Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dagen derpå - vaske linskjorte

#1

Pøblis sa for siden:

(mac-en mente at jeg nok egentlig ville skrive likskjorte :redd:)

Jeg har lagt den fantastisk flotte bunadskjorten min i kaldt vann - den har ligget siden i går kveld. Jeg har husflidens såpespon og er derfor forberedt på å håndvaske. Men KAN den vaskes i maskin? Bør den vaskes i maskin?

Den har ingen flekker som må fjernes.

Jeg har tenkt å vaske, tørke og legge den i posen sin, slik at jeg kan ta den frem og stryke før den skal brukes igjen senere i sommer. Det er denne skatten av en skjorte. :elsker:


#2

Timar sa for siden:

Jeg heiv tre bomullsskjorter og en linskjorte i vaskemaskina i går kveld. Pleier å gjøre det, og får ingen klager fra han som bruker (og stryker) linskjorta. Den har ikke noen broderier, da.


#3

Malama sa for siden:

Jeg har også det såpesponet og har et par skjorter son har lagt i kaldt vann siden i går.

Nå har jeg akkurat brukt det meste av lunsjen min på å ta dem ut av kaldt vann, løse opp såpsespon i varmt vann, bruke oksegalle såpe og jobbe litt med et par flekker (mannen hadde visst etter sin fau jobb fått brennsnut på sin. Så jeg må sjekke buksa og vesten hans også) og legge skjortene i det varme såpevannet.

Der får de ligge til etter middag, deretter er planen min å vaske dem etter beste evne for hånd før jeg setter dem på en ullvask uten såpe med max skyllinger i maskin. For mamma har lært meg at den skal skylles i minst 5 vann for å få ut all såpe og jeg har kommet til at ullvask uten sentrifuge, er vel så skånsomt som min herjing på badet.

Min plan videre er å henge dem til drypptørking etter den vasken (hvor maskinen altså bare tapper ut siste skulle Ann) og stryke dem, de skal brukes igjen på lørdag.

Dvs. Jeg er i tvil. De skal brukes igjen på lørdag. 40 min herfra. Klarer jeg frakte dem pent nok, eller skal jeg satse på å stryke dem lørdag morgen hos svigermor? Vi kjører fredag etter skolen.

Linskjoeter synes jeg holder seg bedre om de er strøket noen dager før de skal brukes. Ungenes bonusskjorter, inkl guttungen som for første gang skal stille i dress heller enn festdrakt, stryker jeg nok hos svigermor uansett.


#4

celebelen sa for siden:

Som helt fersk bunadsbehandler (Ville slipper å vaske selv en stund til), googlet jeg etter konfirmasjonen. Konklusjonen var at bunadsskjorter uten broderier kan vaskes i maskin, mens de med broderier bør vaskes for hånd. Men praktisk erfaring har jeg altså ikke.


#5

Pøblis sa for siden:

Jeg synes skjortene blir skrukkete i det man beveger seg for første gang, så jeg stryker i vei og klarer å overse at bilbelter /sitting i bil faktisk ødelegger selv det fineste strykearbeid. SÅ jeg er fornøyd når skjortene ser bra ut når de kles på. :slurvesjuske:


#6

Tjorven sa for siden:

Jeg får den ikke ordentlig ren når jeg håndvasker. Og nå er den såpass møkkete at jeg er villig til å gi den en maskinvask selv om den har (hvite) broderier. Går den i stykker må jeg kjøpe ny, men det må jeg nesten uansett slik som den ser ut nå.

Det er kanskje ikke like kritisk når broderiene er hvite? Spør jeg med håp i stemmen.


#7

Malama sa for siden:

Jeg konkluderte igrunnen med at innen jeg hadde kommet meg ut av huset var den skrukkete ja. Og på lørdag skal vi kjøre bil til seremonien også og videre til festen. I går satt jeg ikke i bil før etter festen var over.

Mannen starter til og med med å ta på jakke. Og kjøre bil. Ja. Så. Samma hva jeg gjør er den vel skrukkete.


#8

Fintdethei! sa for siden:

Alle bunadsskjorter, både lin og bomull går maskinen på enten 30 eller 40 grader finvask. Det har alltid gått fint.


#9

Malama sa for siden:

Men når vi er inne på tema, er det flere enn meg som sliter med at de blir gule i nakken og under ermene?

Jeg vasker etter alle de regler mamma har lært meg, men dette får jeg liksom ikke helt vekk. Nå har jeg gnidd på ekstra såpe på disse områdene, men det har jeg gjort tidligere år også uten mye hell. De lukter ikke, og er sånnsett rene, de er bare ikke hvite...


#10

Tjorven sa for siden:

Ja. Skjorta mi er gul i nakken, og nå er det skikkelig ille. Den er så fluffy under armene at der har jeg ikke samme problemstilling. Jeg ser at det samme skjer med mannens skjorte, men han har bare hatt bunad i 5 år, så den er ikke like fæl som min; enda.


#11

Robyn sa for siden:

Jeg vasker min i vaskepose i maskinen med Milo på ullprogram.
Hvit linskjorte med hvite broderier. Har gjort dette i mange år og det har gått helt fint.


#12

Malama sa for siden:

Skjorta mi også er fluffy under ermene, men det er ikke bunaden. Og slett ikke mannens vest og ikke minst JAKKE. Så hans er faktisk gulere enn min, selv om han også har bare hatt bunad i 5 år. Nakken på hans er finere enn min da.

Men jeg må prøve å få til en ordning på dette. Man skal ikke bruke sånn optisk hvitt-greier på bunad har jeg lest, det tærer på fibrene. men det finnes jo flytende vanish som kan brukes på ull og silke, kan det brukes på lin da? jeg kan gnikke og gnu med oksegalle og sitronsåpe, men man skal jo helst ikke GNI så mye heller.


#13

Svanen sa for siden:

En hvit dress skjorte, 2 bunadskjorter med slik "blondekant", 1 bunadskjorte med rød broderi, to hvite underskjørtog en cubus bunadsskjorte i maskin på 40 grader finvask. Som alltid. Min, med røde broderier, er 32 år gammel, og vasket slik så å si hver gang.


#14

Galathea sa for siden:

Milo og finvask her også, 30 eller 40 grader, sammen med de andre hvite skjortene som ble brukt i går. Mener å ha hørt at det er lurt å vaske så fort som mulig, så ikke flekker "setter" seg, og dersom jeg skal håndvaske så bruker jeg fort noen uker før jeg kommer så langt.


#15

My sa for siden:

Jeg har fått høre (av en ekspert på området) at man ikke skal bruke milo. Milo er laget spesielt for stoffer av animalske fibre, ull og silke, og bør ikke brukes på stoffer av plantefibre, som bomull, lin, hamp etc.

Jeg for min del tviler på at det er særlig skadelig heller, men det var nå i alle fall det jeg fikk opplyst. At man derfor bør bruke vanlig vaskemiddel.


#16

Selma sa for siden:

Finvask, 40 grader, vanlig Omo for hvitt tøy og sentrifuge på laveste hastighet (400) er fast praksis her. Jeg er redd jeg ikke får skylt ut såpa godt nok hvis jeg vasker for hånd


#17

tink sa for siden:

Jeg vurderer å gå over til håndvask, men kan tilstå at jeg har vasket min med hvite broderier i maskin i 20 år. Den er fortsatt veldig fin. Samme med eldste sin skjorte som ble sydd til bestefaren for 51 år siden, tipper den har fått ganske hard behandling oppgjennom tiden. Var også lånebunad i 25 år før den kom tilbake til familien.

Så en vask for å rekke over til bruk i helga, i en moderne maskin med skånsom vask, det ville jeg ikke stusset på.


#18

Floksa sa for siden:

Innser at jeg er sprute gal. Mannens linskjorte, med hvite broderier, går i vanlig vask på 60 grader. Vanlig vaskepulver, gjerne med litt vanish for hvitt.
Er det feil altså? :skeptisk:


#19

veobra sa for siden:

Jeg fikk beskjed på Husfliden at skjorta kunne vaskes i maskin. Jeg tror ti og med den er merket med at den tåler 60 grader. Jeg vasker alltid i maskin på 40 grader. Tøker flatt og lar det tørke skikkelig lenge før jeg pakker den inn i posen sin.


#20

Ruslebiffen sa for siden:

Jeg har ikke prøvd dette på bunadsskjorte, men vanlige skjorter som blir gule pleier jeg å gni inn foriktig med zalo før jeg legger dem til vanlig vask. Kragen blir alltid skinnende ren. Men om det er innafor å gjøre det på bunadsskjorter vet jeg ikke, heller ikke om det funker på lin.


#21

Polyanna sa for siden:

Jeg har vasket min linskjorte med hardangersøm på krage og mansjetter, i maskin på enten finvask eller vanlig 40 grader, i 35 år nå, og den er fortsatt like fin. Så da fortsetter jeg med det.

Mammas er litt mer slitt, eller egentlig bare en liten løs tråd, ca samme alder. Men den er ikke vasket av meg før nå nylig.


#22

Anda sa for siden:

Jeg har vasket min(e) bomullsbunadsskjorter i maskin i 35 år, det har gått fint, det skjer jo maks to ganger i året.

Men nå sliter jeg bigtime med Knøttos arvede skjorte. Den fikk sjokoladeyoghurtis på seg i går, og jeg får ikke bort det som er igjen av en nokså stor, gul flekk. :leppe:

Den har fått to nokså lange runder med vanish før den har blitt vasket (to!) ganger på vanlig skjorteprogram, og flekken er der like forbanna. Nå ligger den i bløt i Biotex, og jeg krysser fingre.

Noe andre bankers forslag mottas med takk.


#23

Tjorven sa for siden:

Takk folkens. Da blir det vaskemaskin på min skjorte i år. Håper inderlig at det hjelper. Den håndvaskinga har bare delvis fungert.


#24

Synnemor sa for siden:

Jeg har vasket min bunadsskjorte i lin (hvit med hvite broderier) i maskin i de 35 åra jeg har eid bunaden. Skjorta er like fin og like hvit. Kjører OMO og finvask på 40 grader og vasker den alltid rett etter at jeg har tatt den av meg. Tørker den hengende på kleshenger og stryker den først før neste gangs bruk. Det samme har jeg gjort med bunadsskjortene til jentene mine, men de skjortene er bare 3 og 7 år gamle. Begge ser fortsatt ut som nye.


#25

Elise sa for siden:

Jeg har massevis av broderier på min, men aldri håndvasket den. Den er like fin, 25 år etter.


#26

Pøblis sa for siden:

Nå lurer jeg veldig på om min skal få en runde i maskinen. :gruble: Den har ligget i kaldt vann i 22 timer nå. Den er ubleket, med hvite broderier. Det gjør ingenting om den skulle krympe bittelitt, heller.


#27

Malama sa for siden:

Det ser ut til at min omgang med oksegsllesåpe på de gule partiene før bløteggikg og vask i såpevann har hatt effekt. Nå skyller dem dem skånsomt på ullvugge i vaskemaskinen


#28

apan sa for siden:

Jeg har håndvasket min i årevis, og den har blitt styggere og styggere. Tok den i maskin en gang for noen år siden, da løsnet litt av broderiet. Har ingen gode råd.


#29

Camomilla sa for siden:

Min skjorte er 30 år og alltid gått på finvask 40Grader med vanlig såpe. Bruker lite såpe og aldri skyllemiddel.
Hvit skjorte med hvite broderier. Like fin ennå..


#30

Dali sa for siden:

Krise på min i fjor da sølvet farget av. Fikk hjelp av min husflidansatte svigerinne for å minimere skaden. Hun tok en q-tips med litt vann og klorin, og jobbet forsiktig bort flekken. Skylte umiddelbart med rikelig vann før den gikk i maskin med lav sentrifuge omo hvitt. Vær veldig forsiktig om du skal prøve dette.


#31

Pepper Lemon sa for siden:

Min linskjorte hadde også gulnet i nakken. Jeg hang min i solen, det forsvant.


#32

Charlie sa for siden:

Bomull kan vaskes på 60 og lin på 40, men begge kan vaskes i maskin. Om man vil ha en mer skånsom vask ifht broderier, ville jeg tenke man kunne legge den i en stor vaskepose eller i et putetrekk.

Har sett et husflidstips om at svette og sminkerender kan vaskes bort med zalo. Vil dog avbefale vanlig håndsåpe for min egen del, i tilfelle noen som meg tenker at "det går jo fint, jeg gjør det med en gang". Det ble skjolder, jeg tror i ettertid at det kan være noe med parfyme el.l.?? :vetikke:

Rødvin, frukt osv, kan man fjerne med kokende vann fra vannkokeren, bare helle på. Akkurat det har jeg prøvd og det fungerte veldig fint. Jeg la den aktuelle skjortedelen i sikta må, så jeg skulle få fin flyt uten risiko for å brenne meg. :kry:


#33

Malama sa for siden:

Vår skjorer ble i alel fall pene og rene eter denne vaskerunden, og henger nå tørre og fine og sånn nesten-glatte så ejg må bre bestemme meg om jeg skal stryke dem hjemme eller hos svigermor, eller gå for teorien jeg leste på nett at dersom de får drypptørke i fin t strykket fasong så trenger man ikke stryke, og sparer derved fibrene som slites av stryking. Han skal hajakke, jeg skal ha cape, vi skal i bil, de ser ikke ut i måneskinn innen vi kommer frem uasnett, så hvem bryr seg om de er strøket sånnsett? ;)



#35

Anda sa for siden:

20 timers bløtlegging tok det ikke. Jeg vil prøve sol før klorin på Q-tip, for det hørtes skummelt ut. Men jeg mistenker at sølvet er synseren. :mumle:


#36

My sa for siden:

Bløtleggingen er vel for at porene i linen skal åpne seg, slik at den skal bli lettere ren i "dybden" når den vaskes, etter bløtlegging.

Vanish går for øvrig også fint, når det bare brukes en sjelden gang. Jeg har brukt det på mannens skjorte, han har bukseseler med et slags skinnsnorarrangement foran, og disse skinnsnorene har av og til laget flekker.


#37

Dali sa for siden:

Flekken er ikke helt borte på skjorta mi etter dette heller, men vesentlig blekere enn før.


#38

Cuyahoga sa for siden:

Alle sminkerestene på linskjorta til 17-åringen forsvant med lett håndvask etter å ha ligget i bløtt i kaldt vann over natta. Lettet over det. :knegg:


#39

m^2 sa for siden:

Jeg har lært her inne av Acsa (tror jeg?) at man kan henge ut hvite linskjorter som er gulnet i sola, så blir flekkene borte. Det har funket som en drøm både på bunadsskjorta og på en hvit linkjole jeg hadfde fått en flekk på, så det håper jeg er innafor!


#40

Malama sa for siden:

Jeg hørte i dag om vask med lilla-shampo for å få den hvit. Skal vaske dem igjen nå, brukt i dag, legges i kaldt vann i morgen (når vi kommer hjem) og vask i løpet av uka, men det skal regne for det meste så tvilsom mes soltørk desverre.



#42

Tjorven sa for siden:

Min skjorte gikk fra gul til offwhite etter en runde på vanlig vaskemaskinprogram. Hvis jeg gjentar det hvert 4. år, så tror jeg at skjorta tåler det.

Men jeg skal forsøke trikset med å henge den ut i sola neste gang problemet oppstår.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.