kamp sa for siden:
Har du merket de økte matprisene?
Hva har økt mye for deg?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for generell diskusjon av temaer som ikke passer inn under andre kategorier.
kamp sa for siden:
Har du merket de økte matprisene?
Hva har økt mye for deg?
Malama sa for siden:
Jeg merker det jo i form av at jeg ser det på prisene. Men jeg har ikke en sum på hva det utgjør for meg. Dels fordi jeg ikke fører regnskap (privat) og dels fordi jeg strengt tatt ikke har hatt vanlig husholdning i juli, jeg er på ferie hvor min mann og hans mor kappes om å få være den som handler. (ettersom begge mener det er den som bør stå for kostnadene ved at vi fem tilbringer nesten to uker hos svigermor)
Jeg vil nok utover høsten merke det på at kredittkortet mitt vil gi meg større regninger enn før. Siden all mat handles med det (trumf. Men det betales hver mnd også altså)
Men det blir så mange endringer i hverdagsøkonomien når ferien er over. Studielånet trekkes ikke lenger, det vsr ferdig i mai. Bompengene starter hjemme i august, og utgjør ca det samme i mnd som studielånet gjorde. Renta på huslånet går opp. Men det trekkes fra mannens konto, og jeg mener seriøst vi burde prøve å bytte bank og benytte oss av fagforeningsavtale så blir det ikke like ille. Matpris og bensinpris, men i det minste bor vi i en sone med skammelig lav strømpris.
Men er priviligert nok til at der går nok rundt likevel. Det blir bare mindre til å sette av til gøy
Che sa for siden:
Jeg har merket det ved at jeg har sett at f.eks bremykt har gått opp mye, men det er ikke blitt slik at vi lar vær å kjøpe ting. Det er bare sånn at vi må øke summen vi setter inn på matkontoen.
millact sa for siden:
Ja, det er nok noe alle har merket.
millact sa for siden:
Nettopp. Mindre penger til andre ting.
Acino sa for siden:
Merker det så absolutt. Enkle eksempler på varer vi kjøpte første uka etter siste stigning: Vossafår +6 kr, smør +8kr, billig potetgull +8kr osv. Det er altså pluss en del kr og det for hver enkelt ting. Frukt og grønt har det lenge vært veldig variable priser på så litt vanskeligere å si noe konkret der. Det er kommet til punktet at noen planlagte middager har blitt endret pga pris og jeg må tenke mer enn før på hva vi kan og bør handle - og selv før var det ikke fritt frem.
Retz sa for siden:
Har merket det, men i og med at strømprisen har vært så høy så har jeg vennet meg til å bare lage middag 2-3 ganger i uka. De middagene finner jeg stort sett i kjøledisken for går-snart-ut-på-dato varer. Så matbudsjettet har ikke endret seg, men utvalget hjemme er blitt snevrere. Før laget jeg ukesmenyer, nå er ingenting fastsatt før jeg er i butikken.
nokon sa for siden:
Eg merker det godt på min økonomi, og tester aktivt ut andre matvarer enn eg brukte før.
polarjenta sa for siden:
Jeg merker at det har blitt dyrere ja.
kamp sa for siden:
Hvilke matvarer er det egentlig som har økt mest?
Pepper Lemon sa for siden:
Å gå fra 7,80 kr til 11,50 kr for leverposteiboksen gjorde ikke så mye inntrykk. Men da jeg betalte 70 kr for en kurv jordbær kjente jeg at prisøkningene for alvor begynte å tas opp i hjernen.
Tangerine sa for siden:
På Rema koster det 10 kr for makrell i tomat. :hjerter:
Myria sa for siden:
Jeg ser det på prisene på hylla, men i og med at det er sommerferie og vi ikke driver med ukeshandel da har vi ikke helt fått noe forhold til eller oversikt over hvor mye mer vi totalt kommer til å bruke på mat.
liefje sa for siden:
Etter å ha bodd 20 år i utlandet og kommet tilbake til Norge, er det ingenting med matvareprisene som sjokkerer meg lenger. Den gangen var det virkelig mind-blowing og jeg ble sur og lei hver gang jeg gikk i butikken fordi det var så sinnsykt mye dyrere enn jeg hadde blitt vant til. Nå "sniker" økningene seg på, og det er skremmende å se utviklingen, men har ikke merket det konkret enda.
Timar sa for siden:
Visstnok så er matvareprisene høyest i juli, og så blir de litt lavere utover høsten. Jeg gjetter på at butikkbaronene spekulerer i at folk er litt bevisstløse i ferietiden, og sikkert handler både annen type mat og på andre butikker enn de pleier.
Jeg håper virkelig det blir sånn i år også!
vixen sa for siden:
Nå er det litt ferietid og litt lite struktur,men målet er å tenke mer økonomisk når jeg handler. Det går ofte litt på tvers av mine verdier for jeg handler minst mulig emv- og mest mulig mulig norske samvirkeprodukter. Jeg har uansett tenkt at vi burde bli flinkere på innkjøp og iallefall nå med økte priser.
Einhyrningur sa for siden:
Prisen på kyllingfilet har steget så mye at jeg bare ble stående å le.
Charlie sa for siden:
Har klart merket at prisene har økt i den forstand at jeg ser de har det, men vi har litt feriemodus med et barn bortreist og et som jobber mye og er mye borte.
Jeg har ikke "merket det" i den forstand at jeg merker det på hvor langt pengene rekker, men det er fordi jeg har "god råd" i dette stadiet av livet (og litt også fordi jeg er sparsommelig i hverdagen uansett. Som også er medvirkende til at jeg i utgangspunktet hadde "god råd").
Jeg føler veldig med dem som har en økonomi som såvidt gikk rundt før alt dette skjedde. Har vært der selv og vet det kommer til et punkt da man ikke vet hva man mer kan knipe inn på.
Men for alle oss som klarer dette - nordmenn er vel det landet i Europa som må jobbe kortest for "en matkurv".
Fra SSB:
Despite Norway having the highest price level in Europe, Norwegians spend a relatively low share of total household expenditure on food and non-alcoholic beverages. According to National Accounts, Norwegians spent 11 per cent of their total consumption expenditure on these goods. This share has gradually decreased from around 16 per cent in 1995. However, measured in volume, compared to the past we now buy more food and non-alcoholic beverages.
Furthermore, the share of expenditure is low compared to most European countries. The average share for the 37 countries participating in the survey was 18 per cent. In fact, only 6 countries had a lower expenditure share on food and non-alcoholic beverages than Norway.
IzziCreo sa for siden:
Ja, i den forstand at jeg ser det på prisene i butikken, men er priviligert nok til at det ikke påvirker handlemøsteret vårt. Jeg tror faktisk aldri jeg har sett et så stort hopp før.
Maverick sa for siden:
Ja så til de grader.
Floksa sa for siden:
Ja. Det påvirker utvalget i heimen ganske mye. Vi har heldigvis melk, middagskjøtt, egg og poteter stort sett fra eget hushold. Men jeg kommer til å lage surmelk (går 2-3 L i uka) og rømme selv framover. Muligens også smør.
Potten til gøy minker, den var ikke stor i utgangspunktet så klart det merkes. Men strøm og drivstoffpriser påvirker nok mer. Og stiger renta mye blir det ikke igjen noe i potten «gøy» overhode.
Bluen sa for siden:
Jeg skvatt litt da jeg så at en sekspakning med Pink Lady-epler kosta nesten 60 kroner :eek: på Meny - og valgte annen frukt i stedet. Det er vel ikke engang en kilo. Har også lagt merke til enkelte andre priser, men er nok i det litt bevisstløse og slumsete hjørnet nå i sommerferien.
GinaK sa for siden:
Ja. Så prøver å handle mest mulig på Kiwi.
Har spesielt merket kjøttdeig, Kyllingfilet og kaffe.
Divine sa for siden:
Jeg har tidligerer vært ganske sløv med å følge med på prisene siden vi i liten grad har kjøpt dyr mat, men selv jeg har merket meg at mange varer er vesentlig dyrere. Jeg ble litt fortvilet da jeg var på Rema og ikke fant et eneste brød til under 30 kroner.
Men – upoppet popcorn hadde blitt nesten ti kroner BILLIGERE på Kiwi, og det veier jo opp for alt. Nesten. :knegg:
Millen sa for siden:
Ja.
emm sa for siden:
uff, ja.
Cuyahoga sa for siden:
Ja, og jeg handler til seks som spiser som voksne (pluss pluss), så det merkes godt på hvert butikkbesøk.
IzziCreo sa for siden:
En pakke med Grøstad kokt skinke til nesten 48,- gjorde at jeg sperret opp øynene litt. Bonden får vel dessverre ikke det ekstra?
Lhi-My sa for siden:
Nei, bonden får veldig lite av prisøkningen. Jeg leste et sted at kjøtt i snitt hadde økt med 50 kr pr kilo mens bonden får litt over 1 kr mer pr kg. Klart økte drivstoff- og strømpriser også må kompenseres for, men det er vel all grunn til å anta at de rike «bakmennene» nå blir enda rikere. Det er en usmakelighet over dette som jeg knapt kan beskrive.
Vi merker det også godt. Innkjøp til fem voksne og om noen uker fordeles vi jo på to husholdninger igjen og det kommer til å merkes veldig godt. Vi har heldutvis så godt som gratis strøm ( 2 øre pr kWh i øyeblikket) og bruker nesten ikke diesel lenger etter omlegging til elbil, så slik sett klarer vi oss greit. Lav gjeld har vi også, så vi tåler renteøkning greit, men det er ingen tvil om at matprisene vil svi også for oss. Jeg kjøper alt kjøtt i en lokal kjøttforretning og har gjort det siden de åpnet, og der er kjøttdeigen nå billigere enn på Rema og av en enormt mye bedre kvalitet. Jeg skulle ønsket at vi kunne kjøpt en større del av maten vår direkte fra produsent eller i kjedeløse butikker, men det er jo ikke så lett.
løve70 sa for siden:
Ja, det merkes at prisene har gått opp. Legger så absolutt merke til det på totalen jeg betaler i matbutikken. Må bli flinkere til å handle økonomisk etter ferien :( Er priviligert da jeg fikk et bra lønsstillegg som dekker opp for prisstiging.
frukt sa for siden:
Jeg har i grunnen ikke det. Kanskje fordi jeg aldri storhandler, eller fordi jeg kjøper mye datovarer og tilbudsvarer. :vetikke:
Einhyrningur sa for siden:
Satt inn 3000 ekstra på matkortet denne mnd. Håper det holder. :sukk:
Fintdethei! sa for siden:
Handlet på Coop extra nå i kveld. Altså, hallo. Det er helt sprøtt som prisene har økt.
Lyppa sa for siden:
Ja, og jeg synes det er helt grusomt. Ikke verst for vår del, for vi skal nok klare oss selv om det blir mye mindre til sparing. Tenker på dem som allerede hadde det veldig trangt økonomisk, og nå får det enda trangere atter en gang. Jeg kjenner familier som ikke har råd til å la barna fortsette på fritidsaktivitetene sine, og det svir i hjertet.
Jeg fikk nylig store øyne når jeg så at gulrotposen kostet nesten 47 kroner...Vi brukes mye Grilstad Gullsalami. Tenkte jeg skulle være lur å kjøpe den XL-pakken som har kommet. Vel, sparte 1 krone på den. Det var ikke rare greiene.
kamp sa for siden:
Gulrotposen koster ikke 47 her..
frukt sa for siden:
Måtte sjekke da jeg var på Kiwi tidligere, og de billigste gulrøttene koster 25 kr per kilo. Vet ikke om det har noe å si hvor man bor? Jeg bor på Jæren, midt i matfatet.
Retz sa for siden:
19.80 per kg for de billigste
49.20 per kg for de dyreste
vixen sa for siden:
Ja, og det er derfor jeg tenker jeg må bli mye mer bevisst. Noen ting er verdt å betale mer for og andre ikke. Og det varierer veldig fra butikk til butikk og ikke minst følge litt med på kampanjer og slikt. Kan man forresten fryse Norvegia?
Charlie sa for siden:
Kan gjerne fryse ost, ja. Den kan bli litt «kort», så den smuler litt lettere, men det gjorde min mamma hele tiden i oppveksten. Kjøpte store stykker på tilbud, skar opp og frøs ned.
Strå sa for siden:
Tja, om jeg merker økte matpriser? Mest på humøret, ref Lhi-My sitt innlegg, det er ikke produsenten som får økningen, den ser ut til å omdannes til økt profitt til de senere leddene. Jeg er ikke uenig i at grossist og detaljhandelen o.a. også skal tjene penger, men det skulle vært en mer rettferdig fordelt fortjeneste.
Reellt merker ikke Helten og jeg økte matpriser, vi er priviligerte. Noe av kjøttet vi bruker er villt Helten har dratt inn og en del er kjøpt fra en lokal bondegård. Vi er uansett bare to.
nokon sa for siden:
Eg gjorde første store handletur i juli i dag og ja, eg sperra opp auga og valde alternativ eller endra planer fleire gonger. Brødet vi har pleid å kjøpe var økt 1/3 i pris på Kiwi, frå 27 til eit par og førti kroner. Eg valde eit anna brød og håper ungen spiser det.
Einhyrningur sa for siden:
Kjøpe to poser mat i dag til 900kr. Og sa snakker vi FirstPrice og billige alternativ. Får nesten litt panikk.
Jeg er jo dritpriviligert. Både mannen og jeg kan jobbe så mye ekstra vi vil, men med dagens priser på alt. Hjelpes.
Floksa sa for siden:
Det som er interessant er at prisene til bonden overhode ikke har økt. De økte litt på juli og de varene (kjøtt og melk) har ikke på noen måte kommet ut i markedet enda. Kornet brøde bakes av nå er fra høsten 2021, gjødslet med gjødsel kjøpt i 2020 og høstet med maskiner som kjørte på diesel til normale priser. Og kjøpt til lave priser av viderefordeler.
Det er ingen grunn Tim at disse varene skal stige voldsomt i pris.
For å eksemplifisere det:
Vi setrer med kua vår, går med kua på setra og bor der hele sommeren. Der produserer kua vår ca 40.000l melk. Det er ikke strøm der så vi bruker et diesel aggregat. Prisen på deksel har økt ca 10kr/L siden i fjor. Vi bruker ca 2000l diesel. Kraftfôret har steget med 1kr/kg. Vi bruker ca 18000 kg. Fra juli får vi 0,33 øre ekstra for melka. Det er den første prisøkningen som har vært på våre varer siden prisene på alle innsatsfaktorene gikk bananas.
Maverick sa for siden:
Ekstremt økt dieselkostnad for distribusjonsledd, lav tilgang på sjåfører eller for den del biler, høyere kostnader (blant annet strøm) for flere ledd i kjeden (grossist, detaljist) etc bidrar også til økte priser. Ikke kun produksjonen. Frossen frukt kan for eksempel ende med å bli dyrt fordi det er dyrt å holde frukt frossen.
Heldigvis har også kaffe gått høyt opp i pris, blant annet på grunn av økte råvarekostnader, og det er jo i det minste positivt.
Lyppa sa for siden:
Akkurat ang gulrotposen så sjekket jeg ikke prisen før den ble scannet i kassa, men det var den eneste typen de hadde på vår Coop og den så ikke spesielt eksklusiv ut. Kommer til å følge bedre med neste gang.
Millen sa for siden:
Vi kjøper ofte emv varer i poteter, gulrøtter osv. særlig etter at jeg leste kjendis kokk i Oslo bruker det ( husker ikke navnet på iokken), og det er grønnsaker som ellers blir kastet fordi de ikke oaser i pakningen. Jeg er og nøye med p kjøpe produkter "nyt Norge" fordi jeg syntes det er viktig å støtte norsk landbruk.
mkj sa for siden:
Jeg har jo tenkt at vi er heldige som har råd til det, og det er vi jo, men det er jo helt syke prisøkninger. Og hadde nå enda bøndene fått mer!
Selv om vi har grei økonomi så er det ikke moro å gå i butikken nå. Synes mange produkter har økt med 30-50%
frukt sa for siden:
Jeg skal bli flinkere til å handle på gårdsutsalg. De er det mange av her, og det kan faktisk være billigere enn i butikken.
mkj sa for siden:
Vi har også handlet kjøtt rett fra bonden. Dyrere enn butikk, men det gir litt mer mening synes jeg. Veldig god kvalitet har det vært.
kamp sa for siden:
Skjæveland er fantastisk :rolleyes:
Var nettopp innom og de har tydeligvis fått masse spisspaprika, 10-12 stk for 40kr
5kg løk for 35 kr
30 egg for 65 kr (periodevis kan man få 2 brett for 70kr)
Gulrot kommer ofte i sekker
Poteter også
Kjøtt er dyrere men det er jo lokalt.
—
Og beklager at jeg sier det men folk som klager over brød priser..
Da baker man selv enkelt og greit.. det er vanskelig i starten kanskje men ikke umulig å lære.. mulig noen ikke liker dette men med cøliaki og vårt utvalg så er dette valget om man ikke skal ruinere seg selv på gf erstanings produkter..
Mitt mel koster fort 100kr kg
Brød koster gjerne 60kr for små brød
Alt med mitt mel er svin dyrt.
Ja, jeg har 686kr i grunnstønad men det dekker overhode ikke forskjellene..
Jeg ser også at typisk ekstra kose produkter øker, trenger man alt..? Litt ja men mengdene..
Mat er selvfølgelig nødvendig men det går an å gjør endringer.. for meg og min familie ser jeg at det blir faktisk ikke store forskjeller.
Nextlife sa for siden:
Fikk litt sjokk når Friekekaffeposen kostet 83 kroner må jeg si.
Vi er heldigvis så privilegert at vi kan bruke masse penger på mat, og at vi (jeg) har stor kunnskap i å utnytte råvarer best mulig, og Floksa har lært meg at vi ikke kjøper EMV, så her går det så langt det er mulig i lokalt, REKO og ellers Nyt Norgeprodukter.
Jeg har stor medlidenhet med husholdninger som ikke har mulighet å ta disse dyre valgene nårdet gjelder innkjøp.
Millen sa for siden:
Mulig jeg er treig, men hva er hovedgrunnen til ikke å kjøpe emv? Jeg vet det er samme bedrifter som lager hovedvaren.
Og nei, jeg gidder ikke lese avhandlinger.
nokon sa for siden:
Du har ikkje ein kresen, lett undervektig niåring i hus, som nekter å spise skorpene på heimelaga brød rekner eg med …
Brødprisen var eit av mange eksempler eg la merke til på dagens handletur.
nokon sa for siden:
Det går dels på kor mykje bøndene sitter igjen med og dels på import av varegrupper frå land med høg antibiotikabruk.
For min del er det ikkje mogleg å ta alle dei hensyna eg ideelt sett ville tatt (ref tråden om politikk og praksis …) Eg er veldig klar over ulempene med EMV, men eg har ikkje økonomi til å aldri velje det.
kamp sa for siden:
Du vet ikke hva som finnes her i huset men nei, ingen barn på 9 for tiden (men har en stor annen utfordring..) Men det finnes få ekstremt mange hjemmelaga brød og skorper trenger ikke være harde/myke om det er utfordringen. Hadde den ungen fått cøliaki hadde du enten måtte bakt, kjøpt enda dyrere mel eller funnet noe annet til brødmåltider.
Så akkurat brød og kresenhet kan snues over natten med en cøliaki diagnose, selv gikk jeg og hadde bare fått litt vondt i magen noen uker når jeg var 9 år. 3 uker senere var det klar beskjed fra sykehuset at du har cøliaki og tåler ikke gluten. Ingen andre symptomer enn litt vondt hadde det vert (er heller ikke cøliaki i slekta mi) så det var veldig overraskende for oss alle..
nokon sa for siden:
Like fullt, det var eit eksempel eg beit meg merke i på gårdagens handletur. Tråden handler vel framleis om økte matpriser? Eg veit at mennesker med spesielle behov, allergier og liknande har andre prisar å forhalde seg til enn folk utan. Eg synes likevel ei øking på 30% på ein heilt vanleg husholdningsvare er relevant, når spørsmålet er om ein merker økte matpriser.
Men ja. Det er billigere å bake. Det har eg personleg gitt litt opp, fordi den i husholdninga som skal ha tradisjonelle brødmåltid ikkje spiser det.
Einhyrningur sa for siden:
Det er ikke bare å bake selv. Det tar lang tid. Tid ikke slle har. Jeg jobber 130% i perioder. Jeg har fire unger som skal følges opp. Jeg har er hus som skal tas vare på. Osv osv osv. Nei, jeg baker altså ikke selv og ja, jeg klager på brødprisene.
millact sa for siden:
Økte transportprisen, økte priser på emballasje, innsatsvarer mm. Vi ser det samme hos oss som produksjonsbedrift i industrien og setter opp våre priser også.
Floksa sa for siden:
Fordi det undergraver systemet der mange forskjellige eier leddene fra produsent til bonde. Og for høyere priser og lavere utvalg på sikt.
Når Polly Peanøtter har brukt femti år på å bygge en merkevare så lager Rema en kopi, bruker null på markedsføring bare kopierer emballasjen, selger helt ok kvalitet til en brøkdel av prisen, ved å skru opp prisen på de faktisk Polly peanøttene slik at disse subsidierer den billige kopien. Når kopien har utkonkurrert den ekte forsvinner Polly nøttene og prisen på rema sine stiger. Og inntekten til rema stiger fordi de eier hele kjeden fra nøtten er kjøpt til den selges i butikk. Mindre utvalg og ikke noe billigere nøtter er resultatet. Men det VAR billige nøtter en stund.
frukt sa for siden:
En ting jeg har lagt merke til har blitt mye dyrere er frosne bringebær. Nå koster det nærmere 50 kr for en pose. Andre frosne bær har ikke steget så mye i pris. :gruble:
mkj sa for siden:
Jrg bakte mye brød før og bruker verdens enkleste oppskrift. Men allikevel, det blir ikke gjort. Som noen nevner over her, det er ikke alltid man har tid/orker.
Vi kjøper revet ost, ferdig kuttet salat osv. det gjør middagslagingen raskere på dager man strengt tatt ikke orker. Men det begynner å koste en del. Men summers og biligere enn take away I det minste.
Hvis noen vil prøve brødet så er det Flying culinary circus sitt grovbrød. Bare rører sammen og heller i forma.
Lhi-My sa for siden:
Brød er en minimal utgiftspost i min families matbudsjett. Vi er to foreldre og tre straks voksne barn og det går mye mat, men brød er knapt merkbart på vårt budsjett. Vi kjøper vel stort sett to brød i uka. Det er så mye annet som er langt bedre (og sunnere) å spise enn brød.
Hos oss er det uten tvil middagsmat som tar størst del av matbudsjettet. I går handlet jeg inn til middag for oss fem pluss to gjester pluss litt annet. Ørretfilet, poteter, agurk, gulrøtter og en pakke Bremykt kostet rett under 300 kr. Det er ikke mange slike middager vi kan ha i løpet av en måned, men ørretfilet og poteter burde jo strengt tatt ikke være luksusmat.
liefje sa for siden:
Vi spiser over hodet ikke brød hos oss. Sønnen, som nå har flyttet, var ikke så glad i brødmat, og vi to voksne spiser rugsprø eller knekkebrød. Kjøper bare brød når vi har gjester, og da helst rundstykker.
Strå sa for siden:
Floksa sitt innlegg forklarer greit hvorfor jeg så og si aldri handler kjedenes merker av noe som helst. Det er muligens billigere for meg akkurat nå, men noen betaler prisen, valgene blir borte og det er en slags snylting.
Vi kaster lite mat, veldig lite faktisk. Det er en vane å handle akkurat nok, bruke opp før ny handling og det hjelper veldig å bo i gangavstand til eg. flere butikker. Jeg handler aldri mer enn jeg kan bære.
-ea- sa for siden:
Jeg handler ikke på Coop pga det er omtrent umulig å finne annet enn deres egne merkevarer, uansett om det gjelder f.eks. poteter eller egg - vi har gode lokale leverandører av her i fylket.
Har ikke handlet så mye hittil i juli, jeg hamstret i mai og juni. :humre:
IzziCreo sa for siden:
Ikke gi opp! Jeg har nettopp fått kun-kjøpekneippbrød-gutta mine på 17 og 9 til å like det eltefrie kneippbrødet til Mat På Bordet-Ina :jupp: De våget seg til og med til å prøve valmuefrø på og da ble det visst enda bedre :knegg:
Hyacinth sa for siden:
Tenkte å høre med dere.
Jeg har sånn vagt fått med meg at det er priskrig på fisk for tiden. Jeg vurderer å kjøpe inn en del og fryse.
Noen tips om gode produkter, både ren fisk og halvfabrikata (kanskje også helfrabrikata) eller gode kjøp generelt? Noe du vil anbefale?
Er mest interessert i ren fisk, men alt er av interesse dersom det ikke er altfor usunt.
frukt sa for siden:
:værsågod:
kiwi.no/aktuelt/billig-fisk/
Benzo sa for siden:
Datteren elsker too good to go.
I går hentet hun fra baker’n og kom hjem med en diger papirpose fylt med brød, rundstykker, pizza, scones, skolebrød, vaniljeboller, baguetter mm. Til den nette sum av 45kr.
Strå sa for siden:
Himmel, merkevarene til Coop har vært der så lenge at jeg ikke tenker på dem som egne merkevarer. Nå må jeg nesten klaske panna litt.
Jeg handler også en del på en butikk drevet av noen kurdere, de har godt utvalg, men mye er importert.
apan sa for siden:
Problemet er jo at dette bare er billig dersom det er ting man uansett ville kjøpt. Jeg har gjort det noen ganger, men det er i grunnen bare brødet jeg ellers ville hatt. Mye av der andre bør jeg IKKE ha. Da er det liksom verken billig eller sunt.
Vi merker kjempegodt at matvareprisene har økt. På alt egentlig. Jeg forsøker utnytte restene så lenge det går. Har nå for eksempel spist rødbetsalat til middag lørdag og søndag og den samme salaten til lunsj mandag, tirsdag og onsdag. Litt lei den nå men.
Malama sa for siden:
Det merkes mer ja. Kredittkortregningen (Jeg handler det aller meste av mat med trumfkortet, stort sett på kiwi) er større enn før. Rett nok er denne siste fra ferien hvor det var litt annet også som dro den opp, men jeg ser det jo hver gang jeg betaler. Det koster mer enn jeg liker å fore denne familien. Et gode er at mellomste faktisk tåler litt hvetemel (hun har ikke cøliaki, men ibs og har vært i praksis glutenfri et halvt år) så vi m ikke ha spesialversjonen av ALT. for det er langt dyrere enn vanlig. Det vesle brødet hennes koster over det dobbelte av det vi andre spiser. Vårt er dobbelt så stort.
Hyacinth sa for siden:
Takk! :blomst:
Jeg var innom Rema i dag, men det var veldig utplukket. Søren og.
Mex sa for siden:
Ja, det har vi merket.
Merker spesielt at prisen på fisk har gått opp. Nå har det de siste ukene vært noen kampanjer, men det er ikke så lenge siden jeg holdt på å få bakoversveis for prisen på en 4x125g med laksefileter. På torsk er det billigere å kjøpe torskeloins som ligger i frysedisken enn filetene fra ferskvaredisken.
Ellers merker vi det godt på påleggsfronten. Det går mye i hvitost og kokt skinke. Han hamstret litt ost nå når Coop har hatt tilbud på Norvegia.
Linella sa for siden:
Vi bruker betydelig mer i måneden på mat nå, så, ja, vi har merket det. Heldigvis er økonomien vår så god at vi likevel kan kjøpe alt vi trenger uten å måtte snu på hver krone.
Input sa for siden:
Vi merker det også godt nå, får litt bakoversveis over hvor mye ukeshandelen koster nå.
Karamell sa for siden:
Ja, sluttsummen er høyere, men er privilegert nok til at vi ikke har endret vaner.
Strå sa for siden:
For meg er det verk i hendene som har stoppet brødbakingen en lang stund, men nå har jeg visst funnet løsningen og er i gang igjen. Juhu.
Helten og jeg har begynt med middagsplanlegging igjen også. Det var viktig da unga bodde hjemme og hadde diverse fritidsaktiviteter og har ikke blitt fulgt opp etter at det bare ble oss. Men nå er vi i gang. Det eldste innholdet i fryseren har forrang. Mye god mat blir det i alle fall.
Polyanna sa for siden:
Det er en stund siden jeg har gjort regnskap nå, men det blir interessant å se hvordan det at først en, og så to ungdommer flytter ut, slår inn.
Jeg må jo venne meg til å kjøpe inn annerledes også. Jeg brukte jo fortsatt en pakke karbonadedeig da vi gikk fra fem til fire, og spist ble det, men nå som vi er tre, må jeg vel tenke annerledes.
Virkelig effekt ville vi vel først merket om mannen flyttet ut. :knegg: Han spiser absurde mengder mat til å være en liten sprett. Men lyxer seg ikke akkurat, det går mye i brød og fårepølse og syltetøy. Og middagsrester. Vi kaster aldri mat. :knegg:
Så må få inn en god rytme på å bake selv. Det er jo vilt mye rimeligere enn å kjøpe.
Malama sa for siden:
Sånn dersom du ellers liker å ha ham i hus så er det egentlig neppe lønnsomt alt i alt det der med å flytte ut mannen.
Vi er fortsatt fem og ingen skal flytte på mange år enda, er mer i den alderen hvor eldstemann begynner å spise mer og mer, han spiser jo mer enn meg til middag (men så spiser han nesten ikke resten av dagen da)
Men summen på kassalappen er økende, selv om jeg synes vi stort sett holder det ganske nøkternt.
Acino sa for siden:
Merker det veldig godt, har helt klart ført til endra vaner.
løve70 sa for siden:
Det merkes godt ja :nemlig: Har ikke sett på tallene i detalj, men bruker helt klart minst et par tusenlapper mer i måneden på mat. Har blitt mer observant på priser og leser tilbudsaviser og prøver å handle gode tilbud. Har også kuttet ned på handling på Meny og kjøper mindre 'luksusvarer'. Prøver å planlegge innkjøpene mer.
Ruslebiffen sa for siden:
Tusen takk for påminnelsen om EMV, det hadde gått i glemmeboken for meg.
Her er vi også. Bortsett fra at jeg har falt helt av ukeshandlingsopplegget mitt. Men akkurat nå gjør ikke det så mye tror jeg fordi jeg er blitt veldig fokusert på å bruke rester og ikke kaste mat, omtrent alt blir spist uansett.
Vi er priviligerte økonomisk og kan fortsatt spise den maten vi ønsker; både mannen og jeg spiser mye proteinrik mat og det kommer med en pris. Jeg fokuserer først og fremst på kvalitet og dyrevelferd når jeg kjøper mat, og så kommer pris som neste del av beslutningen.
Men jeg baker brød selv, både pga pris og fordi jeg oppriktig tror det er bedre for helsen med skikkelig hjemmebakt langtidshevet brød. Baker eltefritt som jeg heller rett i formen og lar det heve i 8-12 timer, det er så enkelt at jeg skjønner ikke hvorfor jeg slutter med det med jevne mellomrom.
millact sa for siden:
Det er vel ingen som ikke merker de økte kostnadene?
Divine sa for siden:
Jeg tror det er mange som ikke merker det. Har du veldig god økonomi, er vel matvareprisene av liten eller ingen betydning i hverdagen.
løve70 sa for siden:
Det tror jeg du har helt rett i :nemlig:
Hyacinth sa for siden:
Vi merker nok ikke så mye, egentlig. Og det er ikke fordi vi driter penger, men mest fordi at to av fire i familien har flyttet hjemmefra i løpet av 2023. I tillegg er vi nok relativt småspiste, både mannen og jeg. Vi spiser det vi har lyst på, men prøver, av mange årsaker, å spise lite kjøtt. Men klart det er dyrt, det ser jeg jo når jeg går i butikken. Blir litt sjokkert hver eneste gang og unnlater å kjøpe ting som rett og slett ikke er verdt pengene (for meg).
Bokormen sa for siden:
Vi har matkasse ca annenhver uke, og nå synes jeg vi får mye for pengene der i forhold til før.
Det fine med de høye prisene er at jeg har fått litt mer gehør hjemme for å planlegge litt mer og kaste mindre mat.
millact sa for siden:
Jo, men det gjelder kanskje ikke så veldig mange?
Input sa for siden:
Det må jo gjelde veldig mange når folk fortsetter å reise på ferie og shoppe som før.
meisje sa for siden:
Vi merker jo de økte prisene, men siden vi nå er en mindre i husholdningen en tidligere, så er likevel matbudsjettet vårt redusert I forhold til tidligere. Også strømforbruket er lavere. Og nå lavepriser i forhold til i fjor på samme tid.
Ferien vår ble ikke dyrere, mest fordi vi laget mat selv i egen leilighet. Flybillettene var kanskje 200 kr mer per pers, men igjen, det ble rimeligere for tre enn 4 billetter.
Vi lever sparsommelig generelt, og løper ikke ned butikkene, dog er denne måneden utypisk siden vi fikk en uplanlagt utgift på oppvaskmaskin.
Blondie sa for siden:
Vi har en egen matkonto og merker veldig tydelig at vi må overføre mer dit. Kombinasjonen av endel allergimat og særspiste ungdommer, drar potten opp. Vi handler stort sett på Kiwi og det er tydelig at noen varegrupper øker voldsomt.
veobra sa for siden:
Jeg legger merke til at prisene har økt veldig og er enda mer oppmerksom på hva den enklete ting koster og velger ut fra det. Jeg er også mer oppmerksom på å spise opp og spise det vi har. Jeg tror ikke vi merker det i form av at vi har mindre penger totalt. Åpenbart har vi det når alt koster mer, men det er ikke så vi merker det i hverdagen at kontoen blir tom fortere. Kanksje det bare kommer av at vi ikke har tålkontroll på budsjettet og uansett tilpasser bruken til hva vi har av penger.
Drømmedama sa for siden:
Jeg har absolutt merket det. Vi har et fast beløp til mat i uka, er fem ungdom/voksne og nå krever det mye mer planlegging og bevissthet å holde budsjettet. Og det glipper. Det betyr at jeg ofte må overføre mer penger til matkontoen og dermed er det mindre penger igjen til andre ting.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.