Av ymse grunner har jeg på 8 dagers varsel valgt å flytte konfirmasjonen hjem til oss selv. Hva må jeg tenke på og hva kan jeg gjøre for å få dette så fint som mulig?
Plass har vi - vi har bord til 20, som er nøyaktig antall gjester i konfirmasjonen. (At vi blir ganske mange færre enn forventet er medvirkende årsak til at vi flytter.) Vi låner ekstra stoler hos naboene.
Servise - vi kan enten bruke de to settene vi har eller låne fra min søster sånn at vi får et helt sett med like tallerkener til alle (hun og jeg har like serviser). Hva ville dere ha gjort? Samme med bestikk - vi kan blande stål og sølvtøy eller låne makent stålbestikk fra mine foreldre. Glass får vi ikke helt like tror jeg.
Pynt har jeg kontroll på, jeg skulle uansett pynte der vi skulle være. Har bestilt regnbueflagg med fot og skal kjøpe inn lys og blomster i regnbuefarger.
Husvask - jeg har gått i gang med vårrengjøring.
Mat - jeg må lage koldtbord tror jeg. Vil gjerne ha forslag til retter som er greie å lage klare på forhånd og som kan stå i halvkald bod - vi har litt dårlig kjøleplass.
Hjelpere til servering og rydding? Slik at du kan kose deg litt og snakke med gjestene du også?
Jeg synes lasagne er greit å lage på forhånd, slik at den bare kan varmes opp rett før.
Potetsalat kan lages tidligere og oppbevares.
Spekemat kan legges klart på fat og dekkes til med plast og stå kjellerkjølig, det samme med røykelaks.
Til coldbord: Butterdeigstenger med soltørka tomater og pesto, focaccia, aioli, kald tomatsuppe (husker ikke hva det heter goz.. et eller annet), tomat og agurksalat med en urt eller vårløk/rå løk. Jeg ville fått tak i en kjøkkenhjelp, som kan fylle på fat mm. Og harr en svær bøtte med isvann til å kjøle ned drikke i. Lurt med en ekstra pakke servietter. Og ekstra dopapir! Og gavebord?
Vi hadde også koldtbord. Var en del små barn og jeg hadde grønnsaker i staver som alternativ til blandet salat. Kjøttboller frøs vi ned, tinte og varmet. Butterdeig var et godt forslag lenger opp. Det kan stekes med diverse, strimler med parmesan og sesam, saltflak.
Øh godt spørsmål. Svogeren min har en slik. Det er altså en diger boks som er ment til å fylle med is og så har man drikke oppi. Skal vi se.
Det er liksom dette opplegget, men den vi har lånt er i plast og var sikkert derfor mye billigere.
Koldtbord: lage grønnsakspai og evt rekepai på forhånd, og fryse ned. Focaccia. Kyllinglår. Diverse salater som kan stå fra morgenen av i halvkald bod.
Tips:
Bilder av konfirmanten på minnepinne som kan kobles på TV eller lerret og kjøre mens gjestene mingler?
Ha tilgjengelig oppbevaringsbokser til matrester, så går det fort å pakke det bort i kjøleskap eller fryseboks. Om du ikke har serveringshjelp, så ikke vær redd for å spørre gjestene om de kan bidra med å rydde av bordet eller fylle på drikke - de fleste har lyst til å hjelpe til om det trengs, og så slipper du å stå igjen med alt stresset.
Jeg ville nok lånt servise og bestikk når det er en mulighet. Da vi hadde konfirmasjon så hadde jeg en miks av bestilt og hjemmelaget mat. Fikk sikkert noen retter av mamma og svigermor også. Kakene ble bakt av venninner.
Også er det veldig deilig med hjelp på kjøkkenet under hele selskapet sånn at man ikke bare står med servering og rydding.
Mat: Hva med å bestille sushi? Det har vi tenkt å gjøre, skal ha det som en del av koldtbordet.
Ost og kjeks på fat. Kan stå i bod.
Gode pølser som stekes i biter og varmes opp i stekeovn. Ferdig stekte pølser kan sikkert stå ibod.
Karbonader. Samme med disse.
Salat: Vi har tenkt å ha en grønn salat, en gresk salat og en brokkolisalat. Salater kan lett delegeres til noen som tar med på dagen.
Pai. Jeg lager og steker på forhånd, fryser ned og skal tine og varme opp på dagen. Du kan lage dem dagen i forveien og sette i kald bod.
Bordkort og servietter bør noen gjøre i stand på forhånd. Jeg syns det er stress å brette mange servietter, derfor vil jeg få hjelp av en bestemor til å ordne det. Vi skal være 50, så det er litt jobb.
Tipset om oppbevaringsbokser var veldig lurt, det må jeg huske på selv. Vi skal ha i eksmannens jobblokale, og der er det jo sikkert ikke slikt. Jeg må ta det med hjemmefra.
Jeg hadde konfirmasjon hjemme for et par uker siden. Her er min liste over maten.
Lages klar i forkant eller fra andre:
Grønn salat
Pastasalat
Potetsalat
Gjør klart på formiddagen før seremonien:
Lefser fylt med spekemat/smøreost/++
Ta opp foccacia fra fryseren
Spekemat på fat
Ost og kjeks på fat
Legg alt klart som skal i stekeovnen senere i ildfaste former. Kjøttboller, kyllingvinger, dadler m/bacon.
Stekeovn ca time før selskapet begynner
Foccacia
Kokeplater:
Saltkokte amadinepoteter
Eggerøre
Stekeovn halvtime før servering:
Kjøttboller
Dadler
Kyllingvinger
Grillen
Fancy grillpølser og chorizo
Etter middag
Pisk krem og pynt den ene kaken.
Vi lagde ingen kaker selv, men all maten ordnet mannen og jeg. Vi hadde hjelp på kjøkkenet til servering, rydding og oppvask, og det var veldig bra, men det ble endel ordning på oss også.
Vi hadde to ulike serviser og to ulike sett bestikk, og det er det overhodet ingen som legger merke til eller bryr seg om, hvis begge er relativt nøytrale. Det er ingen som forventer at man i sitt eget hjem har likt til 20. :vetikke: Jeg ville vurdert å låne dersom det ene serviset for eksempel var rosa eller gult, og det andre hvitt.
Jeg brettet serviettene 2-3 dager før konfirmasjonen. Det tar overraskende lang tid, selvfølgelig avhengig av hvor fancy man vil gjøre det. :jupp:
Husk på å ha nok:
Plastfolie, eller oppbevaringsbokser eller lignende.
Toalettpapir
Rene håndklær på badet
Tørkepapir på kjøkkenet
Søppelposer
Dagen før kjøpte jeg 3 buketter blomster på Mester Grønn (3 for 2) og plukket litt fra hver og hadde i små blomstervaser. Det ble veldig fint. Fikk tips om det her inne i konf-tråden.
Angående husvask, vent med å vaske gulv til etter konfirmasjonen, hvis det er fint vær. Da vil folk gå inn og ut med sko, og du må uansett vaske etterpå. :jupp:
Det er også lurt å tenke på å få kjørt og tømt oppvaskmaskinen før seremonien, sånn at den er klar til festen.
Denne tråden er gull! Så mange gode innspill! :blomst: Ikke minst veldig kjekt med konkret tidsplanlegging, tusen takk Elise!
Jeg er en sånn som bretter serviettene dobbelt til en trekant og stikker dem under tallerken, så akkurat den biten går fort. Vi har åpen kjøkkenløsning ved siden av spisebordet, så jeg ser for meg at noen av gjestene hjelper til underveis. Ellers får jeg litt hjelp med maten fra mine foreldre og søster, men jeg vil helst skjerme dem. Det var grunnen til at vi opprinnelig skulle ha konfirmasjonen på hotell, men så ble logistikken rundt det så krevende at vinninga gikk opp i spinninga.
Vi var 16 i konfirmasjon for to år siden og hadde ikke hjelp. Gjestene hjalp til. Det samme gjorde vi hos min bror i fjor høst og gangen før. Kommer til å gjøre det likt til neste år når yngste skal konfirmeres. Nå bor vi i leilighet med åpne løsning, så å ha hjelp blir ikke så lett.
Vi var gjester i en hjemmekonformasjon i sånn ca 20-ish antall gjester sist helg, det var ferdig bestilt mat som ble hentet på veien fra seremonien, og folk hjalp til sånn fortløpende med å pakke ut (meget mulig det var avtalt med noen) og vi ryddet av bordet ved å sende nedover helt sånn uten stress, det er åpen kjøkkenløsning ved stua, kombinert flere bord til et langt bord, og jeg aner ikke om det bar likt servise og bestikk hele veien eller ei, hadde nok med meg og mine, liksom ;)
Vi skal selv ha konfirmasjon neste år, men jeg tror vi blir ganske mange, har leid lokale, men skal ordne maten selv, med hjelp fra diverse, og satser da på å få noen til å hjelpe til på kjøkkenet bl.a så det kan varmes varmmat mens vi er i kirken.
Jeg bestiller definitivt mat neste år også. Da leveres den varm på fat etter kirken. Har ikke plass til å oppbevare mat nå og tror endel kaker må oppbevares hos min mor (som heldigvis bor i nabobygget, praktisk sånn sett. De har et stort ekstra kjøleskap).
Bare sånn for ordens skyld. Det var eventuelt greit for pescetarianere. Sushi er vanligvis fisk og sjømat og vegetarianere spiser heller ikke fisk og sjømat.
Jeg arrangerte konfirmasjon på 16 dagers varsel i høst og hadde en tråd om det her med mange gose råd du kan søke opp. Det gikk kjempefint, og jeg ser st du klarer det kjempefint også. Lykke til!
Servise: Hvis det ikke er for mye styr ville jeg valgt å låne av søster, jeg liker godt at det er like tallerkener.
Bestikk: Jeg ville lånt likt bestikk, både fordi jeg synes det blir penest og fordi stålbestikk kan vaskes i oppvaskmaskinen. Tro meg, du blir på et vis sliten av sånne selskaper og du vil antakelig helst bruke tida til prat.
Mat til koldtbord: Skordelia kan lages dagen i forveien og er godt tilbehør syns jeg. Ellers har jeg ingen ideer der. Hva har du glemt å tenke på: Det kan jeg ikke hjelpe deg med å finne ut av.
I bryllupet til søstra mi hadde de drikken i is i ei trillebår. Sol og varmt. Fungerte utmerket. Etterfylte med is utover kvelden. Isen smelta jo etter hvert, men kaldt vann holder også drikken kald.
Når det gjelder å holde drikke kald i en konfirmasjon så er det vel ikke snakk om så mange timene, så ikke nødvendig å lage så veldig mye greier rundt det.
Da var dagen vel overstått og jeg har hatt et lite døgn til å summe meg. Det ble altså veldig vellykket med hjemmeselskap. Mye mer personlig og hyggelig enn å være på hotell synes jeg, selv om det absolutt var mye arbeid. Jeg lagde mat hele torsdag, hele fredag og lørdag før og etter seremonien. Menyen ble hjemmelagde kjøttboller, chorizopølser, saltbakte poteter, hjemmelaget roastbiff, ferdig kokt skinke, varmrøkt laks, lefseruller med røkelaks, spekemat, oster, potetsalat, capresesalat og gresk salat, samt pai, horn og fetaruller. Det ble altfor mye av alt, men det er vel på en måte sånn det skal være. Takk for alle gode råd og forsikringer om at dette skulle gå fint. :blomst:
Bena på bordet og slappe av et par dager nå da, for det hørtes ut som du har stått på skikkelig. Vel blåst! Jeg er helt enig med deg i at det er veldig koselig å ha selskap hjemme.