Jeg er fryktelig kjedelig når det kommer til valg av drikke. Av alkoholfrie drikker, velger jeg som regel vann, kanskje med bobler om jeg skal unne meg noe litt ekstra. Av slikt med alkohol, blir det som regel tørr hvitvin nå på sommeren.
Jeg har lyst til å bli mer kjent med hva som finnes av andre muligheter, både av ting som kan kjøpes ferdig og ting jeg må blande selv, både saker med og uten alkohol. Jeg er ikke glad i søte drikker, så det meste av brus utgår.
Frus, søskenbarnet til Farris, med bringebær. Den er god på smak og ikke så veldig søt.
Hvis du liker ingefær så er det godt å lage "saft" av ingefær, sitron og sukker/Sukkerfri søtning. For eksempel denne:
Ingefærdrikk
150 g ingefær (treng ikkje skrellast)
10 ss sukker/søtning (brunt eller kvitt)
3 sitronar
Vatn med kolsyre
Rasp ingefær grovt
Bruk potetskrellar til å skrelle av det gule skalet på sitronane, unngå å få med det kvite.
Støt saman ingefær, sitronskal og sukker. Ha i safta frå dei tre sitronane.
Hell over minst 1 liter vatn med kolsyre, alt etter kor sterk du vil ha drikken. La stå 10-15 minutt.
Server med isbitar
Kan oppbevarast i kjøleskåp nokre dagar. Eg lagar den konsentrert med lite boblevatn i utgangspunktet og blandar den ut etterkvart. (Den toler også ein slant vodka eller kvit rom til dømes.)
Jeg kan anbefale Sparkling tea, alkoholfri, fra et dansk merke. Kjøpes på Vinmonopolet.
Ellers så er kaldbrygging av iste ordentlig godt. Da trenger det endel timer i kjøleskapet. Gjerne 6-8 timer, men noe mindre går også fint. Jeg bruker løsvektste fra Kusmi og Perch, 3-4 teskjeer til en liter. Det går helt fint med posete også. Bruk 4 eller 5 poser i kaldt vann. Jeg drikker ikke te med sukker, verken varm eller kald.
Kok ingefærlake av 4ss sukker pr liter vann og ca. seks skiver ingefær, gjerne litt limesaft. Avkjøl, ha i kjøleskapet, kjør i blender med frosne jordbær.
Når det er varmt liker jeg kullsyrevann blandet med jus, kald te og kombucha. Fant kald te som ikke smaker søtt på min nærmeste Rema. De er fra Clipper. Den ene med mint liker jeg godt.
Og jeg lager min egen islatte. En kopp veldig sterk espresso med en sukett helles over et glass halvfullt med isbiter (suketten må være oppløst før man heller). Så tømmer jeg over melk til glasset er fullt.
Ellers lager jeg kaldbrygget te om sommeren. Veldig enkelt, veldig godt og ikke søtt overhodet. Funker overraskende godt til mat. Kjøper kvalitetste fra spesialbutikk. Gjerne noe fruktaktig. Oppbevarer en stor mugge i kjøleskapet.
Ellers vil jeg varmt anbefale sider fra Hardanger. Enten Hardangergutane, Edel fra Åkre, Humlepung fra Aga, ja, you name ut. Skjlnner ikke at ikke nordmenn drikker mer av kvalitetsdrikk fra Norge! Kortreist og i verdensklasse. Og ofte veldig anvendelig til mat. Vi har perler rett rundt hjørnet, men mange vet ikke om det.
Er ikke det på vei opp da? Jeg har vært hekta på eplesider siden jeg oppdaget Trolltunga (oppkalla etter meg, tross alt) for etpar år siden. Da var utvalget på polet ganske labert, men nå synes jeg den hyllen har vokst veldig. Skarbø gard på Stranda er en av favorittprodusentene mine, både fordi de har veldig god sider og fordi det er lokalt.
Jeg drikker ofte både iste og iskaffe, siden vi har kjøleskap som leverer isbiter. Da er det isbiter, litt hjemmelaget sirup av sukker og vann, og enten espresso og melk eller te og f.eks. sitronjuice.
Eller så blander jeg rabarbrasaft med farris, det blir veldig godt, gjerne med en myntekvast.