Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dere som leser mye, hvordan setter dere av tid?

#1

Anne C sa for siden:

Jeg er egentlig en som elsker å lese, men de siste årene har jeg ikke hatt ro i kroppen til å lese noe som helst.

Når leser du? Gjør du noe spesielt for å få tid? Eller blir det litt som å sette av tid til trening?


#2

Blondie sa for siden:

Jeg leser når jeg drikker kaffe om morgenen, når jeg venter på bussen, på venterommet på legekontoret, når andre okkuperer TV etc. I tillegg hører jeg på lydbøker når jeg går tur.


#3

Millen sa for siden:

Jeg leste mer før, nå er det mer tiltak å sette seg ned å lese. Jeg er veldig avhengig av ha det forholdsvis stille rundt meg når jeg gjør det. Begynte å lese mer etter første runde corona for å øve opp hjernen igjen både med konsentrasjon og å huske ting. Leser også litt på senga om kvelden/natta pga søvnproblemer. Leser og når jeg soler meg i hagen.
Hører mye lydbøker. Pakket 3 bøker for 14 uker ferie så får vi se da.


#4

amylin sa for siden:

Jeg setter egentlig ikke av tid til å lese. Det gjør jeg bare om jeg føler at det er en stund siden jeg har fått lest. Jeg leser på ettermiddager/kveldstid på hverdager, leser mens jeg venter på at potetene eller sausen skal koke, leser på bussen, banen, på stranda, i sola på verandaen, på pub, på kveldsjobben når det er litt pause. I år har det vært mer jobbing og mer sosiale ting som har skjedd, så jeg har ikke lest like mye i år som i fjor, men det var også målet. Ville jo virkelig unngå et år til med pandemi og nedstengning. I fjor leste jeg 365 bøker, men det er jo bare fordi det skjedde ekstremt lite og jeg hadde sinnsykt mye tid. I år har jeg kun lest 68 bøker, og er veldig fornøyd med det antallet.


#5

Anne C sa for siden:

:sjokk:


#6

Elise sa for siden:

Jeg er en ferieleser, men kunne fint lest en del i hverdagen og, hvis jeg bare byttet ut litt tv/nett-tid. I motsetning til mange andre synes jeg ikke at døgnet har for få timer, jeg har ofte dager med 6 timer på ettermiddagen uten planer, jeg skjønner ikke helt hva andre bruker alle disse timene på, når det ikke er tid til trening, lesing eller tv-titting. :vetikke:


#7

Pasta sa for siden:

Jeg må innrømme at lesing av fysiske bøker har blitt et overskuddsprosjekt for meg. Fritid i hverdagene brukes til film/serier, trening og praktiske gjøremål.
Jeg går mer og mer over til lydbok. I bilen, på gåturer og når jeg er alene hjemme.


#8

nokon sa for siden:

Eg ser nok relativt lite på tv. Merker at dei periodane eg blir hekta på ein eller annan serie, blir det merkbart mindre lesing.

Mitt beste tips er å begynne med å sette av eit kvarter kvar dag til lesing. Då kjem ein inni det og det er lettare å plukke opp boka.


#9

Floksa sa for siden:

Jeg lytter til lydbok. Gjør unna 2-300 i løpet av et år. Men det er fordi jeg lytter når jeg er på jobb. Jeg liker å lese bøker også, på papir, fikser ikke langlesning på skjerm. Men svært sjelden jeg har tid. Sist jeg leste en papirbok var vel i 2019 da zoo Europa kom. Jeg må ha rovog tid for å lese på papir. Noe jeg sjelden har.


#10

My sa for siden:

Leser om kvelden mens de andre ser TV, og om morgenen når jeg drikker kaffe, før jobb. Og i helgene, når jeg får lurt meg til litt alenetid. Også bruker jeg ikke tid på trening. :knegg: Leser både på papir og Kindle.

Hører på lydbok litt i perioder, men jeg er ekstremt kresen når det gjelder opplesere, og liker egentlig best å lese selv. Men når jeg først finner ei som fenger hører jeg på mens jeg går til og fra jobb, når jeg går tur, gjør husarbeid m.m.


#11

Milfrid sa for siden:

Lydbøker. I bilen, når jeg går tur, før jeg skal sove, mens jeg rydder.


#12

Gaia sa for siden:

Jeg hører på lydbøker når jeg sykler til og fra jobb, går tur alene med hunden, når jeg strikker eller når jeg løper. Bøker leser jeg innimellom, gjerne før jeg skal legge meg eller hvis jeg har en lengre transportetappe.


#13

frukt sa for siden:

Jeg synes også det er vanskelig å komme igang med lesing. Men nå har jeg begynt å reise kollektivt, og da leser jeg. Og det fører til at jeg leser mer ellers også, i senga når jeg har lagt meg for kvelden for eksempel.


#14

Retz sa for siden:

Jeg har ikke øyne som er gode nok til lesing av fysiske bøker eller Kindle, men jeg lytter til lydbøker hver dag. På hverdager blir det mest om ettermiddagen og kveld, i helgene formiddag i tillegg. Det kan gå flere uker mellom hver gang jeg slår på tv, liker mye bedre å lytte til bøker. Eller, akkurat nå er det jo TdF, så da ser jeg tv i timevis hver dag, men vanligvis gjør jeg det ikke.


#15

Lhi-My sa for siden:

Tv/nettsurfing er en enorm tidstyv og med mindre av det, frigjøres det mange timer som kan brukes på lesing. Jeg ser veldig lite på tv, i praksis hadde vi klart oss helt fint uten skjermen på veggen. Jeg bruker derimot en del tid på nettet. Heller ikke der ser jeg serier og filmer i særlig grad, men det er nok annet å kaste bort tid på. Jeg kunne glatt frigjort et par tre timer daglig til lesing hvis jeg hadde lest i steden for å surfe på nett. Men for tiden blir det lite fysisk lesing i bok. Jeg hører mye lydbok da, både når jeg er alene på verkstedet mitt og når jeg kjører bil.


#16

Strå sa for siden:

Jeg setter ikke av tid til å lese, jeg setter av tid til å gjøre noe annet enn å lese. :knegg:
Jeg leser på vei til og fra jobben, jeg leser i badekaret de tre dagene i uka jeg jeg starter med et karbad. Jeg leser aviser på kjøkkenbordet når jeg spiser frokost og lønsj, dersom jeg ikke har selvskap av noen som Helten eller kollegaer. Lydbøker passer ikke meg, så det ga jeg opp ganske raskt. Jeg leser i sofaen om kvelden og jeg leser ofte litt på senga før jeg skrur av lyset. I et vanlig år leser jeg nellom 40 og 60 bøker, avhengig av bøkenes lengde og annet.


#17

Charlie sa for siden:

Enig med Lhi-My, skjermbruk er en enorm tidstyv. Hver dag. Der kunne man omdisponert.


#18

Ine sa for siden:

Etter at jeg kuttet ut Facebook og instagram har jeg fått mye mer tid til å lese/lytte.

Men dere som leser 100-400 bøker i året; har dere jobb/familie?


#19

amylin sa for siden:

Jeg har en fulltidsjobb og en ekstrajobb, familie, trener på treningsstudio og på et lag, og har et sosialt liv utenom det. Har også et par andre hobbyer enn lesing.


#20

liefje sa for siden:

Jeg leser også bare i ferier. Da kan jeg lese i timesvis etter hverandre på stranden e.l. Føler at jeg mister tråden av en bok hvis jeg bare leser litt nå og litt da i hverdagene. Da sitter jeg jo ikke i ro sånn lenge etter hverandre, er alltid avbrudd av ett eller annet som skal gjøres, noen som snakker til meg etc. Litt kan jeg nok også skylde på lesebrillebruk. Jeg trenger lesebriller, jeg har lesebriller, men bruker ikke lesebriller. Er jeg ute på ferie eller ute på balkongen, er det sol og da trenger jeg dem ikke, så jeg kan lese.


#21

Maverick sa for siden:

Jeg leser veldig lite skjønnlitteratur, men veldig mye pensum. Jeg leser sent om kvelden, tidlig om morgenen og på kollektivtrafikk.

Jeg har svært høy lesehastighet, som er utslagsgivende for at jeg i det hele tatt klarer å komme meg gjennom pensum i tillegg til jobb og familieforpliktelser.


#22

nokon sa for siden:

Eg har pleid å lese mellom 100-150 bøker i året. 2/3 av desse er lydbøker, 1/3 er lese som tekst (fysiske bøker eller ebøker). Eg har ein del søvnvansker og høyrer ofte 2-3 timar på lydbok før eg sovner kvar kveld. I tillegg høyrer eg mykje på lydbok i løpet av ein dag.

Tekst må eg i større grad "sette meg ned med". Eg klarer ikkje, som for eksempel Amylin, å lese litt innimellom. Og eg ser òg at dei bøkene som kanskje er egna til det, er bøker eg vel å lytte til på lydbok i staden for å lese.

Eg er ufør og har barn annakvar veke. Då eg var i full jobb las eg mellom 30-50 bøker i året og då lytta eg nesen aldri til lydbøker.


#23

Anne C sa for siden:

Jeg er egentlig veldig glad i lydbøker, men jeg klarer ikke å gjøre noe annet mens jeg hører. Jeg mister tråden med en gang. Tidligere hørte jeg mye på lydbok i bil, de siste årene har jeg ikke orket det.


#24

nokon sa for siden:

For min del kjem det veldig an på kva eg gjer. Men eg ser og det er enkelte aktiviteter som fører til meir spoling enn andre.


#25

Tjorven sa for siden:

Jeg leser på senga før jeg skal sove. Noen ganger ligger jeg lenge, men ganske ofte leser jeg bare rundt et kvarter. Derfor blir det ikke så himla mange bøker på et år (kanskje 15-20). Nå som det er ferie leser jeg mer.

Jeg sliter med søvn, men sovner greit om kvelden. Men når jeg våkner kl 3 og ikke får sove igjen er det veldig godt å ha kindle. Da blir det ikke så lyst mens jeg leser, og da sovner jeg lettere igjen.


#26

Noba sa for siden:

Jeg leste veldig mye før, men nå har dessverre iPaden stjålet mye av tiden jeg brukte på både lesing og håndarbeid. Jeg strever og med å konsentrere meg om fysiske bøker. Men jeg savner bøkene veldig og de siste årene har jeg lyttet til lydbøker istedenfor. Hører på lydbok på bussen, når jeg går tur, når jeg gjør husarbeid og når jeg strikker. Vanlige bøker leser jeg i feriene.


#27

nokon sa for siden:

Eit godt tips er å omgi seg med bøker. Eg har ei sånn tralle på jul frå IKEA, på soverommet. Her legg eg bøker eg har lyst til å lese. Då er dei lett tilgjengelige når eg lurer på kva eg skal lese. Eg følgjer og ganske mange bokkontoer på insta (og driv ein sjølv). Det gir meg òg lyst til å prioritere lesing. Det same gjer det å lytte til podcaster om bøker, lese bokanmeldelser i aviser eller sjå på bokfolk på YouTube. Gjennom å heile tida minne meg sjølv på at lesing er noko eg vil prioritere, gjer eg det lettare for meg sjølv å ta opp ei bok enn å skru på ein skjerm.


#28

Hyacinth sa for siden:

Jeg, som var en lesehest som ung, leser nå svært lite. Det er dumt, og det skyldes mange faktorer.

Én ting er at mobilen stjeler mye tid. Den er lett tilgjengelig og jeg leser mye på den. Jeg verken spiller eller er på sosiale medier, men jeg bruker den til å lese om ting jeg interesserer meg for. Dette er utelukkende min egen feil, men det er likevel fakta.

En annen ting er min fysiske helse. Jeg har levd med mye utmattelse og smerter i voksen alder, og det kan være vanskelig å konsentrere seg om bøker. Jeg kjenner en med lignende problematikk som bruker bøker som «flukt», men det klarer ikke jeg. Jeg sliter med å konsentrere meg.

En tredje faktor er at jeg må ha en viss tid for å lese. Jeg må vite at jeg har iallfall en times tid foran meg. Å lese veldig kort blir oppstykket for meg, og jeg ender med å bla tilbake for å huske hva det handlet om. Jeg koser meg veldig med (gode) tekster, og jeg leser med vilje sakte for å nyte språket, ordvalg og formuleringer. Da er det ekstra viktig å ha god tid.

Alt dette gjør at jeg leser mest på ferie. Og helst når jeg er bortreist, for da er det færre distraksjoner i form av familie og husarbeid.

Jeg burde nok prøve lydbok, men jeg er mye mer visuell enn auditiv av meg. Det har jeg alltid vært, og det preget også studietiden min.


#29

Fintdethei! sa for siden:

Jeg er også en som leser på ferie, jeg må ha god tid for å komme inn i en bok. I hverdagen er det for mange distraksjoner som gjør at jeg ikke "unner" meg å sette meg ned med en bok. Lydbøker sliter jeg med, jeg klarer ikke konsentrere meg. Jeg har prøvd på tur, men oppdager plutselig at jeg ikke har hørt etter siste halvtimen. Det kommer gjerne av en monoton oppleser. Podcast er noe helt annet.


#30

Anne C sa for siden:

Det er definitivt ikke mangel på bøker i huset som er problemet mitt. Jeg elsker bøker, og har bøker over alt.

Å følge bokkontoer hørtes ut som en lur ting for meg.


#31

nokon sa for siden:

Det eg merker, er korleis eg oppbevarer dei. Bøker som står i hylla blir «interiør» og eg gløymer å sjå gjennom dei. Derfor prøver eg å sette «bøker eg vil lese» andre plasser, slik at eg hugser dei når eg har ei ledig stund.


#32

Strå sa for siden:

Bøker jeg har lest ferdig står i hylle på stua nå, dvs de jeg tror Helten vil lese eller at jeg kan komme til å lese om igjen senere. Bøker jeg ikke har lest ligger i en (to?) hylle(r) ved siden av pulten på kontoret. I tillegg har jeg en liste over bøker jeg planlegger å låne eller kjøpe.


#33

Millen sa for siden:

Jeg hører ofte lydbok og spiller mobilspill. :sparke:
og når jeg bretter klær og noe husarbeid.


#34

Røverdatter sa for siden:

Jeg leser i stedet for å se serier, TV, surfe eller jobbe når som helst i fritiden. Dvs, ofte om kveldene etter 20.00. Og jeg kan fint lese 10 minutter her og der uten å miste tråden, så enhver lille pause er potensiell lesetid.


#35

Chablis sa for siden:

Ja, har familie, venner, spiller fotball og går turer.


#36

Chablis sa for siden:

Jeg leser i bil, leser når lille leker ute i Hagen, leser i senga og leser pp dagen.


#37

Toffskij sa for siden:

Jeg leser alltid på senga. Alltid. Selv om jeg har vært på fest og legger meg 3:30, liksom. Ellers leser jeg mest på transportetapper. Det varierer ganske mye hvor mye jeg leser, men sjelden under 40 bøker i året. Jeg føler meg ikke helt frisk om jeg ikke holder på med en bok.


#38

Anne C sa for siden:

Jeg tror i alle fall jeg skal tvinge meg selv til å lese i Kindlen på senga. Mannen sovner på et blunk, jeg bruker lenger tid.


#39

Nooria sa for siden:

Jeg hører lydbøker når jeg trener. Fysiske bøker blir mest i ferier. Ellers i året leser jeg mye faglitteratur.


#40

Divine sa for siden:

Jeg leser ikke mye, i snitt 20 bøker i året. Men jeg leser jevnt og trutt. Jeg har en regel om at jeg ALLTID skal lese én side hver dag uansett hva. Det gjør det lettere å holde interessen oppe i perioder hvor jeg ellers kanskje ikke ville ha lest. Jeg gir aldri opp en bok, og det kan være grunnen til at jeg ikke kommer meg gjennom flere bøker i året. Er boka kjedelig, blir det ofte bare med den ene siden om dagen i lengre perioder.


#41

nokon sa for siden:

Eg pleier bruke litt tid på dagtid på nye bøker, før eg eventuelt les på senga. Synes ofte det er vanskeleg å komme inn i nye bøker når eg er trøtt.


#42

Hyacinth sa for siden:

Hvis jeg skulle lest én side hver dag, ville det blitt den samme siden. :knegg: Nå er jeg akkurat ferdig med Erika Fatlands «Høyt», og både den og de andre bøkene hennes er slike som inneholder enormt med både fakta og beskrivelser, og jeg blar og blar tilbake for å huske hvordan det egentlig var. Har jeg ikke lest i boka på lenge, bruker jeg masse tid på å komme inn i det igjen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.