Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva kan jeg servere til glutenfri lunsj?

#1

Marla Singer sa for siden:

Jeg får lunsjgjester til helga, og det ene barnet tåler ikke gluten. Jeg har lyst til at hun skal kunne spise alt som serveres. Det skal være enkelt, som i lite forberedelser, og trenger ikke være imponerende på noe vis, men helst godt da, og noe barn sannsynligvis liker. Hadde det ikke vært for dette hadde jeg servert rundstykker med noe god dessert. (Jeg vet det finnes glutenfrie rundstykker, men jeg synes ikke det er noe godt.)

Forslag til mat? Hva med dessert, jeg skulle gjerne servert is, for eksempel. Noe jeg må styre unna? Og, hvordan er jeg hundrrrre prosent sikker på at det ikke er spor av gluten OG at jeg ikke besudler maten med noe glutengreier fra kjøkkenet? Alle nevrosene mine slår inn på dette. :neglebit:



#3

Syrinx sa for siden:

Wraps som man fyller selv. Trenger ikke være taco, men skinke/egg/div salat/ost/smøreost/saus/dressing/alt man liker. Lett å lage glutenfritt iallfall.


#4

Syrinx sa for siden:

Dessert: is, marengs og frukt.


#5

Marla Singer sa for siden:

Takk for tips så langt!

Jeg fant en oversikt over glutenfri is (her hvis flere er interessert). De skiller på glutenfri med og uten melk, bør jeg spørre om hun tåler melk?


#6

Marla Singer sa for siden:

Litt flaut å være så grønn på dette, forresten. Men jeg får lære meg det nå, om ikke annet.


#7

My sa for siden:

Du hadde vel fått beskjed om hun ikke tålte melk?

Det meste av is er vel glutenfritt i utgangspunktet, det handler vel bare om at det ikke involverer noen former for kjeks, crisp o.l. Her, f.eks, ser du ingrediensene og allergenene i en helt vanlig vaniljefløteis.

Møllerens browniesmiks er glutenfri. Brownies og is er alltid populært til dessert. Ekstra godt hvis du lager bringebærcoulis til å ha over (særlig for de voksne, som gjerne vil ha noe som frisker opp). Prikken over i-(s)en. Eventuelt bare friske jordbær.


#8

Taien sa for siden:

Det du eventuelt bør finne ut er om det "kun" er gluten, som i cøliaki, eller om hun ikke tåler hvetestivelse. Tåler hun ikke det, tåler hun heller ikke brownies-pakkene.


#9

vixen sa for siden:

Jeg vill også spurt om hva ikke tåler betyr. Min nevø har cøliaki og han spiser stivelse og det er ikke krise med spor av. Jeg blir ikke nevrotisk av det og serverer ting side om side liksom. Men jeg vet om noen som tåler gluten så dårlig at jeg ikke villet bruke kenwooden min liksom. Minipavlovas med vaniljekrem og bær på er jo knallgodt. Is og gele i ulike former. Nachos?


#10

My sa for siden:

Ja, det skader ikke å spørre en gang til for sikkerhets skyld. Men mitt inntrykk er i alle fall at når folk sier at barnet ikke tåler gluten så er det nettopp gluten barnet ikke tåler. Hvis barnet heller ikke tåler glutenfrie hveteprodukt, eller er allergisk mot melk i tillegg, så bruker folk å opplyse om det samtidig. Så om noen hadde fortalt meg at maten måtte være glutenfri så hadde jeg forholdt meg til det.

Men som sagt, kan være greit å forsikre seg en ekstra gang om at det er gluten det gjelder, og ikke noe annet.


#11

Blondie sa for siden:

Med cøliaki er det definitivt krise med spor av, bare sånn for info. (Tarmtottene tar skade uansett reaksjon eller ikke).

Jeg ville også spurt om tips, det er mange hensyn å ta og det er lettest å høre direkte.

Jeg har måttet takke nei til mat flere ganger fordi verten tror at ting er greit. Jeg blir like syk selv om tanken er god.


#12

frukt sa for siden:

Gratinert nachos, og glutenfri kake fra butikken? Men frukt og is er heller aldri feil. Varm bærsaus for eksempel. :nam:


#13

vixen sa for siden:

Det er ikke beskjeden min nevø har fått på sykehuset. Altså han spiser matvarer der det står "kan inneholde spor av" og han spiser mat laget på kjøkken der det også lages ting med vanlig mel. En kjøkkenmaskin som brukes til baking f.eks er vanskelig å få helt ren selv om man selvfølgelig vasker bollen og slikt. Han spiser glutenfritt som kjøpes i disk med glutenholdig ved siden av. Altså har barnelegen sagt at han må leve mest mulig vanlig,men selvfølgelig strekke seg så langt man kan for å unngå smuler oppi og slikt.
Men greiest er å spørre.


#14

Gri sa for siden:

Mi jente med cøliaki har også fått beskjed om at ho kan ete ting med spor av, men ho fekk også beskjed om at nokre med cøliaki kan reagere på spor, og dei må sjølvsagt prøve å unngå desse produkta.


#15

kamp sa for siden:

Noen tåler hvetestivelse som inneholder opp mot 20mg gluten per 1 kg hvete mens andre ikke uten at de reagere fysisk (at tarmen tar skade, eller blir dårlige).

Spor av er bare at de er produsert i samme lokale eller eks i samme maskin, men som selvfølgelig er rengjort før neste runde. Eks var freia melkesjokolade er slik produkt som varierte mellom helt «ren» til ikke å være gf fordi det ble produsert noe annet på samme produksjons belte..

Det er individuelt om kroppen reagere.

Jeg har total null toleranse. Hvetestivelse betyr 2 døgn med oppkast. Så hos meg utgår spor av også. Men ganske mange tåler det helt fint uten reaksjoner i kroppen.


#16

apan sa for siden:

Man kan normalt spise spor av dersom man ikke reagerer på det. Men det stemmer at også mindre mengder kan skade tarmtottene. Da snakker man ikke om de mengdene som er så små at det er lov å merke med kan inneholde spor av. Men om man reagerer må man droppe det selvsagt.

Jenta mi spiser det som er merket med spor av, og hun spiser hvetestivelse. Ellers er vi veldig forsiktige. Vi slurver ikke. Hun har gode verdier og ikke problemer med cøliakien.

Jeg ville servert en salat man kan blande selv, inkludert gf pasta. Så ville jeg bakt gf Toro brownie og hatt is til. Eller bare is.
Man kan også ha omelett. Eller pitabrød som man fyller selv.


#17

Blondie sa for siden:

Det du skriver i det siste innlegget er noe helt annet, Vixen, og jeg er enig. I det opprinnelige innlegget kunne det tolkes som at det er null stress med kontaminering og smuler, det er det jo viktig å være obs på ved cøliaki.


#18

celebelen sa for siden:

Det kan jo være barnet synes noen av de glutenfrie rundstykkene er gode. Det finnes en del forskjellige, blant annet ciabattaer. Ville spiser en del glutenfrie tacolefser med pålegg.

Vi bakte glutenfri brownie fra bloggen Pappa uten gluten for et par uker siden. Den ble knallgod, og hadde passet veldig godt sammen med is. Ellers skal jo både kransekake og makroner være glutenfrie.


#19

apan sa for siden:

Ift bekymring for forurensning fra eget kjøkken: Vanlig mathygiene. Ikke ta i noe med gluten mens du lager maten. Ikke legg maten uten gluten oppå maten m gluten. Ikke bruk smør med smuler i seg. Bruk rene redskaper og rene fjøler, så går dette fint.


#20

Nenne sa for siden:

Bare et rundstykketips: Jeg var sammen med ei glutenfri venninne for kort tid siden og hun tipset om at det var noen glutenfrie havrerundstykker hun hadde fått kjøpt hos Meny som var så gode at du ikke ville skjønne at de er glutenfrie. Jeg tror det var disse:


#21

Gaia sa for siden:

Hvis du skal lage dessert, så kan jeg tipse om denne daimiskaken, som jeg lagde til en konfirmant med cølliaki (og som jeg fikk tips om fra en med cølliaki). :jupp:


#22

Charlie sa for siden:

Jeg synes en god sommersalat er enkelt og godt og noe alle i selskapet burde kunne spise. Jeg får gode tilbakemeldinger fra barn på salater hvor det er noe frukt oppi, f.eks. jordbær, melon, mango. Har ikke fått noen klager fra voksne heller. :knegg:

Kan jo ha litt ved siden av, f.eks. oliven, feta, kokt egg el.l. om man det er noe man tenker er mer for spesielt interesserte. Spekemat er sommerlig og godt.

Jordbær og is synes jeg er god og enkelt, så kan folk velge selv om de vil ha de ene eller andre eller begge. Brownie er ikke feil, det heller. Ellers synes jeg de frosne kakene som er frie er gode, og jeg kjøper dem gjerne også uten å ta hensyn til intoleranse. F.eks. den litt seige gode Kladdkaka fra Fria, den har de bl.a. på Meny. Den er som en brownie, da. Jacobs Pavlova rull med bringebær og sitron ser også ut til å være glutenfri.


#23

Marla Singer sa for siden:

Tusen takk for all info og tips! Supert. Kommer til å bruke det nå, og senere.

Jeg ville helst ikke gjøre noe styr ut av at hun har cøliaki (utad :knegg:) så jeg hadde lyst til å bare fikse det, men har spurt om detaljene nå (de visste ikke at de skulle komme på mat, derav ikke opplagt ut ifra gitt info). Så kan jeg heller ordne uten mas neste gang.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.