Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Brainstorming] Alt det positive med et ERP-system

#1

Pelen sa for siden:

Jeg vil gjerne ha dine innspill på alt det positive som et ERP-system gir. Både i et land, men også når flere bedrifter eller land i samme konsern går over fra ikke noe eller et annet ERP-system til et felles.

Jeg har fått 10 minutter på CEO-møte (alle ansatte) på fredag og tenkte å ta med litt positive tanker om hva et nytt/bytte av system til et felles kan innebære.


#2

celebelen sa for siden:

Fordelen med å ha et felles system er at man kan hjelpe hverandre ved sykdom, opplæring, ferie osv.
Fordelen med å ha et system i det hele tatt er vel mest oversikt og mulighet for å hente ut rapporter til planlegging (regner med at de har regnskapssystemer, i det minste).


#3

Fintdethei! sa for siden:

Store innsparingsmuligheter på innkjøp, da felles system kan gi oversikt over globale innkjøpsbehov. (Fordrer globale masterdata).


#4

sindrome sa for siden:

Skal dere ha standardsystemfunksjonalitet, eller også tilpasninger for å kunne gi prosesstøtte til forretningen?


#5

Pelen sa for siden:

Vi har og kommer å få noen tilpasninger også. :nikker: To land er i gang og 10 land skal komme i gang.

#6

Fluke sa for siden:

Informasjon fra produksjon, innkjøp, kunder, leverandører, faktura (ut og inn), timeføring, lønn osv ligger alt i samme system og input trenger bare gis en gang. Transaksjoner fra all input bokføres direkte og kan lett avstemmes og analyseres, med data i kjent oppsett for alle i organisasjonen (om du ser på lønnskost eller delepriser, så vil rapporter være ganske like og dermed lett å lese for de fleste).

I teorien iallfall.

Man kan sitter "hvorsomhest" å gjøre jobben. Så man kan få grei kostbesparelse ved at man sentraliserer enkelte oppgaver.


#7

Pelen sa for siden:

Tusen takk for svar så langt. Jeg vil gjerne også vinkle det mot "What's in it for ME", dvs hva som er fordelen for hver enkelt ansatt og som gjør hverdagen enklere. Tips til det er også flott. Jeg vet jo det meste, men det er bare å komme på det når jeg skal skrive presentasjonen som er en utfordring.


#8

celebelen sa for siden:

Dersom f.eks. controllere på konsernnivå kan hente ut tall for de enkelte land, slik at man slipper å sette opp og sende over rapporter, er det tid og innsats å spare.


#9

Fluke sa for siden:

For meg personlig er det å slippe punching av ting som allerede ligger i systemet gull verdt. For eksempel: Bestillinger har PO, og når faktura kommer matches denne mot PO som da førers og betales "automatisk" og kost bir bokført på rett sted og jeg kan ta ut rapporter fra hovedbok (GL) uten å ha gjort noe som helst i regnskap.
Timelister i ERP går rett over til lønn og lønn rett inn i regnskap uten at jeg trenger gjøre noe manuelt.
Det er rett og slett mange penger å spare. Og den leder som ikke ser det som en gevinst er litt rar. :knegg:

(Nå kan jeg bruke akkurat de samme argumentene mot ERP systemer også, for dersom du gjør en endring i en modul kan dette ha uønskede/ukjente konsekvenser i annen modul, og de folka som vedlikeholder billing-modulen ser gjerne ikke at det de gjør der kan ha konsekvens for innkjøpsmodul, eller at det som gjøres i hr-modul kan ha konsekvens for billing-modul osv)



#11

Fluke sa for siden:

:knegg:


#12

Fintdethei! sa for siden:

Finnes andre ERP system. De er alle fandens verk. Det viser seg at det man putter inn i systemet er viktig. Makan.


#13

Tjorven sa for siden:

Jeg som prosjektleder kan rapportere lett som en plett. Alle nøkkeltall ligger allerede inne i systemet og jeg kan skrive korte kommentarer hvis jeg har noe å tillegge utover det tallene allerede viser.

…. Sånn i motsetning til hos min forrige arbeidsgiver der månedlig rapportering tok mange timer - hver gang. Og jeg alltid satt med tårer i øynene fordi ingenting oppførte seg som det skulle og ingenting stemte. (Og halve økonomiavdelingen sa opp i protest fordi systemet var umulig å bruke.)


#14

Mex sa for siden:

Husk at innføring av nye datasystemer handler vel så mye om kultur og prosessendringer. Et ERP system kan være kjempebra hvor man får en samlet og helhetlig oversikt. Det fordrer dog at data legges inn riktig.
Hvis man har den innstillingen at ens bedrift er unik og kan ikke gjøre ting sånn som «alle andre» gjør det, og bestemmer seg for skreddersy halve programvaren, da har man misforstå poenget med et standard ERP system.
Hvis man er endringsvillig, tilpasningsvillig, forstår viktigheten av å registre data. Så vil et ERP gi stor verdi.

(SAP er dog fandens verk..)


#15

millact sa for siden:

Skikkelig opplæring er alfa og omega.

Full oversikt over tilbud, ordre og kommunikasjon. Slippe å søke gjennom mailer; kan gå inn på hver enkelt kunde og lese der.


#16

sindrome sa for siden:

Transparens er en god ting. Hvem er det du skal snakke med? Hva vil være deres fordel med det nye systemet? Får de bedre prosesstøtte? Hva skal de bidra med og hva får de igjen for det?


#17

Pelen sa for siden:

Sindrome, alle ansatte i konsernet. Derfor må det være ganske generelt, men gjerne hva som kan gjøre hverdagen bedre for enkeltpersoner og ikke nødvendigvis for bedriften. Jeg er klare over mange fordeler selv (ettersom jeg jobber med dette), men jeg ville ha litt andre innspill ettersom man gjerne snøer inn seg i sine egne tanker. Mange land får definitivt bedre prossesstøtte, de har ikke hatt noe system als.

#18

Fluke sa for siden:

Og noen vil nok kanskje syns de får noe utenlandsk mikk-makk tredd ned over hodet. Det er en del prosesser som er SYKT tungvint i for eksempel USA og Brazil som må være sånn av diverse grunner, og da er det skikkelig kjipt å sitte i Norge der man ikke trenger å være SÅ omstendelig, og så være nødt til å gjøre dette allikevel. :sparke:


#19

annemede sa for siden:

Om du skal snakke om "whats in it for ME", ville jeg sagt litt om de ulike gruppene ansatte i konsernet, og hva den enkelte gruppe kunne vinne på det.


#20

sindrome sa for siden:

Enig med annemede, jeg ville poengtert ting som jeg vet mangler i dag og som vil være tilstede i det nye systemet. Konkrete eksempler og gjerne hvis du kommer til å ta bort ting som er pain points i organisasjonen.


#21

Trulte sa for siden:

Det er ihvertfall J…vanskelig og stort, og ser ut som det er laget under 2verdenskrig. Men det finnes dem som ELskER SAP. Jeg har vært fagansvarlig for brukeradmdelen, men kan ikke si at jeg er overbevist over systemet ja.

Whats in it for me, med et felles system? Kommer jo an på hva dere skal bruke det til da. Det er jo helt hinsides med funksjoner.


#22

Pelen sa for siden:

Det skal jeg gjøre, men jeg vil gjerne høres deres synspunkter for å se om jeg kan få med meg vinklinger som jeg ikke har tenkt på. Utfordringen er også st jeg er relativt ny i firmaet så jeg vet ikke alltid hvordan de jobbet tidligere.

Jeg var forøvrig veldig glad i SAP hos tidligere arbeidsgiver, men vi hadde manfe tilpasninger og utviklet systemet hele tiden til våre krav.


#23

Polyanna sa for siden:

Hvis man har gode, modne og standardiserte prosesser, så gir et godt implementert erp-system mange gevinster i å fjerne manuelt arbeid og feilkilder. Men implementerer man systemet oppå dårlige prosesser, så heller man sement på dem, og må leve med dem til evig tid.
Det ramler gjerne skjeletter ut av skapene når man standardiserer. Ting folk har trikset og mikset med, kommer plutselig frem. Smertefullt, men ofte riktig å få ryddet i.


#24

Pelen sa for siden:

Ja, det tvinger en til riktige prosesser som dokumenteres og disse gjør som regel bedriften mer effektiv. Men det an absolutt være smertefullt underveis. :humre: Men, tenk så bra det blir! :D

Jeg har fått hele 4 minutter til å snakke til alle ansatte i konsernet (felles møte i 30 min annenhver uke) og jag har satt sammen en bra, men kort presentasjon. Takk for innspill. Jeg har jobbet med dette i ganske mange år, men det er alltid greit å høres andres innspill.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.