Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp: Lære seg grunnleggende oppussingsferdigheter?

#1

Timar sa for siden:

Er det noen måte å få lært og øvd seg på grunnleggende ferdigheter innen oppussing? Fortrinnsvis før man kjøper noe som MÅ pusses opp, enten man kan det eller ikke..

Det eneste jeg har erfaring med er å male vegger (liker) og skru sammen IKEA-møbler (liker ikke). :sparke:

Det jeg tror jeg burde kunne: slipe gulv, legge nytt gulv, ta ned lettvegger, demontere kjøkken og muligens bad, reparere hull i vegger, sette på og male lister pent.

Er det noe sted å lære slikt? Noen som har kurs for noobs? Eller er det YouTube som er løsningen?


#2

Stompa sa for siden:

Jeg bare begynte. Har gjort mye av det du nevner, kunne ikke noe på forhånd. Det viktigste er å ha skikkelig verktøy og å være nøye med grunnarbeidet.

Handler på lokal spesialbutikk (Fargerike), får kjempegode tips der hvis jeg trenger det.


#3

Pøblis sa for siden:

Datter og svigersønn har blitt skikkelig gode. De har brukt nett, særlig YouTube har mye gode how-to-videoer.

Jotun har skikkelig bra nettsider hvor du kan få tilpasset både farge- og malingstypehjelp.


#4

Maverick sa for siden:

Youtube, spør en venn og be om tips i faghandelen er veien å gå.

Det meste du skriver om der er i teorien ganske enkelt (selv om både "legge gulv" og "reparere hull i veggen" finnes i forskjellige komplikasjonsnivåer...), å rive og demontere ting er jo påtagelig mye enklere enn å sette det opp igjen også.


#5

frukt sa for siden:

Biblioteket har sikkert bøker om oppussing. Jeg foretrekker ofte bok framfor YouTube.


#6

veobra sa for siden:

En start kan være å se litt på oppussingsprogram. Da får du en ide om arbeidsmengden, muligheter og hvordan en del proffe jobber. Du ser rekkefølgen, verktøy ol. De store tingene. Sinnasnekkeren eller de på tv2 som pusser opp (tid for hjem?) Det tar for lang tid å lære seg håndverket på denne måten. Da er det andre kanaler som gjelder.

Jeg bruker YouTube og nettsider. Får også hjelp i butikken, de kan svare på mye.


#7

Millen sa for siden:

Youtube. Kjenner noen som pusset opp en hel leilighet ved å lære seg alt fra Youtube.


#8

Lille meg sa for siden:

Dette. Ha for all del skikkelig verktøy! Du trenger ikke å kjøpe alt. Du kan leie verktøy (for eksempel hos Clas Ohlson) og du kan låne hos naboen (Nabohjelp-appen).

Deretter: Ta deg god tid. Å være nøye med grunnarbeidet betyr også å ikke stresse og å unngå å ta snarveier. Kanskje du kan alliere deg med en venninne som også vil lære seg oppussing?

Å sette sammen IKEA-møbler går forresten mye enklere om du har skikkelig verktøy, dvs drill med unbrako-bit og gjerne en fleksibel forlenger også.


#9

Lille meg sa for siden:

Jeg har forresten hørt at godt verktøy er halve jobben. Jeg har minst dobbelt opp av alt verktøy, men merkelig nok blir ikke oppussingsjobben gjort likevel. :sparke:


#10

-ea- sa for siden:

Pluss 1 på verktøy. God drill med et godt utvalg bits og bor, det bruker jeg hele tida.
Lånte elektrisk listekutter da jeg pussa opp sist, bruk for all del ikke de der slarkete der man må sage med handsag = unøyaktig.


#11

Palmen sa for siden:

Jernia leier ut verktøy :jupp:


#12

Stompa sa for siden:

Jeg bruker kapp- og gjærsag; den funker både på lister og når jeg legger laminat. Bruker også stikksag. Spikerpistol (dykkertpistol) er dessuten gull når man skal sette opp listverk. Vater må man også ha.


#13

nokon sa for siden:

Gjer ting sakte. Eg er ikkje praktisk anlagt, men har gjort ein del der eg budde før. Learning by doing og det å vere tålmodig nok til å vere nøyaktig (skifte batteri i vateret, så ikkje hylla blir skeiv … :sparke: ). Dei største blemmene eg har gjort, har eg gjort når eg har prøvd å skynde meg.

Ein del Deichman-filialer har og verktøyutlån, gratis.


#14

ingling sa for siden:

YouTube og evt. lese seg opp på nett hjelper en del, og som nokon sier hjelper det med tålmodighet. Der er jeg ikke så god. :knegg: Jeg kan ikke alle de tingene selv dessverre, men mannen har lært mye via nett. Kan anbefale Sommerhytta for inspirasjon, de pusser jo opp hytte men har bratt læringskurve, jeg ble veldig inspirert i fjor til å snekre litt selv.


#15

Maverick sa for siden:

Ja, enda en +1 på godt verktøy.


#16

Luftslottet sa for siden:

YouTube har du allerede fått tips om, men jeg vil også tipse om å invitere venner som allerede har gjort ting på besøk for å hjelpe deg. Det er som regel sånn at folk vil stille opp. :klem:

(Jeg kan bære bokhyller! :knegg:)


#17

Dragen sa for siden:

IKEA-møbler er ferdig sammenskrudde hvis man kjøper dem på finn.no. De av oss som ikke kan/vil skru, kan hjelpe til med å kjøre og hente.


#18

Appelsin sa for siden:

Ja, det er faktisk helt genialt! Man slipper emballasjen også, når man kjøper brukt :jupp:


#19

-ea- sa for siden:

Ikea er lett å skru sammen, har dere prøvd Jysk? :snill:


#20

nokon sa for siden:

Don’t Get me started! Eg måtte ha hjelp av ei nabodame for å skjønne bruksanvisninga til hagesofaen.


#21

Malama sa for siden:

Også finnes det sånne særlinger som meg, som LIGER å montere ikea da (for ja, det ER jo faktisk stort sett relativt rett frem, bruksanvisninga er grei den, i alle fall når man har prøvd seg på div andre steder, som jysk ja, så er ikea barnemat. Og jeg liker jobber med sånn step by step bruksanvisning. Og jeg liker å sortere skruene aller først ;)

(Men, det jeg trenger egentlig å kunne/lære er å bytte vinduer, store vinduer, mange vinduer. Trooor det heller blir å betale noen for jobben, gitt...)


#22

Elise sa for siden:

IKEA og Lego er de eneste firmaene jeg vet om som lager gode bruksanvisninger. :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.