier, bløtlegging og prøve å vaske. Men jeg ville nok ha gitt det mer enn bare ett døgn. Tenker at man nok må gjenta prosessen noen ganger.


#11

Malama sa for siden:

JEg tror jeg rett og slett dynka mi skikkelig gule skjorte i vann med noe sånn "ultra hvitt"-vaskemiddel og la den ut til solbleking våt av såpevann, og deretter vaska den, en gang det var ille. Fordelen da var at det var dagevis med sol, så jeg drev på noen dager. (Det var nok et resultat av at vi hadde bodd et ste med ikke helt rent vann så den var... ikke helt pen) Nå¨regner det, de er ikke sol, og da blekes det ikek like effektivt, men skjorta jeg har nå er vare litt kul, men irriterende nok mest på kragen og masnjettene, så det er så snlige steder. Det ble bedre av i går, så en runde til så tenker jeg den kan brukes i konformasjon.

Mulig jeg skal gå for noe ultra hvitt, mener såpa jeg brukte var sitonsåpe da.


#12

Isprinsessen sa for siden:

:rairai::rairai::rairai::rairai::rairai:

Sikker på at skjorta ikke er krønn?


#13

Malama sa for siden:

krønn?

Jeg har ikke daffy sin 100 år gamle da, men jeg skal i alle fall få min hvit og pen satser jeg på.


#14

-ea- sa for siden:

Den funker stort sett bare her nord, Isprinsessen. Egentlig burde den ikke funke her heller. :cool:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.