Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vannlekkasje - juridiske og medisinske betraktninger?

#1

Agent Scully sa for siden:

Vi leier, altså, bare så det er sagt. :puh:
Men der er en giga vannlekkasje i huset, det lekker sannsynligvis fra rørene inne i veggen. (Dvs at man må slå gjennom veggen for å komme til). Badet vårt har masse vann i taket, og nå ser jeg at det begynner å sipe inn i veggen på kjøkkenet på andre siden også. Og så drypper det jevt i boden til naboen, som ligger rett under. (Jeg er på moppe-vakt denne helgen.)

Det som bekymrer meg litt er at vi har over ett år igjen av kontrakten, og huseier (et firma) er ikke av den mest proaktive typen. (TingTarTid TM). Og selv om vi ikke bor i Norge, så skulle jeg gjerne ha luftet noen spørmål:

a) Kan man heve en kontrakt på grunnlag av oppussing/veggarbeid av kjøkken og bad, dersom det blir til det? Eller reduksjon av leie? Eller er dette bare "Shit happens?"
b) Hvis det tar tid å utbedre: når begynner det å bli mindre gunstig for helsen? Da tenker jeg på råte og sopp og slikt. Det har jo pågått en stund. På badet lukter det rart (søtlig) og både på kjøkkenet og på badet er det svarte merker (jordslag? :vetikke:)

Så hvis du har en vemmelig opplevelse med vannlekkasje: spy det ut her! :jupp:


#2

Agent Scully sa for siden:

Ingen? :gruble:
Men hva med denne: Om man har en relativt stor vannlekkasje, er det ikke vanlig at man kutter vannet for å minimere skadene til skaden er reparert eller utbedret? Jeg fatter det ikke, nå har de rent over i nesten en uke. Kjøkkenet som før så OK ut har nå fått synlige skader de siste dagene.


#3

Mei sa for siden:

De gjør jo så mye rart i ytlandet :blond:


#4

annemede sa for siden:

Har dere inboforsikring? I så fall tror jeg at jeg ville tatt kontakt med dem. Evt er dere med i en leieboerforening eller noe sånt, så kunne kanskje de gitt dere noen tips i hvordan gå videre.


#5

Veronal sa for siden:

Husleieloven i Norge stiller delvis krav til leietaker om at vedkommende skal bidra til å begrense skader.

§ 5-5.
Skade på husrommet Oppdager leieren skade på husrommet som må utbedres uten opphold, plikter leieren straks å sende melding om det til utleieren. Andre skader på husrommet som oppdages, plikter leieren å sende melding om innen rimelig tid.
Leieren plikter å gjøre det som med rimelighet kan kreves for å avverge økonomisk tap for utleieren som følge av skade som nevnt i første ledd første punktum. Er leieren ikke ansvarlig for skaden, kan leieren kreve erstattet sine forsvarlige utgifter ved tiltaket og en rimelig godtgjørelse for utført arbeid.

Hele loven finner du her: www.lovdata.no/all/tl-19990326-017-005.html


#6

torsk sa for siden:

Synsing: jeg vil tro at reduksjon i leie eller heving av kontrakt var naturlige følger av en større oppussing. Men det er jo umulig å si noe sikkert uten å ha sett husleieloven (eller tilsvarende) for det lander du leier i.

Synsing igjen: sopp vokser fort når det er fuktig og varmt, og søtlig lukt og jordslag er jo tydelig tegn på at det gror. Jeg ville prøvd å unngå å bo der med barn, men aner niks om hvor stor den reelle helsefaren er.

Det hadde vært naturlig å kutte vannet, slik du beskriver det ser jeg for meg rennende vann og ikke bare fukt. Er det forresten murhus?


#7

Miss Norway sa for siden:

Jepp.

Medisinsk: Det er aldri bra å bo med fukt over lengre tid. Men grad, mengde og lengde vet jeg faktisk ikke.


#8

torsk sa for siden:

Oki. Mur tåler fukt bedre enn tre. :erfart: Men mye vann ødelegger muren og gjør den porøs, og da må man hakke vekk og mure på nytt. :erfart det og:


#9

Agent Scully sa for siden:

Jeg har moppet opp vann fra gulvet i naboens kjeller for 3. gang i dag, samt jeg har gjort huseier oppmerksom i form av brev. Vannet kommer fra over leiligheten vår, så noe skyld nekter jeg å påta meg. :geip:

Jeg tror det er en såkalt Wet Wall her, en vertikal sjakt hvor rørene er lagt. Litt sånn som i The Matrix. Og at denne nå er full i vann ... Jeg vil anslå vannmengen til 2-3 dråper pr sek.

Huseier har vært her diverse ganger og sjekket, også sammen med "fagfolk". Men de bare klør seg i hodet, stønner og går ...


#10

torsk sa for siden:

Du bor i Italia, med andre ord?


#11

Agent Scully sa for siden:

Hehe, vittig at du sier det .. huseier er av "italiensk hus og ætt" :knegg:


#12

Miss Norway sa for siden:

Hva står i kontrakten da? Står det noe om huseiers forpliktelser? Og eventualiteter?

Eller er den skrevet på det lokale språket? :knegg:


#13

Agent Scully sa for siden:

:knegg: No speakoe dego


#14

Agent Scully sa for siden:

Men det står, ser jeg, at vi må tolerere små og store reparasjoner som anses som nødvendige, uten å mukke. Det refereres imidlertid til en artikkel:
L'article 1724 du code civil précise que : "Si ces réparations durent plus de 40 jours, le prix du bail sera diminué à proportion du temps et de la partie de la chose louée dont il aura été privé." "Si ces réparations sont de telle nature qu'elles rendent inhabitable ce qui est nécessaire au logement du preneur et de sa famille, celui-ci pourra solliciter la résiliation du bail".
Kontrakten er for øvrig skrevet på frataliensk, if yu nøv vat I meen.



#16

lucifine sa for siden:

Sopp og fukt kan bl.a. skape/forverre astma/allergiplager. Kom dere ut fortest mulig mener nå jeg! Er det er hovedkran der dere kan skru av vannet selv?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.