Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva kan man lage av rabarbra

#1

frukt sa for siden:

Gi meg din beste oppskrift med rabarbra. :vilha:


#2

Syrinx sa for siden:

Bruker ikke oppskrift, men:

Rabarbrasuppe, spises varm med is eller kald alene.

For oppbevaring: rabarbrasirup som brukes som saft eller i drinker.


#3

Strå sa for siden:

Jeg har oppskriften et lurt sted. Fritt fra hukommelsen: Lag en paibunn og press den i en smurt paiform. Strø over rabarbrabiter i passe tykt lag. Strø over med sukker og ev kanel. Tøm litt vaniljesaus over. Har du paibunndeig igjen har du det i strimler over fyllet. Stek i ovnen på ca 220 °C i 35-60 minutter. Hvor lenge avhenger av diameteren på paien og høyden. Serveres lunken med is eller sorbet eller noe annet publikum liker.


#4

Strå sa for siden:

Har du plass i fryseren kan du hakke rabarbra i passe biter, f.x. 1 cm tykke, og fryse dem i halvliters poser eller isbokser. Når du vil ha kompott eller rørt rabarbra som tilbehør eller noe sånt, tar du opp en passe mengde og rører med sukker, kanel, kardemomme eller annet og serverer til en kraftig gryterett. Rabarbra er også godt å røre sammen med søte bær og ha på knekkebrød, rundstykke eller hva som helst egentlig.


#5

Fintdethei! sa for siden:

Jeg laget rabarbra og jordbærsyltetøy.


#6

Lhi-My sa for siden:

Smuldrepai med havregryn og litt nøtter er godt. Rabarbra blir da fyllet. Spises med vaniljeis, krem, kesam, vaniljesaus eller lignende.


#7

Nada sa for siden:

Bringebær- og rabarbrasaft. Ingen oppskrift, bare koker opp i saftkoker med sukker oppi og har over på rene flasker og putter i fryseren.


#8

veobra sa for siden:

Rabarbrasuppe med vanilje. Har ikke oppskrift, men ikke vanskelig.

Smuldrepai er godt. Jeg googler eller lager på slump.



#10

Charlie sa for siden:

Jeg plukker 10 stengler, vasker, skjærer i små biter, legger i plastpose, fryser. Det er ikke veldig tjukke stengler, men blir sånn ca 500-600 g, g er en porsjon til smuldrepai. Høster slik regelmessig. Da har vi smuldrepai mange ganger ut over høst og vinter.

Har også sursyltet rabarbra, det er godt til grillmat og annen middagsmat det kan være godt med sursyltet til.

Høster, vasker, og skær staver som passer i glasset du skal bruke. Jeg måler på glasset, og bruker den første jeg skjærer som «mal» for resten. Stapp glasset fullt med «stående» staver. Stapp godt med rabarbrastaver nedi, de kommer til å «krympe», så det kan du gjerne.

Hell over med kokt syltelake som du liker, eller bruk f.eks. denne

www.nrk.no/mat/syltet-rabarbra-1.13542496

Jeg er glad i stjerneanis, nellikspiker osv som krydder i laken, men det er ikke strengt nødvendig.

Syltetøy - kok gjerne syltetøy av rabarbra og jordbær sammen. Første gang jeg hørte om det syntes jeg det hørtes ut som et husmortriks for å drøye de dyre jordbærene, men det blir veldig godt, det passer godt sammen.

Har fått tips om at rabarbrachutney er godt, men har ikke fått prøvd det ennå.

trinesmatblogg.no/recipe/rabarbrachutney/


#11

frukt sa for siden:

Takk for masse hode tips. :blomst: Jeg høstet nesten 800 g i går, og det blir nok mer etterhvert så det blir å fryse en del.


#12

frukt sa for siden:

Har dere flere oppskrifter? Rabarbraen vokser som bare det, og jeg har fortsatt mye i fryseren, så jeg må visdt begynne å bruke den.


#13

Fintdethei! sa for siden:

Vi er i samme båt, frukt. Har i fryseren, og årets rabarbra stortrives i hagen.
Men gitt navnet ditt, så burde jo du ha mange oppskrifter :knegg:.


#14

frukt sa for siden:

Rabarbra er faktisk en grønnsak, og det er ikke jeg. :snurt:



#16

My sa for siden:

Abonnerer. :vilha:

Fikk en rabarbrarot av en kollega i fjor, som jeg gravde ned i hagen (roten altså, ikke kollegaen :knegg:) og den kommer som ei kule! :sjokk: mange stilker med store blad allerede, og flere på vei. Så nå må jeg finne noe å bruke det til.


#17

frukt sa for siden:

:humre:
I dag lærte jeg at man skal bare dra stilkene av, ikke skjære sånn som jeg har pleid å gjøre.



#19

frukt sa for siden:

Den skal jeg lage, så får jeg brukt posen med ostekremblanding som har gått ut på dato. :jupp: Tåler ostekrem å fryses forresten?


#20

Nextlife sa for siden:

Ja, den tåler frysing veldig bra. Er den frosset i boks e.l, altså uten å være på kake kan du kanskje oppleve at den kan skille seg litt. Da er det bare å piske den kjapt opp (den bør være kald), så blir den som ny.


#21

frukt sa for siden:

Så bra, kjekt å ha kake i fryseren.


#22

liefje sa for siden:

Smuldrepai med rabarbra og jordbær. Is til.


#23

meisje sa for siden:

Rabarbra og eple syltetøy, rabarbra og jordbærsyltetøy. Rabarbrasaft.


#24

frukt sa for siden:

Jeg laget saft i går, eller i natt var det egentlig. :knegg: Den var god, men litt vel søt synes jeg, så neste gang skal jeg bruke litt mindre sukker, og droppe jordbær.


#25

Nextlife sa for siden:

Jeg fikk altså så lyst på rabarbrasaft og kake på grunn av denne tråden, og måtte sjekke ståa på rabarbraen i hagen.
Vel, lenge til det blir noe rabarbramat her i huset i alle fall, det var bare en 15 cm rød knoll foreløpig. :knegg:

Jeg anbefaler å ha litt lime i rabarbrasaften, den gir en veldig god spiss på smaken.


#26

Unicorn sa for siden:

Jeg lagde kladdkake med rabarbra et år. Den ble god!


#27

Charlie sa for siden:

Takk for at denne ble dratt opp igjen. Har en pose rabarbra fra i fjor som må brukes før vi begynner ny innhøsting. :knegg: Syltetøy, kanskje.


#28

frukt sa for siden:

Mine har blitt store nok til å høste. :D Det er noen fordeler å bo på Jæren.
Skal prøve med lime neste gang. :jupp: Hvilken kremost er best til ostekrem forresten?




#31

Skilpadda sa for siden:

Kuttet i skiver, tror jeg, ut fra googletreffene på «slantade morøtter».





#35

Hyacinth sa for siden:

Slanted er vel skrå(?) på engelsk, så det er kanskje det samme ordet? :vetikke:


#36

Skilpadda sa for siden:

Jeg tenkte det samme, og lurte på om det var skråkuttede skiver, men ut fra googlesøket så det ut til å bare være vanlige skiver. Men jeg kan ikke så mye om svensk.


#37

Hyacinth sa for siden:

Ikke jeg heller. :knegg:


#38

My sa for siden:

Google translate sier "skivede rabarbrabiter", mens Microsoft Bing (som var det som kom opp først i nettleseren jeg brukte) sier "skråstilte rabarbrabiter" :lol: Satser på at google har rett.

Pelen? :ropert:


#39

Hyacinth sa for siden:

Tror ikke det har så sykt mye å si for kaken, akkurat. :knegg:



#41

My sa for siden:

Når vet man at rabarbraen er "moden"? Er det bare å bruke den, når den har store blad, og man selv mener den har stilker som er lange nok til at det er noe å ta av? (Beklager dumme spørsmål, dette er første året jeg faktisk har rabarbra selv i hagen).

Skal ha med kake på jobb fredag i neste uke, og lurer på om jeg skal lage enten smuldrepaien (som jeg har laget før en gang), eller den der med kardemomme og "slantade rabarberbitar"... Men vet ikke om rabarbraen min faktisk er spiselig innen den tid.


#42

Tallulah sa for siden:

Ja, du kan spise rabarbra når du syns den har lange nok stilker. Nb! Bladene er giftige.



#44

frukt sa for siden:

Men oppskriftene er visst ikke tilgjengelige.


#45

Hyacinth sa for siden:

Det er visst en myte at de skal høstes før sankthans. Men jeg har også vokst opp med det.


#46

Strå sa for siden:

Greia er vel å høste rabarbra før stilken blir treet/hard. Det skjer når den blir stor nok. Min erfaring er at hvis jeg alltid tar de største stilkene, så kommer det gjerne noe nytt opp også.



#48

My sa for siden:

Takk for svar! Da satser jeg på det, tror det er nok til en kake nå. Har ikke tenkt til å spise bladene nei.


#49

*TB* sa for siden:

Jeg har laget kaken flere ganger, og kutter bare rabarbraen i passe store biter.

Jeg legger forøvrig rabarbraen i litt sukker først, for jeg er livredd det skal smake for surt. Går sikker helt fin uten også.


#50

frukt sa for siden:

Denne rabarbraterten skal jeg lage.


#51

Madicken sa for siden:

Jeg elsker rabarbra, og nå må jeg bare se til å få tak i en plante. Noen som kan anbefale en sort som er grei å få til å vokse seg stor og fin på kort tid, som smaker godt og som gjerne er rød i fargen? :vilha:





#55

Malama sa for siden:

Jeg vet bare at jeg har en gammel en.

Mamma tok/fikk avlegger av mormor.
Jeg har avlegger av den.
Mange i slekta har det.

Den er gammel, har røde stilker utenpå og er.... Rabarbra. Mer nøye enn det klarer jeg ikke artsbestrmme den.


#56

My sa for siden:

Jeg aner heller ikke hva slags type jeg har. Bare fikk noe fra min tidligere kollega/sjef. Møter henne om ikke lenge, kan jo spørre da, om hun vet.


#57

frukt sa for siden:

Min vokser som bare det, og smaker godt, så jeg er godt fornøyd.


#58

My sa for siden:

Denne "testbakte" jeg da jeg fikk besøk forrige uke, for å muligens ha den med på tilstelning kommende fredag, der hun jeg fikk rabarbraroten av skal være til stede. Den ble veldig god, men neste gang tror jeg at jeg roer litt ned med kardemommen, den ble litt vel dominerende (mulig jeg var litt slumsete med oppmålingen). Da tror jeg den blir enda bedre. Men både ungene og besøket likte kaka veldig godt, nesten så den ble bedre og bedre etter hvert som man spiste (og kom over det første kardemommesjokket :knegg: ), så nesten hele kaka gikk med.

#59

Spoon sa for siden:

Jeg lagde denne desserten i helga, den ble kjempegod!
trinesmatblogg.no/recipe/rabarbrakompott-med-karamelliserte-havregryn-og-jordbaer/

I dag lagde jeg en kjøleskapsgrøt med naturell yoghurt, cottage cheese og rørte inn litt av rabarbrakompotten. Det smakte nydelig :D Tok litt av krønsjen fra desserten på toppen. Det blir nok lunsjen flere dager :jupp: (Har også en megastor rabarbra i hagen, og rabarbra fra i fjor i fryseren :sparke: )


#60

*TB* sa for siden:

Hehe, ingen som har fått kardemommesjokk når jeg har laget den. Den har alltid blitt spist opp, og alle har skrytt av dem. Men vi er glade i kardemomme da. :fnise:


#61

My sa for siden:

Ja, de andre både skrytte og spiste, så det kan hende det bare var jeg som reagerte. Men jeg syntes kardemommesmaken overdøvet rabarbrasmaken. Jeg er også glad i kardemomme, så det må absolutt med, men tror det må balanseres litt bedre mot rabarbrasmaken neste gang. Kaka ga uansett mersmak, og gikk ned på høykant hos hele gjengen.

Jeg la også rabarbrabitene i sukker først. Vet ikke om det er nødvendig, men godt ble det i alle fall.


#62

frukt sa for siden:

Jeg kan anbefale terten med marsipan. Både enkel og god.



#64

Nelly Nickers sa for siden:

Herregud som jeg elsket den kardemummekaken! Takk for oppskrift. Med halvert kardemommemengde ble den vidunderlig.
Jeg måtte forresten steke den nesten dobbelt så lenge.


#65

Lykken sa for siden:

Jeg har lagd rabarbra-og jordbærsyltetøy, veldig godt.
Rabarbra, jordbær, vanilje, sitron


#66

Strå sa for siden:

Jeg har pleid å ha litt sukker i, og av og til litt vaniljestang, men ikke sitron. Godt er det i hvert fall.


#67

Charlie sa for siden:

Og DER fikk jeg planer for dagen. Ut og plukke.


#68

Lykken sa for siden:

Ja, glemte i si sukker, det også. Hadde ganske mye jordbær, så godt med litt sitron. Hvis jeg hadde dempet mengden jordbær hadde jeg droppet sitron, tror jeg.


#69

frukt sa for siden:

Er syltet rabarbra godt tro?


#70

Che sa for siden:

Jeg har kokt rabarbrasirup i år. Tenker det blir god å blande i drinker - og kanskje ha på is.





#74

Dali sa for siden:

Mamma pleier å koke syltetøy med rabarbra og bringebær. Kjempegodt.


#75

frukt sa for siden:

Det høres ut som en god kombinasjon.


#76

Charlie sa for siden:

Sylta masse rabarbra en sommer og spiste til «alt». Men ble lei. Overdose. :knegg: Det er godt. Akkurat som syltet rødløk er godt.



#78

Drømmedama sa for siden:

Superenkel smuldrepai med eple og rabarbra har vært suksess ved flere anledninger nå i sommer. Jeg har servert den som dessert sammen med is, har gjerne laget den klar om morgenen og oppbevart den i kjøleskapet frem til like før gjestene skal komme, satt den i ovnen slik at den kan taes ut og kjøles ned litt før det er tid for dessert.
Jeg bare skreller og lager biter av rabarbra og epler og legger dem i bunnen av en paiform, drysser over kanel og litt sukker, lager smuldredeig av 100g sukker, 100g mel og 100g smør, drysser smuldredeigen over paiformen så det blir et lokk, inn midt i ovnen på 200 grader i 25-40 minutter. Serverer den gjerne lunka med vaniljeis til. Kjempeenkelt og kjempegodt!


#79

Mikkeline sa for siden:

Jeg kokte rabarbra med vaniljestang og litt sukker. Superdigg topping til kjøleskapsgrøten.



#81

Magica sa for siden:

Jeg hadde rabarbra i fryseren og lagde en superenkel smuldrepai med 50/50 norske epler og rabarbra. Ble kanon godt.


#82

Palmen sa for siden:

Jeg får aldri til toppen på smuldrepai. Hva har du i den?




#85

veobra sa for siden:

Je lager smulepai på slump, men bruker omtrent like deler smør og mel/havregryn og nesten like mye sukker. Litt kokos i deigen gir også god samk.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.