Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tror du klimaendringene er menneskeskapt?

Tror du klimaendringene er menneskeskapt?

  • Ja
    57 stemmer
  • Nei
    1 stemmer
  • Ja, men jeg kjenner noen få som ikke gjør det
    15 stemmer
  • Nei og jeg kjenner noen får som er enige
    0 stemmer
  • Ja me jeg kjenner mange som ikke gjør det
    1 stemmer
  • Nei og de fleste rundt meg tror heller ikke på det
    0 stemmer
  • Brokkoli
    0 stemmer
  • Ja, men mye av endingene er også naturlige
    16 stemmer
#1

Floksa sa for siden:

Gitt de siste dagers avisoppslag om at 1 av 4 nordmenn ikke tror klimaendringene er menneskeskapt.
Jeg kjenner ikke en eneste person irl som mener dette og jeg lurer derfor litt på hvem disse folka er. Jeg ser dem jo i kommentarfeltene på Facebook men sjelden man møter på dem i andre arenaer.


#2

frukt sa for siden:

Jeg tror noe er naturlige endringer, men at veldig mye er på grunn av oss. Det er merkelig å tro at all forurensningen og vår herjing med naturen ikke skal ha noen effekt.


#3

Blondie sa for siden:

Definitivt ja. Tror ikke jeg kjenner noen som ikke tror det, men jeg ser dem jo i kommentarfelt. :skremt:


#4

Guava sa for siden:

Av de endringene vi kjenner på kroppen nå er det vel en kombo av menneskeskapt og naturlige, men jeg er overbevist om at framtida er dyster grunnet de menneskeskapte.


#5

IzziCreo sa for siden:

Ja, absolutt. Krysset også av på det, men kom på at jeg nok kjenner/vet om et par som er i tviler-boksen :gal:


#6

Anne C sa for siden:

Ja jeg tror at det er menneskeskapt, men jeg tror også at noe av det er naturlige svingninger. Jeg vet om folk som ikke tror på at noe at det er menneskeskapt.


#7

annemede sa for siden:

Klimaet har vel alltid vært i endring? Men jeg tror at forurensningen som menneskene påfører verden ikke bidrar til noe positivt.


#8

Input sa for siden:

Jeg ble overrasket over spørsmålet. For meg er det som å spørre om noen tror jorda er rund.

Men jeg kjenner noen som ikke tror på det, kom jeg på. Blant annet svogeren min. Høyt utdannet og ellers intelligent fyr, han mener at sommeren var mye varmere da han var barn, for da badet han i elva hver sommer og det orker han ikke nå. :lol:


#9

My sa for siden:

De naturlige klimaendringene går ikke så raskt. De er dessuten på vei mot et kaldere klima. Det var varmere i vikingtida. De klimaendringene vi ser nå går alt for raskt til at de kan være naturlige.


#10

Eia sa for siden:

Dette!


#11

Milfrid sa for siden:

Selvfølgelig påvirker vi mennesker klimaet. At det er noe menneskeskapte endringer er jo helt naturlig, men at vi mennesker har en vesentlig påvirkning kan jeg ikke forstå at noen nekter å tro på.


#12

kamp sa for siden:

Litt mennesket men også en del naturlig..


#13

My sa for siden:

Det jeg lurer på er hvordan folk forklarer at de "naturlige" klimaendringene tilfeldigvis begynte å eskalere etter den industrielle revolusjon ... :gruble:


#14

Maverick sa for siden:

Gruppepress? :knegg: Når alt annet begynte å gå fort lissom?

(NEIDA JEG TULLER)


#15

My sa for siden:

:knegg:


#16

Strå sa for siden:

Neppe, siden kloden naturlig er i en nedkjølingsperiode, mens klimaet definitivt blir varmere. Endringen er raskere enn jorda har sett noen gang omtrent. Bortsett fra etter meteornedslaget for ca 65 millioner siden, det som utrydda alle dinosaurene, bortsett fra fugler. Da var det motsatt, klimaet ble kalder mener jeg å huske.

Jeg kjenner et par som ikke tror endringene er menneskeskapte, de tror også at D.T. vant for to år siden.


#17

Guava sa for siden:

De av oss som snakker om begge deler er ikke der at klimaendringer benektes eller at naturlige endringer overdrives. Det handler for min del mer om hvordan jeg synes debatten ofte blir helt misvisende.

De variasjonene vi erfarer, også de litt voldsomme er jo i stor grad naturlige. Vær og klima er ikke konstanter og derfor kan ikke det faktum at vintrene 2009 og 2010 var sprengkalde hverken bevise eller motbevise klimaendring. Det kan heller ikke en enkelt storm eller en ukes hetebølge som vi kjenner på kroppen.

I møte med skeptikerne er det nødvendig å møte folk på dette, for å i det hele tatt finne en inngang til samtale. Naturlig variasjon, også med ekstreme utslag har alltid eksistert og det skjer selvsagt nå også, men tendensen, gjennomsnittet, utvikling og statistikk viser dystre tall.
Det er hyppigheten på stormene som er skumle, hyppigheten på kraftige hetebølger og issmelting.

Jeg ser ofte i debatter med skeptikere at begge sider trekker fram punkterfaringer som argumenter og det funker dårlig.

Og ja, jeg har folk på FB som hver eneste kalde vinterdag legger ut morsomheter om klimaendringer.


#18

Strå sa for siden:

Jeg er enig med deg Guava. Det er mange som ikke forstår forskjellen på klima (over tid) og vær (punkterfaring). Noen iskalde vinterdager her gjør ikke at hele kloden får kaldere klima, eller at varmere vær totalt sett er fake.

Klima handler om de store trendene og endringene, mens været i dag er noe annet. Det er klimaet vi har tulla til, og det merkes allerede godt på været her og der.


#19

him sa for siden:

Ja, så enkelt kan det sies. :nikker:

MEN jeg tror at grunnen til at så mange nordmenn er skeptiske til klimaendringen er nettopp at de ikke har merket det på været. I de landene hvor man er mye mer eksponert for klima er det nok flere som er overbevist. Australia har vært mye mer "på" naturvern etc og det tror jeg har en sammenheng med at de har en mye mer sårbarn natur og derfor merker ting "på kroppen". Det er leit, men sant: Det er mange som ikke tror på noe som helst før de får førstehands erfaring.


#20

Anne C sa for siden:

Men altså, hvordan kan man IKKE merke at klima har forandret seg her i Norge også? Ikke like drastisk som i andre mer utsatte land, men det har jo skjedd ting her også.


#21

gajamor sa for siden:

At man har naturlige variasjoner i været gjør jo ikke at man kan si at klimaendringene ikke er menneskeskapte!? Jeg vet ikke om noe som tilsier at "deler av klimaendringene vi ser i dag er naturlige":
-I henhold til Milankovitch-syklusene skulle vi vært i en nedkjølingsperiode nå.
-Solaktiviteten har en fast syklus på 11 og 207 år, og vi en nede i en bølgedal. Dvs at solas naturlige variasjon har bidratt til å redusere konsekvensene av menneskeskapt klimaendring.
-Det er ikke en vesentlig reduksjon i mengden vulkanutbrudd.

For all del, jeg har ikke oversikt over all forskning på denne fronten, så forklar meg gjerne hvilke naturlige klimaendringer dere snakker om.


#22

My sa for siden:

Ja, dette handler om misforståelser når det gjelder vær og klima. Vær er endringer fra dag til dag, eller sesong til sesong. Klima er "gjennomsnittsværet" i løpet av en 30-årsperiode. Hvis man ikke legger det samme til grunn så sammenligner man epler og pærer.

Edit: Ser at Strå har skrevet omtrent det samme.


#23

Guava sa for siden:

Gajamor.. Klimaendringer har skjedd siden tidenes morgen og de slutter ikke å forekomme selv om vi nå ser at menneskeskapte klimaendringer truer vår eksistens. Helt naturlige klimaendringer vil også kunne spille inn på konsekvensene de menneskeskapte vil medføre. Det skal ikke mer til en noen heftige langvarige vulkanutbrudd til for å gi endringer vi ikke klarer å beregne. I artikler kalles det noen steder klimaets joker.


#24

Guava sa for siden:

Nemlig og der syndes det på begge sider. Mild vinter i fjor er ikke et godt argument for at menneskeskapte klimaendringer har kommet langt, like lite som at en sprengkald vinter er argument for det motsatte.

Det er dessverre der mye av debatten ligger, også blant mennesker med politisk makt.


#25

My sa for siden:

Ja, men som gajamor sier så er de naturlige klimavariasjonene med på å dempe de menneskeskapte, de klimaendringene vi ser nå går i motsatt retning av hva de naturlige skulle tilsi.

De syklusene Gajamor nevner er naturlige, og det er det selvsagt ingen som benekter. Særlig ikke klimaforskere, de har jo vært kjent lenge, det er jo ingen hemmelighet at vi har hatt flere istider i løpet av kvartær f.eks, og at klimaet endres naturlig. Men det er jo ikke det som diskuteres, og det er ikke det "klimaskeptikere" referer til. Det som diskuteres er om de klimaendringene vi ser, med økte temperaturer og mer ekstremvær (i gjennomsnitt de siste 5-7 tiår), er mennekskeskapte eller naturlige. Ikke om de naturlige klimasyklusene eksisterer.

At temperaturen i atmosfæren og havet øker er det ikke tvil om. Det er ikke på grunn av, men på tross av naturlige klimaendringer.


#26

My sa for siden:

Mild vinter i fjor er et godt argument kun hvis det brukes som en del av statistikken over at slike vintre kommer oftere og oftere. :nikker:


#27

Guava sa for siden:

Er langvarige vulkanutbrudd med på å dempe? Det er stikk motsatt av hva jeg har lest, men jeg er ikke fagperson. Jeg har trodd, basert på lesing at slike naturlige endringer kan eskalere de menneskeskapte. Veldig bra om det er Feliz


#28

My sa for siden:

Men vi har jo ingen slike langvarige vulkanutbrudd vi kan relatere endringene til? Jeg er usikker på om jeg skjønner riktig hva du mener her. Det gajamor snakker om er naturlige, periodiske variajsoner i jordas bane rundt sola, jordas helningsvinkel i forhold til banen, i tillegg til solaktiviteten i seg selv, disse er forutsigbare og følger et bestemt mønster, og er brukt som en forklaring på istidene og de langvarige klimaendringene spesielt i kvartær. Vulkanutbrudd er uforutsigbare og kan oppstå, og vil da kunne påvirke klima, men ikke de klimaendringene vi ser nå.

#29

Guava sa for siden:

Ikke nå, men Laki skalte tragedie og det er hevdet at tilsvarende kan gi katastrofe om det kommer på toppen av den eskalerende krisen vi ser nå.


#30

My sa for siden:

Ja, selvsagt, men de er likevel ikke noe argument for å begrunne at dagens klimaendringer er helt eller delvis naturlige. Jeg oppfatter spørsmålet som om vi tror dagens klimaendringer er menneskeskapte eller ikke, ikke om en tenkt naturlig prosess kan komme til å endre klimaet ytterligere i framtiden. Men det er mulig vi bare snakker litt forbi hverandre her.

#31

Guava sa for siden:

Lurer på om vi snakker forbi hverandre. Ulik begrepsbruk kanskje?

Det jeg leser her samsvarer vel egentlig med det jeg tenker om saken.

snl.no/klimaendringer


#32

him sa for siden:

Ja, jeg er enig. Og jeg tror det kommer til å komme en stor omveltning nå med tanke på hva folk synes. Men vi har vært "beskyttet" (

#33

My sa for siden:

Ja, tror egentlig vi er enige. :nikker:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.