Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Pridemåned eller pridedag?

#1

him sa for siden:

Nå gjelder ikke egentlig dette pride, det er jo også cancer awernes month etc, men akkurat nå er det pride jeg tenker på.

Er det ikke bedre sånn "mediamessig" å ha en dag fremfor en måned?


#2

Input sa for siden:

Nei, hvorfor det?


#3

jolie sa for siden:

Vi kan ha Prideår for min del.

Fordelen med en hel måned er jo at de som driver med informasjonsarbeid kan gjøre det over en lengre periode. Også er det noe grinebitere MÅ ta stilling til når det ikke bare går over ett er et døgn.


#4

Nextlife sa for siden:

Jeg jobbet med mange ulike «dager» ,»uker» og
«måneder» og i år også «år» og ser at markedsføringsmessig så er det helt klart mye bedre med markeringer på «dager». I sosiale media peaker engasjementet så mye bedre på en enkelt dag enn når det dras ut i tid.


#5

Floksa sa for siden:

Jeg tror Pride trenger en måned. Eller gjerne hele året. Sønn her skal først være med i Pride toget i Oslo og helgen etter skal vi alle gå i det lokale toget. Her henger Pride-flagget oppe hele juni ( hjemme hos oss altså).
Mye tyder på at Pride trenger å pushes på folk mye mer enn bare en dag.


#6

veobra sa for siden:

Når det dreier seg om holdninger så trenger vi vel litt mer tid for at det skal gå inn og debattene kan gå over litt mer tid. Jeg har nok en gang lært mye nytt denne perioden og fulgt debatter som har gått over noe tid. Jeg tror ikke det hadde blitt samme effekt med en dag. Det blir noe annet enn røykvarslerens dag, der må vi ikke ha fullt så mye holdningsendring selv om tema er veldig viktig.


#7

Einhyrningur sa for siden:

Nå har jeg hengt litt på SOMe og ser at Pride og spesielt transseksuelle får så mye hets at jeg tenker vi må gå for Pride-år.


#8

Pøblis sa for siden:

Ja. :hylgrine:


#9

nolo sa for siden:

Ja, hva er det med folk. :mumle:

Vi har regnbueflagg i vinduet hele juni, og jeg syns det er kjekt at det markeres med parader på ulike steder til ulike tider gjennom hele måneden.


#10

Madicken sa for siden:

:nemlig:


#11

Bluen sa for siden:

Vi har allerede Pride-år - det er Skeivt kulturår i 2022.


#12

him sa for siden:

På grunn av "punchen" jeg tror det skaper. Ser mange (ikke nødvendigvis du) svarer som om jeg tenker at det resten av tiden skal være stille, men det var egentlig mer kommunikasjonsmessig jeg tenkte. Var nok litt for uklar i HI :)

Ja, jeg jobber ikke med det, men synes "sett utenfra" at dager er mer synlig enn måneder

#13

-ea- sa for siden:

Ja det var akkurat det jeg skulle til å si.


#14

sindrome sa for siden:

Men hvorfor skal det kommunikasjonsmessige være det viktigste her?


#15

zinatara sa for siden:

Godt poeng. Jeg har inntrykk av at det også er en viktig sosial happening. Det er jo ikke alle som bor i Oslo-området og mange har behov for arenaer der de møtes. I nabobygda her har de bygdepride i Mai som varer i en uke med mange ulike ting som skjer rettet mot mange målgrupper. Det hadde ikke vært mulig å få alt dette gjort på en dag.


#16

kamp sa for siden:

Som trans selv så tenker jeg mnd er greit for å markere ekstra, men ikke glem det resten av året.

Det er mye hets men det kommer ofte fra spesifikke miljøer.

Samtidig tror jeg det også er mye begrens forvirring. Når det er homofil, lesbisk, bifile, ftm/mtf (trans).. så skal de som føler seg som noe mitt mellom, og deretter alle andre begreper.
Det er rett og slett for mye å forholde seg til.
Jeg har eks ikke kontroll på det selv om jeg er ftm (female to male)


#17

him sa for siden:

Det er vel ingen som har sagt at det er det viktigste? :)

#18

sindrome sa for siden:

Mulig jeg misforsto hovedinnlegget...


#19

Charlie sa for siden:

Hovedinnlegget spør om det mediamessig er bedre med en dag en med en måned, og ut fra min erfaring med medier er svaret ubetinget ja.

Det betyr jo ikke at man ikke kan ha aktiviteter og også nyhetsinnslag ellers i året. Målet er vel at man har det som for alle andre ting i samfunnet hele året uten noen markeringer.

Siden vi i endel saker driver med innsalg av ting som skjer overfor medier, er det veldig vanskelig å «komme på», og mange pride-saker ville absolutt ikke nådd opp i mediene hvis de skulle fulgt de vanlige nyhetskriteriene andre saker blir bedømt etter, tror jeg. De kommer på fordi det er pride-markering.

Dersom du trekker markeringen ut i tid, tror jeg man vil få færre saker «på», fordi hvis det trekker ut i tid vil de i større grad bli bedømt etter «normale kriterier for nyhetssaker», og da er ikke lenger pride en «nyhet» som skaper klikk. Hvis målet er å fylle mediene med pride, tror jeg derfor de bedre lykkes med det med en dag framfor en måned/ år.

Det er ut fra min erfaring med å prøve å selge inn en sak til medier, hører gjerne synspunkter fra noen som jobber der! :ja:


#20

sindrome sa for siden:

Men bør man ikke vurdere om det skal være en mnd eller en dag utifra andre kriterier enn om det er det beste for å selge til media? Eller er dette kun et hypotetisk spørsmål?


#21

him sa for siden:

Hvilke kriteria tenker du det skal vurderes ut fra? (Burde kanskje ikke brukt pride som eksempel, for jeg tenkte egentlig på en annen organisasjon)

Alle organisasjoner av en viss størrelse jobber hele året med "sine" saker. Og så er det litt forskjellig hva sakene og oppgavene er. For organisasjoner for transfolk vil jeg tro det viktigste i de senere årene har vært å jobbe mot myndighetene i forhold til legehjelp (fordi det har vært endringer der). Dette arbeidet har jo ingen tilknytning til om man har markeringen på en dag, en måned eller ett år.


#22

rine sa for siden:

Om det skal være en måned eller en dag har jeg ikke så sterke meninger om, men jeg blir mer enn skeptisk til hele Pride etter slike uttalelser. www.dagbladet.no/nyheter/bor-sparke-laerer-etter-pride-uttalelser/76363591

At det var? :sjokk: Pridefolket (som jeg trodde jeg tilhørte, men nå er jeg ikke så sikker lenger) som på papiret heier på toleranse og retten til å være den du er, mener visst i praksis at en lærer som bruker ytringsfriheten sin til å stille noen helt betimelige spørsmål rundt barneskoleelevers deltakelse i Pride-tog bør sparkes?!
Jeg får sekt-vibber, og "er du ikke med oss, så er du mot oss"- følelse av hele greia, og det liker jeg dårlig. :skuffet:


#23

Floksa sa for siden:

Så en person, som ikke har noe med Pride å gjøre, ikke uttaler seg i kraft av noe som helst annet enn å være en person med meningerTM får deg til å revurdere alt som omhandler Pride?
Snedig.
Men bortsett fra det er det ikke en menneskerett å være lærer, leder i PEGIA ble vel også oppsagt og måtte slutte som lærer, uten sammenligning forøvrig.
En politimann som jevnlig postet rasistisk møl på Facebook måtte også finne seg noe annet å gjøre.
Det er ikke alle meninger og stillinger som hører sammen, og etter å ha leste hva denne læreren mener og hvilke skritt han tar for å fremme sin sak tenker jeg han kanskje er best tjent med å jobbe med noe annet enn sårbar ungdom. Jeg hadde vært VELDIG ukomfortabel med å ha denne som lærer for mine sønner.


#24

Input sa for siden:

Jeg syntes det er direkte skremmende at en lærer kan påstå at skolen skal være nøytral. Da har du ikke reflektert mye over hva skolen er og hva jobben din består i, og helt åpenbart ikke lest kompetansemålene du skal undervise etter. Når du er så elendig i jobben din er det klart du må slutte, det er helt åpenbart. Fellesskolen er vår måte å forme innbyggere i verdispørsmål på, hele skolen er gjennomsyret av ideologi som berører spørsmål i samfunnet vårt.


#25

him sa for siden:

Også folk som er homofile eller trans (eller andre ting) KAN være idioter. Det er jevnt fordelt i sausen, rine, du må ikke tenke at du kun kan støtte ting hvor alle de involverte er smarte, flinke og snille. :humre:

#26

-ea- sa for siden:

Ja, da blir det få saker å støtte. :humre:


#27

Pøblis sa for siden:

:knegg:

Jeg heier forøvrig på Frode-måned.


#28

meisje sa for siden:

Etter å ha blitt sjokkert av homoene i Amsterdam for lenge siden, tenkte jeg lenge at det kanskje ikke ernødvendig å være så intim i det offentligerom. Årene har gått og jeg skjønner hvorfor de trenger å vise frem intimiteten i det offentlige rom, fordi vanlig oppførsel ikke er akseptert. Nå har jeg aldri vært på pride i Oslo, så kanskje er det ikke sånn som i Amsterdam, men årsakene til at man ønsker å vise kjærligheten frem er jo de samme.

Syns kanskje 1 måned er lenge, men det er jo pride bevegelsen selv som må velge hvor lenge de skal holde på.


#29

Neket sa for siden:

Jeg syns en måned er bra. Jeg jobber i et stort, konservativt globalt selskap, der endel grumsete holdninger kom frem etter at de satt ekstra fokus på Pride i fjor. Hvis det bare er en dag er det mye lettere å overse, men nå som vi har en hel måned med fokus på Pride tror jeg noen hvertfall åpner øynene litt. :vetikke: Det er jo ikke bare media, parader og konserter - det handler (i mine øyne) også om de du omgås hver dag - det skal være trygt å være seg selv på jobb. Og da hjelper det at vi maser om det litt lenger. :knegg:


#30

rine sa for siden:

Jeg tror ikke dere helt har skjønt hva jeg skriver, eller hva Noreng skriver, for den del. Dette handler da ikke om å ikke følge læreplanen eller om å være imot verdier som toleranse og respekt? :undrer: Det finnes mange undervisningsopplegg som er bedre enn noen av Pride- oppleggene for barneskoleelever (jeg har sett noen av dem, ja) og det finnes markeringer som er bedre egnet for åtteåringer enn Pride-toget i Oslo. For Pride har blitt en stor sekk etter hvert, og noe i den sekken går også på tvers av vitenskap og er på ingen måte ferdigdiskutert slik at man kan sette to streker under svaret. Jeg synes for så vidt ikke diskusjonen om hvorvidt det finnes to eller tre kjønn er så interessant, (biologisk sett er det vel åpenbart hva fasiten er, sosialt sett er det noe annet, folk må uansett få lov til å føle seg som det de vil) men jeg synes problemstillingen i seg selv noen ganger kan være komplisert for små barn, og at både undervisningsopplegg og Pride kan bidra til mer forvirring enn det motsatte. Les f.eks artikkelen under, den løfter fram noen ulemper med radikale undervisningsopplegg mytet på små barn og ungdom. Man må anta at disse vet hva de snakker om, eller bør kanskje de også miste jobben fordi de stiller noen betimelige spørsmål? :gruble:

www.vg.no/nyheter/meninger/i/wPkg94/alarmerende-mange-foeler-de-er-foedt-i-feil-kropp

Vi oppfordrer foreldre til å følge med på hva som skjer på barnas arenaer. De bør stille kritiske spørsmål til det de møter av informasjon fra helsestasjoner, fra kjønnsradikale kurs og undervisningsopplegg.

Ja, foreldre bør følge med på hva som skjer på barnas arenaer (ikke bare når det gjelder julegudstjenester og matpakker) og kritiske spørsmål er bra! Gi meg heller en lærer som våger å tenke selv og som våger å være kritisk heller en tusen som bare følger strømmen.


#31

Input sa for siden:

Man kan fint tenke selv og likevel være enig med majoriteten. At det er bare de som er enige med majoriteten som tenker selv er konspitankegods.


#32

Floksa sa for siden:

En del av oss gjør det. Og blir veldig forbauset når vi finner en lærer i vgs som mener det er åpenbart at det bare finnes to kjønn. Selv hos dyra ser vi at det er glidende overganger og de er neppe opplært gjennom Pride. Men hva vet vel jeg, en uutdannet bonde. Skal holde meg til matpakkene mine jeg altså :blånn:


#33

meisje sa for siden:

Så interessant Floksa. Er du villig til å dele dine observasjoner fra dyrene ? Jeg selv måtte bite i feminist fordommene når jeg fikk sønner. Intressene de hadde fra ung alder av, kan ikke styres var min erfaring.


#34

Floksa sa for siden:

Vi har av og til dyr som avviker. En ting er de som har fysiske endringer. Kviger som er tvilling med okse er ofte født uten livmor. De kan utvikle seg som kviger eller få skikkelig oksepreg. Hermafrodittisme Skjer jo også. Oftes på geit men skjer også hos andre arter. Men dette er jo biologiske «feil».
Mer interessant er de som fysisk er som de skal men som ikke stemmer lell. I fjor hadde vi en kvige. Alt normalt. Men hun tok ikke kalv. Det viste seg at oksen vår var helt uinteressert i henne. En okse som har bedekt mange, mange kyr og ikke var særlig kresen. For å si det slik. Denne hadde helt vanlig kvigeoppførsel. Hun ble slaktet da vi ikke har så mye bruk for en ku som ikke tar kalv. I år har vi litt samme. Men hun har også avvikende oppførsel og tildels avvikende utseende. Hun skal også slaktes på grunn av avvikende oppførsel. Det var bestemt før vi oppdaget at oksen ikke ville ha henne.
Kjønnsorganer og livmor er helt normale.


#35

sindrome sa for siden:

Jeg har ikke tenkt mye på dette, men ryggmargen min sier at dette bør vurderes utifra hva som er meningen med "eventet" eller hva det skal kalles :knegg:

Sånn jeg oppfatter Pride så er det en feiring av det å være skeiv, for de som er skeive og alle som støtter skeive. På en måned kan de ha mange arrangementer og få med så mange som mulig. Jeg oppfatter ikke at hovedfokuset med Pride er å få mediainteresse. Jeg synes det hadde vært feil fokus dersom man endret Pride til en dag for å få mest mulig oppmerksomhet, i stedet for å være så inkluderende som mulig, og legge opp til en hel mnd med feiring.


#36

Charlie sa for siden:

Hva som er formålet med et arrangement må arrangøren bestemme selv. Dersom hensikten er å få omtale i medier, som man rent faktisk vil trenge dersom man skal nå noen andre enn "menigheten" som likevel kommer på arrangementene, så gjelder akkurat de samme knappene som for alle andre saker. Medier trenger å få inntekter. Inntekter får de av klikk. Det folk flest klikker på er det som gir inntekter. Folk klikker på visse ting - f.eks. nyheter. De trykker på sterke følelser. De klikker på sex. De klikker på konflikter.

Folk klikker ikke på fred og harmoni og ting de har lest i 26 dager før og saker som ikke har noe mer ved seg enn å være prinsipielt viktige. Dessverre.

Ellers gir jeg en :dulte: til Rine. Jeg synes den læreren har et poeng med at Pride-paraden ikke nødvendigvis er noe å drasse barneskoleelever med på i skoletida. Og det kan man mene uten å være enig i alt han mener og selv om han eventuelt skulle være "far out" på andre ting, det vet jeg ikke noe om.

Jeg er litt trøtt av at i en del spørsmål går det ikke an å ha en nyansert offentlig samtale uten at man skal hogge hodet av motstanderen. Det løser ingenting, gir ingen framdrift, hjelper ingen. Særlig på dette feltet, hvor ordforrådet vårt ikke har nok ord og hvor folk legger helt forskjellig meningsinnhold i de samme ordene, er det av ytterste viktighet at man prøver å høre etter hva folk prøver å formidle og å møte meningsinnholdet istedenfor å planlegge hva man selv skal si neste gang man kommer til orde. Og så synes jeg det er veldig, veldig bekymringsfullt at endel av debatten legger til grunn veldig kjønnsstereotypiske roller. Typ "han liker å danse, så han skjønte at han var jente". Wtf. Hva skjedde med at man kan like hva man vil uansett hvilket kjønn man er født med? Kanskje vi må ha samme tilnærmin som med funkjsonshinder. Kjønn er ikke noe du "er", det er noe du har. Det har alltid vært vanskelig å være tenåring og finne seg selv, nå skal de jammen finne ut hvilket kjønn de er i tillegg. På generell basis. Og det er vel ofte de kidsa som strever fra før med tilhørighet som har høyere sannsynlighet for å få enda mer å bekymre seg for (?)

Aaahh. :puh: Hva er vel FP uten en avsporing i ny og ne? :giggle: Over til agurksalat. God søndag! :giveup:


#37

Einhyrningur sa for siden:

Sa du virkelig at kjønn ikke er noe man er? Seriøst? Virkelig?

Jeg håper jeg misforsto.


#38

Input sa for siden:

Hva mener du med hva som har skjedd med å kunne like hva man vil uavhengig av kjønn? Det har vel aldri i moderne tid vært lettere å være en mann som liker å danse eller en kvinne som er interessert i traktorer. Å debattere på den måten blir så meningsløst. Som om det er slik at folk er blitt homofile fordi det er akseptert, og nå blir folk transpersoner fordi det er akseptert. Det er vel heller slik at de som før måtte gjemme seg, leve i skam, ikke kunne være den de er - de kan det nå. Er ikke det bra da? Ungdom ikke vurdere hvilket kjønn de er. Den store majoriteten er det kjønnet de er og ferdig med det.


#39

kamp sa for siden:

I 2005, når jeg sa jeg skulle være gutt så var det atferdsproblemer..


#40

Einhyrningur sa for siden:

Nemlig.


#41

-ea- sa for siden:

Jeg forstår Charlie litt på dette.
I min verden var det sånn før: Kvinne som liker traktorer = kvinne som liker traktorer.
Nå har jeg inntrykk av at mange mener kvinne som liker traktorer = lesbisk kvinne. Eller trans. Eller noe annet.
Kan man ikke bare være kvinne som liker traktorer uten at det skal bety at man er i den ene eller andre fila? Eller at det skal være tvil om man egentlig er en vanlig hetero kvinne, bare pga traktoren?

Hilsen kvinne oppvokst på bygda der traktorer bor.
Nei, jeg er ikke spesielt interessert i dem. :humre:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.