Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fra fjord til fjell på Vestlandet med bæremeis?

#1

Svanen sa for siden:

Vi har tenkt å være en liten uke på Vestlandet i sommer.
Vi har lyst på en tur "fra fjord til fjell". 7 åringen som er liten og lett (og lat :knegg: ) passer fortsatt i bæremeis. Men det er nok siste året hun kan.
Vi er fjellvante. Jeg er i ok form, litt treig, men utrolig seig. Hehe... Jeg kan gå langt. Samboer er godt trent, og det er han som bærer henne i meisen og drar henne i pulk og i sykkelvogn 99 % av tida.

Er Skåla helt galskap med bæremeis? Vi tar selvsagt hensyn til været og andre forhold. Er det "klyving"? Vi gikk opp "baksiden" av Bitihorn med meis en gang, men gikk andre veien ned, for jeg var skeptisk til å gå ned der med meis.
Hvis man går der i slutten av juni/begynnelsen av juli, er det mye folk, og er det mye snø (vet selvsagt at det siste varierer fra år til år)?

Men ikke minst, er det noen som har noen skjulte perler av fjord til fjell der det IKKE er mange som går. Vi er ikke særlig glad i å gå i kø. Prekestolen i turistkø for 6 år siden er ikke noe vi syntes var den beste opplevelsen...


#2

Syrinx sa for siden:

Ikke høyfjellet, men Godøyfjellet utenfor Ålesund. Der parkerer du i fjæresteinene og går opp på 500 meter. Ikke så lang tur med andre ord, men veldig fin. Utsikt innover mot Sunnmørsalpene og utover mot havet. Halvveis i turen er det et stykke langs Alnesvatnet, der er flatt og fint og 7-åringen kan strekke på beina om ønskelig. For å få en lengre tur kan man gå fjellene rundt øya.
Ikke Bitihorn-schwung over denne turen, da.

En lengre tur her oppe er denne å gå fra Sykkylven til Trandal. Christian Gaard på Trandal er en opplevelse i seg selv, så fint mål å ha. ut.no/turforslag/116256/overgangstur-fra-hundeidvika-eller-riksheim-til-trandal

stikkut.no ligger oversikt over veldig mange av turene på denne kanten av landet.


#3

amo sa for siden:

Kan Dronningstien og Trolltunga være alternativ?


#4

Señora sa for siden:

Buarbreen? Lilletopp? Samlen? Husedalen med fire fosser? Alle rundt omkring i Hardanger.


#5

annemede sa for siden:

Jeg vil promotere Bergen og Voss. :) Togferie og gondol til Hanguren deretter kan man gå mot Lønahorgi.
Se på skiferbruddet på Kyte. Bade på Vangen eller i utendørsbassenger evt Vossabadet. På austsida har elva grove ut djupe gjel. Padling på Vangsvatnet, familierafting evt til Evanger.


#6

Svanen sa for siden:

Her var det flere idéer, ja.
Vi hadde ferietur til Møre og Romsdal for noen år siden, og Bergen et par år før det. Så jeg tror vi er mest interessert i tidligere Sogn og Fjordane eller Hardanger, men en fin avstikker er ikke noe problem med et barn som liker å kjøre bil og ikke blir bilsyk.

Dronningstien høres flott ut, men er vel forskjellig start og mål om jeg skjønner riktig?

Ingen som har vært på Skåla og kan si om det er mulig med bæremeis?


#7

Appelsin sa for siden:

Jeg vil tro det er fullt mulig å gå på Skåla med bæremeis for seige folk :hjerter:
Snøen er kanskje det største issuet - samt at dere må starte tidlig for å rekke ned, om dere ikke skal overnatte på toppen, da. Jeg gikk i begynnelsen av august 2020 og da var det mye snø over 1100-ish-meter. Jeg har sett nysnø der på sommeren også.

Hva med Hornelen i Nordfjord? Ikke så veldig høyt, men utrolig vakkert. Jeg har bare gått "den lange" veien, dvs. den som ikke er så bratt, og den egner seg i hvert fall for bæremeis. Men veldig karrig mot toppen, med store steiner, så å være stødig til beins er en stor fordel.


#8

annemede sa for siden:

Jeg så noen med bæremeis på Skåla, de hadde mer enn en overnatting t/r.


#9

annemede sa for siden:

Det kan benyttes shuttlebuss i forbindelse med Dronningstien.


#10

amo sa for siden:

:ja:


#11

amo sa for siden:

I Kvinnherad er det også mange flotte turer. Melderskin, Gygrastol, Ulvanåsa mm. Jeg hadde ikke gått med meis, men for de som vurderer Skåla tror jeg det går bra på de turene også. :knegg:


#12

Synnemor sa for siden:

Regner med at det er Skålatårnet du mener og ikke fjellet Skåla?

Skålatårnet er ikke teknisk vanskelig eller luftig på noen måte, det er god vei/sti og det er bygd lange strekker med stein på stiene der de siste åra som gjør terrenget lett å forsere. Jeg var der i fjor og i 2013 og det var stor forskjell! Det er derfor fullt mulig å bruke bæremeis på turen. Bare husk at det er Nord-Europa lengste motbakke - 1852 høydemeter i en smell fordelt på ca 8 km. Lang og tung tur der det er skikkelig motbakke omtrent hver meter fra bunn til topp! Vi gikk opp og ned på en dag med barna første gangen, da var yngste 9 år og gikk hele veien selv. For en 7-åring er det nok i tøffeste laget å gå både opp og ned på samme dag, så jeg ville nok lagt inn en overnatting på toppen. Våre barn har vokst opp med fjellturer og var tidlig vant til lange dagsturer og Skålatårnet på en dag var rimelig tøft selv for dem husker jeg. Fin tur med flott utsikt hele veien (men du får ikke gå alene, altså, det er mye folk som tar den turen.)

Vil tro du må langt uti juli for å unngå masse snø der. Vi hadde snøballkrig på toppen i fjor og det var 22. august…..


#13

Svanen sa for siden:

Jeg trodde fjellet hette Skåla, og hytta på toppen hette Skålatårnet, jeg...
Unngå helt snø skjønner jeg at man ikke kan på den høyden, nesten uansett tid på sommeren. Snøballkrig er helt ok, men å vasse i mye, dyp snø er ikke så fristende. Jeg regner med at det er utsikt og flott der også om man velger å snu før toppen grunnet vær, snø eller tidsbruk.

Hornelen hørtes litt kult ut, og kanskje ikke så kjent (som er fint for folkeskye meg og samboer...).


#14

Synnemor sa for siden:

Fjellet Skåla ligger i Molde kommune, Skålatårnet heter …Skålatårnet :knegg:
Jeg vil tro at det er lurt å vente til i alle fall midten av juli for å unngå å vasse i snø, men det varierer sikkert fra år til år. Fint hele veien oppover og det er flott å ta pause ved vannet som markerer skillet mellom fjell med vegetasjon og ura mot toppen. (Det er laget steintrapper i ura, så den er mye lettere å gå i enn den var før.)


#15

Svanen sa for siden:

Ikke i følge Google/Wikipedia.. hehe... Det er flere Skåla også andre plasser rundt i Norge (når man ser i UT appen).


#16

Synnemor sa for siden:

Her kommer det frem! Mange muligheter for å komme seg på Skåla med andre ord!


#17

Appelsin sa for siden:

Jeg er sunnfjording, og siden det er nærmeste Skåla, så kaller vi Skåla(tårnet) for Skåla :humre:



#19

Señora sa for siden:

Fantastisk utsikt, men de har ødelagt stien med bratt grusvei. Tips, kjør til Gurigjerde og gå til Stølanuten eller en av de andre nutene der. Så kan man velge å gå ned til Himakånå derfra om man vil.


#20

Mex sa for siden:

Da vi var i Loen i fjor, så var det snakk om at det skulle lages en ny sti fra Hoven og opp til Skålatårnet som skulle være klar i år. Det kunne jo vært et alternativ da. Å ta Skyliften opp til Hoven og så gå derfra.


#21

GeekyGirrrl sa for siden:

Mange fine fjell i Sogn og da. :-)

Fanaråken og overnatting på Turtagrø. Det er en fin topp for de litt seige og går fint an å gå med bæremeis om man er sprek.

Sørsida av Sognefjorden har noen bortgjemte perler med mange plasser man kan gå fra fjord til fjell, og så kan du overnatte på fjellstova i Stordalen. Fra Ortnevik er det bare å peke rundt og så gå oppover om du vil. Helt nydelig. ut.no/turforslag/1112154657/ortnevik-sylvarnes-unik-vandring-langs-veglause-strender-ved-sognefjorden


#22

Svanen sa for siden:

Tusen takk for mange gode idéer. Ser ut som vi faller på området nord for Sognefjorden og til grensa til Møre og Romsdal. Så det er stor sjanse fir at vi prøver Hornelen, Appelsin.
Vi har med lavvo og soveposer og overnatter på campingplasser. Da er vi ikke så avhengig av hvor vi er når. Om noen har tips til ok campingplasser og andre morsomme steder, så er det også supert.
Vi har ofte tatt for oss et område en ukes tid, så vi har mange muligheter her til senere turer. Denne gangen tror jeg vi tar ca 4 overnattinger.


#23

Gri sa for siden:

Om de snik dykk så vidt over grensa til Møre og Romsdal er Urke camping i Hjørundfjorden eit godt utgangspunkt for diverse fjellturar. Enkel og rimeleg campingplass med sjarmerande landhandel. Kor lett det er å gå med bæremeis er eg usikker på, eg har nok med meg sjølv på slike turar 😂


#24

Svanen sa for siden:

Da gjorde vi litt om på planene, og har bestilt hotellrom/hytte på turen. Vi er i en liten dårlig periode med tanke på magen til minstemor, så vi fant ut at det er tryggest med lett tilgang til bad når vi overnatter.

Så rute er lagt. Fra hytta i Valdres, over til Årdal og Turtagrø og innerst i Sognefjorden. Så utover Sognefjorden og over Gaularfjellet, Førde og til Bremanger og håpentligvis tur på Hornelen. Så klosterruinene på Selje og Stad. Så om Nordfjordeid, Stryn og over Strynefjellet.
Blir 4 overnattinger, så vi har god tid til avstikkere. Minstemor er glad i å kjøre bil, det er/var ikke nest yngste. :knegg:


#25

Svanen sa for siden:

Kan oppdatere litt etter tur
Vi kjørte først fra Valdres og fra Tyin til Årdal (med nød og neppe, da det hadde gått et lite steinras over veien en time før vi kjørte der. Var delvis ryddet, så vi kom forbi, men veien stengte etter vi kom til Årdal). Det var strålende vær, så vi bestemte oss for å kjøre innover Utladalen og gå til Vettisfossen. Brukte rundt 4 timer på avstikkeren vår. Så over Tindevegen til Tutragrø og overnatting i Gaupne.
Neste dag kjørte vi til Sogndal og over Gaularfjellet. I Førde bestemte vi oss for gåtur, og begynte på turen opp til Hafstadfjellet. Men det var veldig bratt, og nærmere 30 grader i stekende sol, så etter litt over 300 høydemetre snudde vi. Snuppa var også litt sur og klagete i meisen, så når det ikke var moro for henne, så snudde vi. Så kjørte vi mot Bremanger og overnattet i Svelgen.
Dagen etter var turen til Hornelen på programmet. Helt vindstille og skyfri himmel. Men skjønte da vi kom til starten at å nå toppen ville være vanskelig. Jeg har nok vært litt sløv da jeg leste turbeskrivelse, for jeg trodde det var 15 km tur/retur... Men det var så vakkert der og nydelig vær at vi bestemte oss for å gå så langt vi følte for. Skikkelig varmt ble det, og vi skulle nok hatt dobbelt så mye drikke med. Så vi gikk nok ca halvveis, både i avstand og høydemetre. Så absolutt verdt turen selv om vi snudde. Vi var ganske slitne da vi kom tilbake til bilen. Hadde vært uansvarlig å prøve oss på toppen. Gikk forsåvidt greit med bæremeis, men det går smått der det er brattest, både opp og ned. Vi kom aldri over der det kun var store steiner, så hadde nok ikke blitt enklere. Tyngdepunkt blir jo litt feil, og samboer ble skikkelig sliten i skuldre. Hun veier nå 19 kg, så dette var siste tur med henne på ryggen. Men snuppa var fornøyd helt til de siste km, da ville hun til bilen med en gang... Vakker natur (hvis man lot som man ikke så vindmøller...), blomstrer langs stien, og vi tror en kongeørn sirklet rundt oss noen ganger da vi hadde en pause. Etter turen overnattet vi i Selje.
Morgenen etter tok vi klosterbåt ut til Selja kloster. Flott guiding, og bare 5 personer på første båt. Så vi hadde området nesten for oss selv i 2 timer. Vi voksne drakk av Sunnivakilden, så nå blir vel vi så unge :knegg:
Tilbake til Selje kjørte vi til Vestkapp. Dessverre en del skodde og vind der, men vi fikk noen glimt mellom skyene og spiste deilig fiskesuppe der. Så kjørte vi til Nordfjord og ruslet litt og fant en lekeplass. Vi overnattet i Hornindal og spiste deilig 3 retters bursdagsmiddag på hotellet.
I dag reiste vi derfra i litt regnvær og over gamle Strynefjellsveien, lunsj i Lom og tilbake til Valdres og styrtregn.
Nå blir vi på hytta noen dager denne uka i stedet for neste, for fra helga er det mulig jeg må jobbe, selv om jeg har ferie fortsatt..


#26

My sa for siden:

For en fantastisk tur dere har hatt! :hjerteøyne: Høres ut som et eventyr!


#27

Magica sa for siden:

Det høres ut som en flott tur!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.