Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skyting i Oslo - 2022

#1

Einhyrningur sa for siden:

Men, altså.

Denne måneden har SoMe vært tungt. Mye hets mot homofile og transseksuelle. Jeg er bifil, mannen de bifil, sønnen er åpen om at han forelsker seg i gutter og innimellom føler seg som en jente. Så jeg tar det litt personlig, faktisk. Men kjærligheten seirer. Alltid. Eller?

Eller vinner de nå? De som hater, de som vil ha slike som oss bort?


#2

Blondie sa for siden:

Jeg tviholder på håpet om at slike handlinger kun gjør kjærligheten sterkere, men det er tungt. :sukk:

Så mye hat fordi noens kjærlighet er annerledes enn det et fåtall definerer som normalen. Det er uforståelig. :trist:


#3

amylin sa for siden:

Det er hardt, og det føles helt klart personlig. Faen!!!


#4

Einhyrningur sa for siden:

Hvordan skal man forklare dette til en liten fyr som bare vil være seg selv?!? Faen, jeg hater verden!


#5

Adrienne sa for siden:

Jeg har ikke ord, det er så jævlig og som mamma til en skeiv unge treffer det innmari hardt at hen risikerer å bli utsatt for sånt bare fordi hen er skeiv.


#6

Blondie sa for siden:

Nettopp, Adrienne. Barn, venner, familie - menneskene mine.

Min ungdom har ikke våknet, jeg gruer meg til den samtalen. :sukk:


#7

Adrienne sa for siden:

Jeg vet! Vår er ungdom, nesten voksen, og forstår godt hva dette er, men alt jeg vil er å pakke de inn i bomull.


#8

Floksa sa for siden:

Yngstemann har gledet seg til å gå i den paraden i mange år. Endelig skulle det skje. Også kjer dette. Fordi noen hater de som er som han. Jeg er egentlig tom for ord.


#9

Adrienne sa for siden:

Jeg hadde tenkt meg til Oslo og se på vår gå i parade for første gang.


#10

Blånn sa for siden:

Det er helt forferdelig.


#11

kamp sa for siden:

Hater det..

Søster skulle gå i paraden i dag


#12

Mex sa for siden:

Jeg er i Oslo i helgen. Og vi hadde tenkt å se på paraden og kose oss i dag. Dette er bare supertrist. Det føles som at verden går feil vei. :sukk:
Fordommer, polarisering, kontroll, vold og krig. :sukk:


#13

Syrinx sa for siden:

Vi er også i Oslo denne helgen, fordi 14-åringen har hatt et sterkt ønske om å få delta på Oslo Pride. Denne skytingen satte seg rett i magen min, som et angrep på mitt eget barn. Jeg håper at en del av de som har vært kritiske og slengt dritt i kommentarfelt får åpnet øynene sine litt nå.


#14

daffy sa for siden:

Grusomt. Verden går i feil retning. :trist:
Akkurat denne dimensjonen i å skulle forklare nattens hendelser til barn som er skeive/ kjønnsutforskende ... Jeg tenker på dere. :trøste:


#15

veobra sa for siden:

Det er forferdelig. Det er fader ikke denne veien verden skal bevege seg. Vi skulle være med i dag.


#16

Strå sa for siden:

Vanlig pride er avlyst i dag, det blir noe helt annet insteden. Yngste ringte i natt for å forsikre oss om at hen ikke var der akkurat da. Men faen heller, folk ble drept og skadet.


#17

Trixie sa for siden:

Jeg er helt tom for ord. Hva skjer med verden? Det er vanskelig å forklare dette.


#18

Hondacrv sa for siden:

Dette er det vondaste eg har våkna opp til på veldig lenge. I Oslo. Så nær, og så mange eg kjenner som er skeive, som bur der, som skulle gått…og alle dei som sørger no. Eg er heilt enig, verden går heilt feil vei.


#19

Pøblis sa for siden:

Dette er så vondt og trist og jeg er skikkelig lei meg - og LEI! Jeg synes det har vært så mye slem retorikk mot pride og særlig mot transfolk nå opp mot pride, og er opprørt over at folk bruker ytringsfriheten sin til å fordømme og spre dritt. Jeg er så lei av å lese om folk som føler at det blir for mye pride, som hevder at unger må skånes for pride og som ikke klarer å se lengre enn sin egen fordomsfulle nesetipp. Ja, for jeg tror at ord har noe å si. Hva fanken er folk så redde for? Å bli skeive hvis det blir for mye pride, liksom?
Sorry hvis dette er usammenhengende, men jeg er så lei meg og trist og DRIT FORBANNA!

En kollega var på London pub i natt. Hen utførte førstehjelp på skuddoffer.


#20

kamp sa for siden:

Jeg ville selv gått (er trans) om jeg var i Oslo men kunne ikke i år
Søster skulle gått i paraden for skeive dansere.

Dette er vondt.


#21

Kaija sa for siden:

Forferdelig og vondt.

Jeg tok praten med min lille "unge på leiting". Godtvondt. Hva sier man, liksom, når noen hater så sterkt. Lille hjertet var klar på at hen ikke skulle være redd, og at de som ville skremme ikke skulle klare det. Men mamman er redd, og bare vil klemme, holde rundt og skjerme for alt vondt.


#22

Gaia sa for siden:

Hvor kommer alt hatet fra? Jeg bare skjønner det ikke. Hvem folk elsker og hvem de er, er da overhodet ikke skummelt på noen som helst måte. Jeg kan ikke fatte at noen vil skyte på mennesker, bare fordi de ikke passer inn i den hetronormative boksen.

Det er så utrolig trist at Pride-paraden avlyses. Ikke minst når det er sikkerhet som er begrunnelsen. At folk vil skade mennesker som feirer kjærlighet og det å leve som den man er. Det er så feil. Jeg blir så nummen av det.


#23

Strå sa for siden:

Ja fader heller Pøblis, for mye pride my ass altså. Kollegaen din skulle ikke redde liv i natt, hen skulle feiret livet.


#24

Pøblis sa for siden:

Ikke sant? :hylgrine: :(


#25

mkj sa for siden:

Datteren min hadde gledet seg lenge til å gå i paraden. Nå sitter vi her og gråter. Pluss er sint i hvertfall jeg. Kan ikke folk få være folk i fred?


#26

Einhyrningur sa for siden:

Altså, om noen er homo, skjeiv eller trans, det endrer da på ingen måte livet til disse dritthaterne? De har samme sure kjerringa og like kjedelig liv som før de? Det ødelegger da ikke deres A4? Er de redd de skal bli smitta eller hva faen er greia?!??


#27

Rabbit sa for siden:

Det er så forferdelig trist det som har skjedd at jeg har ikke ord. :( Som mamma til en skeiv ungdom føler jeg dette veldig i hjertet. Man skal da kunne elske den man vil, for svarte! :( Kjenner at jeg er både redd, drittlei og forbanna. I den siste tiden har det jo vært så mye hat i forhold til Pride, det er jo så vanvittig unødvendig!


#28

millact sa for siden:

Jeg har en fetter i Oslo som er homofil og garantert skulle gått i paraden i dag. Dette er bare grusomt!


#29

Pappalille sa for siden:

Min skeive, fine og vakre unge er på Hudøy. Jeg vet ikke om de der får vite hva som har skjedd og det knuser meg at jeg ikke får snakket med henne om dette. Hun vet hun er godtatt som hun er, jeg er ikke akkurat snorrett og vennene hennes bryr seg rett og slett ikke, de elsker henne akkurat som hun er. Men dette. Dette er bare vondt.


#30

Floksa sa for siden:

Sønn skulle få være med tante til Oslo å legge ned blomster. I den nysydde t-skjorta som var laget for å gå i prideparaden. Jeg prøver å ikke være bekymra, men jeg er 30 mil unna og skulle gjerne vært der nå altså :sukk:


#31

Blånn sa for siden:

:hjerter: Skjønner godt at du gjerne skulle vært der for ham!


#32

nolo sa for siden:

Dette er så inderlig trist og meningsløst, og jeg er sint og lei meg. Mer enn det, egentlig. Jeg er rasende og fortvilet, og mangler i grunnen ord.


#33

Einhyrningur sa for siden:

:hjerter:


#34

Strå sa for siden:

Jeg har snakka masse med Yngste i dag. Hen er naturligvis preget, hen og gjengen hadde dratt fra London et kvarter før angrepet. (Det ble litt repetisjon av Utøya, da jeg i flere timer ikke visste om Mellomste var der eller hjemme.)


#35

Simone sa for siden:

Men er det ikkje litt tidlig å konkludere med at homofile/skeive var målet? Angrepet starta tydeligvis på «Per på hjørnet». Dei to drepte var der. Og så gjekk gjerningsmannen videre til London Pub. Han hadde også tilknytning til ekstrem islamisme og var psykisk sjuk.


#36

Gaia sa for siden:

Politiet har gått ut med informasjon om at de anser pride som målet hans. Jeg antar de ikke hadde gjort det uten at de hadde gode grunner til å gå ut med dette.

Faren for nye angrep er grunnen til at paraden ble avlyst i dag.


#37

Simone sa for siden:

Dei har sagt at det er ei av hypotesene, men at dei har fleire hypoteser.


#38

jolie sa for siden:

De ligger rett ved siden av hverandre. Kanskje de to satt på uteserveringa, så gjerningsmannen dra opp våpen og ropte opp.

Jeg er helt overbevist om at skytinga mente å ramme pga Pride.


#39

Gaia sa for siden:

Joda, men siden dette tross alt er en kjenning av PST så er det vel neppe tatt ut av løse luften. Tatt i betraktning tidspunkt og sted for angrepet, så er det vel den mest naturlige slutningen, selv om angrepet startet på utestedet ved siden av. I følge Frank Rossavik var det dessuten lang kø for å komme inn på London (ikke så rart, siden det var kvelden før pride-paraden).

Hvis jeg har skjønt det riktig (basert på det som står i avisen) så startet skytingen utenfor, ikke inne på utestedet. Per på Hjørnet og London ligger omtrent vegg-i-vegg. Per på Hjørnet har uteservering, og ligger på en plass, London har ikke uteservering, ligger i en gate og det er mye mindre "luft" på fortauet utenfor. At gjerningspersonen valgte å starte angrepet på plassen, ikke rett utenfor London, virker mer "praktisk". jolles tanke virker også logisk. Noen av gjestene som satt ute har sett ham ta opp våpen og gjort anrop, og da begynte han å skyte.

All ære til de sivile som klarte å nøytralisere ham før politiet kom. :hjerter:


#40

Pøblis sa for siden:

Selv om de ikke har avhørt ham, har de avhørt veldig mange vitner.


#41

rine sa for siden:

For en nitrist tid vi lever i. Abort-vedtaket i USA først i går, og så dette senere på kvelden. Verden går jo søren ikke framover lenger. :sint:


#42

Høns sa for siden:

Det som har skjedd i Oslo er helt forferdelig og er et angrep på oss alle.

Selv om det er litt på siden til temaet i denne tråden, vil jeg likevel bare komme med en kommentar til innlegget ditt: At folk mener det er nok Pride eller ikke ønsker at barna skal gå i Pride/«utsettes for» Pride parade mv behøver på ingen måte bety at de ikke støtter skeives rettigheter og ikke aksepterer de fullt ut.


#43

Simone sa for siden:

Eg var kanskje litt utydelig, men eg har full tillit til politiet her altså. Dei var veldig tydelige både på pressekonferansen i dag tidlig og i ettermiddag om at dei har mange ulike hypoteser. Dei sa ingenting no i ettermiddag om at hatkriminalitet var hovedhypotesen. Og har hellet ikkje sagt noko om at avhør av vitner tyder på det. Det er her inne og blant diverse kjendiser og influensere eg føler at folk er litt raske med å dra konklusjonar.
Ut frå det som har komt fram om gjerningspersonen til no virkar det som om islamisme blanda med psykiatri kan vere like sannsynlig som hat mot homofile/skeive. Så eg tenker det kan vere greit å vente til politiet har komt litt lengre med etterforskninga før ein konkluderer.


#44

Blondie sa for siden:

Litt av poenget er hel også at det skjedde natten før Pride-paraden. De sa etter pressekonferansen nå at de leter etter motiv både innenfor terror og hatkriminalitet. Jeg skjønner ikke hvorfor dette skulle være det viktigste nå. Støre sa det vel, selv om skeive muligens ikke var målet, ble de definitivt ofre.


#45

Pøblis sa for siden:

Jeg har tenkt og tenkt på dette, og jeg må bare spørrre. Hva kan være årsaker til at man ikke vil «utsette» barna for pride?


#46

Simone sa for siden:

Høns skreiv Pride-parade, ikkje Pride generelt. Og i såfall er eg einig. Eg er veldig einig i budskapet i Pride og snakkar mykje med mine barn om at det er heilt ok å forelske seg i begge kjønn. Og eg tenker at det er bra at desse temaene blir tatt opp på skulen. Dei to eldste har også vore med på Pride-parade i Bergen. Men eg ville nok kanskje ikkje tatt med barn under 10-12 år på Pride-parade. Årsaken til det er at deler av det kan vere veldig seksualisert og eg tenker at dei gjerne ikkje et klar for det før dei er over ein viss alder.


#47

Pelle sa for siden:

Jeg mener det utvilsomt er viktig å avdekke formålet med skytingen. Var det rettet mot homofile, eller mot folk generelt i en travel utelivsgate.


#48

Høns sa for siden:

Som om jeg skulle sagt det selv.


#49

Blondie sa for siden:

Ja, men ikke et halvt døgn etter episoden. Det er viktig å avdekke alt rundt hele hendelsen på sikt, selvsagt, men det vil jo gjerne ta litt tid.


#50

Primrose sa for siden:

Det er helt forferdelig. Jeg blir skikkelig matt og veldig trist.

Nå skal det være markering i Oslo i kveld. Jeg har lyst til å ta med ungene og dra, vi får se hva vi får til.


#51

Polyanna sa for siden:

Det er rart å sette opp homohat og ekstrem islamisme som motsetninger til hverandre, hvis jeg ikke misforstod deg nå? Gjerningsmannen kjente Bhatti, som hadde oppfordret til drap på homofile og lagt ut bilder av brennende pride-flagg, i dagene før angrepet. Og det har han nok ikke vært alene om. Det er ikke så uvanlig at ekstremister plukker opp unge menn i "drift", som sliter med rus/psykiatri/kriminalitet, og tilbyr dem "frelse", hvis de bare utfører ditt eller datt angrep. Det gjør vel høyreekstreme også, bare i annen form og farge.

Hat mot skeive er vel et av de "hesteskomøtepunktene", der ekstremister på hver sin kant møter hverandre i hatet sitt.


#52

Simone sa for siden:

Innlegget mitt som du siterer skreiv eg dagen etter angrepet skjedde. Då var det ikkje kjent i media at han som utførte angrepet kjente Bhatti. Og heller ikkje kjent at Bhatti hadde posta oppfordringer til å drepe homofile på Facebook.
Eg har aldri sagt at det er motsetninger mellom homohat og ekstremisme. Eg sa berre at på det tidspunktet eg skreiv innlegget meinte eg at vi visste altfor lite til å konkludere om noko som helst. Og foreløpig veit vi fortsatt ikkje den fulle historia sidan han som gjorde det har nekta å forklare seg. Men vi får vel kanskje vite etterkvart.



#54

meisje sa for siden:

I år har bedriften jeg jobber i ønsket å markere pride måneden, jeg tror pga denne hendelsen ifjor. Vi har fått pride armbånd med bedriftslogo og blir oppfordret til å bytte til pride bakgrunn på teams.


#55

Nenne sa for siden:

Vi har byttet til "helårspride" på jobben hos oss og har regnbuebånd på adgangskortene våre som henger om halsen. Det er bare så synd at det stort sett er kontorstedene som har tatt dette aktive valget. Ute på verkene i kriker og avkroker, der det sikkert er mye tøffere å være skeiv enn det er i hovedstaden, for eksempel, og der de sikkert hadde hatt godt av å se allierte rundt seg, er det ikke like mange regnbuebånd å se. Det tar tid!

Men vi får presse på og gjøre det vi kan av små og store gester og støtte og hjelp. Jeg har strikket Pridelender til fadderbarnet til bruk særlig i inneværende måned og tar frem armbåndet fra i fjor og året før der. Pynter FB-profilen min. Det er bare småtterier, men hvis mange nok gjøre de småtingene og haterne blir i et tydelig mindretall må det da være noe? tenker høyt

Kanskje dette skulle vært gaflet ut i egen tråd?


#56

Input sa for siden:

Off topic, men si i fra om du er villig til å strikke en til mot betaling, Nenne. Jeg har fryktelig lyst på, men orker ikke strikke nedenfra og opp. :sparke:

Jeg blir utrolig lei meg av at Redd Barna må avlyse arrangement for barn, på grunn av trusler om vold. Det er ille nok med kommentarer om at pride ikke er for barn, hinting om at pride seksualiserer barn osv. Men direkte trusler om vold er helt hinsides.

På jobben min har vi både regnbueflagget og trans-flagget godt synlig flere steder, både i resepsjonen og andre steder. Det er jeg veldig glad for, det er viktig at skoler tar et tydelig standpunkt. De som ønsker seg en "verdinøytral" og "upolitisk" skole kan lære seg litt om hva det betyr og gjerne også lese overordnet del i læreplanen.


#57

Polyanna sa for siden:

Vi hadde så mange fine, varme og lærerike arrangementer under Pride i fjor, med en fantastisk varm og fin stemning rundt det. Jeg har flere skeive kolleger, og mange som brenner for dette. Fredag 24. juni i fjor reiste jeg fra et kontor i full fest-buzz, med vorspiel i gang før de skulle ut i byen og feire og varme opp til helgens parade. Det smalt så fælt å våkne opp til den nyheten på lørdagen. I tillegg til at jeg ble kjemperedd, selvsagt.

I år har vi bestilt opp nye armbånd, men ellers er det ikke samme gleden og stemningen. Jeg er så lei meg for den frykten terroraksjonen skapte. Det er jo selve poenget med terror. :trist:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.