Hvor usunt er fettet i peanøttsmør? Jeg husker ikke hvilket merke vi har stående i skapet, men det er merket med "grov type" eller noe i den dur. Jeg tror det er et veldig vanlig merke. I innholdsfortegnelsen står det fullherdet vegetabilsk fett. Det må da være fy-fy? Når delvis herdet veg.fett = transfett, så er vel fullherdet det samme?
Storebror har fått det i barnehagen :( og spurte mannen min om å kjøpe det en gang de var og handlet. ... og pappaen klarte ikke å si nei. :p
Herdet fett er overhodet ikke bra ja. Verken delvis herdet eller fullherdet. Jeg kjøper peanøttsmør på Ultra (i "helsekostavdelingen") eller i helsekosten, der har de både uten sukker og transfett. :)
Tror ikke du skal tenke på at han har spist av det, litt av og til skader ikke, på samme måte som litt sukker av og til ikke gjør det. Men neste gang kan du jo kjøpe det i helsekosten. Koster noen kroner mer men er verdt det, synes jeg.
Jeg er ingen tilhenger av "godteripålegg". Mat er mat og godteri er godteri. ;) Så jeg tror nok ikke at det blir noen neste gang. Det har uansett ikke blitt spist mer enn et par ganger etter at boksen kom i hus for ? en ? mnd siden.
Problemet med peanøttsmør er at produsentene fjerner peanøttoljen og selger den til kosmetikkindustrien og erstatter den med kjipt fett. Hvis du lager peanøttsmøret selv så unngår du problemstillingen.
Mills sitt peanutsmør kan ikke falle inn i kategorien "sunn". Både Meny og Ultra selger et annet som ikke er tilsatt verken herdet fett eller sukker. Der er det kun peanøtter og salt.
Åh jeg ser ikke på peanøttsmør som godteripålegg, jeg ser på det som veldig sunt, så her kan det spises av hjertets lyst. Sjokoladepålegg og slikt derimot ... :)
Om man fullherder en fettsyre, fjerner man alle dobbeltbindinger ved å innføre hydrogenatomer. Altså får man mettede fettsyrer, som er atherogene. Når man herder delvis, vil noen av de gjenværende dobbeltbindingene bli vridd fra cis- til transkonformasjon, og dermed gi transfettsyrer. Transfettsyrer er i likhet med mettede fettsyrer atherogene, dvs de fremmer atherosklerose eller åreforkalkning. Noen mettede fettsyrer er sterkere atherogene enn mettede fettsyrer.
Og det stemmer det som Veronal sier med at produsentene av peanøtter og peanøttsmør fjerner peanøttoljen når de rister nøttene og erstatter den med mer usunn (=mettete fettsyrer) olje. Så klisset utenpå ristede peanøtter er ikke peanøttolje.
Veldig sent å skrive det nå, men jeg stusset litt over det selv, helt til jeg tok opp Mills peanøttsmør den grove typen...
Fullherdet er ikke det samme som transfett. Transfett ligger i at den har blitt delvis herdet.
Herding går ut på at man fyller opp dobbeltbindingene som man har i umettede fettsyrer, slik at de får mere hydrogen og holder seg mere stabilt, det er derfor kjeks og kaker som har utløpsdato på over flere år, ofte har transfett...
Når man fullherder fett vil det si at fettsyren er mettet med hydrogen, altså har ikke fettsyren umettede/ dobbeltbindinger lenger. Det vil da si at det tilsvarer helt vanlig mettet fett, som du har i melk og biff. (Ikke det at jeg promoterer dette, bare noe gammelt kjemikunnskap igjen)