Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Peanøttsmør og transfett

#1

~TM~ sa for siden:

Hvor usunt er fettet i peanøttsmør? Jeg husker ikke hvilket merke vi har stående i skapet, men det er merket med "grov type" eller noe i den dur. Jeg tror det er et veldig vanlig merke. I innholdsfortegnelsen står det fullherdet vegetabilsk fett. Det må da være fy-fy? Når delvis herdet veg.fett = transfett, så er vel fullherdet det samme?

Storebror har fått det i barnehagen :( og spurte mannen min om å kjøpe det en gang de var og handlet. ... og pappaen klarte ikke å si nei. :p


#2

Marge sa for siden:

Fullherdet høres rimelig fy-fy ut ja. Alt herdet fett er vel transfett?


#3

Dixie Diner sa for siden:

Herdet fett er overhodet ikke bra ja. Verken delvis herdet eller fullherdet. Jeg kjøper peanøttsmør på Ultra (i "helsekostavdelingen") eller i helsekosten, der har de både uten sukker og transfett. :)
Tror ikke du skal tenke på at han har spist av det, litt av og til skader ikke, på samme måte som litt sukker av og til ikke gjør det. Men neste gang kan du jo kjøpe det i helsekosten. Koster noen kroner mer men er verdt det, synes jeg.


#4

~TM~ sa for siden:

Jeg er ingen tilhenger av "godteripålegg". Mat er mat og godteri er godteri. ;) Så jeg tror nok ikke at det blir noen neste gang. Det har uansett ikke blitt spist mer enn et par ganger etter at boksen kom i hus for ? en ? mnd siden.


#5

allium sa for siden:

Jeg så en artikkel om det for en tid siden.

Det er litt transfett i peanøttsmør, men visstnok ikke så mye at det skulle være noe problem. Sa kostholdseksperten.


#6

Veronal sa for siden:

Problemet med peanøttsmør er at produsentene fjerner peanøttoljen og selger den til kosmetikkindustrien og erstatter den med kjipt fett. Hvis du lager peanøttsmøret selv så unngår du problemstillingen.


#7

Strå sa for siden:

Har Veronal (eller noen andre) oppskrift på peanøttsmør? Please?


#8

Veronal sa for siden:

Peanøtter + foodprocessor/stavmikser. Voilá! Evt. kan du riste peanøttene litt i pannen slik at de får litt farge før du kjører dem i mikseren.


#9

Strå sa for siden:

Så enkelt? Da skal jeg løpe ut på kjøkkenet og prøve med en gang. Tusen takk!


#10

safran sa for siden:

Mills sitt peanutsmør kan ikke falle inn i kategorien "sunn". Både Meny og Ultra selger et annet som ikke er tilsatt verken herdet fett eller sukker. Der er det kun peanøtter og salt.


#11

Dixie Diner sa for siden:

Åh jeg ser ikke på peanøttsmør som godteripålegg, jeg ser på det som veldig sunt, så her kan det spises av hjertets lyst. Sjokoladepålegg og slikt derimot ... :)


#12

Koma sa for siden:

Jeg synes overhodet ikke peanøttsmør er gotteripålegg.
Kjøper også den som er 100% peanøtter (øko), som bare er tilsatt havsalt.
Nam!


#13

Storm sa for siden:

Om man fullherder en fettsyre, fjerner man alle dobbeltbindinger ved å innføre hydrogenatomer. Altså får man mettede fettsyrer, som er atherogene. Når man herder delvis, vil noen av de gjenværende dobbeltbindingene bli vridd fra cis- til transkonformasjon, og dermed gi transfettsyrer. Transfettsyrer er i likhet med mettede fettsyrer atherogene, dvs de fremmer atherosklerose eller åreforkalkning. Noen mettede fettsyrer er sterkere atherogene enn mettede fettsyrer.

Og det stemmer det som Veronal sier med at produsentene av peanøtter og peanøttsmør fjerner peanøttoljen når de rister nøttene og erstatter den med mer usunn (=mettete fettsyrer) olje. Så klisset utenpå ristede peanøtter er ikke peanøttolje.


#14

Manitoba sa for siden:

Helt enig med deg. Helsekostpeanøttsmør og blåbærsyltetøy er nydelig og bra pålegg.


#15

safran sa for siden:

Enig, jeg og. Nøtter er faktisk sunt.


#16

Candy Darling sa for siden:

Peanøttsmør smaker fotsvette, så samma kan det være.


#17

Maverick sa for siden:

I serien: Hva trodde DU det sto i overskriften, kan jeg få tilføye at jeg lurte veldig på sammenhengen mellom peanøttsmør og transvestitter.


#18

Koma sa for siden:

:rofl:


#19

Fibi sa for siden:

:latter:

Jeg elsker peanøttsmør. Helst smuuuuud, uten klumper. På ferskt polarbrød, med veldig moden banan på. :nam:
Eller på toast, med jordbærsyltetøy.


#20

~TM~ sa for siden:

:kvalm:


#21

Fibi sa for siden:

Åh, det er jo SÅ godt! : drømmer :


#22

Dixie Diner sa for siden:

Det der blir jeg også skikkelig kvalm av. :knegg:


#23

nech111 sa for siden:

Veldig sent å skrive det nå, men jeg stusset litt over det selv, helt til jeg tok opp Mills peanøttsmør den grove typen...

Fullherdet er ikke det samme som transfett. Transfett ligger i at den har blitt delvis herdet.

Herding går ut på at man fyller opp dobbeltbindingene som man har i umettede fettsyrer, slik at de får mere hydrogen og holder seg mere stabilt, det er derfor kjeks og kaker som har utløpsdato på over flere år, ofte har transfett...

Når man fullherder fett vil det si at fettsyren er mettet med hydrogen, altså har ikke fettsyren umettede/ dobbeltbindinger lenger. Det vil da si at det tilsvarer helt vanlig mettet fett, som du har i melk og biff. (Ikke det at jeg promoterer dette, bare noe gammelt kjemikunnskap igjen)


#24

frukt sa for siden:

Nøttesmør er jo superenkelt å lage selv i en blender da. Har aldri laget peanøttsmør, men kan ikke se for meg at det skal være noe vanskelig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.