Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Laktoseintoleranse - hva reagerer du på?

#1

frukt sa for siden:

Jeg vet at det er individuelt, men det blir kanskje lettere å finne ut hva jeg reagerer på om jeg vet hva andre reagerer på.


#2

Blondie sa for siden:

Tenker du på matvarer som ikke inneholder laktose, men som du fremdeles reagerer på?


#3

frukt sa for siden:

Både det og melkeprodukter.


#4

dharma sa for siden:

Jeg glemmer av og til at hamburger og enkelte potetgullsorter inneholder laktose.


#5

Éowyn sa for siden:

Jeg kan spise litt sjokolade. Reagerer mer på Stratos enn Freia melkesjokolade.


#6

Blondie sa for siden:

Jeg har laktoseintolerante barn og to av tre reagerer faktisk på havre. De er sjekket for cøliaki opp og i mente (fordi jeg har det), men ingen utslag. De skal jo ikke reagere på havre, men mage/tarm-systemet deres har åpenbart ikke lest manualen.


#7

frukt sa for siden:

Jeg får veldig treg mage av havre. For mye fiber kanskje.


#8

-ea- sa for siden:

Hos meg varierer det, både fra dag til dag og svingninger over lange perioder/år. Nå for tida tåler jeg mer og kan spise kvikklunsj igjen, enkelte kaker med litt krem. For et par år siden var det rett på do hvis jeg spiste sånt.
Men jeg reagerer også på kaker med mye krem, selv om den er laktosefri (vi har ofte kaker på jobb), blir kvalm og uggen. Så mengde har også noe å si.

Jeg og datter er testet og har det genet som ikke tåler laktose. Vår erfaring er altså at alt varierer. Det som går fint én dag kan gå helt dårlig den neste.


#9

-ea- sa for siden:

Geitmelk har ikke laktose, så geitost er trygt. "Vanlige" brunoster er verst.


#10

Karamell sa for siden:

Etter at jeg sluttet å drikke melk med laktose tåler jeg alt i mindre mengder. Men reagerer mest på risengrynsgrøt og fløteis.


#11

Malama sa for siden:

Mellomste her er testet og slo ikke ut på laktoseintoleranse ifølge blodprøven legen tok, men samme lege rådet oss til å droppe laktose dersom det hjelper. Og det gjør det. Tankeløst hadde faren kjøpt noe laget på butterdeig (mye smør, ja) som hun spiste en av, og det gikk ikke så bra.

Vi har ikke testet så mye hva hun tåler, men det funker med laktase i tilfeller hvor vi ikke har helt kontroll på hva hun får i seg har vi erfart.

Hun har i ettertid også fått en antatt refluks - diagnose som vi har fort medisiner for og tilsammen er hun da langt, langt bedre enn hun var. Det er helt magisk.


#12

ingling sa for siden:

Jeg slår ikke ut på laktoseintoleranse, men siden jeg har irritabel tarm følger jeg lav FODMAP og har etterhvert funnet ut av hva jeg må unngå helt og hva jeg tåler litt av. Laktose er en av tingene jeg er forsiktig med, så der bruker jeg laktosefrie produkter og i noen tilfeller laktoseredusert. Jeg kan fint spise harde oster, de har lite laktose. Men ellers unngår jeg vanlig is, fløte etc. Ganske nylig har jeg lært at karragenan tilsettes i en del laktosefri produkter, og kan gi reaksjoner for de med irritabel tarm, da forsto jeg hvorfor jeg får vondt i magen av mye Fri-is og laktosefri vaniljesaus. Så sånne ekstra ting som blir puttet i produkter kan godt lage krøll. Havre er høy fodmap over en eller annen mengde (husker ikke hvor mye), så det kan en reagere på hvis en spiser mye og har irritabel tarm. Jeg har hatt masse nytte av Julianne Lyngstad sitt nettsted og bøker for å finne ut mer om hva jeg kan spise og hva jeg bør unngå og sørge for nok variasjon i kosten.


#13

Nooria sa for siden:

Det verste er ren melk, så jeg holder meg helt unna melk og kaffe latte på vanlig melk. Jeg synes jeg tåler sjokolade og oster greit. Men brunost holder jeg meg helt unna (med unntak av en sjelden gang når jeg spiser en svele). :sparke:



#15

løve70 sa for siden:

Akkurat de to tingene var det arvingen også reagerte mest på. Nå virker det til at hun stort sett har vokst det av seg.


#16

frukt sa for siden:

Jeg drakk en milkshake på burgerbar en gang, og det reagerte jeg definitivt på. :humre: Har tenkt at syrnede melkeprodukter skulle være bedre, kefir for eksempel, men det virker som om jeg reagerer på det også. Får vel bare kjøpe de laktosefrie variantene.


#17

kamp sa for siden:

Jeg lager egen helt laktose fri yogurt. Fermentere i 48 timer.


#18

Ru sa for siden:

Samme her. Bløtekaker utgår også, med høye kneløft.



#20

Karamell sa for siden:

Alle pattedyr har laktose, også mennesker. Sønnen min tålte ikke morsmelk. Han tåler melkeprotein.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.